Dva teoretické zdroje psychoterapie Psychologie osobnosti a mezilidských vztahů Psychologie mezilidského komunikačního působení Které osobnostní a vztahové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INTEGRACE KBT S JINÝMI PSYCHOTERAPEUTICKÝMI SMĚRY
Advertisements

MRTVICE JAKO NEZVANÝ HOST
Neurózy, psychózy, rané poruchy
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Jednotlivé typy skupin v TK Příklad TK Němčice. Skupinová práce v TK Individuální práce versus skupinová práce.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
PSYCHICKÉ JEVY.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Humanistická psychoterapie Carl R
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
OSOBNOST.
KBT z pohledu integrativního psychoterapeuta
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
KUNSTOVÁ Interakce v sociálním styku. Interakce Je vzájemné ovlivňování. Interakce probíhá prostřednictvím všech předchozích prvků sociálního styku. Ovlivňování.
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY.
Pedagogické poradenství ve výchovně vzdělávacím procesu etopedie, poradenství ve vztahu k sociální práci, k intervenci.
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Muzikoterapie.
1 Poradenský rozhovor Faktory účinnosti. 2 Faktor komunikace Vyjednávání při konfliktech – problémech –Společné vzájemné přibližování klienta a terapeuta.
Teorie vzdělávání dospělých
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
Viktor Frankl Eliška Dlouhá V8A.
Pedagogická komunikace
Úvod do psychologie
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
ARTETERAPIE.
Úvod do psychologie Kostovčíková Petra Cumminsová: Záhady experimentální psychologie.
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Párová terapie násilných osob Mgr. Bc. Michaela Kopečková Mgr. Petra Králová KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH Místo.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Program terapie partnerských agresorů. Teoretická východiska Co nám brání chovat se bezohledně, agresivně, ubližovat blízkým?
Konflikty a komunikace v mezilidských vztazích Iva Štětovská Katedra psychologie FF UK
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
PSYCHOLOGIE KOMUNIKACE PRO MANAGEMENT BEZPEČNOSTNÍCH SLUŽEB TÉMA 5. SOCIÁLNĚ PSYCHOLOGICKÝ VÝCVIK KOMUNIKAČNÍCH DOVEDNOSTÍ S VYUŽITÍM TRANSAKČNÍ ANALÝZY.
Humanistický a existencionální přístup Mgr. Věra Pucová.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
P s y c h o t e r a p i e Psychoterapie = léčba psychologickými prostředky, tj. ovlivňováním pacientova prožívání a počínání významovou stránkou jeho interakce.
PSYCHOTERAPIE je … Kterými – a proč právě těmi?
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie PREZENTAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI MANAŽERA VE VYBRANÉM PODNIKU.
Metody psychoterapie Doc. PhDr. Karel Balcar, CSc.
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Psychoterapie MUDr. Pavel Theiner, Ph.D..
Teorie vzdělávání dospělých
Zážitková pedagogika ve výuce Etiky
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Psychologie učení.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Psychologie v obezitologii
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Sociální dovednosti učitele
Násilná osoba aneb co s ní
Úvod do psychologie II. přednáška
Dějiny psychologie současná psychologie.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Metodika podpory sociálního a emočního vývoje dětí předškolního věku
Transkript prezentace:

Dva teoretické zdroje psychoterapie Psychologie osobnosti a mezilidských vztahů Psychologie mezilidského komunikačního působení Které osobnostní a vztahové kvality a děje jsou klíčové pro vznik a trvání přítomné poruchy a pro vyvolání léčebné změny a které jsou pak až na nich závislé? Které způsoby komunikace jsou za daných okolností nejvhodnější pro terapeuticky žádoucí ovlivnění člověka v klíčové osobnostní či vztahové kvalitě a dění? Tím se psychoterapeutické přístupy navzájem teoreticky liší … a o toto půjde nyní!

