Nejstarší české literární památky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Advertisements

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
POČÁTKY HUDEBNÍCH DĚJIN U NÁS
ROMÁNSKÝ SLOH Mgr. Lenka Venclová 2010.
Vznik českého státu.
PŮVOD A ZÁKLADY VÝVOJE ČEŠTINY
Téma: Středověká literatura
Číslo a název šablony klíčové aktivity
PŘEHLED HUDEBNÍCH SLOHŮ
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: července 2012
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Vzdělávací.
Svatováclavská slavnost Odpoledne jsme zahájili čtením Starých pověstí českých a zazpívali jsme i chorál Sv. Václava.
Česká středověká literatura.
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_15.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.16 Anotace: Prezentace se zaměřuje na období před vznikem česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní představitele.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_18 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Vlastivěda - dějepisná část (4. a 5. ročník) Název a číslo učebního.
Tajemství vývoje jazyka
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_12.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
V HLUBINÁCH DÁVNÝCH ČASŮ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_16.
39.1 Počátky písemnictví a starověká literatura v českých zemích
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Nejstarší české literární památky Literární výchova - 7. ročník
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
- prvním státním útvarem byla VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE n.l. – Konstantin (Cyril) a Metoděj – přinášejí křesťanství východního obřadu + zavedení slovanského.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Počátky písemnictví a starověká literatura v českých zemích
Svatý Václav Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_12.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
{ HOSPODINE, POMILUJ NY HOSPODINE, POMILUJ NY Závěr 10.ST. – NEJSTARŠÍ DUCHOVNÍ PÍSEŇ – PSÁNA STAROSLOVĚNSKY Závěr 10.ST. – NEJSTARŠÍ DUCHOVNÍ PÍSEŇ –
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_02_02_05.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Počátky hudebních dějin v Čechách
Literatura na našem území od počátku do konce 14. století
Vláda přemyslovských knížat
SVATÝ VÁCLAV VY_32_INOVACE_XI-A-17.
Pravěk a středověk JAK TO BYLO?
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
TÉMA: DALIMILOVA KRONIKA AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ9_02
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_20
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Staroslověnská literatura
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Počátky českého státu Bc. Mgr. Jana Požárová.
Česká literatura středověku
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
zpracovaný v rámci projektu
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Název: Středověká hudba VY_32_inovace_HV6789_13 Oblast: Hudební výchova Stručná anotace: Materiál je určen k seznámení žáků s hudbou období středověku,
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Nejstarší české literární památky Hospodine, pomiluj ny Svatý Václave

Jazykové podmínky v českém státě První písemné doklady o existenci češtiny spadají do 10. století Čeština se vyděluje ze společného spisovného jazyka Slovanů – STAROSLOVĚNŠTINA Staroslověnština se vyvinula z PRASLOVANŠTINY Do té doby existovala čeština pouze jako nářečí Teprve od 12. století však lze češtinu považovat za jazyk historicky doložený Dochován v nesouvislých památkách – přípisky (jednotlivá slova) v cizojazyčných textech (zejména latina)

Vývojová období češtiny PRASLOVANŠTINA nebyla jazykem jednotným, počátky praslovanštiny se datují asi do konce 3. tis. př. n. l., konec v období stěhování národů (5. stol.) STAROSLOVĚNŠTINA - do 10. stol., nejstarší slovanský společný spisovný jazyk PRAČEŠTINA 10. – 13. stol., nejstarší období češtiny, není doložené souvislými písemnými památkami

STAROSLOVĚNŠTINA

Ukázka cyrilského textu Života sv. Metoděje PŘEPIS DO ČEŠTINY: bi le[t] •60• vъ němь jestь pri / luči že sě vъ ty dni ro stislavъ knězь slově / nьskъ sъ s[ve]topъlkъm posъlas ta iz moravy kъ / c[a]rju michailu gljušta tako jako b[o]žijejum l[e]ti / ju sъdravi jesmъ isutь vъ ny vъšьli učitele / mnozi krьstijani iz vla chъ i iz grьkъ i iz njemьcь / učašte ny različь a my slověni prosta čadь i ne / imamъ iže by ny na stavilъ naistinuju ra / zumъ sъkazal to do brje i vl[a]dko posъli takъ / mužь iže ny ispravi [tъ »vьsjeku pravьdu«]“.

