Výukový text o výpočtu a účtování mezd GAP Education střední škola

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výpočet mzdy - příklady
Advertisements

Odměňování za práci Plat =odměňování zaměstnanců – státu, územních samosprávných celků (krajů a obcí), státních fondů, příspěvkových organizací, jejíž.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
MZDA.
Mzdy musí být zúčtovány v období, kdy byla: a) vykonaná práce b) za které odměna náleží (např. mzda za svátky)
Výpočet mzdy.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování mezd Označení materiálu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Zúčtování se zaměstnanci Označení materiálu:
Základní účtování mezd
Úvod Obsahem této prezentace budou vztahy společnosti se svými vlastníky / společníky. O teorii obchodních společností bude pojednáno ve zvláštní prezentaci.
Generali pojišťovna Penzijní připojištění se státním příspěvkem.
Souvislý příklad na mzdy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE139 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:3. a 4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Účtování o mzdových prostředcích
Zdanění odměn z dohod Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.05 Ročník2. ročník.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01, KČ3,C3,SM3.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_UCE 138 Jméno autora:Ing. Alena Urešová Třída/ročník:2., 3. a 4. r. Datum vytvoření: Výukový materiál.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Mzdy Didaktický rozbor pro 1. koncentrický okruh
Účtování se zaměstnanci „11“
Účtování mezd účtová třída 3
Účtování se zaměstnanci
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_MZDA_S.P.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Personalistika a odměňování pracovníků
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_VYPOCTY.
STRUKTURA MZDY.
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Daň z příjmu u zaměstnanců bez prohlášení k dani.
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
ODMĚNY A SRÁŽKY ZE MZDY VY_32_INOVACE_20_1_5 ODMĚNY A SRÁŽKY ZE MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
Účtování o zaměstnancích 336 / / ,221 hrubé mzdy zdravotní pojištění sociální pojištění daň z příjmů srážky ve prospěch jiných.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Mzdy a pojištění Ročník / obor studia: I. – III.
FINANČNÍ GRAMOTNOST HRUBÁ A ČISTÁ MZDA ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Ing. Veronika Dostálková MBA Mzda, daňová, zdravotní a sociální soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Výukový materiál Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program.
Výpočty mezd Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ing. Veronika Dostálková MBA MZDA Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY 2013 HRUBÁ MZDA Vypočítáme ji podle druhu mzdy Časová – počet odpracovaných hodin x hodinový tarif Úkolová – počet kvalitních výrobků.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda, Pracovní poměr – výpočet.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daň z příjmů Zaměstnanci. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Výpočty mezd Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Digitální učební materiál
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
Transkript prezentace:

Výukový text o výpočtu a účtování mezd GAP Education střední škola 10_Mzdy, zaměstnanci Výukový text o výpočtu a účtování mezd GAP Education střední škola

Úvod Obsahem této prezentace bude především výpočet mzdy a její zaúčtování Výpočet mezd je znázorněn dle právního stavu k 1. 1. 2010. Mzdy si nejprve vypočítáme, poté si potřebné údaje zaúčtujeme.

Výpočet mezd Základem pro výpočet mezd je hrubá mzda. Obsahuje: Základní mzdu Příplatky za práci ve svátek, přesčas apod. Odměny Náhrady za dovolené Od výše hrubé mzdy se odvíjí další výpočty.

Výpočet mezd Z hrubé mzdy (HM) se odečítá: Pojistné na zdravotní pojištění (4,5 % z HM) Pojistné na sociální pojištění (6,5 % z HM) Záloha na daň z příjmů fyzických osob Pojistné se stanoví dle uvedených procent z hrubé mzdy. Případně se zaokrouhlí na koruny nahoru. Jak se vypočítá záloha na daň? Ukážeme si dále.

Záloha na daň z příjmů Každá daň má svůj základ daně, sazbu daně a dle toho vypočítaná daň. U daně z příjmů z mezd je základem daně hrubá mzda zvýšená o pojistné na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení. Ne celé pojistné totiž hradí zaměstnanec (viz odečítané pojistné), ale větší část hradí za zaměstnance zaměstnavatel. Pojistné na zdravotní pojištění, které hradí zaměstnavatel, je 9 % z hrubé mzdy. Pojistné na sociální zabezpečení, které hradí zaměstnavatel, je 25 % z hrubé mzdy. Celkem se tedy někdy pro zjednodušení čistě zvýší hrubá mzda o 34 %. Tento základ daně je nazýván „superhrubá mzda“

Záloha na daň z příjmů Základ daně („superhrubá mzda“) se pro výpočet daně zaokrouhluje na stokoruny nahoru. Sazba daně je 15 %. Takto spočítanou daň lze snížit o slevy na dani.

