Umělé osvětlení ve školách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové trendy v osvětlovací technice: Indukční světelné zdroje LVD
Advertisements

OCHRANA EXPONÁTŮ V MUZEÍCH A GALERIÍCH
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
typologie obytné stavby 1.roč.APS FAST 4. Přednáška ČLÁNKY NORMY
Osvětlování školních tělocvičen
MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ
Základy informatiky část 13
TZ 21 – navrhování otopných soustav
PRÁCE S KATALOGEM Kódy a jejich význam. -typ korpusu s typem elektrické výzbroje Příklad: 1201 – svítidlo H 152 osazené dvěma 15W úspornými zářivkami.
ENERGETICKÉ A EKOLOGICKÉ SYSTÉMY BUDOV 2
Elektrotechnická měření Výpočet umělého osvětlení - Wils
NÁVRH OSVĚTLENÍ V MUZEÍCH A GALERIÍCH
 Cíle práce  Seznámení s výpočtem  Cenová rozvaha  Závěr.
Světelná technika Praktické aplikace.
Základy informatiky část 13
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
MONITOR.
Světelná technika Osvětlování.
Světelná technika Osvětlování.
LUMILUX SKYWHITE SETAP – 5.04 NOVÝ ROZMĚR SVĚTLA Světlo bílé jako nebe v kterýkoli denní čas.
Optimální katodové ovládání - Zásadní řešení -. Jeden bod na katodě ( ) se zahřívá, protože proud prochází jen tímto bodem. –Vyšší tepelná zátěž na katodě.
Speciální teorie relativity - Opakování
Světelná technika Praktické aplikace.
1 OSVĚTLOVACÍ SOUSTAVY Soubor prostředků k vytvoření požadovaného světelného prostředí (sv. zdroje, svítidla, předřadníky, zapalovače, zařízení pro napájení,
BODOVÁ METODA VÝPOČTU OSVĚTLENOSTI
Fotometrie Fotometrie je část optiky, která zkoumá světlo z hlediska jeho působení na zrakový orgán. Veličiny, které určují velikost tohoto působení na.
4.2 Struktura povrchu - předepisování
Tato prezentace byla vytvořena
Úspory energie v osvětlování ve veřejném sektoru Juraj Krivošík SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s , Magistrát hl.m. Prahy.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_VOLBA.
Světelná technika Fotometrie.
Zásady osvětlování.
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
CHARAKTERISTIKY PROSTOROVÝCH VLASTNOSTÍ OSVĚTLENÍ
POSTUP NÁVRHU OSVĚTLOVACÍ SOUSTAVY
Výbojové zdroje světla
Výbojové zdroje světla
Příprava na výkon povolání
OVLÁDÁNÍ A ŘÍZENÍ PROVOZU OSVĚTLOVACÍCH SOUSTAV Způsob ovládání (řízení) ovlivňuje účelnost účinnost pohodlí energetickou náročnost Účel řídicího systému.
Historie školy Původně zde byla v roce 1976 otevřena Zvláštní škola internátní v nově otevřených prostorách Na Vizině 28 ve Slezské Ostravě. V současné.
BOZP – Práce s počítačem
8. Prostorové vytyčovací sítě - Běžně se polohová a výšková složka určuje odděleně (obzvláště při vyšších požadavcích na přesnost). -Souřadnicový systém.
ERGONOMICKÉ ZÁSADY PRO PODMÍNKY SPRÁVNÉHO VIDĚNÍ
Světelná technika Automatizace světla.
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
Měření osvětlení na škole Odpovídá normám? Jan Zajíček, Adam Kiška
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
ABY NAŠE OČI NETRPĚLY, JE TŘEBA, ABYCHOM TRÁVILI SVŮJ ČAS V PROSTŘEDÍ, KTERÉ JE VHODNĚ OSVĚTLENÉ. OSVĚTLENÍ JEDNOTLIVÝCH PROSTOR SE ŘÍDÍ TĚMITO NORMAMI:
Projekt osvětlovací soustavy Zásady zpracování. 1. Detailní popis využití vybraného prostoru Zvolení alespoň 5 různých prostor z hlediska vykonávaných.
Školení CDV CEN pr EN Funkce a vlastnosti retroreflexních folií z hlediska uživatelů.
Světelná technika Řízení akčních členů. 2 3 Využití elektrických zdrojů světla Veřejné osvětlení Osvětlení v domácnostech Osvětlení v dopravě Průmyslové.
Komplexní hodnocení stavebních detailů Dvourozměrné vedení tepla a vodní páry Ing. Petr Kapička ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních.
Světlo a osvětlení Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.. Jednotky světla a osvětlení Elektromagnetické vlnění o vlnové délce 400 až 720 nm – Ultrafilaové → gama záření.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Výbojové zdroje světla
Společenská výchova – Estetika pracovního prostředí
CHARAKTERISTIKY PROSTOROVÝCH VLASTNOSTÍ OSVĚTLENÍ
MNOHONÁSOBNÉ ODRAZY 1. Činitel vazby 12 svíticí plochy 1 s osvětlovanou plochou 2 2. Činitel vlastní vazby 11 vnitřního povrchu duté plochy 3.
Pracovní prostředí, pracovní místo
LCD monitor Nikola Kodetová\1.L.
Ubytovací zařízení Ztz 1.
CHARAKTERISTIKY PROSTOROVÝCH VLASTNOSTÍ OSVĚTLENÍ
Bakalářský studijní program Elektroenergetika Garant : doc. Ing
HODNOCENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI OSVĚTLENÍ (ČSN EN )
Světelná technika Fotometrie.
Elektrotechnická měření Výpočet umělého osvětlení - Wils
Transkript prezentace:

