Úvod do geografie Metodologie předmětu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Socioekonomická geografie
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Metodologie historického výzkumu volného času
Maturitní zkoušky ve školním roce Společná část maturitní zkoušky Definuje ministerstvo školství (MŠMT) MŠMT zadává ve stejném termínu MŠMT.
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
sociální psychologie Škola:
Tomáš Doseděl, Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Krajina, krajinné složky
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Demografie je věda, která se zabývá:
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE ČESKÉ REPUBLIKY I
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Krajina a krajinná sféra
Návrh specializace MCR Manager ekoturismu (tříleté bakalářské studium) Jiří Štyrský prosinec 2010 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním.
Krajinná sféra a její části
Jiří Štyrský 11.června 2009 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Současnost a budoucnost.
Regionální zeměpis Funkce a cíle Zdeněk Bergman Funkce geografie poznávací aplikační všeobecně vzdělávací.
GEOLOGICKÉ VĚDY z řeckého geos (Země) a logos (věda) vědy o Zemi
Socioekonomická geografie
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Společenské a hospodářské prostředí
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Základní principy geografického výzkumu
KRAJINNÁ SFÉRA.
Krajinná sféra Jan Dušek.
Prezentace oboru Regionální rozvoj Katedra regionální a environmentální ekonomiky Ekonomická fakulta, VŠB - TU Ostrava.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Úvod do psychologie
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Nauka o krajině. Nauka o krajině se stala fundamentem na jehož základě se formovala geoekologie jako komplexní fyzická geografie, která se orientuje na.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Vztahy geografie k ostatním vědám
Lekce 1 Úvod - základní pojmy a koncepce v geomorfologii
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Geografie = zeměpis Z řeckého γεός geos = (po)zemský + γράφειν grafein = psáti Věda studující prostorové rozšíření jevů na Zemi, jejich vzájemnou interakci.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
Středoevropská komparativní studia na IMS FSV UK kombinovaná forma studia Den otevřených dveří 2016 Tomáš Nigrin.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Rozdělení hudební vědy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE. GEOGRAFIE JAKO VĚDA GEOGRAFIE – slovo řeckého původu - v překladu do češtiny znamená POPIS ZEMĚ neboli ZEMĚPIS ( γεός geos pozemský,
Cestovní ruch I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
Ekonomika životního prostředí
PŘÍRODNÍ (KRAJINNÁ) SFÉRA ZEMĚ
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Geografie Krajinná sféra
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
Charakteristika zeměpisu CR
PŘÍRODNÍ SFÉRA ZEMĚ.
Úvod do psychologie II. přednáška
Základy demografie Přednáška 1.
Demografie je věda, která se zabývá:
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Úvod do geografie Metodologie předmětu

Cíle kurzu geografie: 1) Stanovit rozdíl mezi tradiční a moderní geografií 2) Zdůraznit význam aktuálnosti informací 3) Pochopit kultivační význam geografie (občanská,odborná,psychologická, kulturní) 4) Porozumět modernímu pojetí geografie 5) Osvojit si metody geografického myšlení 6) Získat přehled o současném stavu světa 7) Odlišit pojetí geografie turismu a rekreace od regionální geografie

Kvalita informací: 1 Manaus=přístav na Amazonce s prodejnami bezcelního zboží Turistické východisko do Amaz- zonie. Známá budova opery z 19.století. Na břehu řeky domy z prken a vlnitého plechu na kůlech……(Všechno o Zemi(2000)

2 Manaus – dnes (HN 4.9.2008)

MANAUS = „Brazilská Čína“ 3 MANAUS = „Brazilská Čína“ 1925……75.000 1986…200.000 2006……2 miliony Rozvoj zóny volného obchodu=500 průmyslových podniků (motocykly Honda, televizní přijímače, Nokia, Gilette, Harley, Wap - metal Rozvoj vyšších škol a univerzit Nejnižší míra odlesňování v Brazílii

Výklad názvů: Geografie Geologie 4 Výklad názvů: Geografie Geologie Uveďte alespoň dva názvy věd počínajících na GEO………………. ZKUSTE charakterizovat vědeckou disciplínu s názvem GEOPSYCHOLOGIE!

