Pevné disky Štěpán Šípal.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

Pevný disk – fyzická struktura
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Hard-disk JAK SE DNES POUŽÍVÁ Andreas Tatka 7.A
PEVNÝ DISK POČÍTAČE + Magnetická paměťová zařízení.
Prezentace na téma : Harddisk
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.
Pevné disky-rozhraní.
Základní hardware počítače
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Tato prezentace byla vytvořena
Hardware- počítačové komponenty
Identifikátor materiálu: EU
Pevný disk je zařízení, které se používá v počítači k trvalému uchování většího množství dat velmi výhodný poměr kapacity a ceny disku, doprovázený relativně.
Disky Disková rozhraní. Pevný disk Rok 1956 Fyzická struktura disku.
Příklad možného řešení. Obsah  Procesor Procesor  Operační paměť Operační paměť  Harddisk Harddisk  Základní deska Základní deska  Zdroj Zdroj.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
SOLID STATE DISK - SSD.
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Informatika - pevný disk, další média akademický rok 2013/2014
DBI007: Fyzické nosiče souborů RNDr. Michal Žemlička.
Disky Martin Klejch 3.B.
Paměťová média.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Paměťová média.
Prezentace na téma : Harddisk Tvůrce : Micinaua Swarzkopf (Michal Holata) Dne :
Identifikátor materiálu: EU
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
David Klíma- 1 - Opáčko Jaké jsou typy pamětí? Co je to RAM, kde jí najdu? Co je paměť cache? Které paměťi se používají v současných základních deskách.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Hardware 4 verze 2.6.
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
Harddisk neboli Pevný disk Disk, který můžeme vidět. Jeho součástí je několik logických disků. Většina dat uživatelů PC je uložena na pevném disku. Jsou.
MÉDIA.
Architektura počítače
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Paměti poč í tače Vnitřní paměti Pevný disk Autorem materi á lu a v š ech jeho č á st í, nen í -li uvedeno jinak, je Lenka Čižm á rov á. Dostupn é z Metodick.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Pevný disk Číslo DUM: III/2/VT/2/1/06 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
2.1 Pevný disk Fyzická struktura  plotny  záznamový materiál  č/z hlavičky  prachotěsný obal  motorky otáčení ploten  plotny na jedné hřídely.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vnitřní záznamová média. © Mgr. Petr Loskot
1 Pevný disk velkokapacitní nevýměnná disková paměť tvořen několika kovovými kotouči, na nichž je nanesena vrstva magnetického materiálu kotouče jsou umístěny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Solid-state drive.  skládá se z boxu a ze základní desky  na desce najdeme NAND flash paměti, chip řadiče SSD disku a konektor SATA, či IDE.
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P EVNÝ DISK Tereza Biskupová. * zkratka HDD, anglicky H ard D isk D rive *Harddisk je hlavní záznamové medium uvnitř počítače *Jsou na něm uložena všechna.
PC základní jednotka.
VY_32_INOVACE_56_Pevný_disk
NÁZEV ŠKOLY 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONY III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Vnější paměti počítače
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Pevné disky Vít Polášek
Systémové oblasti disku
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Pevný disk Markéta Koubíková.
Vnitřek skříně počítače
Pevný disk – fyzická struktura
Harddisk zkratka HDD. Harddisk zkratka HDD je zařízení, které se používá v počítačích a ve spotřební elektronice (MP3 přehrávače, videorekordéry, …)
Paměť počítače.
04 – PEVNÉ DISKY RADOMÍR RYBÁK CO JE TO PEVNÝ DISK (HARD DISK DRIVE) Pevný disk (Hard disk drive, HDD) je zařízení, které slouží k trvalému uchování.
Transkript prezentace:

Pevné disky Štěpán Šípal

Rozvržení hodiny Fyzická struktura disku Solid State Disky Řadiče disků Logická struktura disku Disková pole RAID

Pevný disk Pevný disk počítače slouží k dlouhodobému ukládání dat uživatelů pracujících s počítačem. Pevný disk je jedna z nejpomalejších součástí dnešních počítačů. Z tohoto důvodu jsou v počítači ještě další paměti – operační paměť RAM a různé cache. Data jsou ukládána v digitální podobě (binární) jako magnetické bipóly na jednotlivé plotny pevného disku.

Fyzická struktura disku Plotny na které se ukládají data (kovové disky na které je obvykle zapisováno z obou stran). Rameno s hlavičkami pro zápis a čtení dat. Mechanika pohybující ramenem. Motorek točící diskem. Deska rozhraní pro připojení k základní desce a řízení práce disku.

Hard disk

Plotny Pevný disk obsahuje obvykle několik ploten umístěných nad sebou na jedné ose. Na plotny se zapisuje z obou stran, pouze krajní plotny jsou u některých disků zapisovány pouze z vnitřní strany. Plotny mají průměr 3,5 palce, případně 2,5 palce u notebooků (a menší u mobilních zařízení).

