RŮZNÉ DIMEZE, RŮZNÉ ARGUMENTY LUDĚK NIEDERMAYER, DELOITTE, CBA...... ČR a euro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodářské cykly a ekonomický růst
Advertisements

Kam kráčí eurozóna Trutnov,
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Euro a ekonomické zájmy ? Petr Zahradník EU Office, Česká spořitelna Evropské fórum podnikání Praha, 17. září 2008.
Možné scénáře pohybu koruny v ERM II Viktor Kotlán obor měnové politiky ČNB Smilovice,
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
Agregátní poptávka a nabídka
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Fiskální a monetární politika
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
1 Přijetí eura a inflace v ekonomice ČR Smilovice, František Cvengroš.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Ceny nemovitostí a euro Pavel Kohout. Důsledky zavedení eura na peněžní zásobu Euro znamená ztrátu kontroly nad peněžní zásobou V malé otevřené ekonomice.
Unie malých a středních podniků ČR Hospodářská komora ČR Přijetí eura v České republice Názor podnikatelů.
Makroekonomické aspekty pomoci Role hospodářské politiky v rozvojových zemích.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
1/6 Makroekonomické dopady fiskální politiky Aleš Krejdl.
Stanoviska podnikatelů k přijetí společné měny Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny Praha.
Zabije silná koruna český průmysl? Silné koruně je nutné čelit růstem produktivity Fórum Hospodářských novin 16. září 2008 Vladimír Tomšík Člen bankovní.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Trnitá česká cesta k euru Jan Mládek „Zájmy České republiky a přijetí společné evropské měny konference“ V PSP ČR dne 17. září
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Monetární (měnová) politika
K URZOVÝ ZÁVAZEK : R OK A PŮL POTÉ Mojmír Hampl XIV. Exportní fórum, Asociace exportérů Mladé Buky,
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Měnový kurz.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek.
NOVÝ INSOLVENČNÍ ZÁKON „Nový insolvenční zákon z pohledu věřitelů i dlužníků“ Hotel Corinthia Towers Mojmír Hampl, Česká národní banka Makropohled.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
Devizové intervence Národní hospodářství. Základní pojmy I měnová politika → cenová stabilita měnověpolitické režimy – cílování inflace – cílování měnového.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Tisková konference ČMKOS
Jednotná měnová politika
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Tisková konference ČMKOS
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

RŮZNÉ DIMEZE, RŮZNÉ ARGUMENTY LUDĚK NIEDERMAYER, DELOITTE, CBA ČR a euro

Co se děje v Bruselu?  EU čelí fiskálním krizím, ne krizi měnové  Krizi vyvolaly špatné fiskální politiky a nerespekt k dohodnutým pravidlům (ČR není vyjímkou) v kombinaci s dopady recese  Krize vyhrotila otázku hledání rovnováhy mezi evropskou solidaritou a zodpovědností států  Díky vysokému zadlužení zemí hrozí riziko spill overu a krize může přejít z periferie do centra  Politizace problémů či nepřesná veřejná presentace komplikuje hledání řešení

Česká ekonomika  ČR je malá otevřená ekonomika (vývoz k HDP je 80%)  Struktura se nijak nemění, podíl zpracovatelského průmyslu vysoký, exportní orientace na EU (84%) a zejména Německo (31%)  Značný pokrok v oblasti nominální konvergence, většina „typů“ cen je evropských, konvergence dalších bude spíše pomalá (politická či vázaná na růst příjmů či politická rozhodnutí)  Ekonomika je „zvyklá“ na nízké nominální úroky – zavedením eura nehrozí šok jako v například Irsku

Česká politika  Kdyby nedošlo k pádu Topolánkovy vlády a ke krizi, zřejmě by ČR byla na cestě k euru  Nyní dochází k dalšímu vyhrocení negativních postojů k přijetí eura u politiků, zastánci eura jsou „neviditelní“  Politici obvykle vycházejí z ideologické roviny a jednostranné interpretace dnešního vývoje  Euro diskuse mrtvá, ČNB je zřejmě sto „nenápadně“ zpřísňovat požadavky na podmínky pro přijetí eura

STATE OF PLAY 2011 ČR a euro?

Ekonomický pohled na přijetí eura  Přijetí eura je transfer prostředků od finančního průmyslu do reálné ekonomiky. Jeho dopad závisí na tom, kde jsou tyto pro růst ekonomiky „užitečnější“  Dalším faktorem jsou důsledky snížení volatility (zřejmě pozitivní, ale hůře měřitelné důsledky)  Pro spotřebitele je pozitivní cenová transpsarence  Negativem je absence „nezávislé“ měnové politiky a možnost jejího nastavení v rozporu s potřebou ekonomiky  Nominání stabilita kurzu zřejmě povede k mírně vyšší inflaci a tím poklesu reálných úrokových sazeb  Vyloučeny nejsou různá další (fiskální) dopady spojené s členstvím v eurozoně, mající protiváhu v silnější pozici uvnitř EU

