ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY 1. část: TRENDY, POJMY, PRINCIPY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopravní politika na léta 2005 – 2013 Dopravní politika je základním strategickým dokumentem pro sektor dopravy a deklaruje, co stát a jeho exekutiva v.
Advertisements

Evropa 2020 Integrované směry
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Informace o vrcholné Konferenci OSN o udržitelném rozvoji (Rio+20): Očekávání, možné dopady, přínos pro ČR PhDr. Přemysl Štěpánek 10. listopadu 2011.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled Souhrn metodiky vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o 7. ministerské konferenci procesu Evropské.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY 1. část: TRENDY, POJMY, PRINCIPY.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Společenská odpovědnost organizací
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Pracovní skupina pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Informace pro VH CBCSD 24. červen Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel EMPRESS, o.p.s.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Dobrovolné nástroje v_působnosti MŽP Ing. Jan Kříž náměstek pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Rozvoj inovací v EU.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Presentation Title 1st September 2002
Technologická agentura
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY 1. část: TRENDY, POJMY, PRINCIPY

Trendy udržitelné spotřeby výroby v Evropě Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 23. května 2012 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování kapacit podpory udržitelné výroby a spotřeby v Libereckém kraji

Problém životního prostředí Jaké tři předpoklady musí být splněny, abychom mohli hovořit o problému životního prostředí? •Musí existovat aktivita, která problém způsobuje (sociální kontext) •Musí existovat řetězec dopadů v životním prostředí (fyzický kontext) •Musí existovat naše negativní hodnocení těchto dopadů (normativní kontext)

V řešení environmentálních problémů dochází k důležitým posunům: •Od místních problémů ke globálním (změna klimatu) • Od nápravy k prevenci a od složek životního prostředí k procesům (IPPC) • Od procesů k výrobkům a k životnímu cyklu (Integrovaná výrobková politika (IPP)) • Od odpovědnosti veřejného sektoru ke sdílené odpovědnosti (společenská odpovědnost)

Vývoj strategií ochrany životního prostředí

Mezinárodní diskuse k USV •V červnu proběhne v pořadí třetí celosvětová konference k udržitelnému rozvoji Rio + 20, která má dvě hlavní témata: –Zelená ekonomika –Globální řízení (nový mandát pro UNEP (United Nations Envrionment Programme)) •Evropská unie se na konferenci zaměří mj. na vzorce spotřeby a výroby

Cestovní mapa pro Evropu účinněji využívající zdroje Přijatá 09/2011 První krok k přechodu ekonomiky na udržitelnou bázi Dostupná na: y/pdf/com2011_571.pdf

Vize Evropy Do roku 2050 poroste hospodářství Evropské unie způsobem, který respektuje omezené množství zdrojů a omezenou kapacitu planety, a bude tak přispívat k celosvětové hospodářské transformaci. Vize koresponduje s vymezením udržitelného rozvoje jako zvyšováníkvality života v rámci limitů Země, v dokumentu je diskutována i otázka měření „růstu“

Evropa bude v otázkách měření pokroku v rámci plánu „Překročit HDP“ pokračovat ve svém úsilí o přesnější měření společenského a hospodářského pokroku, mj. prostřednictvím dalšího rozvoje systému environmentálních účtů, další integrace environmentálních externalit do vnitrostátního účetnictví a vypracování kompozitního indexu v oblasti environmentálních tlaků

Pro překonání překážek bude zapotřebí: •zabývat se otázkou trhů a cen, daněmi a dotacemi, jež neodpovídají skutečným nákladům na využívání zdrojů •podporovat dlouhodobější inovativní myšlení v oblasti podnikání, financí a politiky, které podpoří průlomové inovace •provádět výzkum •zabývat se problémy souvisejícími s mezinárodní konkurenceschopností a usilovat o dosažení shody s mezinárodními partnery, aby všichni sledovali podobný cíl

Části plánu 1)Transformace ekonomiky •udržitelná spotřeba a výroba •přeměna odpadu na zdroje •podpora výzkumu a inovací •odstranění environmentálně škodlivých podpor a správné nastavení cen (členské státy by měly přesunout daňové zatížení z trhu práce na dopady na životní prostředí - tzv. Ekologická daňová reforma)

Části plánu 2) Přírodní bohatství a ekosystémové služby •ochrana a oceňování přírodního bohatství, tj. ekosystémových služeb, biologické rozmanitosti, nerostů a kovů, vody, ovzduší, půdy a mořských zdrojů •udržitelné využívání území

Části plánu 3) Zaměření na klíčové sektory: •Potraviny •Výstavba a užívání budov •Doprava a mobilita s těmito sektory jsou spojeny největší dopady

Části plánu 4) Zlepšení správy a monitoring •Zapojení všech zájmových skupin (zejména podnikatelů, vědecké obce, nevládní organizace, veřejný sektor) •Investice do změny (pro dosažení úspor je nutná počáteční investice) •Stanovení indikátorů a cílů Do roku 2013 by měl být stanoven nový klíčový indikátor pro oblast využívání zdrojů. Jako prozatímní hlavní indikátor byl stanoven „produktivita zdrojů“ (podíl hrubého domácího produktu a domácí materiálové spotřeby). •Zpracování národních politik

V rámci Plánu Evropa realizuje mj. následující aktivity •Vypracuje společný metodický přístup pro porovnávání environmentálního profilu výrobků a služeb, jenž vychází z komplexního posouzení dopadu na životní prostředí po dobu životního cyklu („environmentální stopy“) •Výsledky takovýchto hodnocení se odrazí i v legislativních požadavcích (např. V rámci směrnice o ekodesignu) •Lepší informování spotřebitelů

Členské státy by měly zkoumat •možnosti, jak na trhu lépe využít výrobky, jež jsou skutečně šetrné k životnímu prostředí •opatření k rozšíření zodpovědnosti výrobců na celý životní cyklus jejich produktů (mj. prostřednictvím nových obchodních modelů, poradenství ohledně zpětného odběru a recyklace, jakož i podpory pro opravárenské služby) •opatření na zlepšení účinnějšího využívání zdrojů, pokud jde o obaly

Členské státy by měly •zavést pobídky pro podniky pro systematické měření, porovnávání a zlepšování účinného využívání zdrojů •pomoci podnikům spolupracovat na co nejlepším využití odpadu a vedlejších produktů •zajistit, aby se malým a středním podnikům dostalo poradenství a podpory, jež by jim pomohly zjistit, jak účinně a udržitelně využívají zdroje a suroviny, a pomohly jim při zlepšení •do roku 2020 zapsat na seznam REACH všechny nebezpečné látky vzbuzující mimořádné obavy

Členské státy by měly •vypracovat nebo posílit stávající národní strategie v oblasti účinného využívání zdrojů a začlenit je do vnitrostátních politik pro růst a pracovní místa (do roku 2013) •podávat zprávy o svém pokroku v oblasti účinného využívání zdrojů jako součást národních programů reforem ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY 1. část: TRENDY, POJMY, PRINCIPY

Komise a členské státy posoudí jak lze podpořit plány investic do získávání kvalifikací, systémy odborného vzdělávání a komunikaci v oblasti osvědčených postupů k účinnému využívání zdrojů v průmyslu (úkol uveden u budov)

V rámci Plánu Evropa Podpoří vytváření sítí a výměnu osvědčených postupů mezi agenturami, které pro malé a střední podniky provozují režimy účinného využívání zdrojů Role Libereckého kraje a Manžerů USV ?

ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY 1. část: TRENDY, POJMY, PRINCIPY Děkuji za pozornost Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ENVIROS, s. r. o. Tel.: