Otevřený přístup k vědeckým informacím v Horizontu 2020

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
Horizon(t) 2020 a CZ HEP letmý a subjektivní přehled Z. Doležal.
ECVET v Programu celoživotního učení
Národní kontakt CIP ICT PSP Martin Hiršal. Národní informační den, , Praha 2 / 6 Co je to CIP? Sjednocuje roztříštěnost programů na podporu:
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
CC licence v praktickém využití Tento dokument podléhá licenci Creative Commons Lukáš Gruber Prezentace.
Podpora otevřeného přístupu v prioritě 7. RP Věda ve společnosti Michal Pacvoň, Národní kontakt pro Sociální, ekonomické a humanitní vědy a pro oblast.
Ing. M. Škarka Tel Technologické centrum AV ČR Ve Struhách Praha Ostrava Horizont 2020.
Daniela Tkačíková OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM V EU A ČR, Stav problematiky otevřeného přístupu v ČR.
Principy open access Když máte jedno jablko a já mám jedno jablko a ta jablka si vyměníme, tak stále budeme mít každý jedno jablko. Ale pokud máte myšlenku.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Open Access jako nový trend ve vědecké komunikaci na českých VŠ Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa Západočeská univerzita 31. října 2011.
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Dotační příležitosti pro oblast energeticky efektivní výstavby v programovém období | Ostrava.
Otevřený přístup nabírá obrátky Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita Ostrava Horizont 2020: Attribution 4.0 InternationalAttribution.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovace 2013 podvacáté Pavel Švejda Praha, 3. prosince 2013 INOVACE 2013, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Otevřený přístup – Open Access (OA) Jak je definován a čeho se týká, proč je prosazován, jak ho zajistit… Mgr. Iva Prochásková, Mgr. Lucie.
Posilování zaměstnanosti mladých lidí prostřednictvím kreativních a kulturních průmyslů.
Implementace flexicurity v ČR STRATEGIE EVROPA 2020 Digitální agenda pro Evropu, Mládež v pohybu, Unie inovací, Integrovaná průmyslová politika pro éru.
FP7-Infrastructures Evropský projekt OpenAIRE Open Access Infrastructure for Research in Europe BA 2010, , Daniela Tkačíková.
Studijní IS a publikační činnost Jitka Brandejsová 8. října 2014 Fakulta informatiky Masarykovy univerzity.
Repozitář AV ČR, otevřený přístup a příprava na hodnocení vědeckých ústavů Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Otevřené repozitáře , Brno.
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
Fond partnerství alokace 3 mil.CHF (včetně 15% spolufinancování MF) zahájení 2.Q 2009 ukončení31. květen 2013 zprostředkovatel MF - CZP
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Novinky v projektu OpenAIRE plus.
Základní principy a koncept využití synergií nástrojů Horizont 2020 a operačních programů Praha 4. listopadu české dny pro evropský výzkum Mgr.
Tel.: Technologické centrum AV ČR Ve Struhách Praha 6 Podpora možného zapojení do.
1 Nabídka stáží ve školicích institucích a individuální stáže IEF, IOF, IIF (Akce Marie Curie) Ing. Emil Kraemer, PhD. Tel.:
OpenAIRE Open Access Infrastructure for Research in Europe. Nástupce projektu DRIVER. Portál umožňuje.
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Heterogenní serverové prostředí, správa, bezpečnost a interoperabilita Jak zajistit interoperabilitu v hererogenním serverovém prostředí? Jak spolupracuje.
Evaluation of Performance Based on Information in Documents‘ Databases Hana Pessrová Tomáš Cahlík.
Realizace institucionální politiky podpory otevřeného přístupu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM.
Usability Workshop Zpráva ze semináře Vilnius, 1.– Ing. Jan Kaňka Krajská knihovna Františka Bartoše
1© Technologické centrum AV ČR (Lenka Lepičová) Seminář k 7.RP – Specifický program LIDÉ Vyjednávání podmínek a podpis grantové dohody s EK Únor 2009,
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Daniel Jakubík Repozitář vědeckých prací.
Název akce: Seminář softskills pro oblast VaV a spolupráce (inovační management) Datum a místo konání: Prezentující: Daniela Tkačíková
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
Open Access v AV ČR Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 3. setkání českých uživatelů systému DSpace , Ostrava.
Připojení repozitáře k OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Popularizace otevřeného přístupu a repozitářů PAVLA RYGELOVÁ Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava.
FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Představení Pilotního projektu zlatého otevřeného přístupu Evropské komise a projektu OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
SPRINGER – POLITIKA OPEN ACCESS Publikování v režimu Open Access v biomedicíně Judita Kinkorová Lékařský Dům
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Speech about Czech DSpace User Group by Pavla Rygelová Central Library of VSB – Technical.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Zasedání uspořádané k oficiálnímu zahájení činnosti Českého centra pro mobilitu Datum konání: Místo konání: budova AV ČR, Národní 3, Praha.
Evidence publikační činnosti dle Směrnice č. 2/2015 se zaměřením na ukládání plných textů Iva Prochásková, Lucie Melicharová Univerzitní knihovna UPa 19.
SME Instrument (H2020) Andrea Nogová BIC Brno, spol. s r.o Brno.
Microsoft DreamSpark Časté dotazy. Benefity jako součást akademických smluv Akademické licenční smlouvy Enrollment for Education Solutions (EES), Open.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Program Horizont 2020 – současný stav projednávání a podpora účasti.
Výzkum a vývoj A NĚKTERÉ DALŠÍ SOUVISLOSTI…. Výzkum a vývoj v ČR  Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace  Zákony, týkající se VaV  Informační systém,
Priority programu H2020 na roky Mgr. Andrea Nogová BIC Brno
Nina Suškevičová, Suweco CZ Olomouc,
OpenAIRE Plán managementu dat
Charakteristika a nástroje
Elektronický archiv v ÚMV
Nástroje otevřeného publikování
Úvodní informace o kurzu Sekundární analýza dat Sdílení dat
Open Access Infrastructure for Research in Europe.
Komunikační plán IOP 2008 – vyhodnocení představení
Otevřený přístup k výsledkům vědy a výzkumu v Horizontu 2020
Transkript prezentace:

