Základy politické geografie, současné konflikty a ohniska napětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorka: Jaroslava Suchá Zdroj: Wikipedie, obrázky-Klipart
Advertisements

Státy a jejich seskupení
Státní zřízení ve světě
OSN OSN= organizace spojených národů
Součástí státního území
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Mezinárodní integrace
TEST 15 Politologie
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Vznik státních útvarů V.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
Formy státu b.wz.cz/st/h/huspo_wz_cz/bartonova_07_zsv.ppt.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
VY_32_INOVACE_51_06 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADNÍ TENDENCE SOUČASNÉHO VÝVOJE MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
ZSV Vznik a podstata státu.
STÁT forma organizace lidské společnosti, která se vyznačuje sdružením obyvatel určitého území v právní celek suverenita, svrchovanost je výrazem státní.
STÁT A PRÁVO.
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
Klasifikace států podle úrovně hospodářství
Základy teorie státu – stát
Česká republika Demokratický stát.
Politická geografie studuje
Vývoj politické mapy světa
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
politické formy států a příklady
Politická geografie III
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STÁTY A JEJICH SESKUPENÍ
Členění států A/ podle územního uspořádání B/ podle státního zřízení C/ podle způsobů řízení jejich hospodářství D/ podle míry samostatnosti.
STÁTNÍ HRANICE Území státu je suchozemský prostor, vnitřní a pobřežní vody i pod nimi a vzdušný prostor nad nimi – odděleno státní hranicí.
Druhy států Občanská výchova.
Stupeň rozvoje států světa
Stát o stát je instituce, území vymezené státními hranicemi, kde obyvatelé dodržují společné zákony a mají pevně stanovenou vládu o znaky státu: obyvatelstvo.
STÁTNÍ ZŘÍZENÍ (FORMY VLÁDY)
Politické systémy světa
Demokracie x totalita 20. ledna 2006 Politická geografie IV.
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
ÚSTAVA.
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Afrika – socioekonomická charakteristika
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Státy a jejich seskupení
S TÁT, STÁTNÍ ZŘÍZENÍ Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
TYPY STÁTŮ A FORMY VLÁDY
Právní základy státu.
Soudobý svět Ekonomický pohled
Státověda.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
Název školy: Základní škola Městec Králové
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Stát Definice, funkce, typy.
Státní zřízení ve světě
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_30_ZEMĚPIS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Státy světa podle správního členění TÉMATICKÝ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Státy světa Formy vlády a uspořádání států Proměna politické mapy
Státní moc výkonná zákonodárná soudní hlava státu vláda parlament
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
Transkript prezentace:

Základy politické geografie, současné konflikty a ohniska napětí 12

Stát, státní hranice, státní území Stát je politické uspořádání společnosti, které se vyznačuje suverenitou a svrchovanou mocí nad svým územím (mnoho definic) (suverénní) stát vymezen: 1) územím; 2) obyvatelstvem; 3) státními organizacemi (vláda, státní moc, právní řád); 4) organizovanou ekonomikou; 5) dopravním a komunikačním systémem; 6) suverenitou a zejména 7) mezinárodním uznáním Max Weber (1864-1920), německý sociolog: Stát je organizace politické moci disponující legitimním monopolem fyzického násilí.

Stát, státní hranice, státní území Území státu vymezeno hranicí (určena mezinárodními smlouvami), některé hranice sporné – destabilizační faktor (př. hranice Maroka a Mauritánie nebo Indie a Číny) Státní hranice: přírodní a umělé Přírodní: linie vymezené přírodními podmínkami (vodní toky, pohoří, pobřežní linie…), většina evropských zemí Umělé: smluvně vymezené, průběh téměř přímočarý → podle poledníků a rovnoběžek (některé státy USA) nebo klikatý → rozšíření národů, náboženských skupin, na základě mírových smluv (hranice Německa, Nizozemska, Polska, Belgie…)

Stát, státní hranice, státní území Součást státního území přímořských států i tzv. pobřežní vody (teritoriální vody), tj. mořské pásmo přiléhající k pobřeží Úmluva OSN o mořském právu (1982) → teritoriální vody do šíře 12 mil (22,238 km), součást i mořské dno, podzemí a vzdušný prostor nad ním, plavba cizím plavidlům povolena Funkce státní hranice: dělící a spojující, ve vyspělém světě spojující → tok informací, financí, osob a zboží, omezován pouze nelegální přesun (teroristé, drogy…)

