LODNÍ DOPRAVA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374
Advertisements

Plachetnice Martin Flídr 5.A – ERIN.
Autor: Ing. Jiřina Ovčarová 2011 Relativnost pohybu 2. díl.
Tabulka funkce: V balíku je šest lahví kofoly. Jedna stojí 25 Kč. Sestav tabulku závislosti celkové ceny na počtu zakoupených lahví z jednoho balíku kofoly.
VODNÍ DOPRAVA.
♠Firemní akce ♠ Teamspirit ♠ Incentiva ♠ Vzdělávání ♠ Teambuilding ♠Zážitek ♠Neformální atmosféra ♠Komunikace Plavby na tradi č ních 50-ti metrových plachetnicích.
TITANIC SPLNĚNÝ SEN.
Slovní úloha o pohybu Zadání příkladu: V 6 hodin 40 minut vyplul z přístavu parník plující průměrnou rychlostí 12 . Přesně v 10 hodin za ním vyplul motorový.
Železniční doprava Lucie Váchová, OA.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Vodní doprava.
VODA & ENERGIE.
Voda & Energie Vodní doprava.
SEN,PÝCHA a PÁD.
Taxonomie: představení
FIRMA SVOBODA DEMOLICE, ZEMNÍ PRÁCE, RECYKLACE Svoboda Park.
Zpracoval: Marek Lovecký, 9 .A ZŠ a MŠ Horníkova 1
Kolja 5 (první část). Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
III/2 XV A
Titanic.
Omega 2.B Václav Ezr & Pavel Špecht & Oldřich Linhart
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
VODNÍ ELEKTRÁRNY.
VODA & ENERGIE VODNÍ DOPRAVA.
Posloupnosti, řady Posloupnost je každá funkce daná nějakým předpisem, jejímž definičním oborem je množina všech přirozených čísel n=1,2,3,… Zapisujeme.
Německý ovčák LORD.
P – Amsterdam a Viena – Fonte Old English tam
AZ - KVÍZ Procvičení procent
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
Lounky PRO Vratimov, o.s. ( 1 Charitativní sbírka Lounky 06/2013.
Charakteristické znaky MHD
Voda a energie.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Parní lokomotiva A její konstruktéři.
Čas měříme hodinami,stopkami,metronomem.
Svět techniky a já.
DRUHY DOPRAVY Lodní doprava Železniční doprava Letecká doprava
LYŽOVÁNÍ.
TITANIC středisko krále Jiřího , Poděbrady
Moje volba – moje budoucnost CZ.1.07/1.1.02/ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Letecká doprava Petr Volný Třída: DLO1 Vedoucí práce: Mária Jozová
Karlův most je původně gotická stavba spojující pravý břeh Vltavy s levým v centru Prahy. Konkrétně se jedná o spojení Starého města (dříve Staré Město.
1 LUŽANY Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
AMERIKA obyvatelstvo.
HRAJEME SI S ČÍSLY ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 20 VY_32_INOVACE_19 Vypracovala: Klumparová Zuzana ZŠ a MŠ OLŠOVEC, přísp. org.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Vynález lodě na parní pohon a lodního šroubu
Royal Clipper.
Řešení domácího úkolu ● Ultralehké letadlo se pohybuje rychlostí 360 km/h. Jaká je jeho rychlost v metrech za sekundu (m/s) ? 1 km = 1000 m 1 h =
GEOGRAFIE DOPRAVY III. Martin VRZALA.
Vikingové.
LOKOMOTIVY A ŽELEZNICE
Obnovitelné zdroje Větrné elektrárny.
Vypracovala: Nikola Dudíková
Světové průplavy Světové průplavy
Anotace Žáci se seznámí s pojmy horský a pevninský ledovec. Dozví se, jak ledovce vypadají, vznikají a jaká je jejich činnost.
PARNÍ STROJ Jan Lameš 5.B. CO JE TO PARNÍ STROJ Je to mechanický stroj poháněný parou.
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: Z 8/19 Předmět: Zeměpis Ročník: 8. ročník Jméno.
Lyžování jako sport. Lyže vs. SNOWBOARD Lyžování je zimní sport spočívající v pohybu člověka vlastní silou po sněhu pomocí lyží, páru dlouhých úzkých.
TITANIC V PRAZE Na světové výstavě Titanic se žáci IX. A a B seznámili nejen s osudy legendárního Titaniku, ale také s bouřlivým obdobím technických objevů.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Test – (řešení) 1) Vodní pára je v tomto stroji pracovní látka.
Tepelné motory VY_32_INOVACE_29_Tepelné motory
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Test – (řešení) 1) Vodní pára je v tomto stroji pracovní látka.
Systém vodních staveb v Evropě
Železniční doprava 19. stol.
Transkript prezentace:

LODNÍ DOPRAVA

HISTORIE LODÍ První lodě se objevili před 8000 lety. Dělali se kánoe, jsou to vydlabané kmeny stromů. V průběhu historie se stavba lodí neustále zdokonalovala. Původní pohon silou lidských svalů nahradilo stále dokonalejší oplachtění plachetnic.

