Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova pro základní školu
Advertisements

Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Alžběta Brožová Barbora Šimková Lenka Krejcárková.
Friedrich Fröbel ( ).
Multikulturní vzdělávání v rámci NNO
Etika „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
Psychologie osobnosti a sociální psychologie. Alfréd Adler (1870 – 1937)  Zakladatelem druhé vídeňské psychologické školy  Za základní význam v životě.
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
E TIKA „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Výchovný styl Škola jako dílna lidskosti
Zdravá škola.
Humanistické a existenciální teorie v SP
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Zpracovala: Simona Hyková
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
Jak se děti učí 2. Podmínky učení
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
11. Humanisticky orientované vzdělávání
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
Dnes ty mně, zítra já tobě!
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
12. Humanismus Myšlenkový směr, který zdůrazňuje univerzální lidství, solidaritu všech lidí, a staví se tak proti různým rasovým, jazykovým, národním nebo.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Základní charakteristika
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Druhy změn ve vývoji.  Během života nastává mnoho životních změn změn  Změny můžeme rozdělit do čtyř základních skupin základních skupin  Tyto změny.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
DOBRODRUŽSTVÍ ZMĚNY A SEBEPOZNÁNÍ. 3 HLAVNÍ TÉMATA:
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí.
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Jak se učíme 7 (Styly učení)
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Zdeněk Helus OSOBNOSTNÍ DESATERO
Edukátor Profese učitele
Jak se děti učí 2. Podmínky učení
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Socializace Kejřová.
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Humanizace ve vzdělávání
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Transkript prezentace:

Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice Epistemologická východiska vyučování Jaro 2014 H. Filová, Kat. prim. pedagogiky PdF MU

O čem je třeba uvažovat: Jak si vlastně stojí dítě v naší (západní) kultuře Jakými změnami v poslední době prošlo „pojetí dítěte“ Jaké to mělo dopady na školní vzdělávání dětí Jaký je dnes oficiální obraz „dítěte školou povinného“ Co z toho pro nás vyplývá jako pro budoucí učitele (1. st. ZŠ)

Pozice dítěte ve společnosti: všeobecné znepokojení (Helus 2OO4, s Pozice dítěte ve společnosti: všeobecné znepokojení (Helus 2OO4, s. 63) – důvody: Přílišná medializovanost života dítěte (počítače, Tv, informace, nekontrolované zkušenosti, quasi-realita,…) – narušení pozornosti, citlivosti na zážitky, redukce řeči, agresivita a ztráta sebekontroly v chování, karikovaná představa dětství (dětství má mít svou vážnost, hloubku a důstojnost) Konzumní dětství – spotřebitelský životní styl, reklama Jedináčkovství „opečovávání „ X zanedbávání Scholarizace dětství – škola = určující součást života dítěte Emociální přetíženost Agresivita (brutalita) x viktimizace (dítě v pozici oběti)

Osobnostní pojetí dítěte – 3 charakteristiky (Helus 2004, s. 91): Objevování dítěte: každé dítě je cenná osobnost v každé fázi svého vývoje Osobnostní pojetí dítěte – 3 charakteristiky (Helus 2004, s. 91): 1.Odkázanost – uspokojování potřeb dítěte (Maslow) – dospívání = vymaňování se z odkázanosti 2. Směřování – k dospělosti – k sebepojetí a autentičnosti – k nezávislosti 3. Potenciality růstu a rozvoje (vnitřní možnosti)

Osobnostní zřetele v přístupu k dítěti: Zřetel k celistvosti osobnosti Zřetel k zaměřenosti osobnosti Zřetel k mezilidským vztahům Zřetel k pohlaví (gender) Zřetel k identitě Zřetel k autoregulaci

Humanistická psychologie a pohled na dítě v situaci výchovy a vzdělání Výchova jako pomoc jedinci při jeho rozvoji a růstu Výchova a vzdělávání jako realizace vnitřních potencí Dětské potřeby (Maslow) – pyramida Nároky na učitele: Pedagogické kompetence: vše ku prospěchu dítěte (překonat rutinní prakticismus) a význam pedagogické reflexe a sebereflexe Pedagogické ctnosti (4) – Křivohlavý : pedagogická láska ped. moudrost ped. odvaha ped. důvěryhodnost

Vychovávat = věřit v možnost zlepšení (Feuerstein in Laniado, 2004, s 5 postojů dobrého vychovatele: Lidské bytosti se mohou měnit Měnit se může i osoba, kterou vychovávám Mohu změnit osobu, kterou vychovávám Já sám/sama se mohu (a musím) měnit Společnost může (a musí) být měněna jednotlivci, z nichž se skládá

Literatura: HELUS, Z. Dítě v osobnostním pojetí. Praha : Portál, 2004. LANIADO, N. Jak odmalička rozvíjet inteligenci dětí. Praha : Portál, 2004.