TABÁK Bc. Lucie Krmenčíková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CÍGÁRKA, CÍGA, ŽVÁRO, CIGINA
Advertisements

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 13Číslo.
PÉČE O DÝCHACÍ SOUSTAVU
NÁPRSTNÍK ČERVENÝ DIGITALIS PURPUREA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Léčivý i nebezpečný Mák setý Papaver somniferum Silvie Ublanská, Zdravotně sociální fakulta JU České Budějovice, 2. ART.
Řekněme ne! Kouření!!!!.
KOUŘENÍ.
Oxid uhelnatý Bc. Eliška Borůvková, 1. OVZN
Plíce po 20 letech kouření
Lilkovité.
Nutričně toxikologická rizika kouření
Pyridinové alkaloidy Zuzana Janků 3.D
Kakao – nápoj pro uvolnění duše
Kakostovité (Geraniaceae)
Návykové látky, závislosti
Kakost luční (Geranium pratense)
Nikotinismus Tomáš Spurný 9.Třída.
Legální drogy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název: VY_32_INOVACE_VKZ689_13 Autor: Mgr. Lucie Fajfrová Oblast:
Pyridinové alkaloidy Zuzana Janků 3.D
Česnek Allium sativum. Popis Jedná se o vytrvalé (vzácněji dvouleté) podzemní byliny, převážně s cibulemi různých vlastností. Někdy jsou jednoduché, jindy.
..a co jste o nich nevěděli
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
KOUŘENÍ Kouření každoročně zabíjí tisíce lidí. Na následky kouření umírá u nás denně 60 lidí, ročně asi Kouření je v ČR příčinou každého pátého.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název Nebezpečí kouření
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
DÝCHACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
KOUŘENÍ A ZDRAVÍ WHO: KOUŘENÍ JE NEJVÝZNAMNĚJŠÍ
Nicotiana tabacum Tabák viržinský Dva pěstované druhy (u nás jen na j. Moravě, více SR). Pěstování N.tabacum pro sklizeň listů podmíněno státním monopolem.
Úvod Konopí seté/indické (Cannabis sativa/indica)
Elektronické kouření Prezentace pro Zdravotnický výbor PS PČR
L ilek černý S o l a n u m n i g r u m. Říše: rostliny (Plantae) Podříše: vyšší rostliny (Cormobionta) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší.
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_KOUŘENÍ TEMA:
Blín černý. Jednoletá až dvouletá rostlina. Odpudivě páchnoucí bylina, lodyha je hustě olistěna zelenými listy. Roste v rumištích, kolem cest, na zahradách.
Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Magnoliovité, leknínovité, mákovité.
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Rizika ohrožující zdraví
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
jednoletá, nebo dvouletá bylina
KOUŘENÍ Autor: Jan Pecka
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Opiáty VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_OPIÁTY
Užitkové rostliny VI Vít Grulich.
Tabák virginský.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Návykové látky Kouření
Virginský tabák Sadil,Fadrný,Mazal.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_18_8. ročník_Drogy
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

TABÁK Bc. Lucie Krmenčíková Nicotiana tabacum L Tabák viržinský Nicotiana rustica L Tabák selský Bc. Lucie Krmenčíková Odborný pracovník v ochraně veřejného zdraví Zdravotně sociální fakulta JU České Budějovice

POPIS Statné, jednoleté, mělce kořenící byliny s jedinou přímou, 1-2m vysokou žláznatě chlupatou lodyhou. Listy - hlavním zpracovávaným produktem. Plod - dvoupouzdrá tobolka s velkým počtem drobných semen. Nicotiana tabacum, tabák obecný (viržinský), - nejrozšířenější - listy široce kopinaté, květy růžovočervené. Nicotiana rustica, tabák selský tzv. machorka, - méně využívaným druhem. - listy má výrazně řapíkaté, vejčitého tvaru, květy krátce trubkovité s nazelenale žlutou korunou.

