R i z i k a p r ů z k u m ů v e ř e j n é h o m í n ě n í prof. Ing. Stanislava H R O N O V Á, CSc. prof. Ing. Richard H I N D L S, CSc. Vysoká škola ekonomická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MARKETING A MANAGEMENT
Advertisements

Další zdroje příjmů pro ICM. Hlavní důvody realizace Analýzy nestátního neziskového sektoru  Efektivní komunikace s neziskovými organizacemi – uvnitř.
Regionální kontaktní organizace – kontakty pro Evropský výzkumný prostor jsou součástí sítě regionálních a oborových kontaktních organizací NINET, které.
Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
Objektivní faktory.
Průzkum reakcí publika ČRo 1 – Radiožurnál na změny ve vysílání od ledna souhrn.
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Personální řízení a jeho úloha v podniku
Passport PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
CK – činnosti touroperátora
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
PSYCHICKÉ STAVY.
20 otázek o výzkumech, na které by se novináři měli ptát National Council of Public Polls, USA S. R. Gawiser, G. E. Witt (3. vydání)
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Nezaměstnanost.
Moderní způsob zjišťování postojů veřejnosti k veřejné hromadné dopravě osob Ing. Zdeněk Strádal.
Rozbor přesnosti vytyčení
Přepravní výkony na železniční síti ČR v roce 2010 Ing. Richard Baxa.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
4. KONSTRUKCE DOTAZNÍKU Pravidla a doporučení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Přepravní výkony na železniční síti ČR v roce 2011 Ing. Richard Baxa.
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MARKETINGOVÝ.
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Veřejné mínění a export PRŮZKUM VNÍMÁNÍ PRŮMYSLU GLOBÁLNÍ PRŮZKUM DŮVĚRY.
VÝZKUM POSLECHOVOSTI ROZHLASOVÝCH STANIC (Výsledky II/ III/2006)
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník LS 2010 Jabok, ETF 2. výukový blok.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Imigranti na trzích práce v EU
Makroekonomie I ( Cvičení 8 – Inflace)
Marketingové prostředí
Volební preference a jejich místo ve výzkumu veřejného mínění
2.Marketingové prostředí
Statistická přejímka statistická přejímka představuje postupy zaměřené na následnou přejímací kontrolu (vstupní, mezioperační, výstupní) produktů cílem.
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Zadání případové studie
Inženýrská geodézie 2009 Ing. Rudolf Urban
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Základy statistické indukce Základní soubor, náhodný výběr Základní statistický soubor (stručněji základní soubor) je statistický soubor, z něhož pořizujeme.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
1 Tisková konference Newton House, Praha, Prezentace výsledků projektu: Výzkum chování potencionálních zákazníků na digitálním trhu v ČR "Digitalizace.
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
1 Tazatelé a dotazovací situace Jan Hartl. 2 CO a JAK?
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
Znalost pojištění ve veřejném mínění Bc. Petr Horák Brno, červen 2012 Vedoucí: Ing. Zuzana Hrdličková, Ph.D. Obhajoba bakalářské práce Oponent: Ing. Ondřej.
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sběr a zpracování statistických dat Praha, 21. dubna 2008 Ústav informačních studií.
PSY717 – statistická analýza dat
Metody sociálního výzkumu 5. blok Denní studium LS 2007/
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Úvod do problematiky, definice základních pojmů 1. přednáška.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Fráni Šrámka Praha 5 Jak přistupují školy k autoevaluaci PhDr. Mgr. Milan Matějů Jak přistupují školy k autoevaluaci PhDr.
Regionální politika EU v období
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Sociologický výzkum II.
Passport PhDr. Ivana Reznerová
Nezaměstnanost.
Passport Centrum informačních a knihovnických služeb
Základy statistiky.
Náhodné výběry a jejich zpracování
Transkript prezentace:

R i z i k a p r ů z k u m ů v e ř e j n é h o m í n ě n í prof. Ing. Stanislava H R O N O V Á, CSc. prof. Ing. Richard H I N D L S, CSc. Vysoká škola ekonomická v Praze

1 - Faktory ovlivňující přesnost výzkumů veřejného mínění 2 - Faktory ovlivňující vypovídací schopnost výzkumů veřejného mínění 3 - Obecná rizika prognostického potenciálu výběrových zjišťování

