MS ACCESS - DOTAZY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Databáze Dotazy.
Advertisements

Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Základy jazyka SQL Jan Tichava
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
Databázové systémy SQL Výběr dat.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
SQL Structured Query Language
Informatika pro ekonomy II přednáška 11
Databázové systémy 1 Cvičení č. 4 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Databáze Sestavy.
PRŮVODCE VYHLEDÁVÁNÍM V KATALOGU ALEPH. Obsah n Vstup do katalogu Vstup do katalogu n Vyhledávání a prohlížení Vyhledávání a prohlížení –Obecné zásady.
Databáze velké množství dat - pevně daná struktura data spolu souvisí
MySQL - Vytvoření nové tabulky  create table jméno_tabulky (jméno_položky typ_položky,... ) Přehled nejběžnějších datových typů Přehled nejběžnějších.
PRŮVODCE VYHLEDÁVÁNÍM V KATALOGU ALEPH.
Microsoft Access Prezentace základních uživatelských nástrojů
Tabulkový procesor.
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
DalšíPředchozíTÉMA: M. K a d l e c o v á M. K a d l e c o v á.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.5 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - dotazy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Fakulta elektrotechniky a informatiky
Relační databáze.
MS ACCESS parametrický dotaz
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Databázové systémy I Cvičení č. 6 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
MS ACCESS DOTAZY.
MS ACCESS - FORMULÁŘE Databázové systémy.
MS ACCESS.
Access Formuláře, cvičení
Využití vzorců a funkcí k úpravám v textu
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.8 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze – základy SQL Typ: DUM - kombinovaný.
Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Microsoft ® Excel Zpracovala : Dana Lišková 4.B
Databáze Dotazy VY_32_INOVACE_7B16. Dotazy umožňuje vybrat určité záznamy z tabulky na rozdíl od filtru vybrané záznamy umístí do samostatné dočasné nebo.
EBSCO - základní vyhledávání Lze nastavit jiné zobrazování výsledků.
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo – název šablony klíčové aktivityIII/2.
Úvodní informace Mgr. Miroslav Kučera; Úvod do databázových systémů MIROSLAV KUČERA.
ACCESS – Primární klíče, relace 15. září 2013VY_32_INOVACE_080305_ACCESS_Primarni_klice_relace_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Vyhledávání dat podle určitých kritérií Lenka Havránková, 4.Y.
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
KIV/ZIS cvičení 4 Tomáš Potužák. Dotazy - úvod Umožňují pracovat s databází –Získávat specifické informace z tabulky, případně z více tabulek najednou.
Databázové systémy SQL Výběr dat.
WorldWideScience.gov
Databáze Formuláře VY_32_INOVACE_7B18. Formuláře Umožňují zobrazit data z tabulek uživatelsky vhodným způsobem Mohou být zobrazena data z více tabulek.
Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ změna měřítka odkaz.
Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ odkaz na další lišty.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 1.
ACCESS DOTAZY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Databáze MS ACCESS 2010.
Databáze MS ACCESS 2010.
Databáze MS ACCESS 2010.
Filtrování záznamů Filtr podle výběru Filtr podle formuláře Rozšířený filtr Symboly, výrazy Dotazy.
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
Rozdíl mezi databází a tabulkou Rozdíl mezi Accessem a Excelem
Import dat Access (16). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Jana Kijonková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Relační databáze ČÍSLO.
Vytvoření sestavy Access (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Vytvoření jednoduchého databázového dotazu Access (7)
Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole Řazení a filtrování.
Databáze MS ACCESS 2010.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
SQL – příkaz SELECT Ing. Roman Danel, Ph.D.
WorldWideScience.gov Brána prohledává souběžně asi 95 národních a mezinárodních vědeckých databází a portálů ze 70 zemí. Buduje ji Office of Scientific.
Databázové systémy I Přednáška 5 Databázové systémy 1 – KIT/IDAS1
Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WoS) Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2014.
Databázové systémy a SQL
Vytvoření formuláře Access (11).
Databázové systémy a SQL
EBSCO - základní vyhledávání
EBSCO - základní vyhledávání
Praktický modul - zadání
Transkript prezentace:

MS ACCESS - DOTAZY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY

K čemu jsou dotazy? Zobrazení, úprava a analýza dat z tabulek Příkaz k výběru nebo změně dat v tabulce na základě nastavených podmínek Vytvoření dotazu: Návrhové zobrazení Průvodce

Vytvoření dotazu „Vytvořit“ „Návrh dotazu“ Vložení tabulek Výběr polí Nastavení vlastností dotazu (např. setřídění)

Vytvoření dotazu

Dotaz – vybrané tabulky

Vytvoření dotazu – vložení tabulek Je využita vytvořená relace Zde definuji kritéria dotazu

Kritéria dotazu Kritéria Popis >25 and <50 Toto kritérium lze použít u pole typu Číslo, jako je například pole Cena nebo JednotkyNaSkladě. Toto kritérium zahrnuje pouze záznamy, ve kterých pole Cena nebo JednotkyNaSkladě obsahuje hodnotu větší než 25 a menší než 50. DateDiff ("rrrr", [DatumNarození], Date()) > 30 Toto kritérium je určeno pro pole typu Datum/čas, jako je například pole DatumNarození. Do výsledku dotazu jsou zahrnuty záznamy, ve kterých je počet roků mezi datem narození dané osoby a aktuálním datem větší než 30. Is Null Toto kritérium lze použít u všech typů polí ke zobrazení záznamů s hodnotou pole Null.

Příklad – dvojí kritéria současně

Příklad – jedno nebo druhé kritérium

Kritéria - texty LIKE „S*“ , NOT LIKE „S*“ začíná/nezačíná na S IS NULL je roven hodnotě NULL NOT „hodnota“ není roven zadané hodnotě „“ obsahuje prázdný řetězec (nikoli NULL) OR, AND logický součet, logický součin LIKE „[A-D]“ obsahuje písmena A,B,C,D IN („text1“, „text2“) obsahuje pouze hodnoty text1 nebo text2 LEN([nazev_pole]) = x délka textu v poli „nazev_pole“ je rovna x znaků LIKE „K???“ začíná na K a má 4 znaky Right([Země], 1) = "y„, Left([Země], 1) = „K"

Kritéria - čísla IN Matematické operátory - =, <, >, … BETWEEN x and y OR, AND LIKE

Kritérium na datum Přesně odpovídají určité hodnotě, například 2/2/2006. #2/2/2006# Vrátí záznamy transakcí provedených 2. února 2006. Nezapomeňte hodnotu data vložit mezi znaky #, aby bylo zřejmé, že jde o hodnotu kalendářního data a nikoli textový řetězec. Neodpovídají určité hodnotě, například 3/3/2006. Not #3/3/2006# Vrátí záznamy transakcí provedených jindy než 3. března 2006. Obsahují hodnoty předcházející určitému datu, například 2/2/2006. < #2/2/2006# Vrátí záznamy transakcí provedených před 2. únorem 2006. Chcete-li zobrazit transakce provedené k určitému datu či dříve, použijte operátor <= a nikoli operátor < .

Kritéria na datum – příklady použití funkcí DatePart("m", [DatumProdeje]) = 12 DatePart("č", [DatumProdeje]) = 1 čtvrtletí Date(), Now() aktuální datum Between Date() and Date()-6 Year([DatumProdeje]) = Year(Now()) And Month([DatumProdeje]) = Month(Now())

Kritéria na přílohy Chcete-li zahrnout záznamy, které neobsahují žádné přílohy, zadejte do řádku Kritéria hodnotu Is Null. Chcete-li zahrnout záznamy s přílohami, zadejte hodnotu Is Not Null.

Dotaz - využití Přes dotaz můžeme vkládat data (je-li definována relace, do více tabulek) Pomocí kritérii můžeme zobrazit jen určitá data, které vyhovují zadané podmínce; zobrazená data lze třídit

Samostatná práce Vytvořte dotaz nad tabulkami ODBERATEL a PRODEJ, které jsme vytvářeli v cvičení věnovaném relacím Dotaz vytvořte tak, aby pomocí něho šlo vkládat data