Možnosti práce a zvládání situací s agresivním jedincem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Advertisements

Rozhovor s Bohem.
Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
29. Mladý Mojžíš zabil Egypťana, a proto musel uprchnout
Komunikace ve zdravotnictví – potřeba kontaktní sestry Konference nadačního fondu Porozumění Mgr. Alena Šmídová.
11. Jakub lstí dostává prvorozenecké požehnání
Byl jednou jeden človíček a cítil se strašně sám a nechtěl žít.
Slova Květiny.
ASERTIVITA Společenská kultura Asertivita ; VY_32_INOVACE_D3_03
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Není člověk ten, který by se líbil lidem všem…
Definice zapomínání: 1. Zánik vzpomínky. 2. Zánik nežné náklonnosti.
PSYCHICKÉ STAVY.
Struktura poradenského procesu
PŘÍKLAD KVALITATIVNÍHO VÝZKUMU
ZÁKLADNÍ INFORMACE O PROJEKTU: Ročník Téma všeobecné primární prevence Získané znalosti/ Získané dovednosti/ Žádoucí postoje žáků 6 Šikana a kyberšikana.
Malé povzbuzení pro chvíle volna
DÍTĚ V OBTÍŽNÉ ŽIVOTNÍ SITUACI MOŽNOSTI ÚČINNÉ SPOLUPRÁCE
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Jak jsem uvedla na první stránce, jmenuji se Gábina a ještě doplním příjmení Urválková. Tak tedy, neznáte mě. A protože se vzájemně nevidíme a nemůžete.
HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ Metodika kurzů snižování nadváhy adolescenty
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Důstojnost člověka ve zdraví a v nemoci Viola Svobodová Hospic sv
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
Principy, zásady a chyby
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Jak efektivně komunikovat s klientem?
JEN PRO TEBE.
Vypráví se vtip: Katecheta se zeptá dětí v náboženství: „Děti je to chlupaté, má to dlouhý ocas a skáče to po stromě, co je to?“ Malý Jenda se ujme.
PALIATIVNÍ PŘÍSTUP V KC aneb „Pomoz mi nést můj úděl“ Semiramis o.s. / Laxus o. s. Richard Hanus, Eva Mifková.
Jessica COX.
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Kurz pro lektory 19. a Mgr. Pavel Motyčka.
DOBRO –ZLO. DOBRO Bůh sám je dobro. Dobro neexistuje mimo Boha.
VY_32_INOVACE_PSYM25560ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Mladší dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Rozhodnout se musíš SÁM!!!. Dej pozor, co si přeješ Ukázka.
Poruchy v komunikaci Tereza Svobodníková.
Moje prezentace Aneta Trpišovská
Východiska úkolově orientované supervize
Žák. Osobnost určitý člověk, individuum odlišné od ostatních ve vlastnostech, zkušenostech atd.
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Prázdniny a co dál … Nejdříve se mi nebude chtít odejít od mojí třídy (ze školy) bude se mi po nich stýskat nevím s kým zažiju ještě takovou srandu nikdo.
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
Námitky Karel Jarušek, Fit Academy
Agrese a agresivita.
Žáci-cizinci na českých školách www.meta-os.cz2 Žáci-cizinci: kolik a odkud? Školní rok 2008 / 2009: základní školy střední školy
Naše skutečná a online identita - bezpečný internet ZŠ a MŠ Město Touškov.
Principy Systému řízení Baťa inspirace pro současnost
Konverzace: Popište někoho!. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
NEVZDĚLANOST V OTÁZKÁCH VZDĚLÁVÁNÍ JE VELKÁ Jana Nováčková, Jana Nováčková, spoluautorka konceptu Respektovat a být respektován Respektovat a být respektován.
Od výzkumného problému k jeho řešení (výzkumu) Problém: Co tvoří základ interakce zdravotní sestry s pacientem, která má povahu ošetřovatelské péče?
Kyberšikana Denisa Opatrná ČJL+AJ. Centrum pro rodiče a děti Google  Je dostupné na
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Systemický přístup Mgr. Věra Pucová. Základní charakteristika přístup orientovaný na změnu opak diagnostického přístupu typický přístup pro sociální práci.
Konflikty a komunikace v mezilidských vztazích Iva Štětovská Katedra psychologie FF UK
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí.
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
Čím chci být až vyrostu ? Proč zrovna plavčice ? Pomáhá a zachraňuje lidské životy. Má to hodně těžké protože, když se člověk topí je velice těžké si ho.
Struktura poradenského procesu
Čím bych chtěl být až, vyrostu?
Shrnutí Jana Konečná.
Rozhovor s Bohem.
Násilná osoba aneb co s ní
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Malé povzbuzení pro chvíle volna
Transkript prezentace:

