Seminář o všech aspektech choroby Charcot-Marie-Tooth Senát ČR 7. 11

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výsledky molekulárně genetických vyšetření u CMT choroby v České republice MUDr. P. Seeman.
Advertisements

Společnost pro mukopolysacharidosu
Charcot – Marie – Tooth v dětském věku
ZKUŠENOSTI PRACOVIŠŤ ZAPOJENÝCH DO ŘEŠENÍ PROJETŮ EU NA LF UK PLZEŇ ENDOKRINOLOGICKÝ ÚSTAV V. Zamrazil Endokrinologický ústav Praha Subkatedra endokrinologie.
Rozvoj péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Druhotné deformity chodidla u Morbus Charcot-Marie-Tooth, možnosti ortopedického léčení Smetana Pavel Ortopedická klinika dětí a dospělých UK-2. LF a.
Seminář Společnosti C-M-T Parlament ČR PRAHA –
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
Dědičné periferní neuropatie v dětském věku
Etické principy Mgr. Marie Hronová.
Následná a akutní rehabilitace po CMP
Typická diagnostická kritéria pro chorobu Charcot-Marie-Tooth typ I
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Dědičné periferní neuropatie – Charcot-Marie-Tooth (CMT/HMSN) co to je
Genetická vyšetření u dědičných neuropatií P. Seeman Klinika dětské neurologie, DNA laboratoř, UK 2. LF a FN Motol Praha a CMT tým UK 2. LF a FNM.
Téma : Veřejné zakázky Úvodní prezentace Ing. Renata Aulová
P. Seeman a CMT team Praha Motol
Diagnostický a léčebný algoritmus C-M-T nemoci ve FN Motol
Charcot-Marie-Tooth s vazbou na X.chromozom elektrofyziologické nálezy
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
Charcot - Marie – Tooth v dětském věku
Klinická propedeutika
Praktický přístup k lumbalgiím
Glaukom MUDr. Eva Hendrychová, FEBO prim. MUDr. Břetislav Brožek, CSc.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Miriam Zralá Název materiálu: Onemocnění nervového systému – úvod do problematiky.
P. Seeman1, R. Mazanec2, J. Irobi3, M. Redlová3, J. Haberlová1, E
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
Rizikového chování v dospívání
ČESKÉ ILCO a CRC duben Sdružení stomiků OstravaOpavaZlínNový Jičín EOA IOA České ILCO Světová asociace Doc. Kleinwächter bývalý prezident Evropská.
Zapojení pacientů a veřejnosti MUDr. Tomáš Kuhn Centrum pro klinické doporučené postupy Ústav sociálního lékařství a zdravotní politiky LF UP v Olomouci.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Charcot MarieTooth (CMT), dědičné motoricko senzorické neuropatie (HMSN) - co to je? jak se to projevuje? Jak to vzniká? jak se to vyšetřuje a diagnostikuje?,
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Ambulance léčby bolesti
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
C-M-T Projekt v České Republice
SPEKTRUM CHOROBY CHARCOT-MARIE-TOOTH V REGIONU JIŽNÍ MORAVY
Péče o nemocné s diabetem v ČR
První prenatální diagnostika u choroby Charcot-Marie-Tooth typ 1A v ČR. P. Seeman 1, M. Čtvrtečková 1, A. Lipková 2 1-Klinika dětské neurologie 2. LF UK.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Zkušenosti s diagnostikou a péčí o pacienty s chorobami CMT
Dědičné periferní neuropatie - CMT/HMSN - molekulárně genetická vyšetření. (výsledky a zkušenosti za 5 let a s pacientů). P. Seeman1, R. Mazanec2,
Klinika dětské neurologie, DNA laboratoř, UK 2. LF a FN Motol Praha
Didaktická část diplomové práce
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Epidemiologie, dědičné riziko, možnosti genetického testování a prevence MUDr. Marie Navrátilová, PhD. Oddělení epidemiologie a genetiky nádorů, Masarykův.
Mgr. Eliška Geržová FN Motol. ONEMOCNĚNÍ CHARCOT – MARIE – TOOTH řazeno mezi dědičné neuropatie postižení nervového systému - nejčastěji periferní části.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Zkušenosti spoluřešitele projektů 5-7. rámcového programu Evropske Komise Prof. MUDr. Milan Macek, DrSc Senát Parlamentu České republiky, 21. května 2013.
Typy dědičné neuropatie a možnosti DNA vyšetření P. Seeman.
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Zpráva z celosvětové konference o chorobách CMT (Antwerpy ) MUDr. P. Seeman.
Možnosti a přínosy rehabilitace u pacientů s roztroušenou sklerózou Prim. MUDr. Martina Kövári Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK.
Jana Haberlová Neuromuskulární centrum 2. LF UK a FN Motol, Praha
Výsledky molekulárně genetických vyšetření u CMT choroby v České republice MUDr. P. Seeman.
Sociálně ekonomické důsledky pracovních úrazů a nemocí z povolání
Standardizace odborné zdravotní péče
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Hereditární neuropatie klinický přehled a novinky
Charcot-Marie-Tooth v dětském věku
Boj o pacienta, boj o peníze
Výsledky vyšetrenia génu SH3TC2 u českých pacientov s dedičnou neuropatiou Charcot- Marie-Tooth typ 4C (CMT4C). Laššuthová P. (1), Mazanec R. (2), Prášilová.
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
SPEKTRUM CHOROBY CHARCOT-MARIE-TOOTH V REGIONU JIŽNÍ MORAVY
Národní diabetologický program (NDP)
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
XII. janskolázeňské symposium
Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Transkript prezentace:

Seminář o všech aspektech choroby Charcot-Marie-Tooth Senát ČR 7. 11

Choroby Charcot-Marie-Tooth poprvé choroba lékařsky popsána již v r. 1886 - 2 Francouzi (Charcot a Marie) a 1 Angličanem (Tooth) onemocnění dědičné, poměrně časté - v ČR odhadujeme několik tisíc lidí projevy na svalech, ale příčina v nervech původně popsána jedna nemoc, dnes díky rozvoji metod a poznání mnoho podtypů - v posledních letech nacházení příčin až na genové úrovni

Charcot-Marie-Tooth - co přivede nemocné k lékaři ? svalová slabost končetin poruchy chůze, deformity nohou neobratnost končetin poruchy citlivosti - brnění, necitlivost, bolest výskyt obtíží (podobných) u příbuzných

Charcot-Marie-Tooth 3 skupiny aspektů (medicínských) diagnostika neurologie, genetika, ortopedie terapie rehabilitace, ortopedie, neurologie prevence genetika + sociální aspekty

Charcot-Marie-Tooth choroba více oborů - mnoha aspektů

Mnoho aspektů CMT- více oborů velmi různorodé publikum - lékaři různých oborů ( neurologie, genetika, rehabilitace, ortopedie), -pacienti, -zástupci státních orgánů, -zdravotní pojišťovny, -média složitý úkol pro řečníky před velmi smíšeným publikem experti se zkušenostmi s CMT odborné články o CMT a informační letáky Společnosti C-M-T jsou zde k dispozici

Účel a cíle dnešního CMT semináře informace o typických příznacích a průběhu choroby informace o častém výskytu a závažnosti choroby informace a doporučení ke správné diagnostice a efektivnímu a racionálnímu diagnostickému postupu (nesprávný postup zatěžuje pacienty a je drahý !) možnosti léčby rehabilitační a ortopedické existence, činnost a poslání občanského sdružení Společnost C-M-T

Program semináře - dopoledne Úvod - Aspekty choroby Charcot-Marie-Tooth, stav v ČR – MUDr. P. Seeman 15 min Doc MUDr. M. Bojar CSc – Zamyšlení o CMT 7 min Klinické nálezy a neurologická problematika a diagnostika CMT – Prof. MUDr. S. Nevšímalová DrSc, 30 min ( + diskuse) Genetika CMT, Evropské CMT Consortium, systém diagnostiky a péče o pacienty s CMT v Belgii - V. Timmerman – Antwerpy, 40 min ( + diskuse) Elektrofyziologická diagnostika CMT – MUDr. R. Mazanec, 15 min ( + diskuse) Evropské CMT consortium, systém péče o pacienty s CMT v Belgii, evropská kontrola kvality genetických laboratoří. - V. Timmerman – Antwerpy, 25 min ( + diskuse)

Program semináře - odpoledne Zkušenosti s diagnostikou a péčí o pacienty s chorobami CMT, možnosti medikamentosní léčby. – MUDr. P. Vondráček, 20 min ( + diskuse) Možnosti a principy rehabilitační léčby a protetiky u CMT – MUDr. A. Kobesová, 35 min ( + diskuse) Možnosti a principy a indikace ortopedické léčby CMT – MUDr. P. Smetana , 25 min ( + diskuse) Společnost C-M-T v ČR – její poslání a dosavadní činnost – Ing. R. Folvarský, 30 min ( + diskuse) Zkušenosti s chorobou CMT z pohledu pacienta a sociální problematika CMT- současné možnosti a perspektivy. Ing J. Zajíc – 25 min ( + diskuse) Závěr semináře – Ing R. Folvarský 10 min příspěvky berte hlavně jako námět k diskusi a dotazům !