Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_463_HORNINY VÝKLAD HORNIN CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Život v zimní přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.26
Příprava rostlin a živočichů na zimu
Voda ve všech skupenstvích
Ptáci v okolí lidských sídel
Živočichové lesů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.24
Sluneční soustava Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.12
Sladkovodní ryby ČR Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.36
MINERÁLY A HORNINY ÚVOD.
Potravní vazby rostlin a živočichů
Životní podmínky organizmů
HORNINY.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
© copyleft Jiří Trávník
Horniny přeměněné.
Plevele polí a luk Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.18
Význam hub a mechů v ekosystému
Výživa rostlin - fotosyntéza
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Jehličnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.22
Domácí zvířata – druhy, chov
Třídění rostlin - stonek
Jaká je definice horniny ? Jak se liší hornina a minerál ?
Přeměněné horniny.
Dělení hornin Podle vzniku.
VY_32_INOVACE_440, 22. sada, Prvouka
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
Měření teploty a času Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.10
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
Měření délky a hmotnosti
Nerudní suroviny 5. ročník
NEROSTY A HORNINY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
Stavba zemského tělesa
Stavba těla hub, rozmnožování
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
Listnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.23
Povrch České republiky
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Nerostné bohatství 4. ročník
Květy a plody rostlin Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.20
Jedovaté rostliny kolem nás
Př_136_Geologie_Petrologie
Přeměněné horniny.
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
HORNINY.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
V YVŘELÉ HORNINY - MAGMATICKÉ Mgr. Michal Střeštík.
VY_52_INOVACE_ČLAPŘ_08_JF HORNINY A NEROSTY PŘÍRODOVĚDA PRO 4
Zemská kůra a horniny. Zemská kůra Nejsvrchnější slupka pevného zemského tělesa Proměnlivá mocnost – Ø 30 – 40km Spodní souvislá vrstva – bazaltová (čedičová)
 vznikají z hornin vyvřelých, usazených i přeměněných za vysokých tlaků a teplot  při metamorfóze nedochází k roztavení hornin  nejvyšší možná teplota.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_13_Přírodověda 4.ročník_Minerály a horniny Téma: Minerály a horniny CZ.1.07/1.4.00/
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
NEŽIVÁ PŘÍRODA - HORNINY
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
HORNINY PŘEMĚNĚNÉ. HORNINY PŘEMĚNĚNÉ Metamorfované neboli přeměněné horniny vznikají ze všech druhů hornin v důsledku vysokých teplot, tlaků a chemizmu.
Zdroje surovin a jejich obnovitelnost
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Nerudní suroviny 5. ročník
Petrologie Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_14_Horniny a nerosty
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
VY_32_INOVACE_19_Horniny
Petrologie 2 Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Transkript prezentace:

Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08 Vzdělávací oblast: Přírodověda – magmatické, přeměněné a usazené horniny Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: první stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: 4. ročník základní školy

Horniny rozdělujeme na: Horniny tvoří zemskou kůru, svrchní vrstvu planety Země.Na většině území je zemská kůra překryta půdou. Horniny se skládají z nerostů. Obklopují nás, těžíme je v lomech a dolech. Horniny rozdělujeme na: Magmatické Přeměněné Usazené Při svém vzniku byla země rozžhavená koule, která na povrchu postupně chladla. Roztavené horniny se promíchaly a tuhly (magmatické), při těchto extrémních podmínkách se samy přeměňovaly (přeměněné) a nakonec se rozpadaly a usazovaly (usazené).

Magmatické horniny Nazývají se magmatické (vyvřelé) - odvozeno od slova Magma - rozžhavené horninové taveniny. Pocházejí z hloubky několika kilometrů, kde jsou vysoké teploty a tlak. Když magma stoupá k povrchu, teplota klesá a tuhnutím magmatu vznikají vyvřelé horniny. Významným příkladem je žula, stavební materiál používaný ke stavbě cest a domů. Slouží jako sochařský či obkladový materiál. Žula se skládá ze 3 nerostů: křemene, živce a slídy. Každý nerost vypadá jinak, proto se dají v žule od sebe rozeznat. Zde ukázka brazilské žuly: [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Granite_gran_violet.jpg >

Přeměněné horniny Přeměněné horniny vznikly ve velkých hloubkách působením tlaku vrstev nad nimi a také opětovným natavením. Například z usazené horniny vápence se stal pevnější mramor. Materiál s krásným zbarvením, který svým leskem zdobí podlahy, schodiště, sochy či obklady zdí a sloupů. Velmi oblíbeným byl v antice, mnoho řeckých i římských dochovaných památek je právě z mramoru. Další přeměněnou horninou je rula či fylit. 1. mramor 2. rula [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:MarbleUSGOV.jpg > [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Augen-gneiss-2.jpg >

1. vápencová skála 2. obyčejné uhlí Usazené horniny Vznikly usazováním, ale liší se podle původu zvětralého materiálu. Buď pocházejí z rozpadu magmatických hornin na zemském povrchu (písek, pískovec) nebo usazováním schránek organizmů na mořském dně (vápenec). Jak pískovce tak vápence vytvářejí dokonce celá pohoří, vápencové skály a krasy. Mezi usazené horniny organického původu patří uhlí, ropa a zemní plyn. Základní zdroje energie a látek, které umožnily rozvoj posledních století. Auta, letadla, výroba elektřiny, teplo a světlo,chemický průmysl… vše díky ropě,uhlí, zemnímu plynu. 1. vápencová skála 2. obyčejné uhlí [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pamukkale00.JPG> [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Coal.jpg>