Prevence rizikového chování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Zákon o sociálních službách
Kateřina Mašková, 2.A Tresty u mladistvých.
ÚRAZY V DĚTSTVÍ.
KOUŘENÍ.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_15.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Digitální učební materiál
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Návykové látky, závislosti
Opakování - vývoj jedince
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
Digitální učební materiál
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Sociálně patologické jevy
Alkoholismus.
Rizikového chování v dospívání
Sociální patologie SCPT SCPA
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Socializační funkce rizikového chování Zisky a ztráty spojené s rizikem Jan Širůček, Michaela Širůčková Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Sociálně patologické jevy
Sociální patologie SCPT SCPA
Kriminalita mládeže.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Definice, základní pojmy
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb PROSTITUUJÍCÍ SE OSOBY Mgr. Irena Kudláčková.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Syndrom týraného dítěte Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Sociálně-patologické jevy u dětí a mládeže Pojem patologie Sociální deviace Sociální kontrola (vnější, vnitřní – formální/neformální)
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
Sociální patologie SCPT SCPA 3. přednáška Dělení poruch chování Příčiny poruch chování Doc. PaedDr. Marie Kocurová, Ph.D. FPE ZČU v Plzni.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rizika ohrožující zdraví
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Mgr. Rostislav Navláčil 14. Kriminalita páchaná na dětech
Číslo v digitálním archivu školy
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ALKOHOL
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo v digitálním archivu školy
Alkoholem a tabákem vše začíná
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
Pracovní výchova - dívky 9.tř. Prezentace č.19
TRESTNÝ ČIN A JEHO DŮSLEDKY.
číslo: VY_32_INOVACE_14_11 Název: Kriminalita mládeže
Syndrom rizikového chování v dospívání
Riziková mládež PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Prevence rizikového chování Den prevence 15. ledna 2014

Co to vlastně znamená prevence? Prevence (předcházet) je soustava opatření, která mají předcházet nějakému nežádoucímu jevu, například nemocem, drogovým závislostem,  zločinům, nehodám, násilí, ekologickým katastrofám a podobně.

Rizikové chování Pod pojmem rizikové chování rozumíme takové chování, v jehož důsledku dochází k prokazatelnému nárůstu zdravotních, sociálních, výchovných a dalších rizik pro jedince nebo společnost. 

Rizikové chování dospívajících Drogy a jiné ilegální látky Celkově je ve světě i u nás patrný nepříznivý trend posouvání konzumace těchto látek do nižšího věku a dívčí populace!!! Nikotinizmus a statistika Nejčastěji začínají děti kouřit ve čtrnácti letech. Denně kouří 25 % 16letých středoškoláků, z čehož 8 % jsou silní kuřáci nad 11 cigaret denně.

Alkohol V roce 2007 pilo podle Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách v České republice nadměrné dávky alkoholu (více než 3x v posledním měsíci) 20 % studentů a destiláty v posledním měsíci pilo opakovaně 12,3 % šestnáctiletých! Alkohol je jednoznačně nejpopulárnější, nejdostupnější a nejzneužívanější drogou. 

Negativní jevy v oblasti psychosociální Do této oblasti patří především poruchy chování, agresivita až delikvence a kriminalita, ale i sebepoškozování a sebevražedné chování. V rozsáhlém výzkumu v posledních letech bylo prokázáno, že brutalita se v České republice stupňuje a agrese se posouvá do stále nižšího věku a do dívčí populace.

Poruchy chování Poruchy chování jsou projevy chování dětí a mládeže, které nerespektují ustálené společenské normy. Vyskytují se hlavně u sociálně narušené mládeže, ale také u jedinců s jiným typem postižení. K jejich vzniku přispívá vliv nevhodného nebo nedostatečného výchovného působení, vlivy sociální nebo určité dispozice osobnosti.

Agresivita je chování, které vědomě a se záměrem ubližuje, násilně omezuje svobodu a poškozuje jiné osoby nebo věci. Existuje několik forem agrese, např. agrese slovní (vyhrůžky), agrese fyzická (bití, vražda);

Kriminalita Největším lákadlem ke špatným skutkům je naděje na beztrestnost.“ Cicero Marcus Tullius Kriminalita mládeže zahrnuje jednání osob do věku 18 let. Důsledkem je překročení právních a společenských norem, které jsou charakteristické pro trestný čin. Osoby ve věku 15-18 let se označují jako mladiství a jsou ze zákona trestně odpovědní s jistým omezením. Osoby mladší 15 let nejsou trestně odpovědné, spáchá-li však dítě mezi 12. až 15. rokem věku čin, za který lze dle trestního zákona uložit výjimečný trest, může se takovému jedinci uložit v občansko-právním řízení ochranná výchova, kterou uloží příslušný soud.