Několik faktů a odhadů  Makro  Ekonomicky optimální míra posilování koruny (no shocks, steady state) je dnes zřejmě kolem 2% (cca. 50 haléřů na rok) a bude klesat Ta by vedla, v případě „no shocks“ k optimálnímu přibližování ČR k Eurozoně  Vyšší či nižší změna kurzu je suboptimální a vyžaduje reakci dalších politik, ty učinkují ale v jiném časovém horizontu než kurz a jeho vývoj nejsou sto korigovat  Rizika s přijetím eura klesají s vyšší nominální konvergencí (probíhá) a vyšší flexibilitou trhů a politik (pracovní trh, fiskální politika) či vyšší mírou sladěnosti (viz dnešní vývoj). I tyto faktory v souhrnu snižují riziko přehřátí ekonomiky, které může přijetí eura vyvolat  Potřeba nezávislé měnové politiky také závisí od rizika asymetrických šoků, ale toto riziko se nezdá být zásadní. Naopak, v minulosti se zdá že, kurz koruny častěji šoky generoval než absorboval (názor)

Několik odhadů – cena za volatilitu  Výkyvy kurzu od trendu jsou značné, v 2 obdobích „šoku“ v řádu téměř 10%  Otevřená pozice podniků:  Netting kurzového rizika nákupů a prodejů u firem snižuje riziko (mnohdy jde o přesun rizik na dodavatele)  Nejnižší možný rozsah však určují například mzdy (resp. jejich souhrn)  Zajištění proti výkyvům kurzu:  Rozkládá dopady jeho výkyvů  Předpokládá znalost objemu cizoměnové pozice do budoucna, ke které se zajištění vztahuje  Zvyšuje náklady na kurzové operace  Volatilita kurzu vysvětluje, proč je pro podniky riziko změny mezd (Slovensko) více tolerovatelné než výkyvy kurzu (Česká republika)

Pokus o několik čísel…  Vliv transakčních nákladů  Závisí na poměru nettingu a konverzí  Typu konverzí a nákladů  Odhad (1/3 netting za 0, 1/3 spot za 10 hal, 1/3 FW za 40 hal) nákladů pro exportéry činí cca. 18,5 mld. ročně, u dovozu (1/2 10 hal) pak 5 mld.  Vliv do hospodaření  Závisí na otevřené pozici podniku  Krátkodobě ho ovlivňuje zajištění Propočet změny kurzu 5% na některé proměnné (2008) Firma AFirma B Tržby Personální náklady Odpisy Zisk před daní Velikost bilance Vliv na bilanci1,1%1,2% Vliv na zisk9,7%21%

Budoucnost eurozony  Není pravda, že měnová unie vyžaduje unii fiskální, existují nejméně 2 další cesty:  Silná fiskální autonomie, ale ne v oblasti deficitů veřejných financí (dnešní, nerespektovaný systém)  Důsledná nacionalizace fiskální politiky – umožnění státních defaultů (dnes notně nepřehledné a nepřehledné)  EU dnes pracuje v obou směrech (což není vyloučené), ale postup brzdí politický krátkodobý pragmatismus (podpořený ideologií) zemí, podceňování situace (rada) a rostoucí tlak na Německo  Ani USA nepředstavuje totální fiskální unii a problémy jednotlivých států připomínají někdy do jisté míry situaci v EU

Racionalita „neracionálního“  Země jako je Řecko si za svou politiku „default“ (co to je?) zaslouží a mohl by být racionální  Skutečným rizikem je omezení přístupu ke zdrojům pro ostatní země, které by vedlo k vzniku fiskálních krizí  Při vysoké míře integrace evropských ekonomik (a ještě větší integraci finanční) by závažná krize jednoho či více významnějších ze členů unie zřejmě způsobila široké zpomalení ekonomiky, jehož ekonomiké a fiskální důsledky by mohly dosáhnout značného rozsahu  To spolu s důsledky do finančního sektoru by mohlo podstatně zdražit tuto „levnou“ variantu

Přežije eurozona?  Vystoupení z eurozony pro slabé i silné země je značně složité a povede k velkým krátkodobým nákladům  A není v zájmu žádného typu země  Pokrok v nastavení pravidel je viditelný, ale rozhodne jejich politická akceptace suverénními zeměmi, kterou mohou sankce jen těžko substituovat  Ekonomická racionalita dosavadního postupu je bez ohledu na jeho negativní vlastnosti jasná, ale dokonce ani 750 miliard euro dnes problémy neřeší

Česká politická dimenze  Politika dlouhodobě nedostatečně reflektuje ekonomické zájmy (chyby na obou stranách)  Zato ideologie hraje značnou roli  Dokonce i presentace role eura v dnešní krizi je často „bizardní“  EU / euro skeptická pozice je dnes u nás i v EU de facto „main stream“, ale rozsah, v jakém ovlivňuje českou politiku je značně vysoký  Learning process je celkem pomalý leč možný (viz 2008), možný pomalý růst ekonomiky ho může zrychlit  Dnešní podpora pro přijetí Eura je 55%..... v Estonsku, které ho zavádí

Teoretický český pragmatismus?  Institucionální problémy EU nic nemění na:  Objektivní struktuře ekonomiky a jejím důsledkům  Platnosti podmínek pro přistoupení k eurozoně  Proces přistoupení trvá 3 roky, první dostupné datum pro ČR je  Pokud do té doby nebudou veřejné finance konsolidovány a stabilita fungování fiskální koordinace vyřešena, bude to pro ČR i EU velmi špatná zpráva  Hledání racionálních důvodů, proč tedy dnes nezahájit přípravu vstupu ČR do eurozony k tomuto datu není snadné  A by ČR preferovalo optout?

DĚKUJI