Otevřený přístup k vědeckým informacím v Horizontu 2020 Sympozium Sychrov 2014 ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ VE VĚDĚ A VÝZKUMU 06.05.2014, Sychrov Jana Kratěnová National Point of Reference for OA National Contact Point for Legal Issues of Horizon 2020

Scientific publications OTEVŘENÝ PŘÍSTUP http://ec.europa.eu/research/participants/data/ref/h2020/grants_manual/hi/oa_pilot/h2020-hi-oa-pilot-guide_en.pdf Open Access = otevřený přístup = OA practice of providing on-line access to scientific information that is free of charge to the end-user and that is re-usable Obecně – OA má dvě roviny: technickou – infrastruktura – repozitáře právní – licence Scientific publications Research data 2

OTEVŘENÝ PŘÍSTUP SW Prototyp Know-how Zpráva Technické řešení … VÝSLEDKY (RESULTS) SW Prototyp Know-how Zpráva Technické řešení … Vědecké publikace (články…!) underlying data Výzkumná data other data Přístupová práva EU k výsledkům projektu EU - Right to use beneficiaries’ materials, documents or information Open Data 3

OTEVŘENÝ PŘÍSTUP Zdroj: Guidelines on Open Access to Scientific Publications and Research Data in Horizon 2020

OTEVŘENÝ PŘÍSTUP k publikacím NE povinnost publikovat o výsledcích POKUD publikování – v režimu otevřeného přístupu DVA modely: GOLD OA GREEN OA CO - all peer-reviewed scientific publications (research articles) relating to its results JAK - číst online, stahovat a tisknout poskytnout další oprávnění FINANCE? - uznatelné náklady - GOLD OA EINFRA-2-2014 eInfrastructure for Open Access 5

