Bankovníctvo a finančníctvo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
REÁLNÝ – vyjadřuje skutečnou kupní sílu dané měny
Advertisements

Teorie měnových kurzů.
Mikroekonomie I Měnový kurz Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
PENÍZE říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.
Vznik, vývoj a formy peněz
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.4
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03C13 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníListopad.
Systémy měnových kurzů Platební bilance
Hospodářská politika státu
zboží Statek nebo služba určená ke směně na trhu
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Česká národní banka – historie a současnost VY_32_INOVACE_2B6
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
PENÍZE Kamila Kuběnová.
Měnové kurzy devizového trhu a jejich vliv na podnikatelské prostředí Zlínského kraje Vývoj trhu Ing. Pavel Kochta
Světové hospodářství.
Mikroekonomie I Peníze a poptávka po peněžních zůstatcích Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
EVROPSKá UNIE.
Vývoj peněz II. Petr Machala.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Tržní kategorie II. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu.
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_131.
Peníze Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Čísla kolem nás (MĚNA).
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
PENÍZE Ing. Renata Slaná
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Peníze a měny.
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Bankovnictví.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
PRÁVNÍ REGULACE PENĚŽNÍHO SYSTÉMU
Finanční řízení pro nefinančníky Peníze Ing. Jaroslava Syrovátková
Měnový kurz.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_15 Název materiáluMěna a měnové.
Peníze. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_12 Název materiáluPeníze AutorMgr.
Peníze a peněžní trh Pavel Seknička. Směna naturální Přímá naturální směna – zboží za zboží, Z - Z Zprostředkovaná, nepřímá naturální směna – směna zboží.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
MĚNA A BANKOVKY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Trh a jeho zákony. Zboží je služba nebo statek určený pro směnu na trhu. SMĚNA  směna naturální neboli bartr  směna realizovaná prostřednictvím peněz.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 2 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Bankovky a mince od r Bankovky za první republiky ( ) Československá měna byla vydána 15. dubna První hodnoty 1 Kč, 5 Kč, 10 Kč,
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6006 NázevPeníze Téma hodinyPeníze PředmětZáklady finanční gramotnosti.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_62_INOVACE_3301_ mince Téma: Mince aneb od duhovky ke koruně Číslo.
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
PENĚŽNÍ GRAMOTNOST - PENÍZE
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
POČETNÍ POMĚRY V ČESKÝCH ZEMÍCH V POLOVINĚ 17. STOLETÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_02 Peníze
Peníze a peněžní trh TNH 2 (S-5B)
Transkript prezentace:

Bankovníctvo a finančníctvo Úvod do predmetu Doc.Ing. Jaroslav Slepecký,PhD

Peníze, historie a současnost Tržně orientovaná ekonomika je bytostně závislá na penězích a optimální funkci bankovního sektoru - komerčních bank a národní banky. Ekonomiku ženou dopředu lidé, kteří se rozhodují v rámci svých osobních nebo zprostředkovaných kompetencí racionálně s úsílím maximálního výnosu při respektování přiměřené míry rizika.

Peníze umožňují rozvoj dělby práce, ale neexistovaly vždy. Peníze je možné charakterizovat, jako prostředek výměny nebo placení a jejich historie sahá až do doby před 10 – 11 tis.lety, kdy se začaly využívat tzv. komoditní peníze – výměna dobytku, zemědělských plodin. První skutečné peníze se objevily až v Mezopotámii okolo roku 3 500 p.n.l., kdy se používaly nejen jako prostředek výměny, ale i na zachování hodnoty

Skutečné peníze začaly pozitivně ovlivňovat obchod, veřejné služby, chod států ( daně, poplatky..), oblastí, vědu , vznik písma a pod. První mince té doby existovaly ve formě stříbrných kroužků, spirál. Na území dnešního Iránu byly objeveny hliněné známky, které pravděpodobně sloužily pro obchod. Zásoby stříbra v té době se nějak radikálně nezvyšovaly a proto i hodnota stříbrných „mincí“ se udržovala na konstantní úrovni. Jednotkou byl šekel, který představoval asi 8,5 g stříbra. Šekel byl takový první předchůdce našich mincí.

Postupně se začalo používat zlato a první mince byly vyražené asi roku 640 – 630 p.n.l. na území dnešního Turecka. V roku 550 p.n.l. sa na ražení mincí začala používat slitina stříbra a zlata – elektrum. Za Filipa II. Makedonského, který sjednotil Řecko a Mekedonii se poprvé v historii začaly používat mince s portrétem krále. Na zlatém statéru byl zobrazený Filipův vítězný závod jednonápravových vozíků na olympijských hrách v roku 356 p.n.l.

Čínská kultura byla v tomto období daleko vyspělejší než v Evropě. Asi v 7. století p.n.l. se začala razit první mince v Číně, které měly tvar nože nebo dýky, ale obsahovaly místo původu a hmotnost. Ve 3. století p.n.l. Římané používaly k obchodu bronzové tyčinky, které později vystřídaly jednodušší mince, které obsahovaly méně drahého kovu. Římský peněžní systém zreformoval až císař Augustus, kdy se začaly razit mince téměř z ryzího kovu: - zlato,stříbro,mosaz, měď.

Rozdělení peněz Z historickou posloupností je možné peníze dělit na : Komoditní peníze Kovové peníze Papírové peníze Bankové peníze Elektronické peníze

Historie československé měny po roku 1953 Peněžní reforma v roce 1953 odčerpala doposud volné finanční prostředky obyvatelstva a nízké mzdy a důchody způsobovaly nadbytek zásob v obchodech a skladech Všechny ceny byly pod kontrolou státu a v té době docházelo k snižování cen, protože zboží neměl kdo kupovat. Papírové a kovové oběživo pocházelo ze sovětských firem a ve své podobě vydrželo až do roku 1960.