Překlad do češtiny Stalo se v ty dny, že Rostislav, kníže-(král) slovanský, se Svatoplukem vypravili  poselství z Moravy k císaři Michaelovi a pravili  takto: „Jsme , Bohu díky, zdrávi. Přišlo k nám  mnoho křesťanských učitelů z Vlach, z Řecka  a z Němec, a ti nás rozličně učili. My Slované jsme lid prostý a nemáme, kdo by nás vedl k pravdě a její smysl vyložil. Nuže, vznešený pane (vladaři), pošli takového muže, který nám pořídí »všechnu spravedlnost«“.

„První česká věta“ – přípisek v zakládací listině kapituly litoměřické z roku 1057 Pavel dal jest Ploskovicích zeḿu, Vlach dal jest Dolas zeḿu bogu i sv́atému Ščepánu se dvěma dušníkoma, Bogučeja a Sedlatua. Nejstarší dochovaná psanou česká věta Období užívání latiny a staroslověnštiny

Historické souvislosti Knížecí rod Přemyslovců – do poloviny 10. st. – sjednocené slovanské kmeny se začaly nazývat Čechové První doloženy panovník Bořivoj I. Václav zavražděn kvůli tomu, že se zavázal platit německému králi Otovi I. roční poplatky, aby uchránil zemi před německými výboji za vlády Boleslava II. bylo v Praze v r. 973 založeno biskupství 1212 Přemysl Otakar I. zajistil dědičně královský titul Zlatou bulou sicilskou 1306 zabit v olomouci Václav III. – vymření Přemyslovců

První české literární památky První skladby v českém jazyce jsou duchovní písně Skladby určené především pro obyčejný lid – pro zpěv v kostele Hospodine, pomiluj ny Označována za první českou duchovní píseň Původ ve staroslověnštině Měla funkci hymny – zpívána při slavnostních příležitostech V písemné podobě je zachována až z roku 1397 v zápise benediktinského opata Jana z Holešova Poprvé doložena roku 1055, kdy byla zpívána při volbě knížete knížete Spytihněva II. jako písně církevní se jí užívá dodnes

Hospodine, pomiluj ny! Jezukriste, pomiluj ny! Ty, spase všeho mira, spasiž ny i uslyšiž, hospodine, hlasy nášě! Daj nám všěm, Hospodine, žizn a mír v zemi! Krleš! Krleš! Krleš! pomiluj ny = smiluj se nad námi spase = spasiteli mira = světa spasiž ny i uslyšiž = spas nás a vyslyš žizn = hojnost mír = pokoj Krleš! = Kyrie eleison (Pane, smiluj se)

Svatý Václave 12. až 13. století Modlitba českého lidu k patronu země Druhá duchovni píseň, svatý Václav vyobrazen jako rytíř Složitější styl i napěv, stala se z ni slavnostní a válečná píseň V původní podobě pouze 3 sloky, v 15. století až 9

Swaty Waczlawe, wewoda Czeske zemye, kneze nasschie, pross za ny Boha, swateho Ducha, Kyrieleyson. Nebeske gest dworstwo krasne, blaze tomu, ktoz tam poygde, zywot wieczny, ohen iassny, Pomoczy twe zadamy, smyluy sie nad namy, vtyess smutne, otwed wse zle, swaty Waczlawe, Svatý Václave, vévodo České země, kněže náš, pros za ny Boha, svatého Ducha! Kyrie eleison!   Nebeskeť jest dvorstvo krásné, blaze tomu, ktož tam pojde, [v] život věčný, oheň jasný, Pomoci tvé žádámy, smiluj sě nad námi, utěš smutné, odveď vše zlé, Svatý Václave!

Nejstarší české literární památky Jazyk: První písemné doklady češtiny v 10. století (pouze jednotlivá slova) Souvislé písemné texty od 13. století Čeština se vyvinula ze staroslověnštiny, staroslověnština z praslovanštiny Na českém území také latina První písemné památky: - duchovní písně určené pro obyčejný lid pro zpěv v kostele Hospodine, pomiluj ny (11. stol.) - nejstarší česká dochovaná píseň, měla funkci hymny Svatý Václave (12. – 13. století) - druhá duchovní píseň - modlitba českého lidu ke svatému Václavu – patronu české země