Ochrana přírody.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekosystémy v ČR.
Advertisements

Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Chráněná území v Olomouckém kraji
Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Cyklovýlety za poznáním Vltavotýnska. 1. trasa: BORKOVICKÁ BLATA • Gymnázium- Předčice- Bečice- Hartmanice- Mažice- Borkovická blata-naučná stezka-
Chráněné oblasti ve Středočeském kraji
Přírodní společenstva
Karlovarská vrchovina okres Karlovy Vary
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
Národní parky v ČR Lenka hajzlerová.
Národní přírodní rezervace Čerchovské hvozdy
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
Moravskoslezský kraj kraj černého bohatství
Chráněná území na Vysočině
Ochrana přírody a krajiny v ČR
Geomorfologické členění Výklad na základě textu, obrázků a mapy
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Chráněná území České republiky
Vodstvo Řeky Vodní nádrže
Přírodní poměry Zpracovala: Jana Pomikáčková
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Příroda Benešovska.
Lesy mírného pásu Listnaté (J) Smíšené Jehličnaté (S)
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Česká republika: CHKO Hospodářský zeměpis
Ochrana přírody ČR.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Primda.
CHKO Český kras.
Vypracovaly:Martin Šebrle a Honza Melezínek 9.A 8.prosince.
Olomoucký kraj přírodní poměry
Chráněná krajinná oblast Kokořínsko
Karlovarský kraj: Přírodní poměry
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Cesky.les.
Poodří Chráněná oblast.
* Vyhlášení CHKO: 1978 * Rozloha: 628 km 2 * Účel ochrany: Zachovat původ krajinného vzhledu a cenných přírodních lokalit * Protéká jím řeka Berounka.
Moravskoslezské Beskydy
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:
Povrch-Příroda-Rostliny
OCHRANA PŘÍRODY NA ÚZEMÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
TEREZA PAROBKOVÁ 9.A Vizovická vrchovina. Poloha.
Ochrana přírody - legislativa Martina Sobotková, B 775 Konzultační hodiny: dle dohody Katedra hydromeliorací a krajinného.
TURISTICKÉ OBLASTI JIHOMORAVSKÉHO KRAJE C Z.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; C Z.1.07/1.4.00/
PÁLAVA. Pálava je skutečným přírodním klenotem České republiky, chráněnou krajinnou oblastí byla vyhlášena v roce CHKO Pálava leží v nejteplejší.
Obec Křinice Obec Křinice Vám nabízí objekt s kapacitou 36 lůžek vhodný pro pobyty v přírodě, tábory, adaptační pobyty, různá soustředění, kurzy a jiné.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
Ochrana ŽP v ČR Ekologie – oikos a logos, nauka o místě kde přebýváme Systematická ochrana ŽP u nás začíná už kolem 12- století 1838 – první rezervace.
- měly by být vyhlašovány primárně pro ochranu menších území, v nichž jde o ochranu vzácného a regionálně významného stanoviště (např. rašeliniště), případně.
 Široké okolí města Mikulov je začleněno do Chráněné krajinné oblasti Pálava. Jedná se o krajinný komplex Pavlovských vrchů a údolní nivy řeky Dyje chráněný.
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
Český ráj Královéhradecký kraj Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_38.
Chráněná krajinná oblast POODŘÍ. Poslání chráněné krajinné oblasti uchování a obnova krajiny vhodným využíváním. zachování přirozených druhů rostlin,
Obec Křinice Obec Křinice Obec Křinice Vám nabízí objekt
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
Ukaž významná chráněná území kraje VY_32_INOVACE_10
PŘÍRODNÍ REZERVACE NA ÚZEMÍ SLOVÁCKA
SEMINÁŘ CVIČITELŮ na ČEŘÍNKU říjen 2010.
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
CHRÁNĚNÉ ROSTLINY V ČR Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jana Procházková Datum: 15.
Přírodní společenstva v České republice
CHŘIBY.
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
Přírodní společenstva v České republice: LES
CHŘIBY.
14. f Vegetace mírného pásu
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Škola:. Základní škola Kladruby
Tomáš Trávníček.  Tatry jsou pohoří na severu Slovenska a jihu Polska, jsou součástí Karpat. Do roku 1992 byly nejvyšším pohořím Československa. Nyní.
Transkript prezentace:

Ochrana přírody

Horšovský Týn

Nejvíce chráněných území se nachází v horském pásmu Českého lesa. Jsou to především různé typy fragmentů přirozených lesních porostů, někdy až pralesovitého rázu a často doprovázející vrcholové skalky nebo vystupující skalnaté stráně. Čerchovský les

Ukázkou smíšeného horského lesa se zastoupením smrku, klenu, jedle a dalších dřevin je rezervace Přimda, rozkládající se na svazích pod zříceninou stejnojmenného hradu.

