vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Advertisements

Zpracovala Iva Potáčková
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Pascalův zákon v praxi VY_32_INOVACE_17 - Pascalův zákon v praxi.
MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ
Hydraulické zařízení Hydraulické zařízení je založeno na přenosu tlaku podle Pascalova zákona. Jsou to dvě válcovité nádoby o různých průměrech u dna propojené,
Mechanika kapalin a plynů
Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_178_Tekutiny AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Digitální učební materiál
Pascalův zákon.
8. Hydrostatika.
Účinky gravitační síly na kapalinu
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
7. MECHANIKA TEKUTIN.
Tlak v kapalinách a plynech Vztlaková síla Prodění kapalin a plynů
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Jak se přenáší tlak v kapalině?
Digitální učební materiál
Hydraulická zařízení (Učebnice strana 102 – 104)
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _645 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Název materiálu: PASCALŮV ZÁKON – výklad učiva.
Vztlaková síla v tekutinách
Hydraulická zařízení Z Pascalova zákona plyne: zatlačíme-li na kapalinu v uzavřené nádobě v jednom místě, vyvoláme stejné zvětšení tlaku ve všech místech.
Mechanika kapalin a plynů
Pascalův zákon Příklady.
9. Hydrodynamika.
Hydromechanika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Mechanika kapalin a plynů
Tlak.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Kapaliny.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanické vlastnosti kapalin
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _660 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
VY_32_INOVACE_11-20 Mechanika II. Kapaliny – test.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
PLYNY.
Demonstrační experimenty pro střední školy - Mechanika
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Rovnice rovnováhy plošné síly: objemová síla:.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 11 Anotace.
Archimédův zákon rovnováha hydrostatická vztlaková síla: tíha kapaliny
Hydraulická zařízení – řešení úloh
Přípravný kurz Jan Zeman
18. Pascalův zákon, hydraulika
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
Mechanika tekutin Tekutiny – kapaliny a plyny, nemají stálý tvar, tekutost různá – příčinou viskozita (vnitřní tření) Kapaliny – málo stlačitelné – stálý.
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Hydraulická zařízení - početní příklady
Transkript prezentace:

vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika MECHANIKA TEKUTIN základní pojmy vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika tlak v kapalinách a plynech - vyvolaný vnější silou ( Pascalův zákon ) - vyvolaný tíhou kapaliny vztlaková síla v kapalinách a plynech ( Archimédův zákon ) II. Hydrodynamika proudění kapalin a plynů ( rovnice kontinuity, Bernoulliho rovnice ) proudění reálné kapaliny

MECHANIKA TEKUTIN HYDROSTATIKA HYDRODYNAMIKA Tekutiny plyny kapaliny plazma tekutost viskozita = vnitřní tření přizpůsobení se tvaru nádoby zachování objemu vytváření volného povrchu malá stlačitelnost rozpínavost velká stlačitelnost Ideální kapalina = dokonale tekutá, bez vnitřního tření, naprosto nestlačitelná. Ideální plyn = dokonale tekutý, bez vnitřního tření, dokonale stlačitelný.

a) Tlak vyvolaný vnější silou p p F p p – tlak v kapalině F – kolmá tlaková síla působící na plochu o obsahu S p p Pascalův zákon Působí-li na volný povrch kapaliny o obsahu S kolmá tlaková síla F , vzniká ve všech místech kapaliny stejný tlak p.

UŽITÍ PASCALOVA ZÁKONA - SCHÉMA HYDRAULICKÉHO LISU F1 F1 Kolikrát větší plocha, tolikrát větší síla na ni působí ! Hydraulická zařízení práci nezmenšují, ale pouze usnadňují!

PRINCIP HYDRAULICKÝCH BRZD

b) Hydrostatická tlaková síla, hydrostatický tlak - je tlak vyvolaný vlastní tíhou kapaliny, kterou nazýváme hydrostatická tlaková síla Fh Hydrostatická tlaková síla Fh = tíze G kapalinového sloupce o výšce h nad plochou S: h Fh = G = m.g = V.r.g = S.h.r.g ph r Hydrostatický tlak: S G = Fh Fh S = S.h.r.g S = ph h.r.g = v kapalině téhož druhu závisí pouze na výšce h kapalinového sloupce hydrostatické paradoxon

Rozhodni, ve které nádobě je u dna největší tlak, je-li ve všech nádobách kapalina stejné hustoty. Svou odpověď zdůvodni. Ve které nádobě je u dna největší hydrostatická tlaková síla? h ph1 ph2 ph3 ph4 ph5 Protože velikost ph závisí pouze na hloubce h, která je u všech nádob stejná, bude ve všech nádobách u dna stejný tlak. Velikost Fh závisí nejen na hloubce h, ale i na obsahu S dna. Velikost Fh proto bude největší u dna první nádoby.

Archimédův zákon F1h = Sh1rg F2h = Sh2rg Fvz = F2h - F1h r h1 Fvz = Sh2rg - Sh1rg = S (h2 – h1)rg = Shrg F1h Fvz h2 Fvz = Vrg h + F2h V … objem ponořeného tělesa r … hustota kapaliny S Fvz = Vrg = mg = G Těleso zcela ponořené do kapaliny je nadlehčováno kolmou vztlakovou silou, která se rovná tíze kapaliny tělesem vytlačené (zastoupené).

58) Ve vodorovné trubici vnitřního průřezu 20 cm2 je voda, na kterou z jedné strany tlačí píst silou 40 N a z druhé strany je otvor průřezu 2 cm2. Jak velká tlaková síla působí na vodní paprsek?  (0,1 N) 59) V hydraulickém zařízení křesla je píst o průřezu 65 cm2. Obsazené křeslo má hmotnost 150 kg. Jak velkou silou je nutno působit na píst o průřezu 3,25 cm2, abychom uvedli křeslo do pohybu?  (74 N) 60) V jednom rameni spojených nádob stojí voda (hustota 1000 kg/m3) do výše 8 cm a v druhém petrolej do výše 10 cm. Vypočtěte hustotu petroleje.  (800 kg/m3) 61) Kus mramoru váží na vzduchu 150 N a v petroleji (hustoty 800 kg/m3) 102 N. Určete hustotu mramoru.  (2500 kg/m3) 62) Hydraulický lis má průřez válců 20 cm2, 152 cm2. Jakou tlakovou sílou působí větší píst, jestliže na menší píst působíme silou 160 N?  (1216 N) 63) Nádoba tvaru válce průřezu 25 cm2 a výšky 12 cm byla naplněná vodou, přikrytá listem papíru a obrácená dnem vzhůru do svislé polohy. Jak velkou silou je přitlačen papír k nádobě při normálním atmosférickém tlaku?  (250 N) 64) Hydraulický lis má větší píst průměru 30 cm a menší průměru 6 cm. Menší se uvádí do pohybu jednozvratnou pákou, jejíž ramena jsou 16 cm a 80 cm. Jak velká je zvedací síla lisu, jestliže na delším rameni páky působí síla 250 N a účinnost lisu je 0,88 ?  (27500 N) 65) Rychlost toku vody v širší části vodovodní trubice je v. Jaká rychlost toku vody je v užší části stejné trubice, kde průměr je dvakrát menší?  (4v)

Řešení úloh Sbírka úloh z fyziky: str.68/ 240