Slevy na dani Slevy na dani známe následující: Na poplatníka (může uplatnit každý) Na manžela / -ku Na částečnou invaliditu Na plnou invaliditu Na držitele ZTP-P Na studenta Na dítě Konkrétní uplatnění si ukážeme na příkladech později. Důležité je však podotknout, že sleva na manželku se uplatňuje až při ročním výpočtu daně. Důvodem je, že uplatnění slevy se odvíjí od výše příjmů manžela / -ky za daný rok. A v lednu, květnu či v prosinci nevíme, kolik si za celý rok vydělá. Další důležitou poznámkou je, že kromě slevy na dítě žádná sleva nemůže snížit daň více než na nulu. Pouze sleva na dítě může daň snížit do mínusu. Toto se pak nazývá daňový bonus, což znamená, že záloha na daň se nebude odečítat, ale naopak zaměstnanec peníze dostane.

Čistá mzda Po odečtení pojistného a zálohy na daň z příjmů (nebo přičtení daňového bonusu) se dostaneme k čisté mzdě. Tuto čistou mzdu ještě upravíme následovně: Přičteme případnou částku jako náhradu za nemoc Odečteme různé srážky, např. úhradu manka, úhradu pojistného na životní či penzijní připojištění, které hradíme přímo ze mzdy apod. Tím získáme částku k výplatě zaměstnanci a výpočet mzdy končí.

Výpočet mzdy - shrnutí = hrubá mzda = čistá mzda = částka k výplatě + Základní mzda + příplatky + odměny + částka za dovolenou = hrubá mzda - pojistné na zdravotní pojištění - pojistné na sociální zabezpečení - záloha na daň z příjmů (nebo plus daňový bonus) = čistá mzda + nemocenská - různé srážky = částka k výplatě

Výpočet mzdy - příklady Stačili jste si vše ujasnit? Pokud ne, nevadí, ukážeme si výpočet mzdy na číselných příkladech. Pro ty, kdo chtějí příklady přeskočit, je určen následující odkaz: přeskočit příklady

Výpočet mzdy - příklady Budeme počítat mzdu zaměstnance, který má základní mzdu 15 000 Kč. Zatím zadání necháme takto stručné, pak budeme postupně příklad obměňovat.

Výpočet mzdy - příklady Budeme počítat mzdu zaměstnance, který má základní mzdu 15 000 Kč. Hrubá mzda = 15 000 Kč Pojistné na ZP = 4,5 % z 15 000 = 675 Kč Pojistné na SZ = 6,5 % z 15 000 = 975 Kč Výpočet zálohy na daň: Superhrubá mzda = 15 000 + 9 % z 15 000 ZP + 25 % z 15 000 SZ = 15 000 + 1 350 + 3 750 = 20 100 Kč Základ daně zaokrouhlený na 100 Kč nahoru = 20 100 Kč Daň = 15 % z 20 100 = 3 015 Kč Slevy na dani: Na poplatníka 2 070 Kč Daň po slevách = 3 015 – 2 070 = 945 Kč Čistá mzda = 15 000 – 675 – 975 – 945 = 12 405 Kč Částka k výplatě = 12 405 Kč

Výpočet mzdy - příklady Příklad začneme doplňovat a tím výpočet trochu „komplikovat“. Původní příklad: Zaměstnanec, který má základní mzdu 15 000 Kč. Nový příklad: Zaměstnanec, který má základní mzdu 15 000 Kč a studuje.

Výpočet mzdy - příklady Budeme počítat mzdu zaměstnance, který má základní mzdu 15 000 Kč a studuje. Hrubá mzda = 15 000 Kč Pojistné na ZP = 4,5 % z 15 000 = 675 Kč Pojistné na SZ = 6,5 % z 15 000 = 975 Kč Výpočet zálohy na daň: Superhrubá mzda = 15 000 + 9 % z 15 000 ZP + 25 % z 15 000 SZ = 15 000 + 1 350 + 3 750 = 20 100 Kč Základ daně zaokrouhlený na 100 Kč nahoru = 20 100 Kč Daň = 15 % z 20 100 = 3 015 Kč Slevy na dani: Na poplatníka 2 070 Kč Na studenta 335 Kč Daň po slevách = 3 015 – 2 070 – 335 = 610 Kč Čistá mzda = 15 000 – 675 – 975 - 610 = 12 740 Kč Částka k výplatě = 12 740 Kč

Výpočet mzdy - příklady Nová obměna příkladu: Původní příklad: Zaměstnanec, který má základní mzdu 15 000 Kč a studuje. Nový příklad: Zaměstnanec, který má základní mzdu 12 000 Kč a za tento měsíc obdržel za dny nemoci 280 Kč.

