PROČ SE UČÍM FYZIKU? O čem fyzika je?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aneb Historie elektřiny
Advertisements

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
19 – 20 století.  Byl to vynikající fyzikální chemik  Narodil se v Praze v rodině profesora práv  Studoval na gymnáziu v Praze (zajímaly ho především.
Život.  Jeho otec byl lékárník.  Kvůli finančním potížím jeho rodiny, nemohl Hanz chodit do školy. Učil se sám z knih.  Ve 12. letech pomáhal svému.
Elektřina.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 10.
Elektrický proud.
Vynálezci Klikneš-li na barevné popisy obrázků, objeví se ti životopisy vynálezců a podrobné popisy jejich vynálezů.
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY ZEMĚ NA KAPALINU
Digitální učební materiál
František Křižík.
Proč se učíme fyziku? O čem fyzika je?
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
DRAMATIZACE VE VÝUCE FYZIKY ANEB UČITEL JE HEREC S JISTÝM ANGAŽMÁ A NEJISTÝM KONCEM.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: František Křižík
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Schémat. značky Poznej fyzika Fyzik.
Slavní fyzikové elektřiny
Slavní chemici a jejich objevy
VY_52_INOVACE_PRV.3.23_Lidé a technika _pracovní list
MĚŘENÍ HUSTOTY.
Anders Celsius švédský astronom, geodet a fyzik.
FY_077_Elektrický proud v kovech_ Elektrické napětí
František Křižík.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Věda a technika konce 19.st.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
VÝZNAMNÍ ČEŠI VE SVĚTĚ.
Osobnosti v chemii Richard Horký.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Nobelova cena Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Práce, výkon Energie Teplo Poznej fyzika
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Jaroslav Heyrovský
Věda, technika, vynálezy a pokrok – přelom 19. a 20. století
E = m c 2 Aneb životopis jedné rovnice Karel Veselský Dalibor Skoupil.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Úvod do učiva Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Věda a technika v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3606_Věda_a_technika_v _18_století Autor:
F YZIKA …aneb proč se to mám vůbec učit?! máme to v rozvrhu hodin rozhodlo o tom ministerstvo školství nařídil to pan ředitel s panem školníkem mohli.
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 SLAVNÍ ČEŠTÍ VYNÁLEZCI A JEJICH VYNÁLEZY VY_32_INOVACE_F16 Sada 2 Člověk a společnost ZŠ Pačejov.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/18 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
DRUHÁ FÁZE PRŮMYSLOVÉ REVOLUCE – OBJEVY A VYNÁLEZY NOBELOVA CENA Autor: Nikola Šimánková, 8.ročník.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV:VY_32_INOVACE_10B_11_Křivka_deformace TEMA:Molekulová.
 Autor: Eva Žárová  Datum vytvoření: říjen 2011  Ročník: 8.  Vzdělávací oblast: Člověk a společnost  Vzdělávací obor: Dějepis  Tematický okruh: Osvícenský.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_0 2 _05_úvod do fyziky Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
ÚVOD DO FYZIKY.
Tovární výroba a stroje v 19. století
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Daniel Gabriel Fahrenheit
30.1 ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ, ZDROJE A MĚŘENÍ
Šablona III/2 VYNÁLEZY A OBJEVY 18. – 20. STOLETÍ Mgr
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VĚDECKÝ A TECHNICKÝ POKROK
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
FYZIKA Čím se budeme další čtyři roky zabývat?
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Wilhelm Conrad Röntgen
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Fyzika 6. ročník
MEZI REVOLUCÍ A PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Blanka Kusá
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

PROČ SE UČÍM FYZIKU? O čem fyzika je?

O co jde fyzikům? Abychom náš svět pochopili Výsledky aplikovaného fyzikálního výzkumu mají lidem umožnit snadněji žít Pojmy: rentgen, počítače, lasery, prostředky komunikace, ..

Kde všude jsou fyzikální jevy (poznatky, které popisuje a vysvětluje fyzika) Mobil Televize Zvonek Telefon Blesk Tání ledu Atomová bomba Jaderná elektrárna Duha Fáze měsíce Magnet Dynamit Mraznička

O čem se budeme učit O SLOŽENÍ LÁTEK A JEJICH VLASNOSTECH O SILÁCH O POHYBECH O ELEKTŘINĚ A MAGNETISMU O TEPLE, SVĚTLE, ZVUKU O MĚŘENÍ FYZIKÁLNÍCH VELIČIN O VESMÍRU

Umíte nafouknout balónek bez foukání? Budeme dělat pokusy – například: Umíte nafouknout balónek bez foukání? Potřeby: plastová láhev, nafukovací balónek, nůž, nůžky, větší nádoba s vodou Příprava a provedení: odřízni spodní část láhve na zbytek láhve s hrdlem navleč nafukovací balónek láhev pak ponořuj kolmo do vody. Proč se balónek nafukuje? Vysvětlení: uříznutým dnem vniká do láhve voda vzduch má menší hustotu než voda, proto je neustále nad vodní hladinou. Voda ho vytlačuje do balónku. Zkuste si naopak rukou stlačit balónek a vyhnat vodu zpátky. ejhle! Vzduch a voda se nemíchají, dělí je hladina. Vzduch má vždycky navrch. Otázky: Může být nějaký vzduch na dýchání pod převrácenou kánoí? Umíte udělat v láhvi koktejl vody se vzduchem? Víte, jak si potápěč vylije pod vodou vodu z brýlí?

Slavní fyzikové Alfréd Nobel Jaroslav Heyrovský František Křižík Prokop Diviš Alessandro Volta Albert Einstein Anders Celsius

Alfred Nobel Švéd Vynalezl dynamit Zklamalo jej, že se jeho vynález zneužívá Peníze za dynamit věnoval na odměny za vědecké objevy, literaturu, zásluhy o mír 1833 – 1896

Jaroslav Heyrovský Čech 1890 - 1967  1890 - 1967 Získal Nobelovu cenu za objev polarografie polarograf

František Křižík Čech 1847 – 1941 Zaváděl elektřinu v Čechách Vyráběl a vylepšoval obloukové lampy k osvětlení ulic Díky němu začaly v Praze jezdit elektrické tramvaje Oblouková lampa

Prokop Diviš Čech 1698 – 1765 Sestavil u nás první bleskosvod Má památník ve Znojmě

Co víš o fyzicích a jejich díle? Na následujícím snímku přiřaď k sobě: Portrét fyzika (číslice) Jeho objev (písmeno) Obrázek znázorňující objev (značka)

Speciální teorie relativity B)Alessandro Volta A)Albert Einstein Speciální teorie relativity B)Alessandro Volta V roce 1799 sestrojil první zdroj elektrického proudu C)Anders Celsius Zavedl desítkovou teplotní stupnici 1    2 3

Řešení A)Albert Einstein Speciální teorie relativity B)Alessandro Volta V roce 1799 sestrojil první zdroj elektrického proudu C)Anders Celsius Zavedl desítkovou teplotní stupnici

Česká odborná terminologie o fyzice Rok 1806 - „Umění přirozených věcí“ Později navrhováno - „Učení o přirození“ (1819) „Přírodnictví“ (1825) „Přírodoskum“ „Silozpyt“ (1842)