Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Společenská kultura Kulturní instituce v ČR ; VY_32_INOVACE_D3_09
JMÉNO AUTORA: MGR. BARBORA JÁŠOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Významný avantgardní malířský a sochařský směr z počátku XX. století
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_CJL_2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
KUBISMUS a Pablo Picasso.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Anarchističtí buřiči charakteristika.
Povídání o pejskovi a kočičce
Kaligram Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 11
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
AVANTGARDNÍ UMĚLECKÝ SMĚR
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Kubismus I. Polovina 20. století.
KUBISMUS.
Josef Čapek (23. března 1887 – duben 1945) autor: Kateřina Marková.
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Bratři Čapkové.
Karel Čapek.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_CJL_2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Karel a Josef Čapek Štěpánka Bořková Naty Kalousková Terka Koldinská Pája Kormošová Monča Bartůšková 9.A.
Umělecké směry 20. století
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Moderní umělecké směry KUBISMUS
AUTOREM MATERIÁLU A VŠECH JEHO ČÁSTÍ, NENÍ-LI UVEDENO JINAK, JE MGR. KAROLÍNA BERANOVÁ Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: MGR. MARTINA MYŠKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_757_KUBISMUS TÉMA: Kubismus ve výtvarném.
VY_52_INOVACE_DEK_51 ABSTRAKCE PŘED 1. SVĚTOVOU VÁLKOU
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
ÚHEL POHLEDU.
ČESKÝ KUBISMUS Jiří Salajka.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
VY_32_INOVACE_3D.9.02 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Karel a Josef ČAPKOVI bratři a spisovatelé.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_15_CJL_2 Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_05_ZSV Ročník: I. Základy společenských věd Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_05_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_19_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Karel a Josef Čapkovi.
Paul Cézanne MgA. Lukáš Psík
Téma: KULTURA A VĚDA V PRVNÍ REPUBLICE Předmět: Dějepis
KUBISMUS.
KUBISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Secese - TEST Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_HANA_MERVARTOVA_SECESE_TEST_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb,
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV: VY_32_INOVACE_05C_08_Kubismus v českém malířství,
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
Kubismus Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, Kubismus v malířství Autor: Mgr. Olga Pasovská.
Karel Čapek - cestopisy
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
VY_32_INOVACE_14_Kultura za první republiky
IMPRESIONISMUS Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Kubismus Název školy: Zš Karla klíče Hostinné
Transkript prezentace:

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 21.09. 2012 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_01_CJL_2 Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání Vzdělávací obor: Literatura Tematický okruh: Literatura a umění v 1. polovině 20. století, změny ve společnosti a nové umělecké směry Téma: Nové umělecké směry, charakteristika nejvýznamnějších představitelů, kubismus v českém malířství Metodický list/anotace: Prezentace o nejznámějších osobnostech českého kubismu – malířství, vhodné jako doplnění výuky o nových směrech.

ČESKÝ KUBISMUS POČÁTEK 20. STOLETÍ

Základy položili v Paříži Georges Braque Základy položili v Paříži Georges Braque a Pablo Picasso kolem roku 1910 „Bizzaries cubiques“ – krychlové výstřednosti Obraz je rozložen na jednoduché geometrické tvary, prolínají se čáry a úhly Nepoužívá se perspektiva, jen tlumené barvy, předměty jsou redukovány do abstraktních forem Kubismus

Kubismus v Čechách Do Čech díky cestám umělců do Paříže – byli naprosto okouzleni díly Braquea a Picassa Apollinaire prý obdivoval Čechy, že mají malíře, který byl „kubistou“ již od narození (Kubišta) 1918 u nás skupina Tvrdošíjní, svými díly manifestuje příslušnost k modernímu umění

Představitelé českého kubismu Malířství: Bohumil Kubišta Emil Filla Josef Čapek Václav Špála Antonín Procházka