HISTORIE Nálezy dýmek v hrobek starých Aztéků 1492 Kolumbus – objevení tabáku pro Evropu 1560 francouzský velvyslanec v Portugalsku Jean Nicot - šňupací prášek dovezl na francouzský královský dvůr 1603 sepsal anglický král Jakub I. filipiku proti kouření 1830 vznik první cigarety po 2. světové válce kouření se stalo moderní. J.V.Stalin prolomil tabu kouření ve vyšších kruzích a při konferencích 1950 – první vědecké články o škodlivosti

VÝSKYT 100 druhů převážně v Jižní Americe, na Sundských ostrovech, v Austrálii a Oceánii. Dnes ve všech světadílech od rovníku až do teplejších oblastí mírného pásu, V České Republice - na Jižní Moravě, v různých zahradách a na zahrádkách kde se pěstuje jako ozdobná rostlina. Vyžaduje pro pěstování teplé prostředí, daří se mu na teplých a slunných stanovištích, se střední roční teplotou nad 15°C a průměrnými ročními srážkami asi 650 mm.

ZPŮSOB UŽITÍ Indiáni – žvýkají, pijí tabákovou šťávu či sirup, vtírají si tabákovou pastu, aplikují tabákové klystýry, šňupají šňupací prášek Dnes - doutník - svinutý tabákový list, obsahuje nejméně přidaných látek - cigareta - cigaretový tabák je různě upravován a doplňován, takže mezi 4. - 5. tisíci látek cigaretového kouře je dnes kolem 700 aditiv - listy tabáku, které se vkládají do úst a žvýkají - papírové pytlíčky s tabákem podobné čajovým, které se vkládají do úst, kde se z nich uvolňuje nikotin (bohužel také spolu s dalšími chemikáliemi). - šňupací tabák

NIKOTIN tekutý rostlinný alkaloid pyridin-N-metylpyrrolidin tekutý rostlinný alkaloid snadno se vypařuje, dobře se rozpouští ve vodě, lihu i rostliných olejích. 1809 - Poprvé byl získán v surovém stavu Vauquelinem, 1828 v čistém stavu byl získán až Posseltem a Reimannem. Nicotiana tabacum 0,6 - 6% nikotinu nejvíce - v listech (65% celkového obsahu nikotinu v rostlině ) obsah nikotinu v cigaretách uváděných do oběhu nesmí být vyšší než 1 mg na cigaretu

Účinky nikotinu - V menších dávkách zvyšuje sekreci slin, žaludečních šťáv a potu, zesiluje peristaltiku a tonus děložního svalu. Může dojít ke stažení zornic - Zvyšuje cévní tonus se spasmy tepen a tepének na končetinách. Zvyšuje krevní tlak, zrychluje činnost srdce,zvyšuje obsah mastných kyselin v krvi - Inhibuje syntézu estrogenu - Při dlouhodobějším užívání dochází k posílení syntézy endorfinů (nicméně za cenu vzniku závislosti). - Potlačuje účinek chemoterapie užívané v boji proti rakovině. - Možný pozitivní vliv na Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu, při dlouhodobé aplikaci nižších dávek

Otrava nikotinem Rychlost absorbce nikotinu v plicích - 8 sekund po prvé inhalaci jej lze prokázat v mozku Akutní otrava při kouření nebývá nebezpečná - nelze dosáhnout letální dávky nikotinu. Projevuje se: bolestí hlavy, bledostí, studeným potem, třesem rukou, závratí, nauzeou a zvracením. Dávka 40-60 mg nikotinu je spolehlivě smrtelná do 10 minut a jejím účinkům nelze zabránit.

Závislost U některých kuřáků nikdy Závislost na nikotinu (fyzická závislost) 60-70% kuřáků. Zmnožení nikotinových (acetylcholinových-nikotinových) receptorů v mozku. Geneticky - stavbou receptorů a dalších vrozených dispozicích Složka psychosociální (kouření) převládá nad složkou toxikomanickou.

Tabákový dým obsahuje přes 4000 zdraví škodlivých sloučenin dehet, PAU, CO, kyanovodík, těžké kovy (Pb, Cd), radioaktivní isotopy, benzen, formaldehyd,… karcinogenní plicní onemocnění, srdeční onemocnění, reprodukční toxicita

DĚKUJI ZA POZORNOST