Léčba diabetu mellitu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trávicí žlázy játra slinivka.
Advertisements

Diabetes mellitus v těhotenství -kritické stavy
OP u klienta s diabetem mellitem – kontrolní otázky
Laboratorní kontrola antikoagulační léčby
Převody jednotek délky objemu hmotnosti času
Pomůcky pro aplikaci inzulínu
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Glitazony : je třeba modifikovat přístup k terapii DM II. typu ? Václav Zamrazil,
Trendy a omyly v inzulinoterapii
Studie Greet Van den Bergheové
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
LČ používaná k léčbě diatebes mellitus
Aplikace lineárního programování
AKUTNÍ KOMPLIKACE DIABETES MELLITUS Prof. MUDr. Kvapil Milan, CSc.
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Dietní režim při hypoglykémii
Diabetes mellitus Inzulínoterapie Selfmonitoring
CUKROVKA /diabetes mellitus/.
DIABETOLOGIE.
Úpravy krmiv.
-poruchy metabolismu cukrů
Žena a sport.
Cukrovka Diabetes mellitus
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Jaký vliv má nadváha ve strategii terapie DM 2. typu? Milan Kvapil.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_230.
TĚLESNÁ PRÁCE Glykémie v průběhu zátěže závisí na rovnováze mezi spotřebou glukózy ve svalech a jejím uvolňování z jater V klidu je glukóza uvolňována.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
ANA 1197 Summary slides Problematika péče o nedobře kompenzované pacienty s diabetes mellitus 2.typu a novinky ve farmakoterapii DM2 as.MUDr.Pavlína.
Perorální antidiabetika v roce 2006
Sacharidy ve výživě ryb
Pankreas – slinivka břišní – stavba a funkce zevně sekretorické části
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Diabetes v těhotenství
Dr Zdeněk Hamouz diabetiků v ČR/2007 Kdo pečuje o pacienty s DM II ?  praktičtí lékaři registrují 100% populace  Diabetes mellitus II.typu.
Diabetes mellitus u seniorů
HUMORÁLNÍ REGULACE GLYKEMIE
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Diabetes v pediatrii J. Škvor Pediatrické oddělení Masarykova nemocnice Ústí.
Koncept „metabolické paměti” v terapii DM 2.typu
IMMUBLEND.
DIABETES MELLITUS dětská cukrovka
Poruchy metabolizmu.
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Diabetes mellitus Hejmalová Michaela.
Gestační diabetes mellitus
etiopatogeneze, specifické komplikace
Injekce vpravení sterilního roztoku do organismu pomocí injekční stříkačky a jehly Účel injekce: Preventivní Terapeutický Diagnostický.
Edukace diabetika INZULINOTERAPIE
Inzulin a tak Carbolová Markéta.
DIABETES MELLITUS A SPORT ILUSTRACE K PŘEDNÁŠCE Jan Novotný
SACHARIDY.
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
MUDr. Tomáš Doležal Farmakologie 3. LF UK
Umělá klinická výživa obecné aspekty enterální a parenterální výživy, indikace a kontraindikace Hovořit o významu klinické výživy, historie, doba přežití.
- Jejich funkce a regulace sekrece…
Monika Dušová Simona Tomková
Vyhodnocení dotazníkového průzkumu – zpracování dat studie ROZETA
Poměr sacharidy-inzulín, flexibilní režim
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Diabetes mellitus Jitka Pokorná. Diabetes mellitus - metabolické onemocnění mnohočetné etiologie, které je charakterizováno chronickou hyperglykemií s.
Diabetes mellitus Jitka Pokorná. Prevalence DM ČR DM typ - 6,3% typ – 92,7%
Moderní léčba diabetu 2. typu Milan Kvapil. Diabetes mellitus n Syndrom n Základním a společným příznakem je hyperglykémie n Chronické endokrinní a.
Diabetes mellitus. = chronické, etiopatogeneticky nejednotné onemocnění, základním rysem je hyperglykémie vznik v důsledku nedostatečného účinku inzulinu.
METABOLIZMUS GLUKÓZY A INZULÍNU BĚHEM NÁHLÉ ZÁSTAVY OBĚHU A INZULÍNU BĚHEM NÁHLÉ ZÁSTAVY OBĚHU MUDr. Roman Škulec, Ph.D.  Klinika anesteziologie, perioperační.
Diabetes mellitus Seminář 2016.
DM 2t – epidemie 21.století.
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
SOUHRN NÁKLADů na diabetologii
DM - komplikace.
Perorální antidiabetika a příbuzná léčiva
Transkript prezentace:

Léčba diabetu mellitu

Inzulín, jeho sekrece a účinek Inzulín je klíčovým hormonem, který se podílí na metabolismu sacharidů, tuků i bílkovin. Základním účinkem inzulínu je: umožnění vstupu glukózy do buněk brzdění rozkládání tuků

Léčba inzulínem, indikace b) diabetes mellitus 2. typu: selhání léčby perorálními antidiabetiky alergie na perorální antidiabetika akutní stres (operace, úraz, infekce) těhotenství bolestivá forma diabetické polyneuropatie syndrom diabetické nohy a) diabetes mellitus 1. typu

Inzulínové přípravky Humánní inzulíny Krátká inzulínová analoga Inzulínová analoga s prodlouženým účinkem