Politickogeografická a socioekonomická klasifikace států (1) Podle politického systému na autokracie a demokracie (nedemokratické a demokratické státy) Autokracie Neomezená státní moc v rukou jednotlivce nebo úzké skupiny lidí, výkon moci se většinou opírá o ozbrojené síly a byrokratickou státní správu Diktatury (některé africké a latinskoamerické země → Súdán, Libérie, Haiti aj.) Nejvyšší stupeň totalitarismus (realizace státní ideologie ve všech oblastech společenského života pomocí násilí), př.: fašismus (Německo 1933-1945), komunismus (SSSR 1917-1991) Zvláštní typ: autoritářský režim (Španělsko za Francisca Franca 1892-1975)

Politickogeografická a socioekonomická klasifikace států Demokracie Účast lidu na řízení společnosti, vláda lidu založena na ústavě umožňující legální existenci opozice (pluralismus) Dělba moci (zákonodárná, výkonná a soudní), zajištěna spoluúčast občanů na polit. rozhodování, občanská práva a svobody (volby, sdružování, projevu, náboženského vyznání apod.) Nejčastější forma demokracie: parlamentní demokracie (demokratické republiky a konstituční monarchie) Nejvyšší orgány: parlament (zákonodárná moc), vláda (výkonná) a státní představitel (prezident či panovník)

Politickogeografická a socioekonomická klasifikace států (2) Podle formy vlády na monarchie a republiky Monarchie Hlavou státu panovník (monarcha – král, císař, kníže atd.) s politickými privilegii Konstituční/ústavní a absolutní/absolutistické Konstituční → moc panovníka omezena ústavou (reprezentační poslání a nadstranická role), např. Velká Británie, Dánsko, Švédsko, Španělsko… Absolutní → veškerá státní moc ztělesněna v osobě panovníka, není omezen žádnou legální autoritou, např. Saudská Arábie, Omán, Bahrajn, Brunej…, zvláštní formou je teokratická absolutní monarchie Vatikán v čele s papežem

Politickogeografická a socioekonomická klasifikace států Specifická skupina – monarchie v personální unii s VB (Commonwealth), pouze společný formální panovník jinak samostatných států (Kanada, Austrálie, Nový Zéland, JAR…) Republika Suverénní moc má lid, který si volí na určité období svého představitele (prezidenta) a zastupitelský sbor (parlament) Podle podílu pravomocí rozlišujeme: Prezidentský systém/republika → propojení funkce s předsedou vlády, rozsáhlé pravomoci, relativně nezávislý na parlamentu (USA, Argentina, Brazílie) Parlamentní systém → prezident omezen parlamentem, výkonná moc přímo závislá na moci zákonodárné (Itálie, Irsko, Maďarsko) Poloprezidentský systém → polit. systém usilující o optimální propojení funkce prezidenta a parlamentu, výkonná moc rozdělena mezi prezidenta a předsedu vlády

Politickogeografická a socioekonomická klasifikace států (3) Podle územní organizace (vztah mezi centrální vládou a rozsahem regionálních kompetencí) na státy unitární a federace Stát unitární Politický systém řízen z jednoho vládního centra = jediná soustava nejvyšších orgánů a jedna ústava (Polsko, Česká republika, Finsko…) Federace Několik států tvoří jednotný federální stát se společnou ústavou, občanstvím a nejvyššími státními orgány Společná obvykle zahraniční a měnová politika + obrana, každý stát si sám řídí např. kulturu a školství Vznik sloučením nezávislých států nebo rozpadem unitárního státu (národnostní principy, historické oblasti) Různé názvy členských států: republiky (Rusko), spolkové země (Německo, Rakousko), státy (USA, Brazílie), kantony (Švýcarsko) Žádná konfederace v současné době neexistuje

Politickogeografická a socioekonomická klasifikace států (4) podle mezinárodněprávního postavení na státy závislé a nezávislé Nezávislé (svrchované) – samostatné politickogeografické jednotky Svrchovaná moc nad svým územím a jsou subjektem veřejného mezinárodního práva Závislá území – nesamostatné s omezenou suverenitou (kolonie, protektoráty, zámořská území) Většinou nevelké celky s malým počtem obyvatel a malým hosp. potenciálem v zámoří (Karibská oblast, Oceánie – Nizozemské Antily, Panenské o., Kajmanské o., Francouzská Polynésie…), v Evropě Gibraltar (VB), ubývá jich – Hongkong (VB → Čína) Antarktida pod společnou správou světového společenství

