GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Důchodová reforma, jak bude fungovat bez II. pilíře. … jistě levněji
Advertisements

– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
Reformy v sociální oblasti Změny ve financování sociálních služeb Ing. Ondřej Mátl.
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Důchodová reforma v ČR: návrhy, modely, analýzy
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
Nezbytná potřeba reformy důchodového systému Jan Kordík.
Komentář k důchodové reformě z pohledu VV 1. Dopad zvýšení DPH Sjednocení DPH na 20% (65 mld. Kč) pro financování důchodové reformy Zachování snížené.
Důchodová reforma ČSSD Principy a cíle Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc.
Stavební spořitelny, penzijní fondy
Úvod do systému důchodového pojištění v ČR Mgr. Terezie Pemová.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
NÁVRH KONCEPCE PENZIJNÍ REFORMY V ČR Generali TOP Talent 2007 Bc. Martin SVOBODA.
Milníky důchodové reformy
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
Programové cíle v sociální oblasti Bc. Tereza Bernardová místopředsedkyně strany stínová ministryně práce a sociálních věcí.
Generali pojišťovna Penzijní připojištění se státním příspěvkem.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Kritéria. Makrofinanční kritéria Výdaje důchodového systému v % HDP Příjmy důchodového systému v % HDP –při aplikaci makroekonomického scénáře jsou v.
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Penzijní systém podle NS-LEV 21 Tereza Holišíková http://
Důchodová reforma Pavel Rusý 1. Průběžnost vs. Akumulace Ekvivalence vs. Solidarita 2 Základní aspekty zajištění v důchodu Průběžný systém Fondový systém.
Varianta 2. Popis varianty I. pilíř bude tvořit současný PAYG. Pojistná sazba (23%) se nijak měnit nebude. II. pilíř budou provozovat reformované fondy.
SPP 102 Sociální politika - přednáška č. 7 (Mgr. Ondřej Hora) Sociální pojištění: funkce, cíle a nástroje, organizace a financování. Česká republika. Problém.
KOMPENZACE PŘÍJMU V NEZAMĚSTNANOSTI
Stáří jako sociální událost
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
Důchodová reforma Vladimír Bezděk Sdružení Lípa; ; Harachov.
1 Důchodová reforma v České republice - aktuální informace - Vladimír Bezděk Praha, 3.května 2010, Smilovice.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_05 Název materiálu: SPOŘENÍ NA STÁŘÍ Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Penzijní fondy – III. pilíř.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
PŘÍLOHA A: SCHÉMA INTEGRACE DOHLEDU NA FINANČNÍM TRHEM V ČR.
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
Penzijní systém ČR Pátek 30. března 2007 S 34 13:45 – 17:00 hod.
Sociální pojištění Veřejný systém založený na rozpočtovém, nikoli pojistném principu. SZ a VZP.
Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_17 Název materiáluZákonná.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Vliv demografického vývoje na důchodový systém v ČR Ing. Lenka Fulínová.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Růst počtu lidí v poproduktivním věku jako zdroj ohrožení veřejných financí, formy penzijního připojištění v ČR a Evropě.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
1 Důchodové pojištění. 2 Důchodové pojištění v roce 2012 Důchodové pojištění musí mít každý občan ČR Sociální pojištění se skládá ze tří složek: - důchodové.
Financování sociálního zabezpečení Mgr. Oldřich Hájek.
Makroekonomické aspekty demografického vývoje doc. Ing. Miroslav Kuře, CSC., Ing. Lucie Marková, Ph.D. SVŠES.
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-07
Rozbor schémat kompenzace příjmu v nezaměstnanosti
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Zvláštní druhy pojištění (prezentace)
DUM - Digitální Učební Materiál
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Transkript prezentace:

GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa

1.Nutnost reformy 2.Ideální důchodový systém 3.Navrhovaný důchodový systém 4.Zavedení a náklady reformy 2 Struktura práce GENERALI TOP TALENT 2007

Jan Krejsa 1.Demografický vývoj 2.Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí 3.Mezinárodní závazky 3 Nutnost reformy

GENERALI TOP TALENT 2007 Ideální důchodový systém Jan Krejsa 4 Finanční udržitelnost a soběstačnost Záchytná síť Vztah mezi výší důchodu a výší příspěvku Diverzifikace rizik Jednoduchost a efektivnost Motivace k setrvání na pracovním trhu Neutralita

Jan Krejsa 1.Druhy vyplácených důchodů 2.První pilíř – rovný důchod 3.Druhý pilíř – mzdová složka 4.Stropy pojistného 5 Navrhovaný důchodový systém GENERALI TOP TALENT 2007

Jan Krejsa 1.Starobní – samozřejmá součást 2.Invalidní 3.Pozůstalostní 6 Druhy vyplácených důchodů Nová podoba: - přesunout na komerční pojištění - část pojistného odvádět pojišťovnám → možnost určit výši pojistného a důchodu Typy:  vdovské a vdovecké  sirotčí Vdovské a vdovecké - přesun do druhého pilíře - nárok osob žijících se zůstavitelem na nevyplacenou část naspořené částky Sirotčí přesun do systému sociální péče a podpory

GENERALI TOP TALENT 2007 Jan Krejsa Cílem poskytovat minimální základ důchodů Výše důchodu 7 První pilíř – rovný důchod ZÁCHYTNÁ SÍŤ 20% průměrné mzdy Výše pojistného 15% Hranice odchodu do důchodu Doba přispívání Doba důchodu Zachovat poměr Doba pojištění Minimální Maximální Automatické zvyšování dle průměrné doby dožití Motivace k setrvání na pracovním trhu

GENERALI TOP TALENT 2007 Jan Krejsa 8 Důvody přechodu ke kapitálovému systému  Neschopnost PAYG vyrovnat se s demografickým vývojem  Odlišná citlivost na rizika  Efektivita kapitálového systému  Nízká závislost důchodu na výši příspěvku  Nestabilita PAYG v rámci jednotného trhu

GENERALI TOP TALENT 2007 Jan Krejsa Cílem zajistit přijatelnou výši důchodu  Povinné zapojení do druhého pilíře 9 Druhý pilíř – mzdová složka SNÍŽENÍ PROGRESE A REDISTRIBUCE  Výše pojistného 9%  Soukromé regulované fondy + 1 státní  Odlišné rizikovost nabízených portfolií Státní clearingové centrum Unifikace poskytovaných údajů  Regulace nákladů Jednotný elektronický portál Omezení přestupů a reklamy  Společné pojištění při rodičovské dov.

GENERALI TOP TALENT 2007 Jan Krejsa  Zrušit podporu penzijního a životního připojištění 10 Třetí pilíř ? Modifikace pojistného podle počtu dětí  Snížení, resp. zvýšení pojistné do druhého pilíře u osob s více, resp. méně než dvěma dětmi Stropy pojistného  Příspěvky do 1. pilíře daňový neekvivalentní charakter  Příspěvky do 2. pilíře ekvivalentní charakter Dobrovolné stropy

GENERALI TOP TALENT 2007 Jan Krejsa 11 Výsledné parametry

GENERALI TOP TALENT 2007 Jan Krejsa 12 Závěr Děkuji za pozornost