REÁLNÉ ZAČÁTKY ELEKTRONICKÉ KOMUNIKACE S VEŘEJNOU SPRÁVOU Vladislav Krásný PilsCom, s.r..o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupnost informací na webech Prezentace na seminář Parádní web Michal Rada, MVČR.
Advertisements

OP Rybářství 2007 – 2013 Plná elektronizace příjmu Žádostí o dotace z OP Rybářství a koncept administrace v novém programovacím období Ing.
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Nejdříve musíme zadat adresu webu Daňový portál České daňové správy …. ….a poté zvolit službu ELEKTRONICKÁ PODÁNÍ Napoprvé raději zvolíme „Seznámení s.
Enterprise řešení pro elektronický podpis VerisignIT
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Zkušenosti s elektronicky podepsaným podáním na úřadech
Právní rámec Nařízení vlády ze dne (č.304/2001 Sb.) a zákon č.227/2000 Sb. o elektronickém podpisu Standard ISVS pro provoz elektronických podatelen.
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Celní správa České republiky
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 20.
Certifikační autority – situace v ČR
© eStat.cz Prezentace eStat.cz Návrh zákona o elektronizaci některých procesních úkonů v oblasti orgánů veřejné moci.
Aktuální stav rejstříku povolenek na emise skleníkových plynů z pohledu OTE – AEM - Ostrava Miroslav Řehoř.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
ISSS 2005, Hradec Králové Zavádění elektronické podatelny, praktické zkušenosti Bc. Irena Rálišová, Město Sezemice Mgr. Tomáš Lechner, Triada spol. s r.
Spisová služba „light“
ELEKTRONICKÉ PŘESTUPKOVÉ ŘÍZENÍ REJSTŘÍK PRESTUPCŮ PRAHA
15 let vývoje E-Governmentu v legislativě ČR Mgr. Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Katedra práva.
Vaše jistota na trhu IT INTEROPERABILITA V PRAXI Josef Sedláček, ICZ a.s. 08/03/2007, Praha.
ISSS 2003, Hradec Králové1 Elektronická podatelna Mgr. Tomáš Lechner, Triada, spol. s r. o.
Semináře k problematice e-podatelen Kraje v ČR 18. září 2006 – 23. listopadu 2006.
GP Elektronické podatelny KrÚ, kongresový sál, 9. května 2005.
Špička v každém směru IT 3 Od elektronické podatelny k řešení problému elektronického podání Ing. Martin Vimr obchodní ředitel.
602XML formuláře a Czech POINT a úřad Pavel Nemrava Software602 a.s. ISSS 2008.
PREZENTUJÍCÍ IT služby měst Hodnocení stavu rozvoje informatiky obcí 2. a 3. stupně V období květen až červenec 2014 byly na webech obcí dvojek.
E-podpis ve veřejné správě ISSS Blízká budoucnost e-podpisu ve veřejné správě  Správní řád – správní orgány:  Přijímají podání s elektronickým.
Příklad ze života: portálová aplikace pro občany Prahy portálová umožňující občanům a organizacím sledovat a kontrolovat vyřizování provedených podání.
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
E-Podatelna v praxi Vysočina, krajský úřad Odbor informatiky Petr Pavlinec
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
Elektronická podatelna KrÚ Vysočina Schéma el. podatelny El. podatelna z pohledu občana El. podatelna z pohledu úřadu Integrace se SSL KrÚ Vysočina Problémy!!!
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Novelizace zákona o elektronickém podpisu – vliv na praxi Ing. Petr.
Technické řešení PostSignum QCA
Elektronický podpis Ochrana Dat Jan Renner
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Elektronická podatelna a problémy s ní spojené Ing. Petr Budiš.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Webová aplikace MS PRAHA.
David PETR, Kateřina VOISOVÁ
N_SD/c-pVPH TB č. 10 Správa dokumentů v mezioborových souvislostech – 2. část.
ELEKTRONICKÝ PODPIS Jiří Suchomel tel.: Přihlášení na:Tester kraj Heslo:ecibudrap.
Webová aplikace IS KP14+ Ing. Bohumila Kubíková
Business Consulting Services © 2005 IBM Corporation 9. ICT Forum, Praha Elektronická daňová správa Klientský přístup k daňovým subjektům.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
WEBOVÁ APLIKACE MS2014+ Ing. Josef Šetek Seminář pro SC 3.2 ZVYŠOVÁNÍ EFEKTIVITY A TRANSPARENTNOSTI VEŘEJNÉ SPRÁVY PROSTŘEDNICTVÍM ROZVOJE VYUŽITÍ A KVALITY.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
WEBOVÁ APLIKACE MS2014+ Praha Ing. Petr Šústal, MPA.
Webová aplikace IS KP14+ Ing. Jitka Zdvíhalová Seminář pro SC 2.5 Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení 37.Výzva – Energetické úspory v bytových.
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_17.  obdoba klasického podpisu, jež má zaručit jednoznačnou identifikaci osoby v prostředí digitálního světa.
Příprava žádosti Společný technický sekretariát Drážďany.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
Aplikace Monitorovací systém
Praha, Mgr. Ljubomir Džingozov
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Brno, Ing. Lenka Skopalíková
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Aplikace Monitorovací systém
Informační zdroje české veřejné správy
Aplikace Monitorovací systém
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Praha, Mgr. Martina Brandejsová
Informace pro externí administrátory
Elektronický (digitální) podpis
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Transkript prezentace:

