Úvod do programování Malá kouzla s příkazovým řádkem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Advertisements

ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
Programování v C jazyku - SEMINÁŘ
Počítače a programování 1 Přednáška 13 Jiří Šebesta.
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
Pascal - příklady.
4IZ110 1.cvičení.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Vytváření, použití dávkových souborů
VISUAL BASIC Práce se soubory.
ALGO – Algoritmizace 1. cvičení
Algoritmy I Cvičení č. 5.
Příkazový řádek Windows
Algoritmy I Cvičení č. 4.
Algoritmy I Cvičení č. 3.
MATLAB® ( část 3 - scripty).
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B10 Příkazový řádek: úvod AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníListopad 2012 Ročník / věková kategorie3. ročník.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B9 Dávkové soubory AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníBřezen 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Informatika I 3. přednáška
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
DalšíPředchozíTÉMA: M. K a d l e c o v á M. K a d l e c o v á.
PHP – zasílání dat z formuláře
C – strukturované příkazy
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
Cvičení.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
UNIX — doplňky Informatika pro ekonomy II přednáška 9.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Použití Tvorba Příklady
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
Základy syntaxe jazyka PHP PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. Typický PHP skript obsahuje: Typický PHP skript.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Řízení běhu programu 5 Verze
PROGRAMOVÁNÍ V PHP PERSONAL HOME PAGES CYKLY V PHP.
JUI přednáška Vstup a výstup, cykly RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
Pascal – if Mgr. Lenka Švancarová.
Pascal – strukturované příkazy
C – if Mgr. Lenka Švancarová. if vývojový diagram Podmínka Příkaz(y) Podmínka Příkaz(y) Úplné větveníNeúplné větvení ++--
C – cyklus do-while Mgr. Lenka Švancarová.
Operační systém UNIX Příkazové prostředí UNIXu: příkaz [argumenty] [jméno] Ve jménech příkazů a parametrech se rozlišují malá a velká písmena.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Práce pro profesionály Cvičíme se v MATLABu © Leonard Walletzký, ESF MU, 2003.
Programování v MATLABu © Leonard Walletzký, ESF MU, 2000.
Výpočetní technika a algoritmizace I Základní příkazy příkazového řádku v systému Windows a unixových systémech.
Algoritmizace a programování Algoritmy 4 – Vývojové diagramy (cykly)
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Algoritmizace a programování Algoritmy 2 – Vývojové diagramy (sekvence)
Moduly.
Programovací jazyk C# 4. část - cykly.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vypracoval-Matěj Šmíd
C# konzole – Vstup a výstup
CHOICE příkaz slouží k ovládání dávkového souboru, pomocí toho příkazu, můžete povolit provedeni jen určité části kódu dávkového souboru, ten to kód musí.
C# konzole – Podíl dvou čísel, podmínka IF
KIV/ZD cvičení 9 Tomáš Potužák.
Linux - skripty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vzorové řešení zápočtového testu
Programovací jazyk C Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Algoritmizace a programování
Dávkové soubory Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Příkazy cyklu (1) Umožňují vícekrát (nebo ani jednou) pro-vést určitý příkaz Jazyk C rozlišuje příkaz cyklu: s podmínkou na začátku: obecný tvar: while.
© Copyright Radim Štefan
Programujeme lépe a radostněji
CYKLUS S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU (se vstupní podmínkou)
Podprogramy.
Cyklus for (1) Obecný tvar: for (výraz1; výraz2; výraz3) příkaz
Transkript prezentace:

Úvod do programování Malá kouzla s příkazovým řádkem Jednoduché dávkové soubory Jitka Kalná, 2009

Spuštění příkazového řádku Start – Spustit – zadat příkaz cmd

Důležité pojmy Absolutní cesta Relativní cesta Pracovní adresář Wildcards (tzv. zástupné znaky) ? *

Základní příkazy příkaz /? – výpis nápovědy k zadanému příkazu dir cd např. date /? dir cd : (dvojtečka) date, time date /t, time /t cls echo

Základní příkazy příkaz /? – výpis nápovědy k zadanému příkazu např. date /? dir – vypíše obsah pracovního adresáře cd – změna aktuálního adresáře např. cd .., cd moje, cd ..\testy : (dvojtečka) – změna disku např. H:, C: date, time – vypíše systémový datum nebo čas (a umožní ho změnit, pokud má uživatel práva) date /t, time /t – pouze výpis data nebo času bez možnosti změny cls – vymazání obrazovky echo – výpis zprávy na obrazovku

