Služby a produkty informačního systému katastru nemovitostí ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální katastrální mapa (reálný cíl v reálném čase)
Advertisements

Podklady pro GP vydávané z ISKN prostřednictvím NVF
Ing. Milan Kocáb Ing. Ivana Valdová
Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
PŘEHLED STAVU VYŘIZOVÁNÍ HLAVNÍCH AGEND SPRÁVY KN A PŘEDPOKLADY DALŠÍHO VÝVOJE Karel Štencel Český úřad zeměměřický a katastrální
Účelová katastrální mapa GeoData června 2012.
INFORMAČNÍ SYSTÉM KATASTRU NEMOVITOSTÍ
GIS obcí kladenského regionu na Internetu
eGovernment – aplikace principů v ISKN
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Seminář k digitalizaci katastrálních map 26. června 2007 Ing. Karel Štencel - k úvodnímu slovu.
13. MicroGEOS, DIKAT, informace KN
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
PROLAND Nástroj geodeta, projektanta pozemkových úprav a pracovníka pozemkového úřadu 5. listopadu 2007.
Marek Knězů PRAHA ročník setkání uživatelů GEPRO a ATLAS MISYS.
Jeden cíl, společná cesta Ministerstvo vnitra České republiky Postup projektu CZECH POINT.
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
Štefánikova 52, Praha 5
GEOPORTÁL ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Novinky v registru RÚIAN Jiří Formánek. Obsah prezentace  Územní identifikace a adresy  Principy sdílení údajů v základních registrech  Novinky v registru.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Povodňový informační systém Ing
Současný stav digitalizace SGI Ing. Stanislav ŽofkaPraha ,Seminář k digitalizaci katastrálních map, Sdružení Nemoforum a Komora geodetů a kartografů.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Digitální data katastrálních map jako součást územně analytických podkladů Seminář k digitalizaci katastrálních map Praha,
Nemoforum jako zdroj legislativních námětů v oblasti informací o území Růžena Zimová Nemoforum / Stavební fakulta ČVUT Konference ISSS, , Hradec.
15 let vývoje E-Governmentu v legislativě ČR Mgr. Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Katedra práva.
ISKN INFORMAČNÍ SYSTÉM KATASTRU NEMOVITOSTÍ VFK VÝMĚNNÉ FORMÁTY
Ověřené výpisy z informačního systému katastru nemovitostí Ing. Vít Suchánek Český úřad zeměměřický a katastrální Komise pro informační systémy SMO Praha,
Autor: Jakub Dubrovský www:  Analýza procesu kontroly silnic  Získat data z GPS  Zobrazit data na mapě  Odesílat data do GPS  Vytvoření.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml.
ISKN informační systém katastru nemovitostí
Web GIS Praha – geografické informace o území hlavního města pro úřad i veřejnost Jiří Černý Magistrát hlavního města Prahy tel:
Realizační tým ICZ duben 2005
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PŘEDSTAVENÍ II. ETAPY PROJEKTU Ing. Břetislav Moc IBM Česká republika spol.
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Vytěžování dat z RÚIAN - VDP, VFR, služby INSPIRE
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Současnost a budoucnost služeb ISKN ČÚZK pro oblast veřejné správy ISSS 2006 Hradec Králové, 3. a 4. dubna 2006 Roman Kamarýt, NESS Czech Ředitel divize.
Soubor geodetických informací (SGI)
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Využitelné služby z Informačního systému katastru nemovitostí pro městské části ISSS, Hradec Králové, Rastislav Wartiak Ness Czech s.r.o.
Czech Point na poštách ISSS Mgr. Pavel Kolář náměstek generálního ředitele pro veřejnou správu.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
Informační systémy zeměměřictví a katastru v ČR
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
Digitální mapa veřejné správy - DMVS.  Memorandum  o spolupráci, přípravě a realizaci projektu DMVS podepsáno na ČÚZK  Ministerstvo vnitra,
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
Pasportizační systém nemovitého majetku Ústeckého kraje Ústí nad Labem
Petr Souček Český úřad zeměměřický a katastrální.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
Konference „Pět let činnosti Nemofora“, Ing. Václav Čada, CSc., ČÚZK 2004 Katastr nemovitostí pracovní skupina č. 3 Ing. Václav Čada, CSc. ZČU v Plzni,
GeoData územního plánování JMK Mapový portál odboru územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Jihomoravského kraje Od roku 2006 je v provozu.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Katastr nemovitostí na internetu a reálné možnosti jeho využití fyzickými a právnickými osobami Č e s k ý ú ř a d z e m ě m ě ř i c k ý a k a t a s t r.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Poskytování údajů z katastru nemovitostí a RÚIAN
Zkvalitňování katastrálních map po roce 2017
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK /3
SOUČASNOST KN OCMB David Slavata.
DÁLKOVÝ PŘÍSTUP DO KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pracovní setkání obCÍ vykonávajících funkci veřejného opatrovníka Krajský úřad Jihočeského kraje České Budějovice
Transkript prezentace:

