Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Identifikátor materiálu: EU –
Advertisements

Jakub Deml Život, dílo, citáty. Jakub Deml Život, dílo, citáty.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou P. Bezruče…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace
ČESKÁ POEZIE 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými básníky 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Skácela…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou B. Brechta…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Sdružení Devětsil a jeho podoby
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
¨-4-.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
František Hrubín Život, dílo, citáty. František Hrubín Život, dílo, citáty.
 Předmět: Literatura  Tematická oblast: Česká a světová literatura po r  Cílová skupina: 4. ročník (oktáva) gymnázia  Oblast podpory: III/2 Inovace.
Srovnávací a vědomostní test
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Poetismus charakteristika literárního.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Holana…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Gellnera…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Anotace Žák se seznámí s ukázkou tvorby Pavla Kohouta …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupJe schopen orientovat se v zásadních ukázkách.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty. Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty.
Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty. Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Hanzlíka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Prokletí básníci 1 Mgr. Jitka Polišenská.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. J. Erbena Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Haška…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
František Hrubín Jan Musil.
Putování s českými básníky první poloviny 20.st. „Jejich stopy“
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Jiří Orten Život, dílo, citáty. Jiří Orten Život, dílo, citáty.
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Karel Toman Anarchistický buřič.
FRANTIŠEK GELLNER Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
KONSTANTIN BIEBL Mgr. Lucie Rusová
PROKLETÍ BÁSNÍCI 3 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČESKÁ POEZIE 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Konstantin Biebl životopis, sbírky.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
JIŘÍ WOLKER Simona Coubalová C3B. Obsah O autorovi Život Dílo Těžká hodina Shrnutí Zdroje.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._PROLETARSKA_POEZIE_PREZENTA CE_03 Název školyStřední.
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
ČESKÁ POEZIE 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Mgr. Marie Havránková VÍTĚZSLAV NEZVAL Literatura 1.pol. 20. stol.
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
A. Sova – Květy intimních nálad
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty. Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
¨-4-.
František Hrubín Život, dílo, citáty. František Hrubín Život, dílo, citáty.
Česká meziválečná poezie
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

Konstantin Biebl Život, dílo, citáty

Konstantin Biebl (kolem 1928)

Základní faktografie 1898 Slavětín u Loun – 1951 Praha. Jako voják účasten 1.světové války (1918 utekl z balkánské fronty ze zajetí, čímž si zachránil život). Po 1918 vystudoval lékařskou fakultu, ale prakticky od poč.20.let se věnoval literární tvorbě, seznámil se mj.s J.Wolkerem. Rád cestoval, navštívil Cejlon, Indonésii (záliba v exotice). Rozladěn poměry po č.1948, zdrav.problémy, r.1951 spáchal sebevraždu.

Tvorba – obecné rysy Představitel meziválečné básnické avantgardy. Představitel proletářské poezie, poetismu, ale též surrealismu (byl i členem surrealistické skupiny) Pro jeho poezii typická hravost, nevázanost, ale také úspornost, zkratkovitost a hudebnost. Časté motivy lásky, prolínání snu a reality, cestování.

Tvorba – básnické sbírky „Věrný hlas“ – proletářská poezie, sbírka věnována J.Wolkerovi. „Zlom“ – proletářská poezie, náznaky poetismu. „Zloděj z Bagdádu“ – ústředním motivem smrt milované dívky, přitom jde o sbírku psanou v duchu poetismu. „Zlatými řetězy“ – čistě poetistická sbírka s motivy cestování, prolínání snu a reality. „S lodí, jež dováží čaj a kávu“ – prožitky z cest na Cejlon a Jávu zpracované v duchu poetismu.

Tvorba - pokračování „Nový Ikaros“ – vrchol poetismu, čtyřdílná polytematická báseň. Ikaros = sám básník, vznášející se nad světem, nepodléhající času. Vzpomínky na válku, dětství, cesty,… „Zrcadlo noci“ – surrealistická sbírka. „Bez obav“ – souhrn tvorby z let 1940 – 1951 (protifašistická, ale i budovatelská poezie). Pozn. – mj.psal i prózy, např.protikolonialisticky zaměřenou prózu „Plancius“

Vybrané citáty – úryvek z básně „Smrt“ „Na pelest ke mně tiše usedla jsi. Sestro, bojím se tvých skloněných rtů! Co bych si počal s tvými Zlatými vlasy? Neuschne nikdy krev na mém bajonetu Přede mnou tma, za mnou tma. Umím svou karabinu nabíjet. Umím dobře koně sedlat! Střílet! Zabíjet! Ale co bych s počal s tvýma očima?“

Otázky k citátu Jakými životními zkušenostmi básníka byla tato báseň inspirována? Co v uvedených verších vytváří protiklad? Co dělá válka s člověkem, s jeho duší? Co je gradace? Kde je zde uplatněna?

Shrnutí Biebl básníkem volného, nevázaného výrazu, ale je jím schopen sdělovat závažné skutečnosti.

Zdroje Vlastní tvorba autora.

Použitá literatura Polášková, T., Milotová D., Dvořáková Z.: LITERATURA – přehled středoškolského učiva, edice MATURITA,vyd.Ing.Petra Velanová, Cyrila Boudy514/3, Třebíč, 2005,ISBN 80- 902571-6-X Martinková, V. a kol.: Čítanka 3, Tripolia, 2001, ISBN 80-86448-08-8

Obrázky NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit. 20.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Konstantin_Biebel_1928.jpg