Humánní inzulíny Lidský inzulín je polypeptid Krátce působící inzulíny Po podkožním podání začínají působit za 0,5 hodiny (je tedy nutné aplikovat je 30 minut před jídlem), vrcholí za 1-3 hodiny a jejich účinek končí za 4-6 hodin. Délka účinku je přímo úměrná velikosti dávky. Příkladem je Insulin HM-R, Actrapid HM, Humulin R Středně dlouho působící inzulíny Začínají působit za 1-2,5 hodiny, jejich účinek vrcholí za 4-12 hodin a končí za 12-16 hodin. Patří sem Insulin HM-NPH, Insulatard HM, Humulin N Velmi dlouho působící inzulíny Začínají působit za 2-3 hodiny, vrcholí za 10-18 hodin a jejich účinek odeznívá za 24-36 hodin. Patří sem Ultratard HM. Stabilizované směsi inzulínu Jde o směsi krátce účinkujícího a NPH inzulínu v různých poměrech - nejčastěji 20:80, 30:70, 40:60 a 50:50. Příkladem je série inzulínů Mixtard 20, 30, 40, 50, Humulin M3 Lidský inzulín je polypeptid obsahující 51 aminokyselin. Vyrábí se buď semisynteticky z vepřového inzulínu záměnou odlišné aminokyseliny, nebo biosynteticky pomocí přenosu genové informace do buňky E.coli či Saccharomyces cerevisiae, které potom tvoří inzulín jako svůj produkt.

Inzulínová analoga Krátká inzulínová analoga Jejich účinek nastupuje prakticky okamžitě (tj. je možné je aplikovat až bezprostředně před jídlem), vrcholí za 0,5 hodiny a odeznívá do 3-4 hodin. Inzulínová analoga s prodlouženým účinkem Mají dlouhý poločas, jen minimální vrchol účinku, dávkování jednou denně a malou variabilitu účinku.

Inzulínové režimy Konvenční Intenzifikované inzulínové režimy zahrnují aplikaci středně dlouho působícího inzulínu či směsi krátkého/středně/dlouho působícího inz.1-2x denně. Tyto režimy používáme obvykle jako doplněk léčby u DM 2. typu k potlačení ranní hyperglyk. Intenzifikované inzulínové režimy zahrnují aplikaci krátkého inzulínu či krátkého inzulínového analoga k jídlu 3-5x denně a 1-2x denně dávku bazálního inzulínu - tj. středně dlouho působícího humánního inzulínu či dlouhého inzulínového analoga. Intenzifikované režimy kopírují fyziologickou sekreci inzulínu lépe než konvenční inzulínové režimy.

Nové možnosti podání inzulínu kontinuální subkutánní infúze inzulínovou pumpou Pacient má do podkoží zavedenou teflonovou kanylu (kterou v pravidelných intervalech sám mění). Touto kanylou pumpa kontinuálně vpravuje do podkoží předem naprogramovanou dávku inzulínu. Před jídlem pak pacient zadá pumpě pokyn k aplikaci bolusové dávky inzulínu.

Nové možnosti podání inzulínu inhalační forma inzulínu Inhalační léčba je očekávána s velkými nadějemi a zdá se, že především u diabetiků 2.typu povede ke zlepšení spolupráce v léčbě inzulínem a k možnosti časnějšího zahajování inzulínové léčby u těchto pacientů.

Léčba DM 2.typu perorálními antidiabetiky Deriváty sulfonylurey (SU) Metformin (zástupce biguanidů) Inhibitory α-glukosidáz Deriváty thiazolidindionů (TZD) Glinidy

Dělení podle ovlivnění inzulínové rezistence a inzulínové deficience Inzulinové senzitizéry (zvyšují citlivost na inzulin) Metformin, deriváty thiazolidindionů. Inzulinová sekretagoga (zvyšují sekreci inzulínu), deriváty sulfonylurey a glinidy.

Indikace léčby PAD U diabetiků 2. typu u kterých nelze zajistit uspokojivou kompenzaci dietním či pohybovým opatřením. U úspěšné léčby by hladina glykémie nalačno měla být ≤ 6,0mmol/l a hodnoty glykovaného hemoglobinu ≤ 5,0 %.

Deriváty sulfonylurey Urychlují vyplavení inzulínu ze sekrečních β buněk a zvyšují tak hladinu inzulinémie. Nejsou účinné při déle trvající hyperglykémii nalačno 15mmol/l. Příklady derivátů SU – Glucobéne, Diaprel, Minidiab, Glurenorm, Amaryl.

Metformin (zástupce biguanidů) Zlepšuje citlivost periferních tkání k působení inzulínu, místem hlavního účinku jsou játra. Zpomaluje vyprazdňování žaludku a vstřebávání glukózy ve střevě. Je doporučován jako zahajující léčba u všech diabetiků 2. typu (s výjimkou kontraindikací). Výhodou léčby je také mírná redukce hmotnosti a snížení hyperlipoproteinemie. Příklady – Siofor, Glucofage.

Ostatní PAD Inhibitory α- glukosidáz – jediný dostupný představitel v ČR je Akarbáza (Glucobay). Redukuje množství vstřebáváné glukózy v tenkém střevě. Deriváty thiazolidindionů (TZD) – zvyšují účinek inzulínu v periferních tkáních (Avandia) Glinidy – snižují hyperglykemie obdobně jako SU-PAD, ale vstřebávají se rychleji z trávicího trktu (Novonorm, Starlix)

Kombinační léčba inzulínem a perorálními antidiabetiky V patogenezi diabetes mellitus 2. typu se uplatňuje jak inzulínová rezistence, tak porucha sekrece inzulínu z b-buněk. Proto může být efektivní kombinace metformin + preprandiálně krátce působící inzulín, či ještě lépe krátký inzulínový analog, regulující postprandiální hodnoty glykémie.

Děkuji za pozornost