Metody a cesty k poznávání historie Pamatujte: Tím nejzákladnějším pramenem pro poznávání historie je obyčejné mluvené SLOVO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
4. RELATIVNOST SOUČASNOSTI
Advertisements

Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
P OSTOJE Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
2. Chronologie a datování
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.7/1.4.00/ Šablona: III/2VY_32_INOVACE_110 Vzdělávací.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ŘÍMSKÝ KALENDÁŘ Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Projekt Sedmikráska
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Dějepis 6. ročník Mgr. Lenka Venclová 2009.
RENESANCE A HUMANISMUS
EU - 07 – 24 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Skalský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
PANOVNÍCI EGYPTA Použitá literatura: Válková, V. : Dějepis 6
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Historické prameny.
VY_32_INOVACE_3D.6.09 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA STUDENÉ VÁLKY
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _605.
Historické prameny.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
6. ročník Pravěk.
Měření fyzikálních veličin – Měření hmotnosti
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření:
Genealogie Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
HISTORICKÉ PRAMENY A JEJICH UCHOVÁVÁNÍ
Instituce zpracovávající historické prameny
Sociokulturní struktura populace ČR
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Vlastivěda - dějepisná část (4. a 5. ročník) Název a číslo učebního.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Stěhování národů Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Pomocné vědy historické
Říše středu Kultura starověké Číny
Rozdělení pravěku na jednotlivé etapy
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Úvod do dějepisu. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Číslo: VY_32_INOVACE_26_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Terakotová.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
ÚVOD DO DĚJEPISU PhDr. Jana Žáková.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Historické prameny Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Vnímání historického času
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
DUM Č.1 DUM Č.1 VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB Název školy: ZŠ Salvátor, Valašské Meziříčí Název školy:
Úvod do historie, periodizace dějin, historické prameny OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
PRAMENY K POZNÁVÁNÍ MINULOSTI Zvídavý člověk si jistě položí otázku, jak mohou dějepisci znát o životě lidí v minulosti tolik informací? Odkud je získali,
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu 1.
Dějepis 6. třídy Datování v dějepise.
I. Úvod do předmětu 1a. Historie a dějepisectví, historické prameny, metody historické práce.
Neolit Neolit nebo také mladší doba kamenná je pravěké období, ve kterém se namísto dosavadního lovu a sběru stává hlavním zdrojem obživy zemědělství.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Úvod do učiva dějepisu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis 7. ročník
Transkript prezentace:

Metody a cesty k poznávání historie

Pamatujte: Tím nejzákladnějším pramenem pro poznávání historie je obyčejné mluvené SLOVO.

Co je důležité si uvědomit?  Dějiny mají dvě velká období: a)Před vynalezením písma – PREHISTORIE b)Po vynalezení písma – „zapsaná“ HISTORIE

Jaké máme prameny pro poznávání prehistorie?  Jsou to hlavně ARCHEOLOGICKÉ PRAMENY! A co k nim patří? a)Pravěká sídliště (zaniklé příbytky, odpadní jámy, různé materiály,… b)Pohřebiště nebo samostatné hroby, kosterní ostatky člověka. c)Kultovní a posvátná místa. d)Jednotlivé nálezy různých artefaktů = předmětů vytvořených člověkem – od keramiky až po umělecká díla.

Jaké máme prameny pro poznávání historie?  Vedle již uvedených pramenů pro poznávání prehistorie jsou to především PSANÉ ZÁZNAMY! A jakou mohou mít podobu? a)Záznamy úředního charakteru – statistiky, dopisy,… b)Záznamy států a církví – státoprávní listiny, buly,… c)Kroniky, letopisy d)Krásná literatura e)Osobní korespondence

A prameny pro poznávání novodobé historie? a)Obrazy, plátna b)Fotografie c)Filmové záznamy d)Zvukové nahrávky e)Digitální záznamy a digitální záznamová média = AUDIOVIZUÁLNÍ PRAMENY

Jak a podle čeho odhadovat nebo i určovat stáří pramenů? Jejich chronologii? 1)Prostým odhadem, na základě našich dosavadních znalostí a zkušeností. 2)Odborným zkoumáním – cesta „k pramenům“ (ad fontes). 3)Vědeckým zkoumáním za využití nejmodernějších technologií.

Chronologie může být: 1)KOMPARATIVNÍ = srovnávací. U nálezů (pramenů) pouze porovnáme, zde jsou vůči jiným starší nebo mladší. 2)RELATIVNÍ – pramen datujeme (časově určujeme) pouze volně – do staletí, do období (např.románské). 3)ABSOLUTNÍ - u pramene se pokoušíme určit / určujeme konkrétní letopočet.

Příklad metod pro absolutní chronologii  Radiokarbonová metoda – podle obsahu radioaktivního uhlíku 14 C ve tkáních živých tvorů i rostlinstva ( 14 C se na neradioaktivní 12 C rozpadne za 5730 let).  Dendrochronologie – určování stáří podle zachovalých zbytků dřev a jejich letokruhů.  DNA analýzy.  Experimenty.

Praktický úkol 1 Co vše lze vyčíst ze zde uvedeného obrazu? Soustřeďte se i na detaily a pokuste se popsat dobu, ve které vznikl. Pozná někdo z vás i autora obrazu?

Praktický úkol 2 K čemu v historii sloužily tyto vyobrazené předměty? Z jakého materiálu byly vyrobeny? Jak jsou podle vás staré,

Praktický úkol 3 Jakou váhu při poznávání historie hrají symboly? Kde měl kořeny tento kříž? Kde jinde a s jakými jinými kříži se můžete setkat při studiu historických materiálů?

Nástin řešení úkolů  Úkol 1 – Johanes Vermeer, „Hvězdář“, datováno cca Doba 17.st., zájem o vědu a vesmír. Na obrazu vedle samotné postavy jednoduché pomůcky té doby. Výjev je ovšem stylizovaný.  Úkol 2 – keltské železné dýky, cca 5.st.př.n.l.  Úkol 3 – ankh, též crux ansata, původně užívaný ve starověkém Egyptě. Kříže nalezneme na státních vlajkách, erbech, jako liturgické symboly, ale i na válečných řádech a vyznamenáních.

Použité obrázky  ANDREAGROSSMAN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: eer_-_The_Astronomer.JPG eer_-_The_Astronomer.JPG  GAIUS CORNELIUS. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: gger,_scabbard_and_buckle.JPG gger,_scabbard_and_buckle.JPG  A.PARROT. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Použité prameny  Vlastní práce autora  Popelka M., Válková V.:Dějepis pro gymnázia a střední školy, SPN Praha, 2004,ISBN