Delikvence Širším pojmem než kriminalita je delikvence, neboť označuje činnost porušující nejen právní, ale i společenské, tedy širší normy, takže se takové jednání vztahuje i na děti a mladistvé, kteří se tak stávají delikventy. zahrnujeme kázeňské přestupky ve škole, neposlušnost, vzdorovitost, negativismus a lži, dále také alkoholismus, záškoláctví, toxikomanii, útěky, toulky, tabakismus, sebepoškozování, prostituci; Mládež NENÍ NEPOSTIŽITELNÁ!!! viz detenční ústavy

Co jsou detenční ústavy pro mládež? je druh ochranného opatření, které se vykonává ve zvláštních ústavech, kde jsou realizovány různé psychologické, pedagogické a další programy pro zde umístěné mladistvé osoby, jež jsou nebezpečné společnosti. Tyto ústavy jsou střeženy vězeňskou službou.

Mapa

Sebepoškozování Tělesná bolest odvádí pozornost od psychických trápení, poranění „zabaví“. Příčiny jsou rozličné, k sebepoškozování může vést i nuda. I formy jsou různé, typické je řezání na rukou. Příčin bývá celá řada. Může to být pouhá touha získat pozornost, vyhnout se nepříjemnosti. Může jít o symbolické trestání sebe sama. O touhu po prožitku bolesti. Někdy může jít o jeden z příznaků nejzávažnějších duševních chorob.

Formy poškozování pořezávání se pálení se – cigaretou nejčastěji údery o zeď (někdy připomínající rčení „hlavou zeď neprorazíš“) vytrhávání si vlasů bolestivé škrábání se polykání nevhodných předmětů bodání se nožem nebo nůžkami

Sebevraždy mladistvých Každý rok se počet sebevražd u mladistvých zvyšuje. Dokonce statistika ukázala, že počet sebevražd nebo jen pokusů o sebevraždu je v ČR nejvyšší z celé EU. Důvodem, proč děti chtějí skončit se životem může být mnoho. Nejčastěji je to však z rodinných důvodů, kdy mají špatné nebo žádné zázemí doma. Dalším častým důvodem jsou problémy ve škole nebo problémy se zařazením do kolektivu.

Poruchy reprodukčního zdraví v dospívání Kombinace mnoha faktorů tlačí v současnosti mladé lidi, aby začali sexuálně žít velmi časně.  S předčasným pohlavním životem je ve větší míře spojené střídání partnerů, což se projevuje ve vyšším výskytu pohlavně přenosných infekcí a nechtěných těhotenství. Velká část nemocných HIV/AIDS se nakazí právě v adolescenci.

Rizikové skupiny aneb Kdo je nejvíc ohrožen Mezi ohrožené patří především zanedbávané a zneužívané děti, dále lidé s malou sebedůvěrou, sebeúctou. Mezi rizikové faktory patří významná ztráta v rodině, chronicky nemocní rodiče (tělesně nebo duševně, včetně závislosti na návykových látkách), příliš autoritativní rodiče, nedostatek komunikace, příliš liberální rodiče či nefunkční rodina.

Prevence Nejde tady o osvojení si celoživotního zdravého životního stylu (správná výživa, tělesný pohyb, režim dne, odmítnutí nikotinu aj.), jak je celé populaci předkládán a jehož osvojení právě v dětství a dospívání je důležité. Jde zde navíc – vlastně především – o vyvarování se rizikového chování během dospívání!!!

Závěr Nejúčinnější je prevence , jejímž cílem je zabránit rozvinutí syndromu rizikového chování dospívajících , spočívá v pozitivním citovém, hodnotovém a sociálním formování dítěte v rodině. A dále, aby byly naplněny základní potřeby dospívajícího: tvorba vlastní identity – osobnostní i sociální, potřeba jeho společenského uplatnění především mezi vrstevníky.