Život dobrovolníka v domovech pro seniory

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolnické centrum při Diecézní charitě ČB
Advertisements

Dobrovolníci v sociálních službách
Dobrovolnický program na Onkologické klinice FN Olomouc
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
Zákon o sociálních službách
2 Dobrovolníci v sociálních službách zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Ing. Hana.
Dobrovolnické centrum Ostrava. DC ADRA Ostrava Nejsme poskytovatel soc. služeb 3 akreditace MV ČR na vysílání dobrovolníků do soc. a zdrav.zařízení –
Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb.. Zákon upravuje pojmy: Dobrovolník – člověk vykonávající dobrovolnou činnost, resp. práci bez nároku na finanční.
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
MÉĎA – MINI ŠKOLKA NEMOCNICE TGM HODONÍN,p.o.
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Tisková konference Vzdělávací projekt „Zdravá nemocnice“
Program PĚT P. Pět P je… Sociálně preventivní volnočasový program Sociálně preventivní volnočasový program Zaměřuje se na: Zaměřuje se na: Přátelství.
DOBROVOLNÍCI V HOSPICI
Přínos dobrovolnického programu pro onkologické pacienty
DOBROVOLNICTVÍ V DIVADLECH Akreditace dobrovolnické služby.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Dobrovolnictví jako sociální služba, nebo příspěvek ke zdravotní péči?
Seminář o využití dobrovolníků v knihovnách Pořadatelé: Národní knihovna ČR, SKIP ČR, Knihovna Kroměřížska Místo konání: Knihovna Kroměřížska 7. – 8. 6.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
DOBROVOLNICTVÍ „Je jedním z nejkrásnějších zadostiučinění tohoto života, že žádný člověk nemůže upřímně pomoci druhému, aniž by nepomohl i sám sobě.“ Ralph.
SLEZSKÁ DIAKONIE DOBROVOLNÍCTVÍ VE SLEZSKÉ DIAKONII.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Spojuje tři generace a pomáhá. Celý projekt je postaven na principech lidskosti a vzájemné pomoci a nejdůležitějším předpokladem pro jeho fungování je.
Spojuje tři generace a pomáhá. Program 3G Vznik Praha 2011 Je určen především pro občany ve věku 50+, kteří nemají vlastní vnoučata anebo s nimi nejsou.
Mimoškolní aktivity zábava a povinnost.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Výsledky dotazníkové evaluace dvouletého působení dobrovolníků v IKEM
Tříleté zkušenosti se zapojením do paliativní péče v rámci psychické podpory pacientů i rodinných příslušníků Mgr. Milena Malá, Zdravotní klaun, o. p.
1. PŘÍNOS DOBROVOLNÍKŮ PRO SOCIÁLNÍ SLUŽBU Rozšíření možností aktivit klientů Umožnění činností, které v našem domově nikdo neovládá Mít pro sebe jednoho.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání 2
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
PÉČE O PRACOVNÍKY.
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ
Dobrovolnictví na Praze 14. Lucius Annaeus Seneca, římský filozof „Člověk je zrozen k vzájemné pomoci “ Setkání s NNO 2016.
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
Představení provozu kavárny a cateringových služeb v PwC ČR Roman Anděl, Startujeme, o.p.s.
Průvodcovské a předčitatelské služby. jsou terénní nebo amb. služby poskytované osobám, jejichž schopnosti jsou sníženy z důvodu věku nebo zdravotního.
Domov seniorů T.G.M. Beroun Poskytování sociálních služeb Příspěvková organizace Pod Studánkou Beroun Zpracoval: Marek Paclt.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
1 Projekt : „ PODPORA ZDRAVOTNICKÝCH OBORŮ“ DOBROVOLNICTVÍ - je svobodně zvolená činnost, konaná ve prospěch druhých bez nároku na odměnu.
Osobní asistence pro osoby se zdravotním postižením a seniory Bezplatná právní poradna pro osoby v krizi Rodinné centrum Krumlík a další služby pro rodiny.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_43_Člověk a společnost.
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Výzva č. 126 investiční priority 1.2 OPZ.  Pilotní ověření péče o nejmenší děti v mikrojeslích v ČR (mimo hl. m. Prahu)  Číslo výzvy: 03_16_126  Investiční.
Domov Sue Ryder, o.p.s. „Šance pro důstojné stáří“ Mgr. Michaela Hronová, Domov Sue Ryder, o.p.s. Michelská 1/7, Praha 4 Tel:
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Denní stacionáře.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
SENIOR WORK Eva Smejkalová.
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Benefity.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Dobrovolnické programy
UMÍME POMÁHAT…….? PETRA STEJSKALOVÁ
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Dobrovolnická činnost ADRA se seniory a pro seniory
Transkript prezentace:

Život dobrovolníka v domovech pro seniory Ing. Dagmar Hoferková DC ADRA Ostrava

DC ADRA ČR Města, ve kterých jsou pobočky DC ADRA: Česká Lípa České Budějovice Frýdek Místek Hradec Králové Ostrava Praha Prostějov Plzeň Val. Meziříčí Zlín Znojmo

DC ADRA Ostrava Nejsme poskytovatel soc. služeb 3 akreditace MV ČR na vysílání dobrovolníků do soc. a zdrav.zařízení – k seniorům - k dětem a zdrav. postiženým - paliativní péče Domovy pro seniory , Domovy soc. služeb– Ostrava, Karviná, Orlová, Petřvald… - celkem 11 seniorských programů Centrum pro osoby se zdrav. postižením – Čtyřlístek Nemocnice, DC Domeček, Mobilní hospic

DC ADRA Ostrava V 10 programech – 155 dobrovolníků za rok 2010 - 9500 hodin – 26 hodin denně

Kdo to je dobrovolník? Může být každý, kdo ze své svobodné vůle, ve svém volném čase a bez nároku na odměnu vykonává činnost ve prospěch jiných lidí Má velkou šanci přinášet do zařízení běžný vztah Naplňuje psychosociální potřeby uživatelů Přináší radost, zájem, informace zvenčí,….. Dává svůj čas, zkušenosti, znalosti…. Je mu více než 15 (18) let Stává se součástí péče o uživatele

Motivace dobrovolníků Smysluplné využití volného času Dobrý pocit Nové zkušenosti, zážitky Nové prostředí Využití svých dovedností Soucit Nenaplnění svých potřeb Náhled na uživatele a zařízení– kvůli studiu na VŠ

Co dobrovolník není? Není náhradou za zaměstnance Není konkurence Není levnou pracovní sílou Nezasahuje do práce personálu

Získávání dobrovolníků Kvalitní propagace – místní tisk, televize, rádio, letáky, webové stránky Přednášky- školy, kluby seniorů, kulturní zařízení, prodejny knih - Librex Spolupráce se školami - rozesílání pozvánek na školení, zájmové dny Spolupráce s Úřady práce – informovanost nezaměstnaných Pořádání koncertů , účast na Dnech soc. služeb aj.

DC ADRA Ostrava - školení Školení dobrovolníků – přímo v zařízení 1-2x ročně organizace práva a povinnosti možnosti dobr. činnosti očekávání přijímající organizace smluvní vztah ,pojištění,TR, lék.potvrzení skladba uživatelů– jejich soc. situace, potřeby prohlídka zařízení, BOZP praktická část – manipulace s invalid. vozíkem materiál ke školení

Práva dobrovolníka Dobrovolník má právo svobodně si určit časový rozsah činnosti – den, trvání (tak, aby nezasahoval do chodu zařízení a režimu uživatele) Právo na pojištění Právo na rozhovor s kontaktní osobou, koordinátorem Právo požádat o změnu uživatele Právo změnit dobu docházení Právo kdykoliv ukončit činnost