FYZICKÁ GEOGRAFIE studium geosfér (geosféry) 5 FYZICKÁ GEOGRAFIE studium geosfér (geosféry) Litosféra+ Hydrosféra+ Atmosféra+ Pedosféra+ Biosféra+ = fyzicko-geografická sféra Vysvětlete pojmy: Geomorfologie Klimatologie Meteorologie Glaciologie Fytogeografie Zoogeografie Antropogeografie

Geografie člověka (Human Geography) 6 Geografie člověka (Human Geography) Studuje aktivity člověka – je geografií lidského života a práce Geografie obyvatelstva a sídel Geografie socio-ekonomická (geografie přírodních zdrojů, průmyslu, zemědělství a služeb) Geografie historická Geografie politická a geopolitika

Vztahy geografie k ostatním vědám 7 Vztahy geografie k ostatním vědám Geologie Biologie Fyzika Chemie Matematika Astronomie Ekologie Etnografie a etnologie Antropologie Psychologie Demografie Ekonomie Historie Sociologie Politologie Filozofie (paradigmata)

8 Zebry B A A C D

Příklad vztahu biologie (zoologie) a geografie (zoogeografie) 9 Příklad vztahu biologie (zoologie) a geografie (zoogeografie) Na předchozím snímku jsou příklady afrických lichokopytníků: A) který z nich není zebra B) rozlište u tří zbývajících rozličné znaky v uspořádání pruhů: 1) sledujte zbarvení břicha 2) umístění a hustotu pruhů 3) zbarvení vnitřní strany nohou C) označte osla somálského

Vztah geografie a psychologie (filozofie, geopsychologie) 10 Vztah geografie a psychologie (filozofie, geopsychologie) GENIUS LOCI = ATMOSFÉRA MÍSTA,OBLASTI,ZPŮSOB A INTENZITA PROŽÍVÁNÍ Jedinečný a neopakovatelný souhrn hmatatelných i duchovních projevů historie i současnosti v nějaké lokalitě. Vytváří se interakcí místa s duchovním (duševním) světem návštěvníka (pozorovatele). MORFICKÁ REZONANCE!!!!!(Sheldrake 2002)

11 Genius loci? 1a 1 4 3 2

Najděte příslušné vztahy: 12 Najděte příslušné vztahy: Jediný jehličnatý strom, který je na státní vlajce

Charakteristiky geografie: 13 Charakteristiky geografie: Geografie je věda, která zkoumá zemský povrch Geografie je syntetická věda, zkoumající vazby mezi přírodou a společností v prostoru i čase Geografie je SOUSTAVOU VĚD o zákonech vývoje dynamických prostorových systémů formujících se na zemském povrchu v procesu interakce PŘÍRODY A SPOLEČNOSTI (ČLOVĚKA) Geografie je SYSTÉMEM přírodních, technických a společenských věd studujících přírodní a antropogenní teritoriální komplexy krajinné sféry, jejich složky a jejich vzájemné vztahy v prostoru a čase Geografie poskytuje informace o současném dynamickém stavu světa GEOGRAFIE se zabývá komplexním pohledem na přírodní i sociální sféru Země

Charakteristika geografie - klíčová slova a pojmy: 14 Charakteristika geografie - klíčová slova a pojmy: Věda Prostor Zemský povrch Příroda Člověk (společnost) Vazba Čas Svět Vytvořte vlastní charakteristiku GEOGRAFIE!!!! (na základě uvedených slov)

Charakterizujte tuto část geografie: 15 Charakterizujte tuto část geografie:

Geografické myšlení DOVEDNOST: 16 Geografické myšlení DOVEDNOST: POSTIHNOUT A ZDŮVODNIT ROZDÍLY V PŘÍRODNÍCH A SPOLEČENSKÝCH PODMÍNKÁCH CHARAKTERIZOVAT PŘÍČINY A DŮSLEDKY TĚCHTO ROZDÍLŮ PROVÁDĚT PŘÍSLUŠNOU ANALÝZU I SYNTÉZU GEOGRAFICKÝCH JEVŮ UMĚT ZDŮVODNIT PROGNOSTICKOU FUNKCI GEOGRAFIE POCHOPIT KULTIVAČNÍ VÝZNAM GEOGRAFICKÉHO POZNÁNÍ