PodmínkyvedoucíFaktor k vyšší přesnosti k nižší přesnosti 1 - přesnost Velikost vzorku větší vzorek menší vzorek Velikost zákl. souboru téměř žádný vliv Stratifikace zákl. souboru větší vzorek menší vzorek Variabilita postojů menší variabilita větší variabilita Velikost tolerované chyby nižší spolehlivost vyšší spolehlivost Typ proměnné číselná proměnná slovní proměnná Non respons ( Politzovo- Simmonsonovo schéma ) < 25 % (volba náhradníků) > 25 % Sémantický diferenciál ano ne Opora výběru aktuální zastaralá, chybějící

PodmínkyvedoucíFaktor k vyšší vyp. sch. k nižší vyp. sch. 2 - vyp. schop. Srozumitelnost otázky ano ne Doba od nastání události střední (2-3 týdny) příliš krátká či dlouhá Dotaz na pojem - na fakta? fakta pojem Počet otázek malý počet omnibus Použití kontrolních otázek v průzkumech veřej. mínění se neobjevují Otázka přímá - nepřímá Pilotáže Délka rozhovoru max. 15 min. delší než 20 min. Tazatelská síť stabilní, kontrola tazatelů nestabilní, bez kontroly v průzkumech veřej. mínění se neobjevují v průzkumech veřej.

Schéma myšlenky statistické indukce a riziko jejího nenaplnění: Základní soubor (cílová populace) o rozsahu N prvků Výběrový soubor n prvků Statistickáindukce Náhoda

RIZIKA VÝBĚROVÝCH POSTUPŮ

3 – Obecná rizika prognostického potenciálu výběrových zjišťování 1.Vliv výzkumů veřejného mínění buď na dosud nerozhodnuté voliče, nebo na ty voliče, kteří původně rozhodnuti sice byli, ale průzkumy jim později ukazují, že jejich „favorit“ může mít potíže s 5%-ní hranicí volitelnosti. 2.Velmi malá pozornost se věnuje analýze (ne)přímého vlivu jiných zcela běžných výběrových zjišťování, jimiž jsou např. míra nezaměstnanosti, tempa HDP, inflace (ISC) atd., na předvolební preference. 3.V těchto případech se mnohdy nemalá část voličů řídí jen intuitivním pojmovým vnímáním a je snadno ovlivnitelná jednoduchými kampaněmi a floskulemi, protože si těžko může představit např. význam konjunkturních zjišťování či vliv tempa HDP na ekonomickou úroveň země či na životní úroveň svou.

Přehled volbám bezprostředně předcházejících (= květen ´06) výzkumů  inflace = ISC (za duben ´06)  zahraniční obchod (za březen ´06)  nezaměstnanost registrovaná MPSV (za duben ´06)  zaměstnanost a nezaměstnanost podle výsledků výběrového šetření pracovních sil (za 1. čtvrtletí)  výsledky průmyslu (za březen ´06)  konjunkturní průzkum (za květen ´06)

Koho a jak mohou tyto výsledky ovlivnit?  Prezentace v médiích.  Časová prodleva výsledků ekonomiky a realizace průzkumů veřejného mínění.  Komentáře politiků - objektivní ano či ne?, se znalostí věci ano či ne?  Vnímání veřejností - jen některé sociální skupiny.

A proč právě tyto údaje?  Inflace - vliv na životní náklady domácností, na z(ne)hodnocování vkladů.  Zahraniční obchod - vliv na ekonomické výsledky země, vztah na HDP (údaj bude ).  Nezaměstnanost - vliv na vnímání vlastní zaměstnanecké pozice.  Průmysl - vliv na ekonomické výsledky země, vztah na HDP (údaj bude ).  Konjunkturní průzkum - vliv na vnímání vlastní zaměstnanecké pozice.

Typologie výběrových šetření – schéma: Typ výběru Statis- tický Prostý náhodný výběr Výběr s pevnou velikostí vzorku Sekvenční výběr Průzkumný výběr Složitější schémata Oblastní výběr… … … Nestatis- tický … … … Záměrný výběr Typický výběrKvótní výběr