Českoněmecké vztahy za Rakouska-Uherska

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÉ ZEMĚ V DRUHÉ POLOVINĚ 19. STOLETÍ
Advertisements

České země v Rakousku - Uhersku
Naše země za 1. světové války
Ukončení 1. světové války
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Češi a Habsburská monarchie v 19.stol. Národní obrození
VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
Průběh 1. světové války 3. část.
REVOLUCE 1848.
VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY
Česká politika od 70.let.
Svět po 1. sv. válce.
Za 1.světové války v datech
Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století
Československo I
Rakousko-Uhersko Do teď jsme se vždy bavili o Habsburské monarchii.
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Co o něm víš? Je něco co by tě k tomuto tématu zajímalo?
ČSR po 1. světové válce.
Rakousko-Uhersko před 1. světovou válkou
Období „klidného“ vývoje
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
Česká republika Demokratický stát.
Poválečný vývoj v Československu
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Revoluce 1848 v českých zemích
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ A HABSBURSKÉ MONARCHIE
Vznik ČSR, převzetí moci, první kroky státu
Rakousko - Uhersko Česká politika.
Revoluce 1848/1849 v Evropě Jaro národů
Československo 20. let – 30. let
EVROPA VE 2.POL. 19.STOLETÍ.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
1. světová válka ( ).
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Československá republika mezi válkami
VY_32_INOVACE_25-10 Vznik ČSR.
České země 50. a 60. léta 19. století. Absolutismus Tvůrcem diktatury min. předseda Felix Schwarzenberg a ministr vnitra Alexander Bach 1852 – Bach min.
Bachovský absolutismus Habsburská monarchie před rakousko–uherským vyrovnáním.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM srpen 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Revoluce
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Charakteristické rysy československé demokracie
Ústavní vývoj 1918-?.
Vznik Československa II.
Revoluce 1848 v Evropě.
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
Dějiny českých zemí a habsburské monarchie, Bachův absolutismus
České země v Rakousku-Uhersku
Revoluce
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Dnes žijeme v samostatném státě a jako úřední jazyk používáme češtinu. Problémy.
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
Vznik Československa 28.říjen Nástup Karla I. roku 1916 zemřel František Josef I. a nastoupil Karel I. začíná provádět změny (cíl: zachránit monarchii)
VY_32_INOVACE_017_České země na přelomu 19. a 20. století Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_20_Vznik.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Politický vývoj v Rakousku-Uhersku po roce 1867
VZNIK ČSR Autor. Lenka Mulačová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Revoluce
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Revoluce
Češi za první světové války
Rakouská monarchie ve 2. polovině 19. století
Politický systém ČSR.
Revoluční rok 1848 – 1849 v Čechách
Alexander Bach 1813 – 1893 Fraňková Kateřina 4.B.
Transkript prezentace:

Českoněmecké vztahy za Rakouska-Uherska Pavel Bláha Pavel Švec Vojtěch Čermák

Obsah Bachův absolutismus Českoněmecké vyrovnání Vznik politických stran a fungování sněmu Česká a německá představa o vzájemném soužití Vyspělost Čech a Rakouska Obrozenectví Češi v období první světové války Odtržení Čech a Slovenska od Rakouska-Uherska

Bachův absolutismus Alexandr Bach: 1848-1859 Redukce výuky češtiny Potlačení českého veřejného života České národní hnutí potlačeno a nuceno omezovat se pouze na kulturní věci K.H.Borovský ve vyhnanství v Brixenu Alexandr Bach: Ministr vnitra Vídeňský advokát, revolucí vynesen do vlády Násilně potlačoval revoluci

Českoněmecké vyrovnání Fundamentálky Fundamentálkami česká politika uznala rakousko - uherské vyrovnání a společnou správu zahraničních věcí, financí a armády. Požadované vyrovnání se však mělo týkat jen Českého království; Morava usilovala o stejné, ale nezávislé postavení, Slezsko se od celé akce distancovalo. Správu země měla převzít zemská vláda. Vztah mezi oběma národy měl upravovat národnostní zákon. Celkovému uklidnění by sloužilo i rozdělení okresů podle národnostních kritérií. Zdálo se, že poté co byly porady mezi českou opozicí a vládou úspěšně skončeny a co opětovným slibem korunovace naznačil vlídný postoj k těmto otázkám i panovník, proběhne české vyrovnání bez překážek. Zmar českého vyrovnání Proti němu se však postavil jeden z tvůrců rakousko - uherského vyrovnání, baron Beust, který ve svém memorandu tlumočil základní nesouhlas rakouských Němců a upozorňoval i na záporný ohlas Berlína, s nímž se Rakousko - Uhersko právě začalo sbližovat. Beustovy argumenty podpořil i Andrássy, který si nepřál ani náznakem rušit dosavadní uspořádání a ohrozit privilegované národy a vrstvy. Pod tímto tlakem přestal císař Hohenwarta a jeho politiku podporovat, Hohenwarth podal demisi a projekt vyrovnání padl. Nečekaný zvrat situace zmařil naděje, které česká společnost spojovala s alespoň částečnou restitucí svého státu. Vyrovnání nabízelo skutečně velké možnosti. Zklamání, které zavládlo, bylo obecné a posílila je ještě značná represivní opatření - čistky v státním aparátu a pronásledování tisku. Porážku české politiky potvrdily i volby do zemského sněmu v roce 1872.