Matice základních vztahů v psychoterapii P R O B L É M M E T O D A PACIENTPACIENT TERAPEUTTERAPEUT ! K O N T E X T

Otázka po relativní úspěšnosti různých způsobů a případů psychoterapie Které kombinace (typových) vstupů vícerozměrné jsou prospěšnější, než jiné? „MATICE ZÁKLADNÍCH VZTAHŮ V PSYCHOTERAPII“ Odpovědi – zatím jen velmi částečné – nabízejí INTUICE, OSOBNÍ ZKUŠENOST, TEORIE, VÝZKUM …

Hlavní modality psychoterapie  Individuální psychoterapie (včetně „hromadně“ probíhající)  Skupinová psychoterapie (v uměle vytvořených skupinách)  Rodinná (psycho)terapie (včetně manželské/partnerské)  Odlišují se:  Počtem a vzájemnou obeznámeností zúčastněných pacientů  Povahou a intenzitou terapeutického vztahu  (Ne)sdílenými minulými, současnými a budoucími vzájemnými vztahy mezi účastníky  Předpoklady o zprostředkovanosti / bezprostřednosti docilovaných změn

Psychoterapeutická komunikace I: kvalita zdroje projevu a kvalita účinku TERAPEUT PACIENT PROŽÍVÁNÍ VĚDOMÍ FYZIOLOGIE CHOVÁNÍ CH F P CHF P V V

Pojetí psychoterapie I: „PŘÍRODOVĚDNÉ“ x „ANTROPOLOGICKÉ“ PŘEVAŽUJÍCÍ DŮRAZ V LÉČBĚ: VĚDECKÁ TECHNOLOGIExLIDSKÉ SPOLUBYTÍ OBJEKTIVNÍ POZOROVÁNÍxSUBJEKTIVNÍ CHÁPÁNÍ PŘÍČINNÉ PŮSOBENÍxVZÁJEMNÉ SDÍLENÍ PODNĚCOVÁNÍ SIGNÁLYxPOSKYTOVÁNÍ POROZUMĚNÍ ZMĚNA ODEZEVxPROMĚNA OSOBY PRAKTICKÁ ČINNOSTxOSOBNÍ VZTAH

Pojetí psychoterapie II: Co léčí? PRAKTICKÁ ČINNOST x OSOBNÍ VZTAH ČINNOST ! V Z T A H ! LÉČÍ KONKRÉTNÍ „SPRÁVNÁ“ TERAPEUTICKÁ ČINNOST NA POZADÍ DOBRÉHO VZTAHU LÉČÍ „SPRÁVNÝ“ TERAPEUTICKÝ VZTAH NA POZADÍ KONKRÉTNÍCH ČINNOSTÍ

Psychoterapeutická komunikace II: zacílení metody na...  POZNÁNÍ: vnímání, chápání, rozhodování, řešení problémů  SEBEPROŽÍVÁNÍ: sebeuvědomování, sebepojímání, sebeřízení  SNAŽENÍ: uspokojování motivů, přestavba motivací, zvládání frustrací a konfliktů, dosahování cílů  CÍTĚNÍ: citová abreakce, citová korekce, citové sdílení  CHOVÁNÍ: řízení chování, nácvik praktických a sociálních dovedností, komunikace a řešení vztahových problémů  FYZIOLOGII: psychofyziologická auto- a heteroregulace sugescí, představou, podmiňováním, vhledem, tělesnou činností  EXISTENCIALITU: zaujímání postojů, odpovědná volba činů a zážitků, naplňování smyslu uskutečňováním hodnot

Psychoterapeutická komunikace III: forma působení PODNĚCOVÁNÍ, SUGEROVÁNÍ PŘIKAZOVÁNÍ, ZAKAZOVÁNÍ DOPORUČOVÁNÍ, VAROVÁNÍ VYZÝVÁNÍ, NAVRHOVÁNÍ DOTAZOVÁNÍ, MLČENÍ NASLOUCHÁNÍ, ODPOVÍDÁNÍ SCHVALOVÁNÍ, ZAMÍTÁNÍ VYJASŇOVÁNÍ, VYSVĚTLOVÁNÍ VOLBY A ČINY TERAPEUTA SDÍLENÍ, REFLEKTOVÁNÍ