Výpočet mzdy - příklady Budeme počítat mzdu zaměstnance který má základní mzdu 12 000 Kč a za tento měsíc obdržel za dny nemoci 280 Kč. Hrubá mzda = 12 000 Kč Pojistné na ZP = 4,5 % z 12 000 = 540 Kč Pojistné na SZ = 6,5 % z 12 000 = 780 Kč Výpočet zálohy na daň: Superhrubá mzda = 12 000 + 9 % z 12 000 ZP + 25 % z 12 000 SZ = 12 000 + 1 080 + 3 000 = 16 080 Kč Základ daně zaokrouhlený na 100 Kč nahoru = 16 100 Kč Daň = 15 % z 16 100 = 2 415 Kč Slevy na dani: Na poplatníka 2 070 Kč Daň po slevách = 2 415 – 2 070 = 345 Kč Čistá mzda = 12 000 – 540 – 780 - 345 = 10 335 Kč Částka k výplatě = 10 335 + 280 = 10 615 Kč

Výpočet mzdy - příklady Úplně nové zadání: Zaměstnanec dostává mzdu dle odpracovaných hodin. V daném měsíci odpracoval 120 hodin a má dohodnutou mzdu 80 Kč / hod. Zároveň obdržel náhradu za dovolenou ve výši 1 200 Kč.

Výpočet mzdy - příklady Zaměstnanec dostává mzdu dle odpracovaných hodin. V daném měsíci odpracoval 120 hodin a má dohodnutou mzdu 80 Kč / hod. Zároveň obdržel náhradu za dovolenou ve výši 1 200 Kč. Základní mzda = 120 hodin x 80 Kč/hod = 9 600 Kč Dovolená = 1 200 Kč Hrubá mzda = 9 600 + 1 200 = 10 800 Kč Pojistné na ZP = 4,5 % z 10 800 = 486 Kč Pojistné na SZ = 6,5 % z 10 800 = 702 Kč Výpočet zálohy na daň: Superhrubá mzda = 10 800 + 9 % z 10 800 ZP + 25 % z 10 800 SZ = 10 800 + 972 + 2 700 = 14 472 Kč Základ daně zaokrouhlený na 100 Kč nahoru = 14 500 Kč Daň = 15 % z 14 500 = 2 175 Kč Slevy na dani: Na poplatníka 2 070 Kč Daň po slevách = 2 190 – 2 070 = 120 Kč Čistá mzda = 10 800 – 486 – 702 - 120 = 9 492 Kč Částka k výplatě = 9 492 Kč

Účtování mezd Na ukázku výpočtu mezd by to už stačilo, nyní přejdeme k účtování vypočítaných mezd. O mzdách účtujeme na účtu Zaměstnanci. Jde o pasivní účet (závazky za zaměstnance), proto: Zaměstnanci Počáteční stav

Účtování mezd Zaměstnanci Zúčtování s institucemi sociálního zabezpečení a zdravotního pojištění Mzdové náklady X X X X Pojistné na zdravotní pojištění strhávané zaměstnanci Hrubá mzda X X Pojistné na sociální zabezpečení strhávané zaměstnanci X X Nemocenská – náhrada za nemoc Ostatní přímé daně X X Při daňovém bonusu je to naopak, protože zaměstnanci přičítáme a máme pohledávku vůči finančnímu úřadu Záloha na daň z příjmů

Účtování mezd Souhrn MD D Hrubá mzda Mzdové náklady Zaměstnanci Pojistné na zdravotní pojištění strhávané zaměstnanci ZISZZP Pojistné na sociální zabezpečení strhávané zaměstnanci Záloha na daň z příjmů Ostatní přímé daně Daňový bonus Nemocenská

Účtování mezd Do přehledu se z prostorových důvodů nevešla operace týkající se srážek. Pokud jsou zaměstnanci prováděny srážky z různých důvodů, účtují se: Jiné závazky Zaměstnanci X X Srážky ze mzdy Souhrn MD D Srážky ze mzdy Zaměstnanci Jiné závazky

Účtování mezd Částka k výplatě vyjde jako „konečný stav účtu“ po zaúčtování mezd. Tzn., že po zaúčtování výplaty mzdy, ať už hotově nebo z pokladny, by měl být zůstatek účtu Zaměstnanci nulový.

Příklad na procvičení znalostí Výpočet mzdy: Pan Hrubý má 80 Kč / hod. V měsíci srpnu odpracoval 150 hod.

Příklad na procvičení znalostí Účtování mzdy: Číslo Doklad Operace Částka 1 ZVL Hrubá mzda zaměstnance 90 000 Kč Pojistné na sociální zabezpečení strhávané zaměstnanci …………….. Pojistné na zdravotní pojištění strhávané zaměstnanci Nemocenská 300 Kč Záloha na daň ze mzdy 10 400 Kč 2 VBÚ Úhrada zálohy na daň Úhrada závazku vůči Sociální správě Úhrada zdravotní pojišťovně Úhrada mzdy zaměstnanci

MD   D