Pokus o nový pohled na možnosti regulace a dohledu nad trhy s investičními nástroji. doc.Ing.Antonín Kubíček, CSc. VŠFS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Novinky MiFIDu The CNB disclaims responsibility for any private publication or statement of any CNB employee. The views in this presentation are the views.
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Finanční právo Taťána Špírková, 2013.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Facility management ČSN EN
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Výsledky průzkumu a náměty pro inovaci předmětu FINANCE Doc. Ing. Mária Režňáková, CSc.
ÚVOD DO FINANČNÍ SPRÁVY
Regulace distribuce v ČR
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
Bankovní služby pro malé a střední podniky Autor:Ladislav Mach Vedoucí práce:Ing. Olga Šeflová Oponent práce: Eva Faměrová.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Evropský celní informační portál (ECIP) – první fáze.
Dokumentace systému managementu jakosti
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
1 Zasedání spoluřešitelů projektu AU3V Křtiny 7. – doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc. Vysoká škola ekonomická v Praze
Marketing finančních služeb 2.
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Lamfalussyho proces.
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Možnosti a meze reformy finanční architektury Vladislav Pavlát Vysoká škola finanční a správní v Praze.
Systém řízení moderního podniku Management system of modern company
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Podnikání v oboru družstevního peněžnictví a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Zprostředkování zaměstnání agenturami práce a připravované legislativní změny.
Úrokový swap 12. října Co je úrokový swap Druh finančního derivátu. Slouží k zajištění pohyblivé úrokové sazby úvěrů. Dochází ke změně pohyblivé.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
JUDr. Simeona ZIKMUNDOVÁ
Institut ochránce práv dětí
Basel II a nové normy v oblasti kapitálové přiměřenosti Brno,
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-13)
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Standardizace odborné zdravotní péče
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Finanční a rozpočtové právo
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Finanční a rozpočtové právo
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Presentation Title 1st September 2002
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Investiční služby Mgr. Lukáš Hrdlička.
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-11)
Transkript prezentace:

Pokus o nový pohled na možnosti regulace a dohledu nad trhy s investičními nástroji. doc.Ing.Antonín Kubíček, CSc. VŠFS

Regulovaná regulace a dohled  Zákon o regulaci a dohledu nad finančním trhem a jeho segmenty  Východisko – objektivní vymezení finančního trhu a jeho segmentů  Východisko – objektivní vymezení poslání a úkolů regulace a dohledu  Východisko – dohoda o přípravě zákona a procesu jeho schvalování a uplatňování

Současné nejaktuálnější požadavky na obsah regulace a dohledu  Regulovat trh jako celek a ne pouze jednotlivé segmenty i když je třeba přihlížet k jejich specifikům  Úroveň integrace trhu se musí promítnout v úrovni integrace jeho regulace a dohledu  Úroveň regulace a dohledu musí odrážet poznanou úroveň rizik, které se reálně vyskytují na trhu (speciální útvary)  Současná nejvážnější rizika jsou spojena s nově vznikajícími investičními nástroji (deriváty, balíčky) a procesy ekonomické integrace (fúze, akvizice)

 Licencování produktů  Protimonopolní prověřování  Úroveň regulace a dohledu nestoupá s jejím rozsahem, ale kvalitou  Snižovat rozsah regulace tam a tehdy, když myšlení a jednání subjektů, obsah a využití objektů a zaměření procesů je v souladu s úkoly trhu a nenarušuje základní předpoklad jeho existence a dalšího rozvoje.

EU a jednotný evropský finanční trh  Existuje či ne jednotný evropský finanční trh?  Jestliže ano, ne však v plném rozsahu, jde stanovit jeho obsah a rozsah?  Má tam, kde skutečně existuje přímo platit právo EU a jinde pouze zprostředkovaně?  Může toto platit i pro právní normy upravující regulaci a dohled nad finančním trhem?

Byl MiFID a další v současné době transponované prováděcí Směrnice EU posledními takto vstupujícími do národních právních norem?  Co přinesl MiFID nového do regulace trhu s investičními nástroji?  Pozitiva a negativa MiFID-u  Nová či dosavadní cesta?  Specifika českého přístupu k transpozici Směrnic EU do národního práva  Je postup dosud používaný efektivní?  Jak dál?

Děkuji za pozornost a těším se na jakékoliv odezvy, ústní i písemné. A.K.