Vznik politických stran Staročeši: F. Palacký, F.L. Rieger Liberálně - konzervativní Pasivní politika (zpočátku) Mladočeši: Vznik 1874 K. Sladkovský, bratři Gregerovi, Radikálně – demokratičtí

Českoslovanská sociální demokracie J.B. Pecka, L. Zápotocký, N. Zoula Program: Všeobecné hlasovací právo Národně sociální strana V. Klofáč Nacionalismus Antimilitarismus Agrární strana A. Švehla Rozvoj venkova Družstva… Křesťansko sociální demokracie J. Šrámek Prosazení křesťanských ideálů ve veřejném životě

Fungování sněmu Pasivní politika staročechů: Aktivní politika: Protože staročeši získali málo hlasů v chabrusových volbách, odmítli se účastnit jednání sněmu, a dali přednost pasivní politice. To bylo ovšem velice nevýhodné tak i staročeši byli nuceni přejít na aktivní politiku. Aktivní politika: Princip pasivní politiky porušili roku 1873 jako první moravští politici vstupem do moravského zemského sněmu a roku 1874 vstoupili na říšský sněm. Téhož roku vznikla strana Mladočechů, která po moravských politicích také vstoupila na říšský sněm. Nakonec roku 1878 vstoupili po zhodnocení svých „úspěchů“ na sněm i Staročeši. Taaffeho drobečková politika…. „rozdávání“ malých ústupků, aby nikoho nerozhněval, uklidnil politickou situaci a získal podporu některých zákonů. Některé ústupky: Stremayerov jazyková nařízení …. Úřady odpovídají v jazyce v jakém byl dokument podán Rozdělení Pražské university na českou a německou část

České a německé představy o vzájemném soužití České představy: Trialismus Rovnoprávnost češtiny s němčinou Uznání Čechů jako národa Rakouské představy: Centralizovaný stát s ústřední mocí ve Vídni Němčina jako oficiální, jediný jazyk

Vyspělost Čech a Rakouska České země byly průmyslově nejrozvinutější částí Rakouska-Uherska. Jejich průmyslová produkce představovala asi dvě třetiny celkové produkce Rakouska-Uherska. V přepočtu na jednoho obyvatele byly na úrovni Francie Silný textilní, strojírenský a potravinářský průmysl. Velmi vyspělé zemědělství (vyspělejší než v typicky agrárním Uhersku)

Obrozenectví Epocha poslední třetiny 18. století trvá do první poloviny 19. století, kdy se formuje český národ. Velkou úlohu sehrála hrdost na bohatou historii českého národa a myšlenka slovanské vzájemnosti. -Cíl: Obnovit a částečně dotvořit český jazyk, aby jím bylo možno psát umělecká a odborná díla. Josef Dobrovský napsal německy českou mluvnici. Vznik českého dějepisectví První generací buditelů se stali Gelasius Dobner a František Martin Pelcl. Do druhé generace buditelů patřil Josef Jungman, který vytvořil slovní zásobu (tj. 5-dílný česko - německý slovník)

Češi v době první světové války Nesouhlas s válkou: čeští vojáci odjížděli na frontu i přes zákaz ozdobeni národními barvami, které jim byly německými vojáky násilím odejmuty. Češi přebíhali na stranu Trojdohody. Čeští politici se v podstatě odmlčeli. T.G. Masaryk, E. Beneš a M.R. Štefánik se snažili (v zahraničí) o propagaci československé samostatnosti. S průběhem války přibývalo vojenských vzpour. Největší českou se stala vzpoura pěšího pluku v Rumburku roku 1918. Vojáci odmítli jet na frontu, protože byly přesvědčeni, že už je válka rozhodnuta. Velitelství je nařídilo popravit.

Odtržení Čech a Slovenska od Rakouska-Uherska Americký prezident Wilson zaslal Rakousko-Uherskému ministru zahrančí (J. Anrassy) podmínky kapitulace. Ten 27. října 1918 zaslal USA nótu o přijetí mírových podmínek. To pochopili český národní výbor, jako rozpad Rakouska-Uherska a již 28. října 1918 vyhlásil samostatnou ČSR-30.října se slovenská národní rada ve Sv. Martině přihlásila jménem slovenského národa k myšlence společného československého státu.

KONEC