Umělé osvětlení ve školách VŠB-TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra elektroenergetiky Umělé osvětlení ve školách Ing. Petr Höchsmann

Normativní parametry osvětlení 1) průměrná hodnota osvětlení Ēm ≥ 300 lx (tabule 500 lx) 2) rovnoměrnost osvětlení r ≥ 0,7 3) mezní hodnota oslnění UGRL 4) index podání barev Ra ≥ 80 5) je třeba zamezit zrcadlovým odrazům

Normativní parametry osvětlení Jedná se o průměrnou udržovanou hodnotu v místech zrakového úkolu ve výšce srovnávací roviny v úrovni pracovních stolů: učebny pro děti v předškolním věku h = 0,45 m nad zemí ostatní učebny h = 0,85 m nad zemí Tyto hodnoty jsou místně průměrné a časově minimální. To znamená, že během života osvětlovací soustavy nesmí klesnout hodnota osvětlenosti pod předepsanou hodnotu. Při návrhu osvětlovací soustavy se vždy bere v úvahu udržovací činitel. V praxi se udržovací činitel pro novou osvětlovací soustavu pohybuje kolem hodnoty z = 0,67.

Požadované hodnoty dle ČSN EN 12464-1 Typ místnosti Ēm [lx] UGRL [-] Ra učebny, konzultační místnosti 300 19 80 učebny pro večerní studium a vzdělávání dospělých 500 přednáškové haly tabule demonstrační stůl místnosti pro výtvarnou výchovu v uměleckých školách 750 kreslírny (technické kreslení) 16 místnosti pro praktickou výuku a laboratoře místnosti pro ruční práce učební dílny místnosti pro hudební cvičení cvičebny práce na počítačích (počítačové učebny) Typ místnosti Ēm [lx] UGRL [-] Ra jazykové laboratoře 300 19 80 přípravny a dílny 500 vstupní haly 200 22 (cirkulační) spojovací (průchozí) dopravní prostory a chodby 100 25 schodiště 150 společenské místnosti a shromažďovací haly pro studenty a žáky místnosti vyučujících knihovny: police knihovny: místa pro čtení sklady učebních materiálů sportovní haly, gymnastika, bazény (pro obecné běžné použití) školní jídelny kuchyně

Rovnoměrnost osvětlení Rovnoměrnost osvětlení je definována, jako podíl minimální osvětlenosti ku osvětlenosti průměrné. Na všech místech zrakového úkolu je předepsaná hodnota a to rovnoměrnost zde nesmí být menší než 0,7.

