Projekt teplo Na fyziku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

TEPLO DALŠÍ FORMA ENERGIE.
Tepelná výměna prouděním
Molekulová fyzika a termodynamika
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Teplo jako fyzikální veličina
Já vím, že je něco horké, ale proč?
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Tepelná výměna prouděním
Měření a výpočet přijatého a odevzdaného tepla
Měrná tepelná kapacita látky
T E P L O - SKUPENSTVÍ TERMIKA.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Měření teploty Teplota je fyzikální veličina, značí se t.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
ROVNOVÁŽNÝ STAV, VRATNÝ DĚJ, TEPELNÁ ROVNOVÁHA, TEPLOTA A JEJÍ MĚŘENÍ
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tepelné vlastnosti dřeva
Teplo jako fyzikální veličina
Teplo (Učebnice strana 53 – 55)
Teplo Ing. Radek Pavela.
zpracovaný v rámci projektu
Teplo.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Tepelné jevy.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_370 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Šíření tepla Pavlína Králová, Jana Neuhauserová, Vladislav Orna, Jan Láska, Zdeněk Vrňák.
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Digitální učební materiál
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Šíření tepla TEPLO Q.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Prezentace tepla Skupina A.
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výpočet přijatého a předaného tepla
Práce, výkon Energie Teplo Poznej fyzika
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Měření tepla Autor:Mgr. Lucie.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Měrná tepelná kapacita
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Teplo ZŠ Velké Březno.
Měrná tepelná kapacita © Petr Špína 2011 foto
SKUPENSKÉ TEPLO TÁNÍ. = teplo, které přijme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání. značka: L t jednotky: J; kJ vzorec: L t = m ∙ l t m = hmotnost.
Vnitřní energie tělesa. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jaký druh energie předávají následující tělesa?
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
Fyzika 8 Měrná tepelná kapacita látky. 3. Měrná tepelná kapacita látky Dvě tělesa z různých látek o stejné hmotnosti přijmou stejné teplo, ale jejich.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
TEPLO.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Fyzika 6. ročník
Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32.
Vytápění Teplo.
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
Interaktivní test ze znalostí vnitřní energie a tepla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
Změna vnitřní energie.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_04 Vnitřní.
Transkript prezentace:

Projekt teplo Na fyziku

1.část – vlastní myšlenka Popište vlastními slovy, jaký je dle vás rozdíl mezi teplem a teplotou?teplo je ohřátý vzduch a teplota je jak hodně je teplé teplo. Jakým způsobem se podle vás může šířit teplo?pomocí pohybu vzduchu. Jak podle vás souvisí teplo s energií? -------------------------------- Co si myslíte, že potřebujete k určení velikosti tepla?teploměr. Jak dle vás závisí hmotnost tělesa a jeho materiál na tom jak rychle se těleso zahřeje nebo vychladne. na materiálu záleží stejně tak jako na jeho hmotnosti.čím větší hmotnost např.vody tím pomaleji ho zahřejeme a tím pomaleji vychladne.

2. část – vyhledávací Najděte v publikacích a na internetu co je teplota a teplo? (definice, stupnice teplot, jejich jednotky a označení veličiny tepla). Teplota je charakteristika tepelného stavu hmoty, K měření teploty se používají teploměry, Teplota je základní fyzikální veličinou soustavy SI s jednotkou kelvin (K) a vedlejší jednotkou stupeň Celsia (°C). Teplo (též tepelná energie) je část vnitřní energie, kterou těleso přijme nebo odevzdá při tepelné výměně druhému tělesu. Je třeba rozlišovat dvě různé veličiny: teplota, která vyjadřuje stav tělesa, a teplo, které vyjadřuje změnu stavu tělesa.

2. část – vyhledávací Zjistěte, co je měrná tepelná kapacita? A její hodnotu u železa, zlata, hliníku, mědi, vody. je množství tepla potřebného k ohřátí 1 kilogramu látky o 1 teplotní stupeň (1 kelvin nebo 1 stupeň Celsia).Měrná tepelná kapacita je mírně teplotně závislá, proto je nutné u přesnějších hodnot uvádět, k jaké teplotě látky se vztahuje 450 [Jkg − 1K − 1 25,418 J/(kg · K), 896 [Jkg − 1K − 1] , 383 [Jkg − 1K − 1] , 4 180[Jkg − 1K − 1] .

2. část – vyhledávací Zjistěte, jakými způsoby se může šířit teplo? Jsou to tří způsoby a to: vedením - Při vedení (neboli kondukci) se tepelná energie postupně šíří v nepohyblivé hmotě. prouděním - Při proudění (neboli konvekci) dochází k přenosu tepla v důsledku proudění a promíchávání různě ohřátých částí hmoty. Tepelným zářením- Při tepelném záření (neboli sálání či radiaci) dochází k vyzařování energie ze zdroje ve formě elektromagnetických vln a jeho následnému pohlcování ozařovaným tělesem .

3. část – měření 1 Pomůcky – nádobu, vodu, teploměr, železné těleso   1 pokus – Pomocí nádoby s vodou určete, kdy kapalina se dříve zahřeje a kdy dříve vychladne. Určete závislost na množství vody. 2 pokus – do nádoby s vodou vložte železné těleso a začněte zahřívat. Určete, za jak dlouho se těleso ohřeje na požadovanou teplotu. 3 pokus – těleso zahřejte a vložte ho do vody. Určete, za jak dlouho vystoupá teplota na vámi pořadovou. Výsledky zapisujte do tabulky. Určete si vlastní zpracování a vždy zapisujte, co jste zjistili. Dle naměřených hodnot odpovězte na otázky z 1. části, zhodnoťte, jak se liší původní odpovědi s odpověďmi naměřenými.

3. část – měření 2 Množství vody v ml:80 Počáteční teplota vody:20°C Konečná teplota vody:40°C Čas (min): 8 Teplota (0C) 40°C Tabulka pro pokus č. 1

3. část – měření 3 Množství vody v ml: 80 Hmotnost žel. tělesa: 3x šroubek Počáteční teplota vody:14°C Konečná teplota vody:40°C Čas (min) 13 Teplota (0C) 40°C Tabulka pro pokus č. 2

3. část – měření 4 Množství vody v ml: 80 Hmotnost žel. tělesa: 3x šroubek Počáteční teplota vody:10°C Konečná teplota vody:40°C Čas (min) 14 Teplota (0C) 40°C Tabulka pro pokus č. 3

Vypracovala: Klára Svobodová 8.b. 2008/2009