Ján Chládek Vít Nakládal

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Královéhradecký kraj.
Advertisements

Tomáš Pokorný Zdroj wikipedie
Vypracovaly: Eliška Protivová a Anička Srbková
Kraje České republiky.
David Šaffek Aneta Tarabíková 04.B
Královehradecký Kraj.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Natálka C. Anžel S. 5.B PARDUBICKÝ KRAJ.
Projekt – Zeměpis Královéhradecký kraj ZŠ Mandysova Hradec Králové
Královéhradecký kraj Rozloha – km2 Počet obyvatel –
Královéhradecký kraj Lucie Kurová, IX.C.
Daniela Tutaková, Liliana Kuželková
Liberecký kraj.
Královéhradecký kraj Od pramenů řeky Labe.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
STŘEDOČESKÝ KRAJ Veronika Herzánová Zdroje: wikipedie.
Přírodní poměry Zpracovala: Jana Pomikáčková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Ověření ve výuce: Sada: 6Z8/C - 19.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_13.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Královehradecký kraj nejvyšší pohoří ČR – Krkonoše
Jihočeský Kraj David Němec.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
ČR – Královehradecký kraj
Pardubický kraj.
 Počet obyvatel:cca 550 tisíc  448 obcí  Hlavním centrem kraje Hradec Králové.  Chráněnné krajinné oblasti :Broumovsko, Orlické hory a Český ráj.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Jihočeský kraj Martin Klimeš Jakub Kobza 9.A „kraj vody“
- Socioekonomická sféra -
Pardubický kraj Martin Sova.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj Obsah Vlajka kraje Základní informace Symboly Historické podoby Okresy.
Královéhradecký kraj Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová.
Česká Republika a její kraje
Pardubický kraj.
Královehradecký kraj krajské město: Hradec Králové Z á kladn í š kola Nový Jič í n, Komensk é ho 68, př í spěvkov á organizace EU – OPVK 1.4. – Inovativně.
území oblíbené sportovci a turisty
Královéhradecký kraj.
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ.
Královehradecký kraj je vyšší samosprávný celek České republiky. Leží celý téměř na severovýchodě Čech. Na jihu sousedí s Pardubickým.
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ KRISTÝNA NOVÁKOVÁ KLÁRA POSPÍCHALOVÁ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jan Staník NÁZEV: Královéhradecký kraj – obyvatelstvo a hospodářství.
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm Boženy Němcové Rožnov pod Radhoštěm Předmět: Vlastivěda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
Královéhradecký kraj Jan Staněk. Informace o kraji  Královéhradecký kraj leží v severovýchodní části Čech.  Krajským městem je Hradec Králové  V Královéhradeckém.
Jihočeský kraj Tereza Lérová Martina Závodná. Symboly kraje:  Vlajka  Znak.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název:
Středočeský kraj. Obr. 1 Poloha: střední Čechy Sídlo krajského úřadu: Praha.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Č e s k á r e p u b l i k a Která část České republiky je označena žlutě?
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Česká republika – Jihočeský kraj
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Název: VY_52_INOVACE_14 Středočeský kraj
Autor: Andrea Kolářová
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_PARDUBICKY_KRAJ.
Královéhradecký kraj-opakování
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Královehradecký kraj nejvyšší pohoří ČR – Krkonoše
Liberecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj Obsah Základní informace Navštěvované oblasti Zdroje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Č e s k á r e p u b l i k a Která část České republiky je označena žlutě?
STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_KRALOVEHRADECKY_KRAJ.
Královéhradecký kraj Nejvyšší kraj.
Transkript prezentace:

Ján Chládek Vít Nakládal Královéhradecký kraj Ján Chládek Vít Nakládal

Poloha a rozloha

Přehlednější umístění Rozloha činí celkem 4 758 km² Královéhradecký kraj se nachází v severovýchodní části Čech. Hranici kraje tvoří z více než jedné třetiny hranice s Polskem dlouhé asi 208 km Dále sousedí s Libereckým, Pardubickým a Středočeským krajem Krajské hlavní město, Hradec Králové, je od hlavního města Prahy vzdálené 112 km. Znak kraje Přehlednější umístění Přehlednější umístění

Sídla Největší sídla a okresy jsou: Hradec Králové – hlavní město Trutnov Náchod Jičín Rychnov nad Kněžnou Královéhradecký kraj

Hradec Králové

Hradec Králové Trutnovské náměstí Jičínské náměstí Náchodské náměstí, vzadu Náchodský zámek Rychnov nad Kněžnou náměstí

obyvatelstvo Momentálně 552 100 obyvatel ke konci roku 2012 bylo celkem 552 946 obyvatel, což je 5,3 % obyvatel ČR Nejvíce obyvatel je v Hradci Králové – 163 tisíc obyvatel Naopak populačně nejmenší je okres Rychnov nad Kněžnou - 79 tisíci obyvatel

Přírodní podmínky Jsou velmi pestré. Od nejnižších poloh nížin Polabí na jihu, přes vrchovinné a pahorkatinné území předhůří Orlických hor a Krkonoš. Povrch: V okolí státních hranic se zvedají hřbety Orlických hor a Krkonoš nejvyšší hora Krkonoš a ČR Sněžka (1602 m. n. m.) Směrem na jihozápad se krajina snižuje do Polabské nížiny (Česká tabule),  kde leží nejníže položený bod kraje (202 m. n. m.) Podnebí: chladné a vlhké (pohraniční pohoří), nížiny jsou naopak teplé Vodstvo: Řeky: Labe, Orlice, Cidlina a Úpa; další řeky Mrlina, Metuje, Stěnava Nádrže: Rozkoš

Hospodářství Královéhradecký kraj je zemědělsko-průmyslový kraj Průmysl je soustředěn do velkých měst, nejvíce do oblasti v Polabí a díky hodně zaměstnancům se jedná o práce spíše zpracovatelské (výroba el. zařízení, motorových vozidel, textilní výroba atd. Zemědělství převažuje v rostlinné výrobě pěstování obilovin (pšenice, ječmen), řepky a kukuřice, zejména v produkci cukrovky a pěstování ovoce (jablek, rybízu, třešní a višní) a zeleniny (mrkev, cibule, zelí). V živočišné výrobě se jedná převážně o chov skotu a prasat. Bohatě rozvinutý cestovní ruch, zejména v Krkonoších

Díky Krkonoším má Králohradecký kraj hodně ubytovacích zařízení a velkou návštěvnost turistů 887 tisíc hostů v roce 2012 z toho 213 tisíc ze zahraničí Krkonoše v zimě Krkonoše v létě

památky Okres Náchod: Okres Trutnov: Babiččino údolí v Ratibořicích Hřbitovní kostel P. Marie v Broumově Klášter v Broumově Pevnostní systém Dobrošov Zámek Náchod Zámek Nové Město nad Metují Okres Trutnov: Betlém v Novém lese u Kuksu Dům čp. 92 – „Dřevěnka“ Hospital Kuks Vodní elektrárna – přehrada Les Království

Okres Rychnov nad Kněžnou Okres Jičín Hrad Kost Zámek Humprecht Okres Hradec Králové Kaple Zjevení Páně ve Smiřicích Muzeum v Hradci Králové Oltářní obraz Klanění tří králů Třebechovický betlém Zámek Hrádek u Nechanic Okres Rychnov nad Kněžnou Zámek Opočno

Zdroje: Google mapy Google obrázky Wikipedie Královéhradecký kraj Český Statistický Úřad Česká republika – estranky Města a obce online