MOZEK - nejsložitější a nejorganizovanější hmota ve známém vesmíru…

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

POLOHOVÁNÍ RANĚNÝCH Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
TÉMA Fyzikální vyšetření
Smyslová soustava člověka
Mozek Aleš Jůn, Dominik Šíba.
Nervová soustava funkce řídí činnost všech orgánů
Optické klamy Martina Mihalíková 8.Au.
Chrání vnitřní orgány (plíce, srdce, mozek) Umožňuje pohyb
Složka sady:EU III/2 č. 15 VY_32_INOVACE_Př.8.15
VNÍMÁNÍ Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov04 Autor Mgr. et.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Vědomí – sebeuvědomování, zrcadlové neurony, teorie mysli
Neverbální komunikace
Kostra 2.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Člověk.
Kostra.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Nervová soustava- receptory
Nervová soustava Stavba nervové buňky: nervová buňka = neuron
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY, KOSTRA A SVALY
ARTEFILETIKA Prezentace artefiletiky – metodický list č. 9 Ruce jako šperk Zpracovala dne Mgr. Andrea Költö (str.1 – 8) Možnosti využití.
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
VY_52_INOVACE_PŘ Lidské tělo,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Otřes mozku, úrazy lebky, ...
Původ a vývoj člověka II Autor: Mgr. Irena Hudcová Přírodopis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Nervová soustava a smyslové orgány
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Jessica COX.
Mgr. Josef Ledvoň, 2009 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vnímání BEREZNYAKOVA SOFYA
SOUSTAVA NERVOVÁ Dokonalý vývoj nervové soustavy umožnil savcům dosáhnout převahu nad ostatními obratlovci. Řídícím ústrojím těla savce je mozek Největší.
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
NERVOVÁ SOUSTAVA II. ŘÍDÍCÍ CENTRUM.
Smyslové orgány. Smyslová ústrojí (čidla) obsahují smyslové buňky (receptory) Receptory: - z vnějšího prostředí - z vnitřních orgánů - z pohybové soustavy.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry,
Smyslové ústrojí 5. ročník
VY_32_INOVACE_PSYPS12160ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
NERVOVÁ SOUSTAVA (NS) - stavba : - základem – neuron : Tělo Dendrity
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
NERVOVÁ SOUSTAVA 2.
SMYSLOVÉ VNÍMÁNÍ.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘ8_BO.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Funkce - řízení a kontrola organismu - koordinace mezi orgány - zprostředkovat vztah s okolím - duševní činnost.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 04 – Čití a vnímání NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_31_Smysly.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._34.CHUŤOVÉ, ČICHOVÉ A HMATOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: CHUŤOVÉ,
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná Lidské tělo
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
BIOLOGIE ČLOVĚKA NERVOVÁ SOUSTAVA
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Základní škola, Hradec Králové
čichový, chuťový a hmatový
Prezentace – výklad učiva
Psychické procesy - vnímání
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_52_INOVACE_32_01_čich, chuť
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Transkript prezentace:

MOZEK - nejsložitější a nejorganizovanější hmota ve známém vesmíru… Mgr. Josef Ledvoň, 2009 Společenskovědní seminář

Pohled do historie Trepanace: 5000 př. Kr. Léčba bolestí hlavy, zlomenin lebky a duševních stavů Přežilo cca 80 % pacientů

Pohled do historie Mumifikace, Egypt: 3000 př. Kr. Nejdříve se vytahoval nosní dutinou mozek. Někdy také očnicemi nebo umělými otvory v lebce. To prováděl tzv. otvírač lebek

Pohled do historie 15. a 16. století: Umělci poznávají anatomii člověka Tajné pitvy zemřelých Leonardo da Vinci

Pohled do historie 15. a 16. století, pak veřejné pitvy: Umělci poznávají anatomii člověka Michelangelo

Pohled do historie F. J. Gall (1758-1829): Odhad, kde sídlí morálka, jazyk, vidění, vnímání… Nepřesné, nevědecké

Pohled do historie Phineas Gage: 13. září 1848 utěsňoval Phineas Gage (23), předák železničních dělníků, kovovou tyčí nálož. Výbuch vymrštil 3 cm silnou, 109 cm dlouhou tyč, ta prošla horní čelistí, očnicí  a lebeční klenbou z levé strany a dopadla o mnoho metrů dále. Gage nabyl vědomí krátce po nehodě, mluvil, s pomocí schopen chůze. Přežil, zemřel r. 1861.

