Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název"— Transkript prezentace:

1 Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název VY_32_INOVACE_14_PRV_Bezobratlí_ hmyz Téma Číslo projektu Anotace PRV 3 – Živá příroda CZ.1.07/1.4.00/ Seznámení s bezobratlými, hmyzem a stavbou těla mravence. Možnost diskuze o škodlivosti a užitečnosti hmyzu. Návaznost na předchozí znalosti. Poznávání některých zástupců hmyzu. Rozvoj logického a tvořivého myšlení V celém DUMu je použita animace.

2 Bezobratlí - hmyz

3 BEZOBRATLÍ - Nemají kostru a páteř složenou z obratlů.
Proč je nazýváme bezobratlí? - Nemají kostru a páteř složenou z obratlů. Někteří mají tělo chráněné pevnou schránkou, například brouci. Známe celou řadu bezobratlých, nejvíce zástupců má ale HMYZ (přes milion různých druhů).

4 BEZOBRATLÍ - HMYZ Mají 6 nohou. Někteří zástupci mají křídla.
Hmyz dýchá dýchacím ústrojím, které nazýváme VZDUŠNICE.

5 Mravenec Jak vypadá ve skutečnosti mravenec?
Znáte nějakou knížku, ve které se píše o mravencích? Ferda Mravenec od Ondřeje Sekory klikni Jak vypadá ve skutečnosti mravenec? Zkuste pojmenovat části těla. zadeček Krátké video (2 min) – klikněte na kameru. nohy hlava tykadla hruď K čemu slouží tykadla?

6 Motýl Víte, jak se vyvíjí motýl? Z vajíčka vznikne LARVA (housenka).
Motýl naklade VAJÍČKA. Larva se zakuklí, vytvoří se KUKLA. Z kukly vznikne MOTÝL. Krátké video (3 min) – klikněte na kameru. A motýl naklade VAJÍČKA… Podívejte se na krátké video: klikni

7 Škodlivost hmyzu MOUCHA SARANČE VEŠ BLECHA
Některé druhy hmyzu nejsou pro lidi zrovna příjemné. Zkuste sami vysvětlit na dalších příkladech, proč. MOUCHA SARANČE Žáci poznávají druhy hmyzu, určují název a společně diskutují o škodlivosti. VEŠ BLECHA

8 Užitečnost hmyzu Hmyz je však v přírodě i hodně užitečný.
Čím je důležitý hmyz pro rostliny? Hmyz opyluje květy. Čím je důležitý hmyz pro jiné živočichy? Hmyz je potravou živočichů.

9 Pojmenujte bezobratlé
Řešte po řadách, kliknutím se přesvědčíte o správnosti. Komár pisklavý Včela medonosná Klíště Slunéčko sedmitečné Křižák obecný Vážka žlutavá Roháč obecný

10 Zdroje: Učebnice: ŠTIKOVÁ, Věra. Prvouka 3. Brno: Nová škola, s.r.o, 2011, ISBN Obrázky Vývoj motýla – upraveno - BUGBOY Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Moucha domácí - ALVESGASPAR. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Klíště - SCOTT BAUER. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Saranče modrokřídlé - POCO A POCO. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Veš dětská - NOCA2PLUS. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Blecha - EVANHERK. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Včela - JACOPO WERTHER. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Komár - VITVIT. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Křižák obecný - JÜRGEN HOWALDT. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Vážka žlutavá - ANDRÉ KARWATH. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Roháč obecný - J.F. GAFFARD. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název"

Podobné prezentace


Reklamy Google