DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Čistá mzda a částka k výplatě
Advertisements

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Mzdová agenda.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
zpracovaný v rámci projektu
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
MZDA.
Mzdy musí být zúčtovány v období, kdy byla: a) vykonaná práce b) za které odměna náleží (např. mzda za svátky)
Výpočet mzdy.
Zúčtovací vztahy I Účtová třída 3.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování mezd Označení materiálu:
DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Pohledávky a závazky ke společníkům Označení.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Zúčtování se zaměstnanci Označení materiálu:
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Činnost mzdového oddělení.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_1_17.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základní účtování mezd
Úvod Obsahem této prezentace budou vztahy společnosti se svými vlastníky / společníky. O teorii obchodních společností bude pojednáno ve zvláštní prezentaci.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_246.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE139 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:3. a 4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.05 Ročník2. ročník.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01, KČ3,C3,SM3.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE 138 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:2., 3. a 4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál.
Mzdy Didaktický rozbor pro 1. koncentrický okruh
Účtování se zaměstnanci „11“
Účtování mezd účtová třída 3
Účtování se zaměstnanci
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_UCE_019 Název.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
9. tématický okruh: Zúčtovací vztahy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_MZDA_S.P.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Personalistika a odměňování pracovníků
STRUKTURA MZDY.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Daň z příjmu u zaměstnanců bez prohlášení k dani.
PŘÍKLADY VÝPOČTU daně – různé slevy
OSVČ – sociální zabezpečení OSVČ - podnikatel Vyměřovacím základem je 50 % z (příjmy – výdaje = ZISK). Rozhodným obdobím je kalendářní rok. Za.
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.
Účtování o zaměstnancích 336 / / ,221 hrubé mzdy zdravotní pojištění sociální pojištění daň z příjmů srážky ve prospěch jiných.
FINANČNÍ GRAMOTNOST HRUBÁ A ČISTÁ MZDA ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Ekonomika Přímé daně 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_08.
Odměňování za práci Ing. L. Hřibová, Únor Mzda Odměna za vykonanou práci Peněžité plnění poskytované zaměstnavatelem za vykonanou práci Výrobní.
Mzda. právní předpisy zákoník práce zákoník práce nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o nejnižších úrovních.
Daň z příjmů Zaměstnanci. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Digitální učební materiál
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
zpracovaný v rámci projektu
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektu EU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školy MASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín Předmět Účetnictví Tematický okruh Zúčtovací vztahy Téma Zúčtování se zaměstnanci a institucemi sociálního a zdravotního pojištění Označení DUMU VY_32_INOVACE_706 Jméno autora Ing. Jana Košťálová Bagová Datum vytvoření 14. 11. 2012 Anotace Výklad problematiky účtové skupiny 33 a účtu 366 a jejich použití při zúčtování mezd

Zúčtování se zaměstnanci a institucemi sociálního a zdravotního pojištění ÚS 33 a částečně 36

Charakteristika ÚS 33 331 – Zaměstnanci = pasivní účet, účtuji zde závazky vůči zamcům z titulu pracovně právních vztahů 333 – Ostatní závazky vůči zamcům = pasivní (závazky, dluhy jsou vždy pasivní) 335 – Pohledávky za zamci = aktivní účet (pohledávky patří do oběžného majetku podniku) 336 – Zúčtování s institucemi S a ZP = pasivní účet (těmto institucím dlužíme pojistné)

Základní pojmy Mzda = v Kč vyjádřená odměna za vykonanou práci dle daňových zákonů = příjem FO ze závislé činnosti Hrubá mzda Má několik složek (základní mzda, pobídkové složky nárokové a nenárokové zejména příplatky, odměny, prémie…, náhrady mzdy za státní svátek a za dovolenou) – viz předmět Ekonomika)

Základní pojmy Čistá mzda = Hrubá mzda – zákonné srážky Zákonné srážky = sociální (S) a zdravotní (Z) pojištění (6,5 + 4,5 % z hrubé mzdy), daň z příjmu (15% v r. 2012) Částka k výplatě = čistá mzda + nemocenské dávky – ostatní srážky Ostatní srážky – nařízené soudem (exekuční, výživné), ostatní (půjčky, spoření…)

Dávky při pracovní neschopnosti Prvních 21 kalendářních dnů pracovní neschopnosti proplácí zamel, a to jen za pracovní dny, přičemž první 3 dny jsou neplacené už se mu nic zpětně nevrací (nerefunduje) ???? – další nemocenskou tj. od 22. dne pracovní neschopnosti již vyplácí příslušná SSZ a to již za kalendářní dny

Základní pojmy Zákonné pojistné = S a Z pojištění, které hradí zamel za zamce ve výši 25% a 9% z hrubé mzdy Toto pojistné hradí ÚJ ze svého, a proto si jej účtuje do nákladů (účet 524) Náklad je daňově uznatelný, jestliže je pojistné uhrazeno do konce ledna př. roku