Pohled do historie Mozková stimulace a další metody zobrazení: Přímé ovlivňování částí mozku el. proudem (elektrody) MRI – magnetická rezonance

Mozek Chráněn lebkou, „vlašský ořech“, 1300 - 1500 gramů Měkká šedavá hmota, 78% voda, vymezená centra Obsahuje asi 100 miliard neuronů – buněk Jsou spojeny – synapsemi - 10 na čtrnáctou spojů! Komunikují elektrochemicky

Mozek Chráněn lebkou, „vlašský ořech“, 1300 - 1500 gramů Měkká šedavá hmota, 78% voda, vymezená centra Obsahuje asi 100 miliard neuronů – buněk Jsou spojeny – synapsemi - 10 na čtrnáctou spojů! Komunikují elektrochemicky

Vymezení důležitých center : Mozek Vymezení důležitých center :

Mozek Levá a pravá hemisféra

Mozek – zajímavosti V mozkové kůře má každý prst ruky své „políčko“ Fantomová končetina mívá obvykle fyziologickou polohu, která se může měnit... Fantom může mít zaťaté prsty. Pacienti udávají bolesti dané "vrůstáním" nehtů nebo prstů do dlaně... Přibližně v polovině případů, zejména po ztrátě horních končetin, fantom mizí "teleskopicky", jako když mizí užší díl skládacího dalekohledu v dílu širším - "zmenšuje se". Nově se zjistilo, že fantomové končetiny prožívají i děti a mladí lidé, kteří se narodili bez končetiny. (Zrcadla systém)

Mozek – zajímavosti

Mozek – zajímavosti

Mozek – zajímavosti Pacient... sice viděl, ale zrakově předváděné předměty nepoznával... například nechápe, že různé druhy lokomotiv, které vidí na obrázku, plní stejnou funkci... vidí, ale nepoznávají známé tváře, v zrcadle nepoznají ani tvář vlastní. Jakmile... nalévají z konvice do šálku čaj, obvykle přelijí. Proud čaje vidí jako oblouk zamrzlé tekutiny... nerozlišují, že se blíží auto. Nejprve je spatří v dálce, vzápětí auto "vyskočí" přímo před nimi.

Mozek – zajímavosti „Některé hluboké struktury byly zachovány, ale mozková kůra byla z 95 procent pryč. Chyběla centra pro pohyb, poznávání a chování,“ uvedl lékař. Jediným vysvětlením bylo, že se mozek přeprogramoval a zbývající polovina převzala některé jeho funkce.

Mozek – zajímavosti Charles slyšel ty chirurgy mluvit... Zrovna chtěli začít operovat. Cítil na břiše něčí prsty. Po nich přijde nůž. Ale to není možné. Musí jim říci: Neřezat! Jsem pořád vzhůru! Prosím, ještě ne! Slova se mu vytvořila v mozku, ale cesta hlasovým aparátem byla zablokovaná. Ležel tam bez hnutí a němý, když se mu čepel zařízla do masa. Bolest ho vyrazila ven z jeho těla... Stav, kdy je pacient během operace při vědomí, je uznaný problém. W. D. Keidl propočetl, že množství informací přicházejících do CNS je 109 bitů za sekundu. Aktuální myšlení svým pohybem a srovnáváním redukuje toto úžasné množství na desetimiliontinu, tj. na 102 bitů za sekundu.

Sokol vidí holuba na vzdálenost až 8 km! Mozek – vnímání světa Poznávání světa = odkrývání skutečnosti, reality… Svět vnímáme smysly Co je realita? Vnímání nekoresponduje vždy s realitou! Smysly nás mohou klamat, nezaznamenají vše Sokol vidí holuba na vzdálenost až 8 km!

Slyšení člověka a zvířat v Hz Mozek – vnímání světa Smysly nás mohou klamat, nezaznamenají vše Člověk má v nose 5-15 milionů receptorů, pes má 125 až 250 milionů! Psi mají také čtyřikrát větší mozkové centrum, zodpovědné za zpracování čichových vjemů. 80% úspěšnost – dle dechu rozeznají rakovinu 99% - odhalení rakoviny plic Slyšení člověka a zvířat v Hz

Mozek – vnímání světa Vnímáme všichni svět stejně? Vliv zkušeností, osobnost - Vygotsky: „…dítě myslí tak, jak vnímá, kdežto dospělý člověk vnímá tak, jak myslí.“ Mozek sám dotváří svět, vysvětluje jej… Realita nemusí být skutečností, ale iluzí, simulací Matrix

Mozek – vnímání světa

Mozek – vnímání světa

Mozek – vnímání světa

Mozek – vnímání světa

Mozek – vnímání světa

Mozek – vnímání světa

Mozek – vnímání světa

Mozek – vnímání světa

Mozek – vnímání světa

Mozek – vnímání světa