Užitkové vlastnosti skotu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trendy v metodách odhadu plemenné hodnoty skotu
Advertisements

PŘÍMÉ PLATBY V EU SKOT, OVCE A KOZY
Reprodukce 5(Inseminace)
Plodnost plodnost = užitková vlastnost
Metabolizmus a zdraví mléčné žlázy
B.Procházka Poděbrady 16. –
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Zařízení pro měření optimálního průběhu kompostovacího procesu
Převody jednotek délky objemu hmotnosti času
řešené soustavou rovnic
SELEKCE METODY PLEMENTBY
Užitkové vlastnosti skotu
Užitkové vlastnosti skotu
Plodnost Užitková vlastnost
Užitkové vlastnosti skotu
Bc. Lenka Benediktová CGB/APBI
Plemenářská práce v chovu prasat
Hodnocení reprodukce kanců
Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad
Větrný Jeníkov Kontrola užitkovosti Varianta A4A.
Tuk, Bílkovina, Laktóza, (g/100g, %) Somatické buňky,
Ing. Růžena Seydlová MILCOM a.s. Praha Březen 2012 Využití dat z Milk Profit Data k řešení mastitidní situace v chovu.
OBRAT STÁDA Uzavřený: všechna zvířata se vrací a chovají v jednom chovu Otevřený: - nákup pro obnovu -různé modifikace podle kategorie,specializace,koncentrace.
Produkce mléka komplexní užitková vlastnost samic savců
VÝROBNÍ PROGRAM Technologické prvky.
Kategorie prasat, obrat stáda
Kontrola mléčné užitkovosti
Mléčná užitkovost skotu
Řízení stáda dojnic s podporou aplikace Milk Profit Data
Autorotor Magnum 90 Inovativní systém pro velká stáda.
PRODUKCE MASA Maso jako potravina – rozhodující podíl kryt masem hospodářských zvířat Spotřeba masa a konzumace- dle regionálních a náboženských vlivů.
Užitkové vlastnosti skotu
Chov skotu.
VYTRVALOSTNÍ SCHOPNOSTI. VYTRVALOST SCHOPNOST PROVÁDĚT POHYBOVOU ČINNOST PO DLOUHOU DOBU SCHOPNOST ODOLÁVAT ÚNAVĚ PŘEKONÁVAT VZDÁLENOST URČITOU INTENZITOU.
Domestikace, trávení, exteriér, terminologie chovu skotu
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Žena a sport.
Hospodářská úprava lesa Přírůst stromů a porostů 2
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
CHOVÁNÍ JEDNOTLIVNCE V ORGANIZACI
Chov prasat.
CHOV KOZ.
EXTERIÉR - zevnějšek zvířat
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mléčná užitkovost Terminologie
Stres → všeobecný adaptační syndrom
Technické řešení ČEPRO, a. s
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
Hodnocení reprodukce – ukazatele plodnosti
Užitkové typy skotu mléčný (dojný) masný kombinovaný (maso-mléčný)
Pohlavní a chovatelská dospělost
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Optimalizace krmných dávek
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Jednovýběrový a párový t - test
Dobré životní podmínky zvířat
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vejce Vejce – pouze slepičí
VY_32_INOVACE_125_Chov_skotu
Transkript prezentace:

Užitkové vlastnosti skotu

Mléčná užitkovost skotu vyjadřuje ji množství mléka a jeho kvalita za určité časové období !!! dojnost, dojivost, dojitelnost !!! Tvorba mléka alveoly - kanálky - mlékovody - žlázový mlékojem - struk sekreční buňky - přestavba živin z krve tuk - z glycerolu a mastných kyselin bílkoviny - z volných aminokyselin laktóza - z krevní glukózy intenzívní růst mléčné žlázy – v období pohlavního dospívání a březosti

Mléčná užitkovost skotu Fyzikální a chemické vlastnosti mléka hustota 1,028-1,032 g/cm3 pH 6,6-6,8 bod varu 100,15o C bod tuhnutí -0,55o C Složení mléka Mleziva (5-7 dní p.p.) voda 87,5% 75% tuk 3,8% 5,4% bílkoviny 3,3% (80% kasein) 15,10% laktóza 4,7% 3,3% miner. látky 0,7% 1,2% (hl. Mg)

Mléčná užitkovost skotu Vliv na složení mléka složení a kvalita krmné dávky plemeno technika chovu, způsob dojení stádium laktace, fáze dne

Mléčná užitkovost skotu Hodnocení laktace laktační křivka (jednovrcholová, plochá) průběh - perzistence laktace Index perzistence laktace (P2:1) dojivost za 2. 100 dní laktace . 100 dojivost za 1. 100 dní laktace 80-89,9 velmi dobrý laktační křivka plochá 70-79,9 dobrý laktační křivka normální

Mléčná užitkovost skotu Laktace má dvě fáze vzestupná fáze, 30-60 dní dosažení vrcholu (nejvyšší denní dojivost) sestupná fáze Perzistence - index relativní pokles vzhledem k maximu rozdíl mezi maximem a nějakým bodem perzistence - jeho dosažení P2:1