REÁLNÉ ZAČÁTKY ELEKTRONICKÉ KOMUNIKACE S VEŘEJNOU SPRÁVOU Vladislav Krásný PilsCom, s.r..o

ePodatelny a jejich funkce  Požadavek zákona  Zřízení el.podatelny  Přijímání mailů se zaručeným podpisem  Možnost příloh, mail může být podepsán sám o sobě včetně příloh nebo jen přílohy samotné.  Kontroly:  Validita certifikátu  Validita certifikační autority  Expirace certifikátu  Ověření podpisu  Napadení hrozbami

…funkce  Pokud kontroly dopadnou dobře, je mail potvrzen autorovi a předán k vyřízení stejně, jako by písemnost (dokument)  Pokud ne, je autor o chybě zpraven, pokud je možno mu oznámení poslat.

Výsledek  Několik komerčních produktů.  Faktický počet podání písemností velmi malý, efekt neodpovídá vynaloženým výdajům.  Příčiny:  Pouze jedna CA, vysoká cena certifikátu (pro obě strany)  Neexistence časových razítek  Nedostatek interakce  Jednostranná filosofie (kvalifikované písemnosti mohou vydávat jen občané a firmy, nikoliv úřady)

...příčiny  Nesjednocené registry  Nízká ochota ke zřizování podatelen, často vysoké ceny  Principem: vyplň formulář, podepiš a pošli lze vyřídit jen velmi málo faktických životních situací  Nemožnost zřídit něco jako hierarchii CA

Zvolená strategie  Snadnost zřízení  Nízká cena  Jednoduchý princip  Portálová část  Inspirace komerční sférou  Integrace se spisovou službou  Integrace s jinými aplikacemi.

Snahy o zlepšení situace  KÚ Plzeňského kraje:  Zaručená komunikace s obcemi  Příprava komplexního řešení „Virtuos“  Další iniciativy  Zpětná informace o stavu a průběhu  ….řada dalších

Porovnání s aplikacemi komerční sféry  Banka  Žádost o úvěr podepsaná certifikátem (komerčním)  Odhad zástavní nemovitosti (Excel)  Certifikát odhadce  Plug-in pro šablony(kontrola na databáze webovými službami)  Odsouhlasení v reálném čase do minuty  Analogie s výpisem z TR, OR

Plány do budoucna  ePodatelny obohatit o formulářový systém  Ve vhodných případech nasadit pluginy  Systém zpětných informací autentikovaných a neautentikovaných  Systém komunikace mezi podatelnami a spisovými službami asistovaný i komunikace v reálném čase.

Q & A  Kontakt:  Vladislav Krásný  PilsCom,s.r.o.  Slovanská alej 30  Plzeň 