Index oslnění UGRL Pro určení směru výpočtu UGR se uvažuje s převážným směrem pohledu, a to pro studenta směrem k tabuli a pro vyučující opačným směrem. Jsou dvě roviny výpočtu UGR a to: stojící pozorovatel 1,5 m nad zemí sedící pozorovatel 1,2 m nad zemí Praktický rozsah hodnot UGR většiny osvětlovacích soustav bývá 10 až 30. Soustavy s UGR < 10 nezpůsobují rušivé oslnění, vysoké hodnoty svědčí o významném rušivém oslnění. V současné době se oslnění stanovuje převážně výpočtem.

Index podání barev Člověk si během vývoje zvykl na barevný vzhled předmětů v denním (přírodním) světe. Z tohoto důvodu se vjem barvy v denním světle považuje za normální. Index podání barev reprezentuje jakost osvětlení. Rozsah indexu podání barev je 0 – 100. Čím vyšší tento index je tím lépe jsou barvy rozeznatelné barvy. Denní světlo a světlo teplotních zdrojů jsou Ra = 100. Norma pro školní prostory respektive pro všechny prostory s trvalým pobytem předepisuje Ra ≥ 80. Uvedený požadavek splňují žárovky, u výbojových zdrojů je třeba vybírat dle údajů výrobce. Všichni výrobci tento údaj poskytují.

Teplota chromatičnosti zdrojů U každého zdroje je uvedena kromě jiného také teplota chromatičnosti. Tento parametr určuje, jakou barvu světla daný zdroj distribuuje. Doporučuje se dodržení teploty chromatičnosti světla v závislosti na osvětlenosti: < 3300 K 500 lx 3300 až 5300 K 300 až 1500 lx > 5300 K > 500 lx

Zamezení zrcadlovým odrazům Zajistíme vhodnou úpravou povrchu tabule a pracovních stolů: matový nátěr, světlo rozptylující povrchová úprava, vhodným umístěním tabule, správným rozmístěním svítidel mimo tzv. „zakázanou oblast“.

Návrh hlavního osvětlení učebny Při návrhu hlavního osvětlení učebny vycházíme z předpokladu, že známe účel užívání učebny. Jelikož v dnešní době bývá zvykem často měnit rozmístění lavic do nejrůznějších uspořádání a místo zrakového úkolu může být kdekoli. V současné době poučka o řadách svítidel nad levou hranou lavic je bezpředmětná. Nyní se navrhuje osvětlovací soustava celým půdorysem. Při návrhu osvětlení vycházíme vždy z nejhoršího možného místa pro umístění lavice. V celém prostoru a v každém jeho funkčním místě musí být zaručeny minimální požadované parametry pro osvětlování.

Návrh osvětlení tabule Pro osvětlování tabulí se používají speciální svítidla s asymetrickým reflektorem. Požadavek na osvětlení tabule je Ēm ≥ 500 lx a r ≥ 0,7 . Při určování vhodné zóny k umístění svítidel pro osvětlení tabule je třeba brát v úvahu výšku a vzdálenost svítidel od tabule spolu se vzdáleností žáka sedícího v první lavici a výšky jeho očí nad podlahou. Svítidla se osazují do řady rovnoběžně s rovinou osvětlované tabule. Délka řady by měla být nejméně taková, jako je délka tabule v rozloženém stavu.

Elektrická část osvětlovací soustavy V současné době se ve všech školních prostorách sloužících pro výuku musí používat elektronických předřadníků. Nevýhodou elektronických předřadníků oproti magnetickým je jejich pořizovací cena. Investice se do nich bohatě vyplatí. Zde jsou největší výhody elektronických předřadníků: Nárůst světelného toku zářivky Prodloužení doby života zdrojů Zvýšení kvality světelného toku

Závislosti zrakového výkonu na předřadných přístrojích

Řízení osvětlovacích soustav Tři použitelné způsoby řízení osvětlovacích soustav ve školních učebnách: Přepínání řad svítidel Analogové ovládání stmívání Digitální ovládání stmívání

Příklad audiovizuální učebny

Děkuji za pozornost Ing Petr Höchsmann VŠB-TU Ostrava Katedra elektroenergetiky Tel.: +420 596 994 198 email: petr.hochsmann.fei@vsb.cz