Bohumil Kubišta (1884 – 1918) Ve Francii okouzlen kubismem Znal se s Apollinairem Během 1. sv. války působil u dělostřelectva Zemřel v chudobě na španělskou chřipku Díla: Hypnotizér, Zátiší s lebkou, Fakír, Voják, Vodopád v Alpách, Meditace, Vražda, Polibek smrti, Oběšený Obr. 1

Kubišta: Hypnotizér Oběšený Obr. 2 a 3

Emil Filla (1882-1953) Nedostudoval AVU Stal se členem skupiny Osma Během 1. sv. války pracoval v odboji Za 2. sv. války vězněn v koncentračních táborech Dachau a Buchenwald Zemřel na infarkt Dílo: Salome, Zlaté rybičky, Zátiší s lahví rumu, Zátiší s kytarou, Utěšitel, Zátiší s lahví Cherry

Pracuj s internetem, vyhledej obrázky Emila Filly http://www.creativoas.cz /emil-filla.php Pracuj s internetem, vyhledej obrázky Emila Filly

Josef Čapek (1887 – 1945) Starší bratr spisovatele Karla Autor knížky Povídání o pejskovi a kočičce Vymyslel slovo „robot“ 1939 zatčen za protifašistickou činnost Zemřel v koncentračním táboře Bergen-Belsen Dílo: Clown, Před spaním toaleta, Dívka v růžových šatech, Mladá žena, Piják s doutníkem, Továrna, Koupel nohou, Černošský král, Dívka s fialovou stužkou, Mr. Myself

Pracuj s internetem, vyhledej obrázky Josefa Čapka http://www.creativoas.cz /autori/12-josef-capek/ http://aktualne.centrum. cz/kultura/umeni/clanek .phtml?id=650395 Pracuj s internetem, vyhledej obrázky Josefa Čapka

Václav Špála (1885 – 1946) Vyučil se uměleckým zámečníkem V Paříži se seznámil s kubismem Používal typickou kombinaci teplé červené a studené modré Dílo: Děvče, Tři pradleny, Krajina z Dalmácie, Procitnutí, Koupání, Písně venkova s dcerou, obr. 4

Pracuj s internetem, vyhledej obrázky Václava Špály http://www.creativoas.cz/autori/97- vaclav-spala/ http://82.114.195.35:90/ProjektMod erniUmeni/Kubismus%20obr%C3% A1zky/ Co je typické pro Špálovy obrazy? Pracuj s internetem, vyhledej obrázky Václava Špály

Studoval Akademii výtvarných umění v Praze Byl členem Skupiny výtvarných umělců – SVU Sochař – série bronzových jezdeckých soch prezidenta T. G. Masaryka (Muzeum v Lánech) Dílo: Prométheus, Kompozice, Kávová konvice, Kočka, Kopretiny, Hamlet, Zpěvák, Poprsí muže Antonín Procházka (1882 – 1945)

Pracuj s internetem, vyhledej obrázky Antonína Procházky http://www.creativoas.cz/ autori/83-antonin- prochazka/ http://www.svumanes.cz/ vystavni-plan-ke-125- vyroci-zalozeni-svu- manes-2012 Pracuj s internetem, vyhledej obrázky Antonína Procházky

Úkol: Utvořte pět skupin. Každá skupina si vybere jednoho autora a vytvoří prezentaci s rozborem jednotlivých děl. Úkol:

citace Obr. 1.: ANONYMNÍ. Soubor:Bohumil Kubista 1911.png-wikipedie [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bohumil_Kubista_1911.png Obr. 2.: KUBISTA. Soubor:Bohumil kubista Hypnotiser.jpg-wikipedie [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bohumil_kubista_Hypnotiser.jpg Obr. 3.: KUBISTA. Soubor:Bohumil kubista Obeseny.jpg-wikipedie [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bohumil_kubista_Obeseny.jpg Obr. 4.: ANONYMNÍ. Soubor:Vaclav Spala 1928.jpg-wikipedie [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vaclav_Spala_1928.jpg