Pythagorova věta a její odvození

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
Advertisements

PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená.
Tečna ke kružnici – vlastnosti, využití Thaletovy kružnice
Slovní úlohy na společnou práci
Konstrukce kosočtverce
Kolmé hranoly – rozdělení, vlastnosti, síť
Konstrukce obecného čtyřúhelníku - Thaletova kružnice
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
Konstrukce lichoběžníku - Thaletova kružnice
Algebraické výrazy – početní operace
Nepravidelné mnohoúhelníky
EUKLIDOVY VĚTY A PYTHAGOROVA VĚTA
Matematika – 8.ročník Pythagorova věta
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
VY_32_INOVACE_M-Ar 8.,9.01 Druhá mocnina
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Vytvořila: Pavla Monsportová 2.B
PYTHAGOROVA VĚTA příklady
Pythagorova věta – využití VY_32_INOVACE_38-1-2
Pythagorova věta užití v prostoru
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Pythagorova věta – úvod
Kružnice a kruh – vlastnosti, rozdíly
VY_32_INOVACE_M-Ge 7.,8.04 Věta usu
Základní škola Ostrava – Hrabová Microsoft Office PowerPoint 2003
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
Konstrukce trojúhelníku - Thaletova kružnice
PRAVOÚHLÝ TROJÚHELNÍK
Lomený výraz – definice, vlastnosti
POZNÁMKY ve formátu PDF
VY_42_INOVACE_109_PYTHAGOROVA VĚTA Jméno autora VMM. Lačná Datum vytvoření VMříjen 2011 Ročník použití VM8. ročník Vzdělávací oblast/obormatematika Anotace.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Matematika a její aplikace – Matematika – Pythagorova věta autor.
* Pythagorova věta Matematika – 8. ročník *
Pythagorova věta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Pythagorova věta.
Anotace: Žák zjišťuje vlastnosti Thaletovy kružnice a její využití.
Autor výukového materiálu:
* Pythagorova věta Matematika – 8. ročník *
VY_32_INOVACE_M-Ar 8.,9.02 Číselné výrazy
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
autor: Vlasta Lindovská matematika – pamětné odčítání
Pythagorova věta.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2012 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
* Thaletova věta Matematika – 8. ročník *
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
PRAVOÚHLÝ TROJÚHELNÍK V ROVINNÝCH GEOMETRICKÝCH OBRAZCÍCH
Pravoúhlý trojúhelník (procvičování)
Pythagorova věta Mgr. Petra Toboříková Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Hradec Králové, Komenského 234.
PYTHAGOROVA VĚTA Pythagorova Pythagorova věta a věta k ní obrácená.
Obvod a obsah trojúhelníku Základní škola Čelákovice VY_32_INOVACE_069_Obvod a obsah trojúhelníku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:TROJÚHELNÍK-PYTHAGOROVA.
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Název: VY_32_INOVACE_MA_8A_12I Škola:
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
Pythagorova věta – popisuje vztahy stran v pravoúhlém trojúhelníku
Pravoúhlý trojúhelník, Pythagorova věta, přepona, odvěsna
PYTHAGOROVA VĚTA Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
PYTHAGOROVA VĚTA Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Thaletova kružnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Pythagorova věta.
Transkript prezentace:

Pythagorova věta a její odvození VY_32_INOVACE_M-Ar 8.,9.03 Pythagorova věta a její odvození Anotace: Žáci si zopakují základní vlastnosti pravoúhlého trojúhelníku a postupně odvozují Pythagorovu větu. Na základě cvičení v prezentaci sami žáci rýsují, počítají a tak si osvojují platnost Pythagorovy věty. Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český Očekávaný výstup: Provádí početní operace v oboru celých a racionálních čísel, užívá ve výpočtech druhou mocninu a odmocninu. Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: Druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: Osmý ročník základní školy

PYTHAGOROVA VĚTA Věta popisuje vztah, který platí mezi délkami stran pravoúhlých trojúhelníků v rovině i v prostoru.