OTEVŘENÝ PŘÍSTUP k publikacím POSTUP Uložit v repozitáři - a machine-readable electronic copy of the published version or final peer-reviewed manuscript accepted for publication Nejpozději v době publikování; včetně GOLD Nikoliv zpřístupnit Institucionální Centralizovaný Oborový ROAR, http://roar.eprints.org/ OpenDOAR, http://www.opendoar.org/ 6

OTEVŘENÝ PŘÍSTUP k publikacím POSTUP Must aim to deposit - data k ověření výsledků prezentovaných v publikaci (underlying data) Ve stejný čas jako 1. Nemusí automaticky zpřístupnit – není povinnost 7

OTEVŘENÝ PŘÍSTUP k publikacím POSTUP Zajistit zpřístupnění = otevřený přístup GOLD – v době publikování GREEN – 6/12 měsíců od zveřejnění (embargo period) EU (poskytuje grant, stanoví podmínky) Grantová dohoda (emb.period 6/12 m.; post-print,…) Smlouva s vydavatelem (emb.period … m., post-print?...) Vydavatel Příjemce grantu H2020 (autor článku) 8

OTEVŘENÝ PŘÍSTUP k publikacím POSTUP Zajistit zpřístupnění = otevřený přístup GOLD – v době publikování GREEN – 6/12 měsíců od zveřejnění (embargo period) EU (poskytuje grant, stanoví podmínky) Grantová dohoda (emb.period 6/12 m.) Smlouva s vydavatelem (emb.period … m.) Vydavatel Příjemce grantu H2020 (autor článku) 9

OTEVŘENÝ PŘÍSTUP k publikacím POSTUP Zajistit zpřístupnění = otevřený přístup GOLD – v době publikování GREEN – 6/12 měsíců od zveřejnění (embargo period) 10

OTEVŘENÝ PŘÍSTUP k publikacím POSTUP Zajistit otevřený přístup také k bibliografickým metadatům Označení programu Název projektu, zkratka, číslo grantové dohody Datum publikování, délka embargo period 11

OTEVŘENÝ PŘÍSTUP k výzkumným datům Underlying data Other data Data Informace, zejména fakty a čísla, sesbírané s cílem dalšího zkoumání a které představují základ pro výpočty, diskuzi, zdůvodňování Statistiky; výsledky experimentů, měření a pozorování Digital research data Underlying data Other data FP7 H2020 OA to data ERC Guidelines Financování projektů a studií na téma OA Pilotní projekty 12

Navíc – dobrovolná účast možná OTEVŘENÝ PŘÍSTUP k výzkumným datům PILOTNÍ PROJEKTY: H2020 – pilotní projekty Stanoveno v pracovním programu/výzvě - Future and Emerging Technologies - Research infrastructures – part e-Infrastructures - Leadership in enabling and industrial technologies – Information and Communication Technologies - Societal Challenge: 'Secure, Clean and Efficient Energy' – part Smart cities and communities - Societal Challenge: 'Climate Action, Environment, Resource Efficiency and Raw materials' – except raw materials - Societal Challenge: 'Europe in a changing world – inclusive, innovative and reflective Societies' - Science with and for Society Navíc – dobrovolná účast možná 13

OTEVŘENÝ PŘÍSTUP k výzkumným datům POSTUP Povinnost uložit data v repozitáři; Povinnost přijmout opatření tomu, aby třetí strany měly možnost bezplatného přístupu, využití, šíření a reprodukování těchto dat: Underlying data Other data (data management plan - Annex I.) vždy související metadata Povinnost poskytnout informace o nástrojích a instrumentech - potřebné pro ověření výsledků pokud je to možné, poskytnout tyto nástroje a instrumenty

OTEVŘENÝ PŘÍSTUP k výzkumným datům Online archivy pro vědecká data, různé druhy; např. www.re3data.org http://databib.org POSTUP Povinnost uložit data v repozitáři; Povinnost přijmout opatření tomu, aby třetí strany měly možnost bezplatného přístupu, využití, šíření a reprodukování těchto dat: Underlying data Other data (data management plan - Annex I.) vždy související metadata Povinnost poskytnout informace o nástrojích a instrumentech - potřebné pro ověření výsledků pokud je to možné, poskytnout tyto nástroje a instrumenty „Licence“ Creative Commons v 4.0 Jiné možnosti