Dávka (dávkový soubor) Obyčejný textový soubor, který obsahuje na jednotlivých řádcích příkazy tak, jako by je postupně zadával uživatel Je provedený celý najednou Přípona: bat Možnost vytvoření v editoru v Příkazovém řádku: Spuštění editoru: příkaz edit

Dávka dnes.bat – zadání Vytvoření dávky, která vymaže obrazovku (cls), vypíše nápis „Dnes je“ (echo) a napíše aktuální datum a čas bez možnosti změny (date /t, time /t) Nejprve vyzkoušet napsat jednotlivé příkazy bez použití dávky Vytvořit v editoru dávku Uložit dávku pod názvem dnes.bat Pokusit se dávku spustit (do příkazového řádku napsat dnes.bat)

Dávka dnes.bat – první pokus davka.bat po spuštění výpis jednotlivých příkazů, které se provádějí  řešení: použití příkazu @echo off – zrušení výpisu na obrazovku na začátku a ve chvíli, kdy potřebujeme výstup na obrazovku použijeme příkaz echo

Dávka dnes.bat – druhý pokus

Příkaz goto – přechod na návěstí Při zpracování příkazů přechází Příkazový řádek vždy na následující řádek. Někdy může být výhodné označit některá místa pomocí návěstí a na tato místa potom přecházet Návěstí je libovolná max. osmiznaková kombinace, před kterou je dvojtečka např. :navesti

Příkaz goto – příklad pozn.: příkaz REM slouží ke psaní komentářů – vhodné svoje programy komentovat, aby se tvůrce ve svém díle vyznal i za čas

Práce s proměnnými Proměnné často obsahují číslo, hodí se aritmetické operace. Výpočet proběhne při použití příkazu set /a Syntaxe: set /a “x=a+b” Proměnná x se naplní součtem a+b (za předpokladu, že někde výše v dávce byly proměnné a, b definovány) Výpis proměnné na monitor Syntaxe: echo %x% Aritmetické operace: +, -, *, / (celočíselné dělení), % (zbytek po dělení)

Vstup uživatele do dávky Hodnoty proměnných lze zadávat i z klávesnice v průběhu dávky. Příkaz: set /p promenna=vyzva Uživatel bude vyzván k zadání proměnné zobrazením textu vyzva Např.: set /p x=Zadej cislo:

Dávka scitani1.bat Dávka sečte dvě čísla, která uživatel zadá z klávesnice, výsledek zobrazí.

Dávka scitani1.bat

Příkaz if – podmíněné zpracování příkazu a Příkaz else – rozšíření příkazu if větvení programu na základě splnění (nesplnění) nějaké podmínky příkaz uvedený za else bude vykonán pouze za předpokladu, že podmínka nebyla splněna Příklad: if %q%==a (echo ahoj) else (echo nazdar) – zde se v podmínce porovnávají dva řetězce (pomocí ==)

Příkaz else POZOR: příkaz else MUSÍ být uveden na stejném řádku jako je podmínka pro if vyřešeno pomocí závorky Porovnání dvou číselných proměnných. Pokud se rovnají, provede se příkaz za if, v opačném případě se provede příkaz za else.

Dávka scitani2.bat Využijte dávku scitani1.bat Po sečtení čísel se zobrazí dotaz, zda uživatel chce skončit (a/n) a – dávka se spustí od začátku – nové zadání n – dávka bude ukončena Nápověda: použijte další proměnnou, kterou pomocí if otestujete. Pokud bude naplněna hodnotou a, pak pomocí goto a návěstí návrat zpět na začátek. Při naplnění jinou hodnotou, dávka skončí.

