Nové programové období pohledem Asociace krajů JUDr. Michal Hašek místopředseda Regionální rady Jihovýchod a předseda AKČR Evropská unie Evropský fond.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Peníze docházejí! Kdy budou další?
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Strategie Jihovýchod – jsou kraje připraveny na budoucnost?
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Pozitivní dopady dotací v regionu, příští programové období MUDr. Jiří Běhounek předseda Regionální rady Jihovýchod a hejtman Kraje Vysočina Evropská unie.
Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Integrovaný plán rozvoje města („IPRM“) Sekce regionální politiky a cestovního ruchu Integrovaný plán rozvoje města.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Evropské fondy a Česká republika v období 2007–2013: náš pohled Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti Praha,
Případová studie k možnému využití ITI a k diskuzi o roli měst po roce 2013 Praha, Řízení rozvoje Hradecko-pardubické aglomerace ve vztahu.
VYJEDNÁNÍ NSRR A OPERAČNÍCH PROGRAMŮ Ing. Ivo MINAŘÍK Odbor regionálního rozvoje KrÚ JMK Hodonín,
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Specifika Smlouvy o poskytnutí dotace u závěrečných výzev Říjen 2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
Specifikace závěrečných výzev v ROP JV Listopad 2012 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
Nové programové období, rozvojové strategie území Regionální rozvoj ve vazbě na podporu EU David Koppitz ředitel Odboru regionální politiky Ministerstvo.
1. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 10:00 hod. C ESTOVNÍ RUCH – PROJEKT MOS.
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Strategie a bariéry při využívání prostředků OPD2 a CEF k realizaci infrastrukturních projektů Mgr. Milan Feranec Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Výzva Vládě ČR: Zajistěte budoucnost Regionálních operačních programů ČR v letech 2014−2020.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Regionální politika ČR
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Podpora strategické práce ve veřejné správě
ROP JV – informace o novém programovém období
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Aktuality z oblasti kohezní politiky
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Transkript prezentace:

Nové programové období pohledem Asociace krajů JUDr. Michal Hašek místopředseda Regionální rady Jihovýchod a předseda AKČR Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti

Zásadní témata AKČR •KOREKCE ROP •KRAJE A NOVÉ PROGRAMOVÉ OBDOBÍ

Jednání s Vládou ČR •leden 2013: Rada AKČR se za účasti ministra Jankovského zabývá korekcemi a novým programovým obdobím •březen 2013: AKČR urguje setkání premiéra a ministra financí s hejtmany za účelem vyjasnění způsobu výpočtu korekcí MF, připomínající „black box“ •ministr Kalousek:„Hejtmani kradou, ani poledne nesvětí “ •21. březen: Účast premiéra na jednání Rady AKČR v Jihlavě •17. duben: Jednání na Úřadě vlády, formát 3 plus 3 (AKČR plus ministři Nečas, Jankovský a Kalousek)

Pozice AKČR ke korekcím •Kraje nejsou odpovědné za pochybení regionálních rad. •Existence právní analýzy, která definuje spoluodpovědnost státních institucí. •Proč Evropská komise na jaře 2012 pozastavila čerpání fondů? Proč nápravná opatření směřují převážně za MF? Proč za MF dělá audity externí (nasmlouvaný) subjekt? •Návrh řešení a kompormisní varianta – bezúročná půjčka RR.

Pozice Vlády ČR ke korekcím •Špatná kontrola regionálních rad ze strany krajů. •Vláda ČR odmítá odpovědnost za vyměřené korekce a v žádném případě se nebude podílet na jejích úhradách. •Vláda ČR nabídla pomoc při úhradě korekcí, a to formou bezúročné půjčky. Půjčka je nabízena krajům, pro kraje je to však nepřijatelné.