Pravoúhlý trojúhelník - pojmy pravý úhel C odvěsna odvěsna a b c A B přepona

Pythagorova věta pravoúhlý rovnoramenný trojúhelník máme shodné čtverce úhlopříčky čtverců nám dají rovnoramenné pravoúhlé trojúhelníky 1 2 3 4 čtverec nad odvěsnou 2 čtverec nad odvěsnou 1 3 čtverec nad přeponou 4 Očíslujeme shodné trojúhelníky. Vidíme, že čtverce nad oběma odvěsnami jsou složeny ze shodných trojúhelníků 1, 2, 3, 4. Čtverec nad přeponou je složen ze shodných trojúhelníků 1, 2, 3, 4. Co z toho plyne?

Pythagorova věta pravoúhlý rovnoramenný trojúhelník Je zřejmé, že čtverec nad přeponou je složen ze čtyř trojúhelníků. Ze stejných čtyř trojúhelníků je složen čtverec nad přeponou. 1 2 3 4 2 Z toho plyne, že velký čtverec nad přeponou je složen z obou menších čtverců nad oběma odvěsnami. 1 3 4 Co z toho dále plyne?

Pythagorova věta pravoúhlý rovnoramenný trojúhelník Obsah čtverce nad přeponou je roven součtu obsahů čtverců nad oběma odvěsnami. 1 2 3 4 2 1 3 4 V pravoúhlém trojúhelníku je obsah čtverce nad přeponou roven součtu obsahů čtverců nad oběma odvěsnami. = Pythagorova věta

Pythagorova věta pravoúhlý rovnoramenný trojúhelník Ukázali jsme si, že Pythagorova věta platí pro rovnoramenný pravoúhlý trojúhelník. 1 2 3 4 2 Ukážeme si, zda platí Pythagorova věta i pro jakýkoliv pravoúhlý trojúhelník. 1 3 4

Pythagorova věta obecný pravoúhlý trojúhelník D b b a Druhý čtverec je rozdělen na: 4 shodné pravoúhlé trojúhelníky s odvěsnami a, b dva čtverce s obsahy a2 a b2 První čtverec je rozdělen na: 4 shodné pravoúhlé trojúhelníky ABC s odvěsnami délek a, b čtyřúhelník ADEB se stranou délky c 3 2 úhel EBA je pravý, protože platí |EBA| = 180°- (a+b) = 90° totéž platí pro jeho zbývající úhly  čtyřúhelník ADEB je čtverec s obsahem c2 2 a b a2 c a c 4 a A b c2 a E 3 a c c b2 b b b a 1 4 1 b b a C a b B b Shodně očíslované pravoúhlé trojúhelníky na obou obrázcích mají sobě rovné obsahy. Po jejich odstranění zbudou jen žluté čtverce, pro jejichž obsahy platí: c2 = a2 + b2 Oba čtverce jsou shodné – délky stran jsou a+b, čtverce mají stejný obsah.

Pythagorova věta V pravoúhlém trojúhelníku je obsah čtverce nad přeponou roven součtu obsahů čtverců nad oběma odvěsnami. c2 = a2 + b2

Pythagorova věta c2 = 25 cm2 a2= 9 cm2 b2 = 16 cm2 Narýsuj pravoúhlý trojúhelník ABC: a = 3 cm, b = 4 cm, c = 5 cm Narýsuj nad odvěsnami i přeponou čtverec. Spočítáme obsahy jednotlivých čtverců. c = 5 cm C B A a = 3 cm b = 4 cm • c2 = 25 cm2 Čeho jste si všimli? V pravoúhlém trojúhelníku je obsah čtverce nad přeponou roven součtu obsahů čtverců nad oběma odvěsnami. a2= 9 cm2 c2 = a2 + b2 25 = 9 + 16 25 = 25 b2 = 16 cm2