Služby a produkty informačního systému katastru nemovitostí ČR Jiří Poláček ISKN chápu v širších souvislostech Není možné mluvit o všem, jsou vybrány nejdůležitější služby a akcentovány novinky, včetně těch, které se připravují na 1. čtvrtletí 2008

Obsah Historie poskytování služeb Datové služby Orientační mapa parcel Novinky v Dálkovém přístupu Webové služby DP Webové služby nové verze Nahlížení Webové mapové služby KN Základy služeb byly položeny v r. 1993 Stručná zmínka o datových službách Objasnění termínu Orientační mapa parcel DP s výstupy opatřenými elektronickou značkou

Důležité mezníky 1993 - Pravidla spolupráce KÚ se správci územně orientovaných informačních systémů…. 1993 - Výměnný formát DKM a SPI 1993 - počátek skenování katastrálních map 2001 - ISKN, nový výměnný formát, start první webové aplikace – „Dálkový přístup ..“ 2004 – Nahlížení do KN Jak jsem už uvedl, organizační a legislativní rámec poskytování služeb ISKN byl položen v r. 1993 a to jednak „Pravidly ….“, jednak definicí výměnného formátu KN pro soubor popisných informací a DKM. Dalším mezníkem byl start současné verze ISKN. Byl zaveden výměnný formát KN (VFK), který odpovídal novému datovému modelu a zejména přinesl první webovou aplikaci – Dálkový přístup k datům KN, která v současné době představuje něco jako vlajkovou loď v oblasti služeb KN. Dalším významným mezníkem pro poskytování údajů z oblasti KN a zeměměřictví bylo datum 1.1.2004 – start řady webových aplikací (DATAZ, ČSJNS, Archiv WEB), ale zejména nahlížení do KN, které dne představuje patrně nejnavštěvovanější webovou stránku státní správy v ČR.

Datové služby Výměnný formát KN (VFK) Skenované mapy v rastrové podobě Soubor popisných informací (SPI) Vektorová katastrální mapa (DKM, KM-D) Skenované mapy v rastrové podobě Katastrální mapa Mapa pozemkového katastru Georeferencované, formát CIT O datových službách KN není třeba dlouze hovořit. Jen pro zopakování: data SPI a vektorové katastrální mapy (DKM, KM-D) jsou poskytována ve výměnném formátu, skenované katastrální mapy ve formátu CIT, dnes již vesměs jako georeferencované (tj. umístěné v souřadnicích). Výměnných formát byl také rozšířen o nové vektorové prvky, o kterých budu mluvit dále v souvislosti s jednou (cca 15 měsíců starou novinkou) - orientační mapou parcel.

Orientační mapa parcel Souvislé zobrazení katastrální mapy s vektorovou aktualizací – zákresem změn na základě GP – a pravidelně zajišťovanou obnovou rastrů Účel – zajistit relevantní mapové podklady v prostorech bez DKM Obsah: rastrové soubory katastrálních map a map PK Vektorový zákres změn (GP) Definiční body parcel a budov (vektor) Legislativa: vyhláška č. 26/2007 Sb. ze dne 5.2.2007 Tento slide by nám měl zodpovědět v zásadě 3 otázky: Co to orientační mapa parcel je? K čemu má sloužit ? Jaké datové typy obsahuje ? … Jedná se tedy v zásadě o hybridní mapu, která je v současné době k dispozici jak v aplikaci DP, tak i ve formě datových služeb. Legislativně je OMP vymezena v „katastrální vyhlášce“

Z tohoto slidu by mělo být patrnější, co OMP obsahuje. …

Zákres změn v DP Vychází z GP (případně pozemkové úpravy) Po zplatnění je zobrazen nad rastrovým podkladem Po přeskenování katastrální mapy se již změny nezobrazují vektorově Zákres změn obsahuje veškeré vektorové podklady (GP, výsledky pozemkových úprav) v prostorách bez DKM, které byly zplatněny. Data ISKN a výměnný formát obsahují veškeré tyto změny, pro zobrazení v aplikaci DP se provádí jejich výběr podle datumu přeskenování katastrální mapy.

Definiční body Definičním bodem rozumíme bod uvnitř nemovitosti poblíž středu (k.ú, parcely, budovy, vodní díla) zprostředkovává vazbu na popisné údaje nemovitosti (parcelu, budovu…) a umožňuje lokalizaci nemovitosti nad rastrovou mapou Možné zdroje naplnění DB parcel – spolupráce se samosprávou (krajské úřady) a PF ČR Definiční body budov - ČSÚ Definiční body jsou terminologickým pojmem, který je dávno zaveden a používán. Pro využití OMP při poskytování údajů se stávají definiční body klíčovou entitou pro provázání grafických a popisných údajů KN.

