Kamila Olševičová, Karel Mls Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové DisCo 2010, 23. – 25.6. 2010, Plzeň.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Vzdělávací technologie kurzu podnikatelství pro techniky
Virtuální vzdělávací prostředí na FaME UTB ve Zlíně Virtuální vzdělávací prostředí na FaME UTB ve Zlíně E-learn 2002 Žilina 5. – 6. února 2002 E-learn.
Sociální sítě.
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Learning management system Zdeněk Jelínek. Learning management systém LMS- systém řízení studia – Learning management systém Je to soubor nástrojů pro.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Virtuální lektor? Miroslava Dvořáková Jiří Votava.
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí.
Virtuální učebna aneb „webinář“.
Vysoká škola Báňská - Technická univerzita Ostrava Inovace výuky odborných předmětů na bázi řízení projektu Jana Šarmanová Libor Holub Radoslav Fasuga.
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
Centrum sdílených služeb GTS Brno cerven 2014 Roman Tesař.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
ICT podpora komunikace nejen v distančním vzdělávání DisCo 2010, Plzeň, Jiří Jelínek Lukáš Novotný Fakulta managementu Jindřichův Hradec VŠE.
E-learning na vysokých školách ? Jaroslava Mikulecká Petra Poulová Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Studijní opory pro distanční vzdělávání z hlediska pedagoga Jitka Komárková Ústav systémového inženýrství a informatiky Fakulta ekonomicko-správní Univerzita.
Moderní vzdělávací systémy vyšších a vysokých škol neuniverzitního typu Ing. Daniel CHOC CCA Group a.s.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
E-learning ve výuce na SŠ
Informační a komunikační technologie jako klíčový nástroj třídy budoucnosti Lucie Laitlová (DZS)
PŘÍPRAVA K MATURITĚ. POČÍTAČOVÁ VĚDA ?? INFORMATIQUE VĚDU O CÍLEVĚDOMÉM ZPRACOVÁNÍ INFORMACÍ PROSTŘEDNICTVÍM AUTOMATICKY PRACUJÍCÍCH STROJŮ FRANCOUZ.
MoodleMoot.cz 2011, Ostrava, PragoData Consulting, s.r.o. 1 Moodle a okolní svět Ing. Marek Kocan.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace Operační program Rozvoj lidských zdrojů Opatření 3.2.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - prezentační vrstva, aplikační vrstva.
Programové vybavení počítače
ELearning na FIM UHK Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Propagace Martin Krčál VIKBB42 Knihovnické procesy a služby Brno, 9. května 2012 propagace nových služeb.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Ing. Michal Unzeitig ARTIO s.r.o..  Co je Museo24  Vize a cíle  Role společnosti ARTIO  Technické řešení –CIDOC CRM –Sémantický web Obsah.
Informační kulturní portál
Využití infrastruktury školské sítě pro internetizaci obcí Daniel Dočekal.
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Jitka Bláhová, Univerzita Hradec Králové
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
ECM – Enterprise Content Management
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
© 2004 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice e-Education Andrea Barešová Account.
Klient pro správu databází MySQL 1 Klient pro správu databází MySQL Zbyněk Munzar České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
SVĚTLANA HANUŠOVÁ NAĎA VOJTKOVÁ JIHLAVA Hlavní principy CLIL CLIL v zahraničí.
Adaptace on-line David Kunssberger Miroslav Lupač Agentura Koniklec, o. p. s.
Znalostní a vzdělávací databáze pro energetiku Praha, Květen 2009 INERGO, a.s. Praha CDFE, o.p.s. Praha INERGO výukový server.
Univerzita Karlova v Praze Lékařská fakulta v Plzni Oddělení OVAVT Jestliže chcete oživit systém Vaší výuky, „online learning systém“ Vám nabízí? Jednoduché.
Strategie rozvoje základního vzdělávání v oblasti ORP Ostrov vznikla v rámci projektu: „Podpora vzdělávání ve školách oblasti ORP Ostrov“ Jak na společné.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
IKT SOCIÁLNÍ SÍTĚ Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
as4u advanced system for you
Seminář pro výchovné poradce SŠ
SOFTWARE II Aplikační software.
SOCIÁLNÍ SÍTĚ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Google Sketchup (I. Část)
Transkript prezentace:

Kamila Olševičová, Karel Mls Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové DisCo 2010, 23. – , Plzeň