Dávka scitani2.bat – výstup

Dávka scitani2.bat – zdrojový kód

Dávka hadani.bat vygeneruje náhodné číslo od 0 do 9 uživatel náhodně jedno číslo hádá program vypíše, zda uživatel uhádl a vygenerované číslo vypíše proměnná %random% – obsahuje náhodné číslo z intervalu 0 až 32767 set /a s1= %random% – proměnná s1 bude naplněna náhodně vygenerovaným číslem set /p s2=Zadej cislo – proměnná s2 bude naplněna z klávesnice echo %s2% – výpis proměnné s2 if %s1% EQU %s2% – jestliže se rovná (čísla)

Dávka hadani.bat – výstup

Dávka hadani.bat – zdrojový kód

Dávka hadani2.bat – výstup Rozdíl proti hadani.bat: Dotaz na ukončení programu

Dávka hadani2.bat – zdrojový kód Poznámka: Porovnání proměnných s číslem a řetězcem.

for – příkaz cyklu syntaxe: for /L %%j in (začátek,krok,konec) do příkaz proměnná j se postupně bude plnit od čísla začátek po kroku do čísla konec parametr /L může být i malé písmeno (pozor na záměnu) Poznámka 1: ve své základní podobě slouží příkaz for k práci s množinou souborů Poznámka 2: pokud příkaz for použijeme uvnitř dávky je nutné řídící proměnnou VŽDY uvozovat dvěma procenty

Dávka for.bat – zdrojový kód

Dávka for.bat – výstup

Dávka prumer.bat – výstup Dávka pro výpočet aritmetického průměru zadaného počtu celých čísel

Dávka prumer.bat Použití triku: aritmetika Příkazového řádku je celočíselná, ve výpočtu je použit trik: součet je před dělením vynásoben stem a je tedy 100x větší, tzn., že poslední dvě cifry jsou setinami výsledku Výpis výsledku: %prum:~0,-2% zobrazí výsledek bez posledních dvou cifer následuje desetinná čárka %prum:~-2% zobrazí poslední dvě cifry (setiny)

Dávka prumer.bat – zdrojový kód

Dávka scitani3.bat – výstup Uživatel sčítá příklady, na konci dávky se zobrazí počet správně a špatně spočítaných příkladů.

Dávka scitani3.bat – zdrojový kód

for /f – zpracování a analýza souboru příkaz for /f lze použít ke zpracování textového souboru, tento soubor je vstup cyklu v každém kroku cyklu bude zpracován jeden řádek souboru, který je rozdělen na sloupce (oddělovač sloupců lze nadefinovat, např. ,;) proměnné nadefinované v příkazu for je předán text prvního sloupce, další proměnné v abecedě je předán další sloupec, atd. prázdné řádky jsou ignorovány

for /f – zpracování a analýza souboru za parametrem /f může být uvedeno následující: eol=x – za konec řádku je považován i znak x (cokoliv za x bude ignorováno, např. i celý řádek) skip=n – vynechá prvních n řádků souboru delims=x – za x může být dosazen oddělovač sloupců, např. delims=; tokens=a,b,c – čísla sloupců, které mají být zpracovány

for /f – zpracování a analýza souboru příklad: for /f “eol=# delims=, tokens=1,4,5” %%A in (soubor.txt) do konec řádku je # – cokoliv za tímto znakem je ignorováno oddělovačem je čárka (,) zpracován bude sloupec 1, 4, 5 obsah prvního sloupce se uloží do proměnné %%A, obsah čtvrtého sloupce do proměnné %%B, atd. podle abecedy

Dávka soubor1.bat – vstupní soubor Soubor data.txt, který slouží jako vstup do cyklu Oddělovačem je středník ;

Dávka soubor1.bat – výstup Zpracovává se 1. a 3. sloupec, ty se i vypisují Zároveň se do proměnné počítá i celkový plat

Dávka soubor1.bat – zdrojový kód červená šipka: výpis prázdného řádku do proměnné plat se počítá celkový plat # konec řádku – vše za # se ignoruje zpracovává se 1. a 3. sloupec

Dávka soubor2.bat – výstup Upravte předchozí soubor tak, aby se vypisovalo i město Ve vstupním souboru nadefinujte jako oddělovač čárku ,

Dávka soubor2.bat – vstupní soubor Soubor data2.txt, který slouží jako vstup do cyklu Oddělovačem je ,

Dávka soubor2.bat – zdrojový kód

Systémové proměnné systprom.bat – výstup

Systémové proměnné systprom.bat – zdrojový kód Klávesová zkratka pro podtržítko: L Alt + 95

Soubor docasne.bat Napište dávkový soubor, který najde všechny dočasné soubory na disku C: (mají příponu .tmp nebo ve svém názvu mají podřetězec tmp nebo temp a nebo jsou v adresáři tmp nebo temp), seznam uloží do souboru docasne.txt.

Soubor docasne.bat – zdrojový kód Po spuštění souboru je třeba mít chvilku trpělivost – výsledek není hned 