Politickogeografická a socioekonomická klasifikace států (5) podle územní rozlohy a podle počtu obyvatelstva –významný činitel hospodářského, sociálního a politického rozvoje Státy s největší rozlohou Státy s nejmenší rozlohou Pořadí Stát Rozloha v km2 1. Rusko 17 075 400 Vatikán 0,44 2. Kanada 9 970 610 Monako 1,95 3. Čína 9 560 779 Nauru 21,3 4. USA 9 372 614 Tuvalu 26 5. Brazílie 8 511 965 San Marino 61

Politickogeografická a socioekonomická klasifikace států Státy s nejvyšším počtem obyvatel (mil. obyv.) 2011 Státy s nejnižším počtem obyvatel (tis. obyv.) 2003 1. Čína 1 350 Vatikán 1 2. Indie 1 210 Nauru 10 3. USA 312 Tuvalu 4. Indonésie 237 16 5. Brazílie 193 San Marino 23

Politickogeografická a socioekonomická klasifikace států (6) Podle stupně ekonomické vyspělosti na ekonomicky vyspělé, středně rozvinuté a málo rozvinuté (rozvojové) Vyspělé Rozvinuté tržní hospodářství a vysoká životní úroveň USA, Kanada, tzv. evropská patnáctka (státy přijaté do EU před 1996), státy ESVO, Japonsko, Izrael, Austrálie, Nový Zéland a JAR Víc než ½ světové průmyslové produkce a téměř 1/3 světové zemědělské produkce Středně vyspělé Postsocialistické země (transformační – na tržní ekonomiku), bývalé kolonie, Malta a Kypr, Rusko, tzv. nově industrializované (Tchaj-wan, Jižní Korea, Singapur, Thajsko…) a málo lidnaté země exportující ropu (SAE, Kuvajt, Katar, Saudská Arábie a Libye)

Politickogeografická a socioekonomická klasifikace států Málo rozvinuté (rozvojové) země 150 rozvojových zemí, 4/5 lidstva Tržní hospodářství (málo výkonné), v menšině s ústředně řízeným hosp. (socialistické režimy – Kuba a KLDR), Čína i Vietnam od 90. let tržní hosp. Největší nárůst Čína, nejméně rozvinutých 49 států (dle OSN), z nichž 34 je v Africe Životní úroveň = ukazatel zahrnující hmotné i nehmotné stránky lidského života, ovlivněna např. výší HNP na osobu, přístupem ke vzdělání a zdravotní péči, kvalitou služeb, stavem životního prostředí, politickým uspořádáním apod.

Současné konflikty a ohniska napětí Konflikt v Sýrii (občanská válka od 15. 4. 2011) Autoritářský režim s výraznou rolí armády netolerující politickou opozici (formálně socialistická demokratická republika) V březnu 2011 demonstrace odporu v rámci arabského jara , vláda je označila za zahraniční spiknutí, ale slíbila reformy Protesty neutichly, ozbrojené sílí začínají používat násilí Už asi 70 000 mrtvých, každý den zemi opouští 5000 lidí, vojáci dezertují Syrský prezident Bašár al-Asad

Současné konflikty a ohniska napětí Operace Trvalá svoboda (od 7. října 2001) Vojenské akce USA po útocích 11. září 2001 deklarovaná jako součást americké války s terorismem (především označení pro válku v Afghánistánu, ale i v Gruzii, na Filipínách, v Africkém rohu apod.)

Současné konflikty a ohniska napětí Palestina a Izrael Palestinští uprchlíci stále usilují o možnost vrátit se domů a vytvořit samostatný stát Palestinu. Egypt 1. 2. 2013 na prezidentský palác hozeno 15 benzínových bomb (Muhammad Mursí), nepokoje i za předcházejícího Husního Mubaraka, který rezignoval 2011 po vlně občanských nepokojů (podporoval politku „otevřených dveří“) Alžírsko Nepokoje a demonstrace proti špatné ekonomické situaci Severní a Jižní Korea KLDR prý letos provede další jaderné a raketové testy 23. 11. 2010 KLDR vypálila 200 dělostřeleckých granátů na jihokorejské území

Základy politické geografie, současné konflikty a ohniska napětí Zpracoval: Marek Kotrč, 6XB Zdroje: wikipedia.org KAŠPAROVSKÝ, Karel: Zeměpis II. v kostce pro SŠ. druhý dotisk 1. vydání. Praha: FRAGMENT, 2012. ISBN 978-80-253- 0585-0