Povinnosti dobrovolníka Dodržovat : mlčenlivost, termíny návštěv, obecné zásady slušného chování Omlouvat se z nepřítomnosti kontaktní osobě V případě nemoci odložit návštěvu Zachovávat soukromí uživatelů Nepřijímat finance, neobracet na víru Nevyužívat na marketingové účely Nechodit pod vlivem drog, alkoholu, nekouřit Nezasahovat do rodinných záležitostí

DC ADRA Ostrava - školení

DC ADRA Ostrava - pohovory Vstupní pohovory – za účasti zaměstnance (kontaktní osoby) přijímající organizace motivace dobrovolníka jeho představa o činnosti očekávání časové možnosti termín 1. návštěvy

DC ADRA Ostrava - doklady Doklady k doložení Smlouva o dobr. činnosti (do 18 let podepisuje i rodič) Čistý výpis z TR Potvrzení o zdravotní způsobilosti Registrační karta

DC ADRA Ostrava - označení Vizitkou Tričko nebo mikina ADRA Důležité pro personál, rodinu, uživatele

DC ADRA Ostrava - koordinátor Koordinátor dobrovolníků - zaměstnanec DC prostředník mezi DC a přijímající organizací má i více dobr. programů organizuje školení a supervize účastní se výběrových pohovorů informuje o změnách v programu sleduje docházku, odhlašuje z pojištění řeší případné problémy vybírá TR, smlouvy, proplácí náklady

DC ADRA Ostrava – kont.osoba Kontaktní osoba – zaměstnanec přijímající organizace účastní se školení, pohovorů doprovází D na 1.návštěvě, představuje ho personálu vytváří dvojici dobrovolník-uživatel přijímá omluvy D z nepřítomnosti řeší případné problémy uvnitř organizace sleduje docházku informuje D o možnostech zapojení se do akcí vytváří vhodnou půdu pro D

DC ADRA Ostrava - evidence Evidence odchozených hodin v každém zařízení docházková kniha zápis příchod/odchod chronologicky důležité pro – pojišťovnu, součet hodin, kontrolu

Činnosti dobrovolníků

Činnosti dobrovolníků

Činnosti dobrovolníků

Činnosti dobrovolníků

Činnosti dobrovolníků

Činnosti dobrovolníků

Činnosti dobrovolníků

Činnosti dobrovolníků

Činnosti dobrovolníků

Nevhodné činnosti Cokoliv co by nahrazovalo práci personálu (hygienické úkony, polohování, podávání stravy, aplikace léků…..) Manipulace s uživatelem – oblékání, posazování na vozík… Pomoc s úklidem, vařením, praním… Nákupy

Supervize dobrovolníků 3 krát do roka v každém zařízení

Vánoční supervize

Péče o dobrovolníky ze strany DC Blahopřání k narozeninám Supervize se vzděláváním, zážitkové Kulturní akce u příležitosti MDD Kurz 1. pomoci a jiné vzdělávací akce Drobné dárky na supervizích Trička, mikiny Možnost individuální supervize Potvrzení o dobrovolnické službě

Péče o dobrovolníky ze strany přijímající organizace Kontaktní osoba Ostatní – pomoc orientovat se v cizím prostředí - pomoc s výběrem pacienta - pomoc s navázáním 1. kontaktu - příprava pacienta na procházku - nezadávat práci - nechat dobrovolníka vykonávat jeho činnost

Ukončení činnosti Dobrovolník má právo kdykoliv svoji činnost ukončit – důvody: změna zaměstnání, stěhování, ukončení studia, rodinné, zdravotní problémy… DC má taky možnost vypovědět smlouvu s dobrovolníkem – důvody: porušení mlčenlivost, nerespektování pravidel programu (zasahování do rodinných záležitostí, do soukromí, do režimu dne, alkohol, přijímání financí…)

Děkuji za pozornost www.adraostrava.cz