Vznikem ČSSR došlo ke změně státního znaku , Českému lvu přibyla hvězda nad hlavou,zmizel dvojitý slovenský kříž a objevila se vatra a lev se dostal do klece. Tzv. Hladová bankovka - papírová bankovka vytisknutá v Sovětském svazu byla pro svoji malou oblíbenost stažená z oběhu a nahrazená měděnou jednokorunovou mincí, které přežila až do samostatné slovenské koruny v roku 1993 i s mincí o nominální hodnotě 1 halíř.

Etapy vývoje kurzu československé koruny etapa fixovaného kurzu .... 1953 – 1966 etapa diferencovaně korigovaného kurzu .... 1967 - 1988 etapa tržního kurzu koruny vázaného na měnový koš od roku 1991 etapa řízeného floatingu – pohyblivý kurz koruny ERM II – od roku 2005 jen slovenská koruna

1.6.1953 byl stanovený zlatý obsah Kčs na 0,123426 gramu čistého zlata na pevně stanovený kurz k sovětskému rublu na 1,80 Kčs. K 1.1. 1961 se v důsledku peněžní reformy v SSSR zvýšil zlatý obsah rublu z 0,222168 na 0,987412 gramu ryzího zlata, kurz Kč se upravil na 8 Kč za 1 rubl. Tento kurz se používal až do roku 1989 pro obchodní platby. Pro potřeby turistiky byl kurz 10 Kčs/1 rubl.

Oficiální kurz koruny k „volným“ měnám nerespektoval reálný, tržní vztah, ale řídil se jen poměrem obsahu ryzího zlata na jednotku měny. Od roku 1953 do 1971 byl kurz koruny k USD prakticky neměnný, po devalvácii USD v roce 1971 si koruna polepšila na 6,63 Kč/USD a po druhé devalvaci v roku 1973 dokonce na 5,92 Kč/USD. V té době kurz z ekonomického hlediska neměl žádný význam. To samozřejmě vedlo k úplné izolaci výrobní sféry od vnějšího prostředí, protože za oficiální kurz státní firmy nebyly schopny vyvážet zboží. Poznámka: Pro potřeby turistického ruchu byl na černém trhu dolar K dispozici za asi 50 Kč.

V takových podmínkách existence duálních kurzů byl problém udržet fungující devizové hospodářství. Stát musel přijat některá opatření: Dotace exportérům Státní monopol na zahraniční obchod Zákaz vývozu nedostatkových výrobků Přísné omezení dovozu zboží v rámci soukromých cest do roku 1980 limit 300 Kč na osobu, jinak vysoké clo … Přísný zákaz vývozu Kč a jejich výměny v cizině – celní a devizové prohlášení Omezený pohyb individuálních cest do zahraničí a pod.

Po „revoluci“ v průběhu roku 1990 byl zavedený V Československu jednotný kurz pro obchodní a neobchodní platby devalvace na tržní kurz. Celková devalvace k USD byla 113 % tzn.: 27.80 Kč/USD. Československo se tím pádem stalo jednou z nejlacinějších zemí Evropy Poznámka: kurz USD měřený paritou kupní síly byl v té době necelých 11 Kčs

Devizový kurz Kč/USD v letech 1989 - 1990 Kurz v Kčs 1989 31.12 1990 31.3 30.6 30.9 Obchodní 14,29 16,81 16,51 15,71 28,00 Aukční 114,35 59,15 39,36 31,04 39,40 Turistický - 39,96 27,85 26,49 Černý trh 43,48 41,49 35,57 33,56 45,65 Zdroj: HN, 27.-29.6.2003

Peníze v oběhu do roku 1993 Papírové peníze vydávané v letech 1960 – 1972 obsahovaly dělnické motivy, partyzány a vojáky. Nejzajímavější byla zelená stokoruna, která přežila v oběhu až do roku 1993. Jiná tzv. Gottwaldova zelená 100 Kč bankovka byla daná do oběhu těsně před 17.11.1989 a pro svoji neoblíbenost byla krátce po revoluci stažená.

Papírové bankovky v nízkých nominálních hodnotách byly nahrazovány mincemi z kvalitních kovů - 1 Kč, 3 Kč, které byly v oběhu až do samostatné slovenské měny ( 1 Kč ). Poznámka: 3 Kčs mince z roku 1965 byly úplně stejné i se stejnou hmotností jako mince 1 DM. Turisti z ČSSR ve velkém používaly v automatech naše mince. Německo vracelo naše mince v pytlích do Prahy a požadovaly alikvotní výměnu. Až v roce 1972 byly tyto mince nahrazené váhově jinými s nominální hodnotou 2 Kč.

Slovenská platidla po roce 1993 Po okolkování federálních bankovek, Slovensko poměrně rychle zabezpečilo emisi vlastních platidel. Od roku 1994 byly v oběhu výlučně nové mince a bankovky vydané NBS, které poznáme v současnosti.

Po osamostatnění Slovenska hrozba devalvace. Nová měna vydržela k kurzu 1:1 k Kč do července 1993, kdy devalvovala o 10 %. Po roce 1998, zrušením fluktuačního pásma a zavedením plávajícího kurzu, slovenská koruna postupně oslabila o dalších 18 %. Tento poměr se udržuje dodnes. Osud koruny byl zpečetěný vstupem do EMU, kdy jsme začaly psát nové dějiny v rámci společné měny.