 Úvod  Virtuální realita a virtuální světy  Virtuální svět Second Life  Masivní multi-uživatelské výukové systémy  MMOLE SLOODLE  Virtuální světy a handicapovaní uživatelé  Závěr DisCo 2010, 23. – , Plzeň

 Informační technologie jako platformy pro komunikaci a kooperaci  Život se virtualizuje  Online prostředí pro spolupráci  Videokonference  Online obchody  Sociální sítě  Uplatňování virtuálních technologií v (komerční) praxi  Součást vzdělání  Uplatnění ve vzdělávacích procesech  Virtuální světy na univerzitách  Zázemí pro výzkumnou činnost  Učební pomůcky  Nástroj pro komunikaci s veřejností DisCo 2010, 23. – , Plzeň

 Technologie oddělené od „reálného“ života (Facebook, Twitter, Wiki, groupware…)  Virtuální realita simuluje nebo nahrazuje „skutečné“ prostředí, dění a mezilidské interakce  Virtuální světy jako platformy pro umělý život, kde lidé jsou zastoupeni svými avatary:  Virtuální prostor a čas je sdílen všemi uživateli  Uživatelské rozhraní je grafické a intuitivní  VS mohou jeho obyvatelé měnit, změny jsou sdílené  Čas ve VS plyne nezávisle na přítomnosti konkrétního obyvatele  Uživatelé mohou komunikovat (textově, hlasově, neverbálně), navazovat vztahy, spolupracovat  DisCo 2010, 23. – , Plzeň

 Celosvětově nejrozšířenější virtuální 3D svět  V provozu od 2003  Základní přístup bezplatný  Více než 18 mil rezidentů (leden 2010)  Týdenní návštěvnost přes 500 tisíc rezidentů  Současné připojení tisíc rezidentů  Podporuje audiovizuální komunikaci rezidentů  Umožňuje tvorbu obsahu a jeho jednoduchou autorskou ochranu  Jednoduchá virtuální ekonomika (linden dollar směnitelný za reálné měny)  SL a vzdělávání  Virtuální sídla světových univerzit a dalších vzdělávacích institucí  Virtuální konference o využívání SL ve vzdělávávní  Virtuální časopis o SL DisCo 2010, 23. – , Plzeň

 Rozšíření tradičních e-learningových prostředí  Podpora situovaného a konstruktivistického učení  Přítomnost prostřednictvím avatara v prostředí výkladu  Možnost virtuálně si objekty v tomto prostředí „osahat“  Možnost komunikovat a spolupracovat se spolužáky  Příklady realizací:  Historické nebo kulturní objekty (starý Egypt, archiv poezie 1. sv. války…)  Výuka jazyků (přítomnost rodilých mluvčích, i menšinové jazyky)  Praktická výuka mediků (kontakt mezi lékaři a pacienty)  Cílem je reagovat na zastarávání materiálů na klasických nosičích, zprostředkovat kontakt se specialisty, simulovat nákladné nebo nebezpečné situace; v neposlední řadě uspořit náklady DisCo 2010, 23. – , Plzeň

 SLOODLE – Simulation Linked Object Oriented Dynamic Learning Environment  Open Source projekt propojující SL se systémem Moodle  Propojení nad společnou databází prostřednictvím logické vrstvy obou aplikací  Využívá specifických zobrazovacích možností obou aplikací  Umožňuje: ▪ Propojit identitu studenta v Moodle s jeho avatarem v SL ▪ Komunikovat po chatu v SL a ukládat průběh diskuze do databáze v Moodle ▪ Vytvářet studijní obsah, který má být řešen v 3D prostředí a výsledky ukládat v databázi Moodle ▪ Prezentovat v SL prostředí další informace z Moodle DisCo 2010, 23. – , Plzeň

 Usnadnění přístupu handicapovaným studentům ke kolektivním činnostem  Omezení uživatelů se specifickými potřebami (nevidomí a neslyšící)  Speciální řešení – virtuální pomůcky, alternativní prohlížeče  Propagace formou akcí – Den Helen Kellerové DisCo 2010, 23. – , Plzeň

 Virtuální věty jako specifické vzdělávací platformy  Jejich novost je pro studenty atraktivní  Možná rizika:  Náročná tvorba propracovaných prezentací ve VS  Potřeba nových výukových formátů (hry na role, virtuální exkurze, kooperativní aktivity)  Paralelní komunikace a její řízení  Nestačí vybudovat samotné virtuální prostředí, vytvořit výukové materiály – důležitá je motivace studentů DisCo 2010, 23. – , Plzeň