Další případy, kdy se platí S a Z pojištění S a ZP se platí např. i z 1% hodnoty automobilu poskytnutého ke služ. i soukr. účelům a toto 1% zároveň zvyšuje základ pro výpočet daně

Další benefity ze strany zamle Zamel může ještě nad rámec zákona Přispívat na soukromé penzijní a životní pojištění zamce tento výdaj se účtuje do N na účet 525 a je rovněž – pro firmu - daňově uznatelný za určitých podmínek stanovených v zákoně o dani z příjmu

Zdaňování mzdy Pro způsob zdanění mzdy zamce je důležité, zda zamec má nebo nemá podepsáno Prohlášení k dani (to může mít podepsáno vždy jen u 1 zamle) 1/ zamec má podepsáno Prohlášení k dani → daň ze mzdy je srážena formou zálohy na daň - můžu si měsíčně odečítat slevy

Zdaňování mzdy 2/ zamec nemá podepsáno Prohlášení k dani (např. zamec má více souběžných příjmů ze zaměstnání a prohlášení podepsal u jiného zamle) → pak je důležitá výše hrubé mzdy:

Zamec nepodepsal Prohlášení hrubá mzda do Kč 5000 vč. srážková konečná!!!!!!! 15% daň bez možnosti odečtu slev a bez možnosti ročního zúčtování daně hrubá mzda od Kč 5 001 výše záloha na daň a můžu si již uplatnit slevy z daně, ale jen v ročním zúčtování, nikoli měsíčně!!!

Rozdíl mezi zálohovou a srážkovou daní Zálohová daň lze upolatnit slevy, buď přímo v daném měsíci nebo po skončení roku v ročním zúčtování nebo v podaném daňovém přiznání Srážková daň je daň konečná a nelze ji již zúčtovat (uplatnit), nelze z ní ani uplatnit žádné slevy

Slevy na dani Z daně odečítáme nejdříve slevu Na poplatníka Na studium Na invaliditu A to pouze do výše daně Jako poslední se odečítá sleva na dítě Tato jediná se může odečítat do minusu a případný daňový bonus se pak ke mzdě přičítá

Dohoda o provedení práce Do Kč 10 000 hrubého zamec ani zamel neplatí S ani Z pojištění Daní se jen hrubý příjem Nad Kč 10 000 hrubého Platí se S a Z pojištění, a to zamec i zamel Daní se superhrubá mzda

Dohoda o pracovní činnosti Do Kč 2 000 hrubého neplatí se S a ZP, daní se tedy jen hrubá mzda Nad Kč 2 000 hrubého S a Z pojištění se platí Daní se mzda superhrubá

odlišnost je v účtování Společnost s r. o. jestliže společníci s.r.o. pracují pro společnost - jsou z hlediska daňových a pojišťovacích zákonů považovány za zaměstnance společnosti výpočet mezd je stejný odlišnost je v účtování

Účtování v s. r. o. místo účtu 521 budu používat účet 522 (na obou těchto účtech účtuji nároky FO vyplývající ze zaměstnání na základě prac.smlouvy nebo dohod) a místo účtu 331 použiji účet 366 totéž platí i pro ty členy družstva, kteří jsou ve družstvu zaměstnáni i pro komanditisty k.s.

Zúčtování a splatnost mzdy mzda musí být zúčtována vždy v tom období (měsíci), ve kterém byla práce vykonána mzda se vyplácí zaměstnanci hotově nebo převodem na jeho osobní účet (a to příští měsíc v tzv. výplatní den, který si firma sama určí) zároveň zaměstnanec musí dostat písemné vyúčtování mzdy (výplatní lístek), a to i když dostává mzdu na účet

Mzdová evidence Po skončení měsíce sestaví mzdová účetní podle mzdových podkladů – Zúčtovací a výplatní listinu (zde jsou uvedeni všichni zamci) každý zamec má založen tzv. mzdový list – do něj se průběžně doplňují údaje o jeho mzdě, je podrobnější evidencí k účtu 331 /event. 366 v  SRO nebo ve družstvu/ poskytuje přehled o výdělku zaměstnance je podkladem pro – kontrolu daně, nemoc. dávek, pro účely důchodového zabezpečení musí se archivovat min. po dobu 30 let

Účty 335, 333 Účet 335 – účtuji zde zálohy vyplacené předem na drobné nákupy v MO, na služební cesty pohledávky za zamci z titulu neuhrazených stravenek, mank způsobených zamcem… Účet 333 jestliže zamec jede na služební cestu a vyúčtování je mu proplaceno až po návratu, i tehdy jestliže ÚJ způsobila zamci škodu

ÚS 52 – Osobní náklady 521 – hrubá mzda zamce 522 – hrubá mzda společníka s.r.o., komanditisty, člena družstva 523 – odměny členů představenstev a dozorčích rad 524 – S a Z pojistné hrazené zamlem za zamce 525 – dobrovolné příspěvky zamle na soukromé životní a penzijní připojištění zamce 526 – S a Z pojištění, jež si hradí OSVČ sama za sebe (nedaňový náklad)