Orientační mapa parcel v DP Aktuálnost: Rastrové podklady přeskenovány (min. 1x ročně při velkém počtu změn) Vektorové průběžně vedeny prostředky ISKN Dostupnost: Datové služby (výměnný formát obsahuje položky i pro zákres změn a definiční body, rastrové soubory se vydávají ve formátu CIT) Připravují se WMS nad DKM a OMP (1. čtvrtletí 2008) Je známo, že DKM a SPI v DP obsahuje zcela aktuální údaje, pouze časově posunuté o několik desítek minut. Zatímco rastrové podklady OMP nelze průběžně aktualizovat a v případě změn jsou přeskenovány minimálně jednou ročně, pro vektorová data zákresu změn a definičních bodů platí stejný mechanizmus aktualizace jako pro DKM, takže uživatel DP může sledovat vývoj změn v katastrální mapě se stenou minimální časovou prodlevou. V oblasti datových služeb a připravovaných webových mapových služeb, o kterých budu hovořit v závěru prezentace nelze zatím takovou aktuálnost dosáhnout.

Dálkový přístup Start 23.7.2001 V r. 2005 výrazně posílena technická infrastruktura Odhadovaný příjem za r. 2007 – 71 mil. Kč V současné době 3 druhy uživatelských účtů platící: 6425 bezúplatní: 2545 ověřovatelé: 904 Celkem 9874 uživatelských účtů (+ 5891 podúčtů) O dálkovém přístupu již toho bylo v minulosti řečeno na této konferenci dost, proto se soustředím především na novou funkcionalitu. Jen několik připomenutí:

DP – vývoj zatížení Statistika je z nové posílené infrastruktury DP. Denně se dnes jedná asi o 12 tis. vygenerovaných reportů

Dálkový přístup – novinky Od ledna 2006 on-line přebírání údajů z EO Od července 2006 poskytuje DP výpis z KN jako elektronickou veřejnou listinu Od dubna 2007 je v této formě nabízena i kopie mapy (z prostor s DKM) Od dubna 2007 je možné získat výpis také prostřednictvím webových služeb Výstupy jsou soubory PDF podepsané kvalifikovaným systémovým certifikátem (e-značkou) Podle navržené novely katastrálního zákona bude DP zdarma pro celou státní správu Od ledna 2006 – on-line napojení ISKN na evidenci obyvatel DP jako první informační systém státní správy začal poskytovat zaručené výstupy ve formě elektronické veřejné listiny v červenci 2006 na to v souvislosti s novelou zákona o …, na základ které bylo umožněno externím subjektům – samosprávě, České poště, notářům (dnes i hospodářské komoře ČR a dalším subjektům) poskytovat výpisy z KN.

Webové služby DP Zatím ne plná funkcionalita: informace ( parcely, budovy, jednotky), přehled vlastnictví, list vlastnictví výpis zákaznického účtu. Webová služba ČÚZK poskytuje PDF dokumenty. HTTPS protokol s SSL šifrováním Kódování diakritiky UTF - 8 Přístup: https://katastr.cuzk.cz/isknws

Nahlížení do KN Start aplikace 1.1.2004 Na mezinárodní konferenci ISSS v Hradci Králové udělena cena ministra informatiky a „Český zavináč“ Poskytuje bezúplatně základní informace o nemovitostech a postupu řízení na katastrálních úřadech

Nahlížení do KN – zatížení V současné době je to téměř 800 tis. návštěv a přes 130 tis. unikátních IP adres měsíčně, což představuje více než 2x větší provoz ve srovnání s portálem veřejné správy.

Webové služby nové verze Nahlížení Nová verze bude k dispozici v průběhu 1. čtvrtletí 2008 Bude obsahovat prohlížení katastrální mapy (DKM nebo OMP) Komunikace přes XML rozhraní Standardní webové rozhraní (HTTPS, SOAP) Webové služby budou pokrývat celou škálu funkcionality Nahlížení

Webové mapové služby Podle novely vyhlášky 162/2001 bude ČÚZK poskytovat zdarma webové mapové služby pro katastrální mapu (DKM a OMP) WMS (OGC specifikace, ISO 19128 ) poskytují prostřednictvím Internetu rastrový obraz pro prohlížení Pilotní provoz probíhá Start v 1. čtvrtletí 2008 spolu s novou verzí Nahlížení Umožní volné prohlížení katastrální mapy (DKM nebo OMP) s jistým časovým zpožděním (perioda obnovy 14 dní)

Závěr Význam webových aplikací a služeb v KN neustále roste Klíčové pro další rozšíření těchto služeb je garance kvality a dostupnosti informace Zprovoznění a další rozšíření těchto služeb je klíčové pro implementaci INSPIRE a budování e-governmentu v ČR

Děkuji za pozornost jiri.polacek@cuzk.cz