O čem se bavíme? nezaplacení 2,6 mld Kč korekce ROP Severozápad = •ztráta evropských peněz ve výši 6 mld. Kč !!! •města a obce jsou vlivem neproplacení dotace v druhotné platební nechopnosti •tato situace není jen v ROP SZ (ROP SV, ROP JZ, ROP MSK)

Korekce chyb při čerpání ROP - připravovaná kampaň •V čerpání evropských fondů se staly a budou stávat chyby na všech úrovních, tj. nejen v ROP, ale i v celonárodních programech jako OP Doprava, OP ŽP a dalších. Tyto chyby se dějí v celé Evropě, není to žádné české specifikum. •Chyby jsou různého typu – administrativní, procesní a jiné. Nejvíce jsou však vidět chyby korupční. Jisté je, že kraje za všechny chyby určitě nemohou. •MF však chce veškerou vinu za chybovost svalit na bedra krajů a požaduje, aby kraje zaplatily ze svých rozpočtů veškerou škodu.

•Všichni se shodují, že korekcím je třeba čelit odpovědně. Není ale přijatelné, aby vše platily kraje. Proto spouštíme kampaň, která má otevřít smysluplnou a spravedlivou diskuzi nad odpovědností za chyby v čerpání. •V kampani chceme poukázat, že neexistuje zákonný rámec, který by činil kraje ze sta procent odpovědnými za korekce čerpaných prostředků. •Chceme zamezit sankcím za převážně administrativní chyby, které by pro kraje byly likvidační. •ROP Jihovýchod se tento problém týká okrajově, jde však o princip, a proto se musíme postavit na stranu všech krajů. Korekce chyb při čerpání ROP připravovaná kampaň

Kraje a nové programové období •Model, kdy se dotace rozdělují v regionu, se bezpochyby osvědčil (kolegové z polských regionálních programů označili návrat k centrálnímu řízení jako „nightmare”). •Znalost lidí, problémů a prostředí je největší výhodou současných ROP. •Evropská komise si je těchto výhod vědoma, a proto zavádí vedle politiky hospodářské a sociální soudržnosti i územní soudržnost.

Pozice krajů ČR •AKČR požaduje vyčlenění regionální obálky ve výši až 60 % z relevantních operačních programů na řešení územní dimenze v regionech. •Každá regionální obálka bude naplněna Integrovanou rozvojovou strategií regionu a na základě partnertsví projednána v daném regionu s ostatními partnery (kraje, SMO, MAS, sociální partneři). •Kraje chtějí být zapojeny do implementace ve všech relevantních operačních programech – na úrovni kraje vznikne jedna implementační organizace pro všechny OP pro úroveň implementace územní dimenze/ Integrované rozvojové strategie kraje.

Územní dimenze v budoucích programech •Řešení prohlubujících se rozdílů v ekonomické a sociální výkonnosti regionů. •Územní dimenze reflektuje tzv. place based approach. •Nutnost strategické kombinace intervencí: •Zajistí synergický efekt. •Výsledkem je komplexní rozvoj území. •Územní dimenze programů bude reflektovat specifické místní potřeby, rozdíly, problémy i potenciál. •Klíčová spolupráce s regionálními a místními aktéry. Územní dimenze

•Regionální dohoda o partnerství poskytne regionům možnost skutečného plánování – kraj, partneři v kraji, budou mít jasnou představu, s jakými prostředky na jaká témata mohou v následujících 9 letech počítat. •Na bázi integrovaných přístupů budou moci regionální partneři ovlivnit, kam budou evropské prostředky v regionu směřovány a využít tak znalosti svého území, potřeb i potenciálu. Regionální dohoda o partnerství

Požadavky a pozice AKČR k přípravě budoucího programového období •AKČR přerušuje účast politických zástupců ve strukturách a platformách ustavených ministerstvy a vládou ČR k budoucímu programovému období do doby změny v přístupu k Partnerství. •Rada Asociace se rozhodla zachovat expertní účast našich odborníků ve všech pracovních skupinách připravujících budoucí programové období, neboť máme společný zájem s obcemi a městy na efektivním využití prostředků v územní dimenzi. •Dohoda o partnerství představená MMR neobsahuje specifikaci územní a urbánní dimenze a neobsahuje záruky pro obce, města a kraje v podobě konkrétní finanční alokace. •AKČR požaduje řešit integrovaný přístup kraje k územnímu rozvoji prostřednictvím nástroje ITI, a to na základě "Integrované rozvojové strategie krajů„.

Regionální rada regionu soudržnosti Jihovýchod Kounicova 13, Brno DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST! JUDr. Michal Hašek místopředseda Regionální rady Jihovýchod předseda AKČR