Evaluační zpráva Dvou projektů české rozvojové spolupráce s Moldavskem: Stará ekologická zátěž Iargara odstranění ropného znečištění Zpracování koncepce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RNDr. Martin Guth G-servis Praha, s.r.o. Třanovského 622/11
Advertisements

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
Podpora meziobecní spolupráce
ZAČLENĚNÍ PODNIKATELŮ DO TVORBY REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE KONKRÉTNÍ AKTIVITY SPOLUPRÁCE S VÁMI PRO OBDOBÍ OD DO – JAK SE MŮŽETE.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Udržitelný rozvoj služeb cestovního ruchu Zpráva o průběhu projektu v období leden – červen 2006 Valná hromada Mikroregionu Hranicko Spolufinancováno.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
PRAHA PRO AFRIKU Projekt podpory rozvoje města a venkova v Etiopii.
Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 Posouzení vlivů Strategie na životní prostředí (SEA) Úvodní veřejný seminář Radim Misiaček Ústí nad.
Projekt podpory technického vzdělávání B. Wojnar.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
. PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE PROJEKT SVAZU MĚST A OBCÍ ZBRASLAVICE 4. PROSINCE 2014.
pro integrovaný projekt
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Strategie rozvoje městské části Praha - Libuš Posouzení vlivů Strategie na životní prostředí (SEA) Ing. Bohumil Sulek, CSc. Praha-Libuš,
PROJEKT ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VÝUKY V ELEKTROTECHNICKÝCH OBORECH Realizátor projektu: Střední škola technická Žďár nad Sázavou od Vyšší odborná.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
Destinační management turistické oblasti Jeseníky (Jeseníky-východ)
Obsah systému péče o zdraví zaměstnanců a jeho praktická aplikace v konkrétním prostředí POKRAČOVÁNÍ Ing. Kristýna Přibylová.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Představení projektu SRKO-PTPO 12. dubna 2011 Ostrava.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
CZ / /0012 Zavedení nových technologií a postupů do praxe Milan Havel ČVUT, SZZPLS Milan Havel, tel
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Liberec Ing. Ida Svobodová Aktivity projektu Intenzifikace tříděného sběru v Libereckém kraji pro rok 2008.
Odpadového hospodářství na území ORP Pacov Ivana Eva Razimová.
Dotace na míru starostům příležitosti pro obce prosinec 2014 prosinec 2014.
Rosteme spolu Občanské sdružení AVE – ZŠ a SŠ v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Projekt Podpora meziobecní spolupráce (reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B ) 2. oficiální setkání představitelů obcí ve správním obvodu ORP Třebíč Třebíč, 22.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
 Významný pokles počtu žáků na základních školách  Dlouhodobější demografické trendy  Zvýšené nároky na rozpočet města při financování provozu škol.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Zdravé MAS = aktivní a vzdělaný venkov Ing. Marta Krejčíčková, MAS Rozkvět zahrady jižních Čech Ing. Václav Kolář, MAS Blanský les – Netolicko, o.p.s.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
DOBŘÍ(Š) V POZNÁNÍ aneb interaktivní poznání historie, kultury a přírody na Dobříši.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Místní plán inkluze + OP VVV
Komise pro investice, územní plánování a životní prostředí
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
BP KULTURA Ing. Dana Smetanová, SKIP ČR
Transkript prezentace:

Evaluační zpráva Dvou projektů české rozvojové spolupráce s Moldavskem: Stará ekologická zátěž Iargara odstranění ropného znečištění Zpracování koncepce odpadového hospodářství s cílem snížení negativních dopadů na kvalitu vod v regionu Leova

Projekt Iargara: 2006 – 2009 Cíle projektu byly: • zhodnotit rozsah kontaminace ropnými látkami • navrhnout a pilotně ověřit konkrétní sanační opatření • zvýšit povědomí o preventivních a nápravných opatřeních odborné veřejnosti i obyvatel

Aktivity evaluační mise v Iargaře • Prohlídka kontaminovaných lokalit: Agromontaž, Neftěbaza, Elevator • Měření mocnosti fáze ropných látek na hladině podzemní vody • Konzultace s místním vyškoleným technickým pracovníkem • Pohovor se starostkou

Závěry evaluační mise – projekt Iargara • Realizované práce byly provedeny v souladu s projektovou dokumentací, kvalitní výstupy realizátora • Použity relevantní technické postupy sanačních prací • V současné době je projekt možno považovat za neudržitelný • Technické vybavení na místě stačí k obnovení sanačních prací

Projekt Leova: 2007 – 2009 Cíle projektu byly: • vytvořit podmínky pro zavedení funkčního systému nakládání s odpady ve městě Leova • Realizovat pilotní projekt • Rozšířit know-how nakládání s odpady i do jiných regionů Moldavska

Aktivity evaluační mise v Leově • Návštěva sběrných míst pro tříděný odpad • Návštěva nově vytvořené skládky • Návštěva sběrného dvora • Konzultace se starostou • Diskuse na gymnáziu • Návštěva ostatních zařízení, spojených s jinými českými projekty

Závěry evaluační mise – projekt Leova • Realizované práce byly provedeny v souladu s projektovou dokumentací • Výstupy naplnily cíle projektového dokumentu • Dlouhodobá udržitelnost projektu • České aktivity jsou ve městě známé • Rozšíření know-how do dalších osmi měst • Kvalitní vzorový projekt pro rozvoj Moldavska

Další doporučené kroky ve městě Leova • Nový buldozer a nakladač na skládku již zajišťuje město • Oprava příjezdní komunikace ke skládce • Zřízení provozní komunikace na skládce • Přivedení elektřiny na skládku • Zabezpečit hasební a užitkovou vodu na skládce • Zpevněný povrch separačního dvora v Leově • Školící aktivity ve školách a výuka ekologie • Jiné (mimo projekt): • Rekonstrukce ČOV (Boncom a Topol) • Rekonstrukce vodárny

Doporučení evaluačního týmu • Přímé a aktivní zapojení místních samospráv do projektu • Zapojení místních firem do realizace projektu • Pozměněné fázování monitoringu • Doporučujeme vytvořit mediální strategii pro lepší prezentaci české rozvojové spolupráce v cílové zemi

Děkujeme vám za pozornost Evaluační tým: Sektoroví odborníci: Ing. Jiří Klicpera, CSc; Mgr. Jiří Pištora Hlavní evaluátorka: Radka Bzonková, Dr.phil