Možnosti práce a zvládání situací s agresivním jedincem motivační esej Petr Hroch Mgr. Petr Hroch, psycholog – rodinný poradce Poradenské centrum sociálních služeb Olomouckého kraje, p. o. petrhroch@petrhroch.cz, mail@poradenskecentrum-ok.cz

Citát osobnosti na úvod: Působil jste dávno jako učitel na základní škole. Když se teď občas v novinách objeví, že agresivní žák napadl učitele, myslíte si, že v tehdejší době byli žáci jiní? Slušnější? Neřekl bych: slušnější. Jenom my, kantoři, jsme měli možnost důrazněji neukázněného žáka napomenout. Hm, jistě chápete šíři tohoto slova…! (Stanislav Rudolf pro Webmagazin Rozhledna 2008)

Citát dítěte na úvod: No, víš tati, teda ono to bylo dost hustý, jak ta úča dostala od nás záděr. Ale uznej, že si o to koledovala! A vlastně ona nás to nechala udělat a nic, kromě řvaní neudělala… (moje 14ti letá dcera o situaci, kdy celá třída jaksi po Alexandrovsku jednohlasným chorálem poslala učitelku „do análu…“)

Děti jsou naši teroristi a my (dospělí) jsme jejich verbíři, instruktoři, dodavatelé i cíle útoků.

Agresivní projev je komunikace Vždy má za cíl sdělit a sdílet nějaký obsah Vždy má smysl i účel Vždy má své zakotvení v čase, místě a vztazích, má svůj příběh a děj Vždy souvisí s nezbytnými potřebami člověka Vždy je následkem prožívané frustrace

Agresivita nikdy není objektivní. Jinak prožívá a hodnotí agresivitu: její autor její příjemce její pozorovatel Jinak se vnímá agresivita, je-li spojená se zájmeny: Já, Ty, My, Vy, On a především „ONI“

Zvládání situací znamená doslovně: Získání vlády v situaci A vláda znamená faktické užívání moci. Kdopak to jen mluví o zavrženíhodném mocenském přístupu k dětem? Jak nám pomohou Bakuninové dneška při ochraně našich dětí?

vůle, rozhodnutí a aktivita Situace, kdy se vzdám moci. Především vůle k moci: vůle, rozhodnutí a aktivita Situace, kdy se vzdám moci. Bez moci nemohu situace zdravě ovlivňovat. Je to nemoc. Výraz touhy a potřeby po moci. Často od někoho „mocného“

Hrozba idealistických alibi Dáme-li dítěti (které potřebuje ochranu) moc nad dospělým (ochráncem), pak již pro něj nejsme učiteli či rodiči. Stáváme se alibistickými Frankensteiny a dítě se stává námi vytvořenou zmatenou, opuštěnou, nešťastnou avšak příliš silnou zrůdou, která nás po zásluze zahubí.

Doporučení pragmatikova: Nebojujte proti, ale „s“ a „pro“. Ne proti žákům, ale s nimi pro něco – pro jejich potřeby Nebojujte, když nechcete. (Skutečně „dospělý“ by snad neměl chtít bojovat proti dětem) Když už bojujete, tak ten boj co nejdříve ukončete. Vždy mějte na vědomí, že výhra i prohra dopadne stejně na obě strany. Zisk z vaší výhry ať užijí vaši žáci, ztrátu z jejich prohry pak neste s nimi.

Doporučení pragmatikova: Nepracujte s “agresivním jedincem“, ale: se situací, ve které se tato lidská bytost chová agresivně spolu s ním pracujte s jeho agresivitou a jeho potřebami sami se sebou, s tím jak na takového člověka a situaci reagujete

Doporučení pragmatikova: „NE!“ je celá věta! stačí ji říct jednou není třeba ji dopředu zdůvodňovat Cokoliv kdokoliv o vás říká, není o vás, ale o něm! AIKIDO přístup: Dopřejte svému „protivníkovi“, ať sám na sobě pocítí následky svého jednání.

Kultivujte „hroší“ dovednosti Dovednost komunikace otevřené (transparentní) a rázné (na žáky účinně dopadající) Dovednosti stresové odolnosti: „hroší kůže“ – coping, nezdolnost (rezilience, hardiness…) Nebo jinak: Neodstraňujte stres, ale pracujte s ním! Velká váha – váha osobnosti, respekt Věta „Nemají z nás respekt“ je blbost, respekt je forma vztahu „k někomu“. Formulace „z něho“ je o strachu. Respekt ale také neznamená tupohlavý souhlas s něčím, co mi vadí.

a přeji hroší kůži v těžkých časech. Děkuji za pozornost a přeji hroší kůži v těžkých časech. Mgr. Petr Hroch, psycholog – rodinný poradce Poradenské centrum sociálních služeb Olomouckého kraje, p. o. petrhroch@petrhroch.cz, mail@poradenskecentrum-ok.cz