17 Cestování Je pohyb na větší vzdálenosti pěšky, či dopravními prostředky (např. za obchodem, za výzkumy a objevy, cestování poutníků, rekreační a prázdninové cestování, studijní cesty) Jak s tím souvisí: - putování - tuláctví - kočování - prožívání - adrenalinové prožívání - zážitek - spočinutí - vnímání

Geografie regionální a geografie cestovního ruchu (turismu) 18 Geografie regionální a geografie cestovního ruchu (turismu) B) GEOGRAFIE CESTOVNÍHO RUCHU je hraniční a syntetická geografická disciplina, aplikovaná regionální geografie, která se zabývá faktickým rozmístěním prvků cestovního ruchu v oblastech rozličné velikosti a ekonomické váhy. STUDUJE POTENCIÁLY CESTOVNÍHO RUCHU.Zabývá se problémy rozmístění a realizace cestovního ruchu.Zabývá se inventarizací turistických atraktivit a jejich popisem. Dále studuje vliv cestovního ruchu na jednotlivé regiony i z hlediska regionálního rozvoje a udržitelného cestovního ruchu. Regionální geografie se zabývá studiem ÚZEMÍ jako celkem, který se vyznačuje společnou úrovní výskytu určitých znaků fyzickogeografického i sociogeografického charakteru. Vždy jde o území určitého řádu (kontinent - region) NAJDĚTE SPOLEČNÁ KLÍČOVÁ SLOVA A) + B) A SÓLOVÁ KLÍČOVÁ SLOVA OBOU CHARAKTERISTIK

Základní témata aplikované regionální geografie turismu: 19 Základní témata aplikované regionální geografie turismu: 1) Struktura, význam a moderní pojetí geografie. Rozdělení geografických věd a jejich vztah k ostatním vědám 2) Metodologie moderní geografie, regionální geografie a geografie turismu 3) Geografie fyzická a geografie člověka jako základ teoretické expozice geografie cestovního ruchu 4) Dynamický charakter soudobého světa 5) Fyzická geografie a kartografie jako základ přírodních potenciálů a atraktivit 6) Geografie člověka jako základ kulturně-historických a společenských potenciálů turismu 7) Turistické potenciály jednotlivých evropských regionů 8) Turistické potenciály regionů Asie, Afriky, Ameriky, Austrálie a Oceánie a Antarktidy 9) Komparativní metody při srovnávání potenciálů turismu Evropy a světa 10) Geografické znalosti při tvorbě produktu turismu a při přípravě informačního minima průvodce.Geografická hlediska při tvorbě katalogu cestovní kanceláře

20 SLOVNÍČEK A),B) A) Geologie = nauka o vývoji, složení a stavbě zemské kůry Geosféry = obaly z nichž se skládá Země Litosféra = vnější horninová část pevného tělesa Země Pedosféra = půdení obal Země Klimatologie = nauka o podnebí Glaciologie = nauka o ledovcích Fytogeografie = nauka o rozšíření rostlinstva na Zemi Krajinná sféra = část zemského povrchu vytvořená kombinací přírodních a v převážné míře i kulturních prvků Paradigma = pojetí vědní disciplíny Kartografie = věda zabývající se konstrukcí a obsahem map B) vyhledejte v pramenech následující slova a pojmy: Ekologie Etnografie Etnologie Demografie Politologie Sociologie Lichokopytníci Interakce Antropogenní Prognostika Kultivace Rekreace Potenciál cestovního ruchu Turistická atraktivita Komparace Produkt turismu Informační minimum