OTEVŘENÝ PŘÍSTUP k výzkumným datům Možnost opt-out neznevýhodní žadatele při hodnocení VÝJIMKY – kdy lze „opt-out“? Ochrana projektových výsledků Povinnost mlčenlivosti Projekty z oblasti bezpečnosti Ochrana osobních údajů Zpřístupnění konkrétních vědeckých dat (již vzniklých v projektu) by ohrozilo dosažení hlavního cíle projektu podle popisu v Annexu I. a nezpřístupnění je popsáno a odůvodněno v Data Management Plan Existuje jiný oprávněný důvod pro „opt-out“

OTEVŘENÝ PŘÍSTUP k výzkumným datům Data Management Pokud relevantní – projektový návrh musí obsahovat sekci „data management“ – hodnoceno jako součást „Impact“ Popsat tyto oblasti: http://ec.europa.eu/research/participants/data/ref/h2020/grants_manual/hi/oa_pilot/h2020-hi-oa-data-mgt_en.pdf

OTEVŘENÝ PŘÍSTUP k výzkumným datům Data Management Plan (DMP) Nejčastěji jako samostatný Deliverable – 6M projektu Stanoví, jak bude s daty nakládáno během projektu i po jeho skončení Povinný – v pilotních projektech H2020 Nepovinný – v jiných projektech H2020 Příjemci se mohou kdykoliv rozhodnout se nadále neúčastnit pilotních projektů OA k výzkumným datům Odůvodnění v DMP

Zdroj: prezentace David Guedj, Senior Policy Officer, DG CONNECT, EK; seminář IPR a OA v H2020 – 15.04.2014, Praha

OTEVŘENÝ PŘÍSTUP PŘÍPRAVA PROJEKTU H2020 OA k PUBLIKACÍM Naplánovat náklady na GOLD OA V sekci „Impact“ (Dissemination) – popsat plány týkající se šíření projektových výsledků včetně Open Access OA k VÝZKUMNÝM DATŮM Pracovní program – pilotní projekt?; dobrovolná účast? V sekci „Impact“ – popsat data management, pokud relevantní Pokud pilotní projekt - jsou důvody pro opt-out? 20

OTEVŘENÝ PŘÍSTUP PŘÍPRAVA PROJEKTU H2020 OA k PUBLIKACÍM Naplánovat náklady na GOLD OA V sekci „Impact“ (Dissemination) – popsat plány týkající se šíření projektových výsledků včetně Open Access OA k VÝZKUMNÝM DATŮM Pracovní program – pilotní projekt?; dobrovolná účast? V sekci „Impact“ – popsat data management, pokud relevantní Pokud pilotní projekt - jsou důvody pro opt-out? Zdroj: Prezentace EK, 16.10.2013 21

OTEVŘENÝ PŘÍSTUP PŘÍPRAVA PROJEKTU H2020 OA k PUBLIKACÍM Naplánovat náklady na GOLD OA V sekci „Impact“ (Dissemination) – popsat plány týkající se šíření projektových výsledků včetně Open Access OA k VÝZKUMNÝM DATŮM Pracovní program – pilotní projekt?; dobrovolná účast? V sekci „Impact“ – popsat data management, pokud relevantní Pokud pilotní projekt - jsou důvody pro opt-out? Zdroj: Prezentace EK, 16.10.2013 22

OTEVŘENÝ PŘÍSTUP NÁRODNÍ STRATEGIE 291. zasedání RVVI – 28.02.2014 http://www.vyzkum.cz/FrontClanek.aspx?idsekce=708836 23

OTEVŘENÝ PŘÍSTUP NÁRODNÍ STRATEGIE 291. zasedání RVVI – 28.02.2014 24

DĚKUJI ZA POZORNOST Jana Kratěnová kratenova@tc.cz , 234 006 156 Technologické centrum AV ČR Ve Struhách 27, 160 00 Praha 6 www.tc.cz www.h2020.cz