HISTORIE LODÍ Plachetnice byly během 19. a 20. století nahrazeny parním strojem parníků. Kromě kanoí a plachetnic byli také ohromě velké zaoceánské lodě.

ZAOCEÁNSKÉ LODĚ Zaoceánské lodě jsou lodě, které jsou určeny k pravidelné přepravě osob na velké vzdálenosti. Pohybuje se na námořních trasách, které vedou napříč oceány. Zaoceánské lodě mohou přepravovat i náklad nebo poštovní zásilky.

ZAOCEÁNSKÉ LODĚ Nejvytíženější trasou bylo spojení mezi Evropou a Severní Amerikou, která vedla Severním Atlantikem. Tady byly nasazeny ty největší, nejrychlejší a nejmodernější zaoceánské lodě.

TRASA ZAOCEANSKÝCH LODÍ Když chceme něco přepravit z České republiky do severní Ameriky lodě musí napřed plout po řece Labe přes Německo do Severního moře a ze Severního moře do Atlantického oceánu.

PRVNÍ ZAOCEÁNSKÁ LOĎ Titanic byla první zaoceánská loď. Byl 269,1 metrů dlouhý a 28,25 metrů široký. Byl určen pro převoz cestujících a pošty mezi Evropou a Severní Amerikou. O provoz lodě a o pohodlí cestujících se staralo 885 až 899 členů posádky.

ZTROZKOTÁNÍ TITANICU Titanic však ztroskotal již během své první plavby. 14. dubna 1912 ve 23:40 se parník srazil s ledovcem. Po necelých třech hodinách, nad ránem 15. dubna ve 02:20, klesl ke dnu. Zahynulo kolem 1 500 cestujících a členů posádky.Příčinou vysokého počtu obětí byl zejména nedostatek záchranných člunů a špatná organizace záchranných prací.

DNEŠNÍ LODĚ Postupem času se stavěli další ohromné zaoceánské lodě. Ale v dnešní době se nestaví jen zaoceánské lodě, spíše menší lodě, plachetnice, karavely, čluny, kajaky, šlapadla a podobně.

PLACHETNICE Plachetnice je loď, která je poháněna silou větru. Je vybavena plachtami, připevněnými na stěžních a ráhnech. Plachetnice se staly možná prvními dopravními prostředky, které využívaly k pohybu jinou sílu, než sílu lidských či zvířecích svalů.

KARAVELY Karavela byla obchodní nebo válečná plachetnice , která se začala používat od poloviny 13. století ve Středomoří.

ČLUN Člun je plavidlo (loď) menší než většina lodí. Člunem se však nazývají i například malá nafukovací plavidla k plážové rekreaci. Člun se skládá z jedné, nebo více vztlakových struktur.

KAJAK Kajak je malé obvykle pádlem poháněné plavidlo původem ze severských oblastí. Eskymáci je používali k lovu a dopravě. K pohánění kajaku se používá oboustranné kajakářské pádlo.

ŠLAPADLA Šlapadlo je druh vodního plavidla, které je poháněno lidskou silou pomocí šlapadel . Přes převod je pak pomocí šlapání roztáčen lodní šroub, který uvádí plavidlo do pohybu.

VĚTŠÍ LODĚ Také tam byli i větší lodě jako je třeba parník.

PARNÍK Parník byla původně loď poháněná parním strojem, později i parní turbínou. Šroubové parníky byly pak ve velkém stavěny od 19. až do poloviny 20. století.

V JINÝCH ZEMÍCH V jiných zemích mají postavené domy těsně nad vodou ale potřebují se nějak přepravit z jednoho domu do druhého k tomu používají lodě zvané gondoly.

Toto je konec naší prezentace, ale věřím že se bude stavba lodí neustále zdokonalovat. DĚKUJEME ZA POZORNOST

Tereza Vašinová – 11 let Aneta Haitová – 12 let Třída 6 Tereza Vašinová – 11 let Aneta Haitová – 12 let Třída 6. A ZŠ a MŠ Tasovice Jihomoravský kraj barevna.skola@zs.skola-tasovice.cz