Mléčná užitkovost skotu Tvar laktační křivky

Mléčná užitkovost skotu Hodnocení laktace normovaná laktace 305 dní zkrácené úseky laktace 100, 200 dní celoživotní užitkovost relativní užitkovost na 100 kg živé hmotnosti FCM, PCM, LCM (FPLCM) přepočet na stejný obsah ml. složek FCM = M (0,4 + 0,15t)

Činitelé ovlivňující mléčnou užitkovost skotu Vnitřní Plemenná příslušnost Dědivost produkce mléka h2 = 0,25 - 0,30 procentický obsah bílkovin h2 = 0,50 - 0,60 procentický obsah tuku h2 = 0,40 - 0,50 produkce bílkovin v kg h2 = 0,40 produkce tuku v kg h2 = 0,35 Individualita Činnost mléčné žlázy Plodnost (vliv porodu, SP, mezidobí)

Činitelé ovlivňující mléčnou užitkovost skotu Vnější Výživa Technologie chovu – ustájení a ošetřování, dojení, stání na sucho, mikroklima Kvalita odchovu Pořadí laktace

Technologie a technika dojení vazné stáje - dojení na stání do konví nebo do potrubí volné ustájení - dojírny klidný vstup a výstup krav příprava dojnice kontrola vemene klidné zacházení se zvířaty šetrné a nepřerušované dojení optimální technika dojírny - lepší pracovní podmínky pro dojiče

Dojení ve vazném ustájení

Rybinová dojírna

Tandemové dojírny Paralelní dojírna

Rotační dojírny

Ošetřování a skladování mléka filtrování mléka (potrubní filtry, filtrace před vtokem do chladící nádrže) snížení teploty po nadojení (za 150-180 minut)na 3-5oC a udržení po celou dobu skladování chladící tanky nebo nádrže s přímým nebo nepřímým chlazením při mísení mléka z dalšího dojení teplota ne nad teplotu 10oC možno použít deskový chladič – chlazení mléka již při průchodu chladičem skladovací kapacita chladících nádrží = průměrný denní nádoj + rezerva nejméně 20%

Ošetření mléčné žlázy po dojení - desinfekce Chladící nádrže

Kontrola mléčné užitkovosti   ČR členem I.C.A.R. od r.1991 (Mezinárodní výbor pro kontrolu užitkovosti) ČSN 46 61 13 (novela z r. 1994 - ISO 1546-1981) ·     v chovech vybraných svazy chovatelů a oprávněnými organizacemi (na žádost chovatele) ·     u všech dojnic ve stádě ·     provádí pověřený a vyškolený pracovník ·     zjišťování dojivosti, obsah bílkovin, obsah tuku, příp. dalších mléčných složek, ukazatele kvality mléka (SB), vývin, ranost, plodnost, průběh porodu, důvody vyřazení krav, údaje o potomstvu, o podmínkách chovu ·     užitkovost za kontrolní období, za normovanou laktaci (305 dní)

Kontrola mléčné užitkovosti METODY A - provádí pověřený pracovník oprávněné organizace formy: A4 - hlavní metoda (podklady pro kontrolu dědičnosti) počet kontrol za rok 12-13, interval mezi kontrolními dny 28-30 v kontrolní den ze všech dojení AT - střídavě z večerního a ranního dojení počet kontrol za rok 12, interval mezi kontrolními dny 30 B - provádí chovatel ve spolupráci s pověřeným pracovníkem oprávněné organ. publikace výsledků odděleně od výsledků kontroly A F - provádí chovatel (zjišťuje se pouze nádoj)  

Kontrola mléčné užitkovosti dojivost - vážením průtokoměry (Tru -Test) odběr vzorků - poměrný vzorek, objem 25-30 ml (% tuků, bílkovin, laktózy) ·     první kontrola nejdříve 6.den po otelení ·     zaprahlá kráva - v kontrolní den méně než 3,0 kg mléka Tiskopisy: kontrolní list krávy (všechny laktace, index stáda, mezidobí, celoživotní užitkovost, zkouška dojitelnosti, PH a RPH pro ukazatele mléčné užitkovosti) seznam narozených telat (měsíčně, původ telete) potvrzení o původu

Kontrola dojitelnosti   ČSN 46 6107 (r.1994) jedenkrát za život dojnice, v I. laktaci, z jednoho denního dojení MB - možnost i ve II. - IV. laktaci (pokud nebylo provedeno v I.laktaci) - současně s KU v kontrolní den ·     pomocí průtokoměru a stopek ·     doba dojení + strojního dodojování (pro určení celkového nádoje) ·     stanovení s přesností na 0,2 l ·     výdojek menší než 5 l se nehodnotí

Kontrola dojitelnosti Ukazatele: APMV - absolutní průměrný minutový výdojek - v l/min. (nezahrnuje strojní dodojek)   ·     nejdříve 50. a nejpozději 180. den laktace (D=počet dní laktace do kontr.dne) ·     standardizace na 100. laktační den (průměrný minutový výdojek) PMV = APMV + 0,001 . (D - 100)