21 Literatura: Holeček M.-kol.: (1999).: Zeměpis cestovního ruchu.Česká geografická společnost.Praha Horák S.(2006).: Geografie cestovního ruchu Evropy.Nakladatelství Radek Drahný.Pardubice Hrala V.(2005).:Geografie cestovního ruchu světa.Ideaservis.Praha (skripta VŠE Praha) Štěpánek,V.-Kopačka,L.-Šíp,J.(2001).:Geografie cestovního ruchu.Karolinum.Praha Štyrský,J.-Šípek,J. (2008).: Geografie turismu Evropy a světa s důrazem na působení genia loci a zážitkovou turistiku. Gaudeamus .Hradec Králové. Davidson R.: (1991): Travel and Tourism.Ptman.London De Blij,H.J.-Muller, O P.: (1994).: Geography,New York. De Blij,H.J.-Muller,O.P.: (1997): The Earth – A Physical and Human Geography. New York Dewailly,J.P.-Flament E.: (1993).: Géograpie du tourisme et loisir. DIM Sedes.Paris. National geographic – Almanach geografie. Czech edition 2006 Sheldrake,R.(2002).: Teorie morfické rezonance, Elsa.Praha Stewig,R.: (1991).: Endogener Tourismus,Kleiner geographische Schriften.Kiel Edice průvodců: Ikar-Společník cestovatele,Marco Polo, Lonely Planet, Baset,Kletr, Olympia,Merian, Globetrotter,Baedecker. Lidé a země – od roku 1992 Země světa – od roku 2002 National Geographic – české vydání od roku 2002 Geo,Koktejl,Sirius,Travel,Cestopisy, Turista, Mezinárodní politika,Hospodářské noviny, Euro,Ekonom,Svět hospodářství www.C.I.A. World Factbook…www.lonelyplanet.com…www.encarta.com….www.geohive.com…www.weltalmanach.de…www.nationalgeographic.com…www.Texas University Map Colection

Úkoly pro posluchače: (orientace podle čísel snímků-vždy vlevo nahoře) 22 Úkoly pro posluchače: (orientace podle čísel snímků-vždy vlevo nahoře) 1)V jakém podnebném pásu leží brazilský Manaus 2)Na fotografii „Manaus dnes“ jsou patrné nejméně dva dopravní systémy: a)vlevo v popředí bílé lodi.. b)vpravo od středu je typická manipulační plocha 3)Z jakých důvodů si mohou v okolí Manausu dovolit nejnižší míru odlesňování? 4)Předpona GEO je vždy spojena s pojmem…. 5)Atmosféru lze charakterizovat jako…….. 11)Lze nějak doložit působení zajímavého a významného místa na prožívání návštěvníka? 11)Jakým dojmem na vás působí fotografie č. 3? 13)Jaké možné důsledky by měla tato charakteristika geografie: Geografie poskytuje informace o minulém statickém stavu světa? 15)Co pravděpodobně na mapě Madeiry označují modré paprsky? 16)Zkuste v krátkém zamyšlení charakterizovat KULTIVAČNÍ VÝZNAM GEOGRAFIE!

Autotest pro posluchače: 23 Autotest pro posluchače: 1) Amazonie je: a) v Mexiku b) v Brazílii c) v Chile 2) Za systém přírodního prostředí považujeme: a)plantáž kávovníku b)pastvinu c) prales 3) Geomorfologie je nauka o: a) tvarech zemského povrchu b) geotermální energii c) o zeměměřictví 4) Do geografie lidské práce NEPATŘÍ: a) průmysl b) cestovní ruch c) přírodní národy 5) Které tvrzení o historické geografii je správné: a) studuje vyhynulé živočichy b)studuje vývoj států na časové ose c) zabývá se vývojem člověka 6) Demografie je věda o: a) demokracii b)lidských sídlech c) především o přirozené reprodukci obyvatelstva 7) Mezi lichokopytníky NEPATŘÍ: a) mezek b)lama c) kůň 8) Cedr je „vlajkový“ strom: a) Nepálu b)Tibetu c)Libanonu 9) Prognostická funkce geografie se týká spíše: a) minulosti Země b)současným ekologickým problémům c) budoucnosti země 10) Přírodní atraktivitou rozumíme: a) přírodovědecké muzeum b) skanzen c)pískovcové skalní město 11) Interakce je pojem označující: a) společné úsilí b)mezinárodní spolupráci c)vzájemné působení