Rameno s čtecími hlavičkami Nad plotnami se pohybuje rameno s čtecími hlavami (nad každou plochou se pohybuje jedna čtecí/zapisovací hlavička). Všechny hlavičky jsou na jednom rameni, pohybují (vystavují) se tedy společně. Hlavičky plují velmi nízko nad plotnami na vzduchovém polštáři. Při vypnutí disku jsou automaticky zaparkovány do bezpečné oblasti, aby v případě otřesů nepoškodily data.

Hlavičky a rameno

Členění ploten Každá plotna se člení na jednotlivé stopy, to jsou soustředné kružnice. Dále jsou stopy rozděleny na části které se nazývají sektory. Sektor je nejmenší adresovatelná jednotka na pevném disku. Při výrobě disku je na začátek každého sektoru zapsán jeho identifikátor.

Členění ploten Nad každým povrchem se vznáší jedna záznamová hlavička. Všechny hlavičky jsou na společném rameni, pokud se tedy posune hlavička 1 na stopu 45, posunou se na danou stopu i zbývající hlavičky. Stopám stejně vzdáleným od středu na všech plochách se říká cylindr.

Stopy a cylindry

Adresování na disku Adresování disku je tedy možné na základě třech údajů – číslo stopy, číslo plochy a identifikace sektoru ze kterého chceme číst/zapisovat.

Výkon pevných disků Výkon samotného disku ovliňuje především doba vystavení hlavičky a doba čekání Vystavení hlavičky – za jak dlouho hlavička dorazí nad danou stopu. Doba čekání – za jakou dobu se pod hlavičkou objeví hledaný sektor. Doba čekání se zkracuje díky vyšší rychlosti otáčení pevných disků – dnes běžné disky dosahují 7 200 otáček za minutu, výkonné až 15 000, notebookové pak 4 200 kvůli úspoře energie.

Vyrovnávací paměť Aby nedocházelo k prodlevám při zapisování a čtení dat, je přímo na disku umístěna vyrovnávací cache paměť o velikosti 2-16 MB. Pokud tedy počítač potřebuje zapsat data, nemusí vždy čekat na dokončení jejich zápisu, data se načtou do cache paměti s zapíšou se postupně dle fyzických možností disku. Stejnětak při čtení jsou data z cache postupně odesíláná podle propustnosti sběrnice.

Kapacita disků Běžné disky do PC dnes mají kapacitu zhruba do 3 TB (3 000 GB), nicméně stav se poměrně rychle mění. Vyšší kapacita se navyšuje především vyšším zahuštěním záznamu. Hlavičky se nad diskem pohybují stále níže, potřebují tedy slabší magnetické pole, což umožňuje vyšší hustotu záznamu.

SSD – Solid State Drive Zajišťuje obdobnou službu jako běžné HDD. Data neukládá na plotny, ale na flash paměť, neobsahuje tedy jako HDD žádné nespolehlivé pohyblivé části. Má nižsí spotřebu elektrické energie. Využívá stejné rozhraní jako HDD, tedy PATA, SATA. SSD mají obvykle vyšší rychlost čtení dat než HDD.

Solid State Drive vs HDD

SSD - nevýhody Flash paměť má omezený počet zapsaní dat do stejné oblasti (udává se cca 100 000). Operační systémy neumí se SSD správně pracovat (nedokáží využívat jejich výkon, pracují s nimi jako s běžnými disky).

Řadiče disků EIDE – na motherboardu jsou obvykle dva kanály EIDE, na ty se pomocí plochého kabelu dají napojit vždy dvě zařízení Maximální přenosová rychlost ccs 22 MB/s. SATA – sériové rozhraní které dnes prakticky nahradilo EIDE K jednomu zařízení je vždy samostatný kabel. Přenosová rychlost SATA II je 300 MB/s. Plug and play disků.

Disková pole RAID Redundant Array of Independent Disks. Slouží pro zvyšování výkonu a stability systému díky propojení několika shodných disků. Distribuce dat na více disků (zrychlení zápisu), zrcadlení dat (zabezpečení proti ztrátě), případně kombinace obojího. Operační systém tyto spolupracující disky vidí jako jeden běžný disk.

RAID 0 Rozdělení dat na dva a více disků (striping). Na každém disku je pouze část dat. Zrychluje ukládání a načítání dat, jejich tok se rozdělí mezi více disků. V případě ztráty dat na jednom disku jsou ztracena všechna data!

RAID 1 Zrcadlení disků. Používá se pro zvýšení spolehlivosti úložného prostoru. Dva disky mají naprosto shodný obsah. Při havárii jednoho disku je možno data obnovit z druhého. Čtení může být rychlejší (čteme ze dvou disků).

RAID 5 Využívá 3 pevné disky. Data jsou mezi ně střídavě distribuována. K datům se vypočítává parita (XOR), ta je uložena rovnoměrně na všech discích – všechny disky jsou opotřebovávány rovnoměrně. Vyšší rychlost čtení dat (čte se z více disků najednou). Nižší rychlost zápisu dat (vypočítává se parita).

RAID O+1 a 1+0 Integrace prvků RAID 1 a RAID 0. Data jsou podle typu buďto nejdříve zrcadlena a poté stripována, nebo naopak. Potřeba minimálně čtyři disky. Zrychlení zápisu, čtení a zabezpečení při hávárii disku.