Hmyz u nás v domě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hmyz s proměnou dokonalou
Advertisements

Přírodní společenstvo řeky
ROHÁČ OBECNÝ.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Řád:Sekáči zadeček přisedá k hlavohrudi celou šíří (vypadá jako jeden kus) kráčivé končetiny – velmi dlouhé schopnost odvrhnutí končetiny=autotomie nestavějí.
Zoologická zahrada Východ ZOO.
Parazité člověka Přírodopis 7. třída
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
NEBEZPEČNÍ SOUSEDÉ END.
Test paraziti Míra Rychna.
Obratlovci -HLODAVCI-
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Myš domácí Michal Blahuta 7.A.
Vnější cizopasníci člověka.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Tumidóza MVDr.Eduard Dvořák.
Vši (Anoplura), Všenky (Mallophaga)
2 páry křídel, samice má na zadečku kladélko ( žihadlo),
HLÍSTI (Hlístice – nejpočetnější skupina těchto bezobratlých živ.)
PAVOUKOVCI.
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Veš dětská Pediculus capidis.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Živočichové žijící v lidském obydlí
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH LESŮ
Řád: Roztoči.
ŠKVOŘI.
ČLENOVCI HMYZ.
JEPICE Autor: Daniel Ďásek.
Volně žijící živočichové
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Šupinušky (Zygentoma)
Hmyz domácí Karolína Černá.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
1 cm Moucha domácí je nejčastější druh dvoukřídlého hmyzu vyskytující se v domácnostech. Moucha domácí náleží k vysoce vyvinuté skupině hmyzu a.
Bradavice. ANOTACE Navazující prezentace na úvodní hodinu na téma : kožní soustava Žáci se seznamují s onemocněním kůže.
Dvoukřídlí Hmyz Holometabola vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 13 TEMA: Přírodopis 6 – Členovci.
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky řádu roztočů klíčová slova : klíště obecné, encefalitida, borrelióza autor: Kamila.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Vlastimil Kopečný VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Přírodopis_18_Hmyz,
3. SKUPINA 3. SKUPINA. KDE ŽIJÍ? Vrabci žijí v Euroasii a byli převezeni i do Ameriky, jižní Afriky, Austrálie a na Nový Zéland. Vrabec polní vyhledává.
Parazitární onemocnění ve školních kolektivech Anna Kubátová, Eva Nová Klatovy.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_133_Škodlivý hmyz TÉMA: Živá.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Kde například mohou žít bezobratlí v lese?
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Kde například mohou žít bezobratlí v lese?
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Základní škola, Hradec Králové
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Výukový materiál VY_52_INOVACE_17_HMYZ-V DOMÁCNOSTI
Zvířata v lese – mravenec lesní
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_ lesní zvířata
ROHÁČ OBECNÝ Největší brouk Evropy Žije v dutinách starých stromů a v mrtvých pařezech v lesích a hájích. U nás se vyskytuje na Jižní Moravě.
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
VY_52_INOVACE_03_Vnější a vnitřní parazité- učební text
Kmen: Členovci.
BLECHY.
DVOUKŘÍDLÍ.
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
LES Zvířata Prase divoké je všežravec má jemný čich a přizpůsobený rypák k rytí v zemi živí se lesními plody, kořínky, plži samice (bachyně) se stará.
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Hmyz s proměnou dokonalou
Transkript prezentace:

Hmyz u nás v domě

Nechtění návštěvníci Hmyz v našich domech který škodí nazýváme škůdci některé druhy jen znehodnocují potravu někteří mohou přenášet nemoci. V našem domě také žije hmyz, který nám neškodí přesto ho zabíjíme např. pavouci. Mohou pomáhat od škůdců To však platí jen v Evropě, kde máme jiní ekosystém než jinde. Je však i takoví hmyz, který vidíme jen zřídka např. svrab, blecha či veš. říká se jim cizopasníci.

Rybenka domácí Rybenka patří do kmene členovců. Je aktivní hlavně v noci kdy se vydává za potravou. Její potravou je například papír,lepidlo,mouka i cukr. Je velká od 0,8 do 1,9cm. Přežívá ve velmi vlhkých prostorech koupelna,záchod atd. Je to škůdce může znehodnotit potraviny do kterých vleze. Nepřenáší však nemoci.

Mravenec lesní Mravenec patří do kmene členovců. Je to velice sociální druh (společenský druh). Je to všežravec jí vše od rostlin po mrtví hmyz, někdy zavítá i do našich domů, kde vyhledává potravu. Stejně jako u včel je vede královna. V domě o něj nestojíme.

Mouchy Much je mnoho druhů. Přesto nám všechny škodí - znehodnocují potravu, a často se vyskytují blízko lidských obydlí. Do potravy kladou svá vajíčka a larvy, což definitivně není dobré. Moucha je jeden z nejrozšířenějších a nejotravnějších druhů škůdce.

Moli Moli se dělí na dva druhy,potravinoví a šatní oba jsou však škůdci. Častější je však potravinoví ten okusuje jídlo a znehodnocuje ho. Šatní se živí látkou do které prohryzává díru. Moli jsou hodně rozšíření škůdci. Těch potravinových doma máme na mucholapce aspoň 20

Svrab(zákožka) Zákožka vyvrtává kanálky ve zrohovatělé vrstvě pokožky. Samice klade 2-3 asi 0,3-0,4 mm dlouhá vajíčka v slepých koncích chodbiček. Z vajíček se líhnou larvy a pak se během tří týdnů mění v dospělé zákožky. Za tepla, obvykle v noci na lůžku, oživují paraziti svoji činnost, což nemocný pociťuje svěděním. Onemocnění se přenáší nákazou, nejčastěji přímo od nemocného těsnějším nebo delší dobu trvajícím kontaktem, především společným užíváním textilií,, rozhodně ne podáním ruky. Častý je přenos na další členy rodiny. Po zjištění infekce je důležité veškeré matrace, gauče, křesla, polstrované židle, polštáře, peřiny, deky a podobně vyčistit od infekce například vynesením ven, vyžehlením napařovací žehličkou nebo vysátím vysavačem, který je schopen zlikvidovat roztoče. Léčba onemocnění probíhá namazáním mastí přičemž léčivá látka je síra. Po příchodu z nemocnice se doporučuje převléct postele a ráno po probuzení znova.