Seminář energetiků Jelenovská

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Advertisements

XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
AKTUÁLNÍ ZDROJE PLYNU A JEJICH VLIV NA CENU V ČR
Ústav jaderné fyziky AVČR a Nezávislá energetická komise II
NEREGULOVANÝ BUSINESS REGULOVANÝ BUSINESS NEREGULOVANÝ BUSINESS
Solární systémy pro aktivní topení
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Vliv konceptu zelených budov na provozní fázi výstavbového projektu Ing. Jiří Dobiáš LEED AP.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Energetická společnost ČEZ, a. s. - - organizační změny Jaroslav Míl Tisková konference K výsledkům hospodaření za I. – III. čtvrtletí říjen 2002.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Nástroj změny v místním prostředí
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Pohled průmyslové energetiky na teplárenství a elektroenergetiku včetně obchodování s povolenkami skleníkových plynů Petr Matuszek XVII. seminář energetiků.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
PROJEKT PŘEDPOVĚĎ POČASÍ Předpověď počasí na
Novinky v oblasti emisního obchodování s vazbou na energetiku XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky, 23.ledna 2013 Pavel Zámyslický.
Energetika a hospodářská soutěž Petr Zákoucký Clifford Chance LLP Konference UOHS, 12. listopadu 2010 A co bude dále.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
10. září 2008 Situace na evropském trhu s elektrickou energií David Kučera Generální sekretář Energetické burzy Praha.
1 Ceny plynu současný stav a další očekávání Jiří GAVOR ENA s.r.o. září 2008
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Téma: ABSOLUTNÍ HODNOTA CELÝCH ČÍSEL 2
Role zemního plynu v energetice ČR z pohledu MŽP
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.
Stres v jádře, jádro ve stresu. Dana Drábová Státní úřad pro jadernou bezpečnost.
Současný stav plynárenství v ČR a EU z pohledu spotřebitelů. Zdeněk Kánský ENA s.r.o. Leden 2012.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Analýzy scénářů vývoje elektroenergetiky v EU
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Současný stav plynárenství v ČR a EU z pohledu spotřebitelů. Zhodnocení legislativních změn a SEK Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2011.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Energetickou politiku v současnosti řídí politika změny klimatu Návrhy IFIEC Europe pro EU ETS po r XI. podzimní konference AEM, Praha 11. září 2008.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Evropská energetická burza European Energy Exchange (EEX) Dr
 Ministerstvo průmyslu a obchodu STAV ENERGETIKY V ČR NÍZKOUHLÍKOVÉ ZDROJE NA ENERGETICKÉM TRHU Tomáš Hüner náměstek ministra XXI. Seminář energetiků.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Česká elektřina pro CE region Jak zapadá výroba elektřiny v ČR do energetické politiky EU Ladislav.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Ceny energií a jejich očekávaný vývoj
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
PRODEJ PROSTŘEDNICTVÍM BURZY Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce Seminář Praha Luděk Horn, ředitel sekce.
1 Energie a bydlení v České republice XVII. Seminář energetiků – Jelenovská 2007 Pavel Kaufmann.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Žofínské fórum Plyn – důležitá součást energetického mixu ČR 27. října 2015.
Současný stav a očekávaný vývoj cen energetických komodit 26. května 2016 – Most Hornická společnost 2016 Ing. Jiří Gavor, CSc. Ředitel ENA a ANDE.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Pražská energetika, a. s. Fungování energetických trhů Ohrožení a příležitosti z pohledu PRE Žofín
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
Pohled nezávislého obchodníka s elektřinou a plynem na vývoj energetických trhů v ČR a EU Ing. Jaromír Fajman ředitel obchodování s plynem Fungování energetických.
Otevřené trhy v elektroenergetice a jejich nepřátelé
SVĚTOVÁ (R)EVOLUCE BIOPALIV
Transkript prezentace:

Seminář energetiků Jelenovská Vývoj trhu s elektřinou a plynem Vít Vavrouch (LAMA energy, a.s.)

Vývoj trhu s elektřinou a plynem Názory v tomto referátu prezentované jsou moje vlastní a nemusí být nutně v souladu s názory firmy LAMA energy

Vývoj trhu s elektřinou a plynem Český trh s elektřinou a plynem – dodavatelé a odběratelé Zákaznický trh Stále přichází noví dodavatelé Posouvají se splatnosti faktur Fenomén energetických poradců Fenomén elektronických aukcí

Vývoj trhu s elektřinou a plynem Výsledkem často záporné marže Proč? Spekulace na pokles ceny komodit? Spekulace na posílení koruny?

Vývoj trhu s elektřinou a plynem Český trh s elektřinou a plynem – velkoobchodní úroveň (OTC a burza) = německý trh s elektřinou a plynem Resp. přesněji holandský trh s plynem (TTF)

Vývoj trhu s elektřinou

Vývoj trhu s elektřinou OVERSUPPLIED Odchod spec traderů – snížená likvidita Změna fundamentů Dříve na dlouhém konci paliva a macro + později uměle vytvořený trh emisních povolenek Dnes počasí (slunce, vítr, voda) a emisní povolenky Dark spread a spark spread = povolenky protože cena uhlí a plynu víceméně stabilní (dovolte jistou míru abstrakce) Trh s elektřinou – trh s počasím a politikou

Vývoj trhu s elektřinou 2012 delivery eex 42.6 €/MWh 21.1. 9:40 CO2 low 4.79 power low 42.15 12:32 21Jan13 RTRS-EUROPEAN COMMISSION: URGES MEMBER STATES AND EUROPEAN PARLIAMENT TO TAKE SWIFT, DETERMINED ACTION TO SUPPORT EU CARBON MARKET 12:35 21Jan13 RTRS-EUROPEAN COMMISSION: COULD START WITHDRAWING PERMITS IN THE FIRST AUCTIONS AFTER THE SUMMER RECESS IF EUROPEAN PARLIAMENT APPROVES 23.1. 8:30 CO2 high 5.55 power high 42.55

Vývoj trhu s plynem

Vývoj trhu s plynem 2014 spíše silný Odstavení JE v Japonsku, nahrazováno LNG Terminály na vývoz ze sev. Ameriky teprve ve výstavbě Tzn. levný americký plyn nahrazuje uhlí a to vytlačuje do Evropy Risk premium vzhledem k Iran tension

Vývoj trhu s elektřinou a plynem Děkuji za pozornost. vavrouch@lamaenergy.cz