Jedním z nejcennějších chráněných území nejen Českého lesa, ale celého Plzeňského kraje, je přírodní rezervace Diana, ležící nedaleko stejnojmenné osady na mírném návrší Třískolupského vrchu v ohbí Kateřinského potoka. Rezervace má velmi pestrý bylinný podrost, v okrajových částech u Kateřinského potoka jsou bohaté porosty vzácné dekorativní kapradiny pérovníku pštrosího. Kateřinský potok Zámeček Diana

Na vrcholu a svazích vrchu Velký zvon u Smolova se nachází rezervace Pleš. Jde o zachovaný zbytek horského přirozeného lesa s charakteristickým bylinným podrostem, v němž se roztroušeně vyskytuje ozdobný lýkovec jedovatý a vzácný česnek medvědí, upozorňující na sebe nápadnou česnekovou vůní. Pohled na Velký zvon

Rovněž rezervace Starý Hirštejn v okolí zříceniny hradu Herštejn nad Pivoní je ukázkou přirozeného, převážně bukového horského lesa přirozeného složení. Pohled od Nemanic Klášter na Pivoni

Pásmo rulových skal, vystupující v hřebenových partiích haltravské části Českého lesa, vytváří v lesích atraktivní seskupení. Jedno z nejzajímavějších, ležící mezi Caparticemi a Postřekovem, je chráněno v přírodní rezervaci Skalky na Sádku. Na severovýchodním úpatí Čerchova nedaleko Pece je chráněná ukázka typického hercynského lesa se směsí smrku, jedle, buku a klenu v rezervaci Bystřice.

PP – přírodní památky

Dalším zajímavým geografickým celkem se svéráznými přírodními poměry je Sedmihoří, rozkládající se mezi Mířkovem, Vidicemi, Racovem, Darmyšlí, Mezholezy a Křakovem na rozhraní domažlického a tachovského okresu. Podkovovitě utvářený žulový masiv s četnými vystupujícími skalkami bizarních tvarů je převážně porostlý borovými lesy. Na jeho západním okraji u Racova je řetěz drobných rybníků obklopený mokrými až rašelinnými loukami. Část tohoto území je chráněna jako přírodní výtvor Racovské rybníčky.

Mimořádně cenným územím je arboretum Americká zahrada, založená v roce 1841 v lese v blízkosti Bolfánku u Chudenic. Jde o unikátní sbírku cizích dřevin, z velké části severoamerického původu.

Bolfánek Chudenice - kostel Chudenice – zámek a muzeum

V blízkosti Korábu u Kdyně leží další lesní rezervace Herštejn. Ve svazích kolem zříceniny stejnojmenného hradu představuje přirozená hájová společenstva s kokoříkem mnohokvětým a dalšími druhy.

5 x / 7 Rostlina na vrchu Velký Zvon 2 x 3 Rezervace u Sádku 4 x 3 Lesní rezervace u Korábu 2 x 1 Rezervace na vrchu Velký Zvon 1 x 4 Rezervace – ukázka smíšeného horského lesa 1 x 3 Rezervace ležící na Třískolupském vrchu 5 x 2 Vrch a rozhledna u Americké zahrady 2 x 2 / 3 Horské pásmo s počtem chráněných území 3 x 2 Ves u Sedmihoří 1 x 5 / 8 Rostlina rostoucí na Pleši x 1 Zkratka přírodní památky 3 x 4 / 7 Dekorativní rostlina 3 x 4 Rezervace s ukázkami hercynského lesa 3 x 2 / 8 Surovina, která se těžila na Salce 3 x 1 Rezervace JZ od Pasečnice

- - - - - X / - - - - - - - - - X - - - - - - - X - - - - - X - - X - - - - - X - - - - - - - - X - - - - X - - / - - - - - - X - - - X - - - - - /- - - - - - - - X - - - - X - - - - / - - - - - - - - - - X - - - - - - - X - - / - - - - - - - - - - - X -

ČESNEK MEDVĚDÍ SKALKA HERŠTEJN PLEŠ PŘIMDA DIANA BOLFÁNEK ČESKÝ LES MIŘKOV LÝKOVEC JEDOVATÝ PP PÉROVNÍK PŠTROSÍ BYSTŘICE KYZOVÉ BŘIDLICE SALKA

Odkazy: www.idnes.cz www.domazlickydenik.cz Český les,příroda,historie,život – kol.autorů BASET 2005 Průvodce naučnou stezkou Sedmihoří, MKZ HT Autor: Vlasta Hulcová Vypracováno: srpen 2008 Obrázky staženy červen 2008