OBSAH TESTŮ JEJICH RELEVANCE A KVALITA Od „osnov“ k vyhodnocení testů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLNÍ ZPRÁVY O PŘEDBĚŽNÝCH VÝSLEDCÍCH MZ V ROCE 2011 PRVNÍ Z KROKŮ VYUŽITÍ STÁTNÍ MATURITY PRO ZVÝŠENÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ NA SŠ.
Advertisements

Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Využití pryžového granulátu z ojetých pneumatik v silničním stavitelství Ministerstvo dopravy Mgr. Václav Mráz.
NOVÁ MATURITA Stručná informace o průběhu a přípravě.
NOVÁ MATURITA Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí
Konference Asociace aktivních škol
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost • V roce 2012 se Střední odborné učiliště zapojilo do Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.
1. Vstup do pilotního projektu RVP GV
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
1 Evropská asociace pro testování a hodnocení jazykových dovedností
Pedagogika I/5 Obsah vzdělávání: Požadavky ke společné části maturitní zkoušky
Maturitní zkoušky ve školním roce Společná část maturitní zkoušky Definuje ministerstvo školství (MŠMT) MŠMT zadává ve stejném termínu MŠMT.
Projekt empirického výzkumu
Maturita září Legislativa Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání.
Model reformní maturity (Změna vyhrazena)
Příprava a realizace PISA 2015
Asociace ředitelů gymnázií Přerov, 3.dubna 2012
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Legislativní prostředí
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
NOVÁ MATURITA Stručná informace o jejím průběhu a přípravě.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
NOVÁ MATURITA JAK BUDE NOVÁ MATURITA PROBÍHAT (říjen 2008) základní model nové maturity jaké typy zkoušek bude nová maturita obsahovat maturita bez hendikepů.
Maturita listopadu
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
NOVÁ MATURITA Stručná informace o jejím průběhu a přípravě.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Návrh a zavedení systému poskytování a sledování dotací
Národní referenční rámec excelence - NRRE Ladislav Cabada
SOUČASNÁ SITUACE V ČR, MOŽNOSTI A ZMĚNY DO BUDOUCNA
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Aktivita A4 - Návrh a zavedení systému.
Metodika Metodika hodnocení výsledků VaV 2010.
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Tvorba dotazníku Stanovení problému, stanovení cílů Sestavení plánu
MOTIVAČNÍ PROGRAM PRACOVNÍKŮ
Systém výuky českého jazyka a zkoušek pro cizince jako jedné z podmínek pro udělení trvalého pobytu.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Národní soustava kvalifikací Semináře ve spolupráci s UNIV3 Seč, říjen 2015 Ing. Zorka Husová, NÚV Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
NOVÁ MATURITA Informace pro maturanty ve školním roce 2015/2016.
Maturita ► Společná část  2 zkoušky ► Profilová část  3 zkoušky.
Maturitní zkouška podle zákona č. 561/2004 Sb. (školský zákon) platnost od Maturitní zkouška podle zákona č. 561/2004 Sb. (školský zákon) platnost.
MATURITA 2010 změna modelu a novelizace zákona základní model nové maturity skladba zkoušek nové maturity maturita bez hendikepů průběh maturity organizace.
TESTY PRO PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY LIBERECKÝ KRAJ REKAPITULACE NABÍDKY CERMATU PO ZAPRACOVÁNÍ VÝSLEDKŮ DISKUSE S ŘEDITELI ŠKOL A PRACOVNÍKY OŠMS KÚ.
ÚVOD Legislativní vymezení činnosti ČŠI § 173 – 176 Zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
UŽITEČNÁ, PROVEDITELNÁ A BEZPEČNÁ MATURITA Návrh změn architektury reformní maturity MŠMT/CERMAT – říjen 2007.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Systém managementu jakosti
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
REFORMA MATURITNÍ ZKOUŠKY 2011
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
za akademický rok 2015/2016 Hana Kolářová proděkanka LF UP
VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2016
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
GVID – MATURITA 2019 aktuální stav – říjen 2018.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Datová opora pro nastavení cyklu kvality
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
MATURITA 2010 změna modelu a novelizace zákona
Transkript prezentace:

OBSAH TESTŮ JEJICH RELEVANCE A KVALITA Od „osnov“ k vyhodnocení testů

ZÁKLADNÍ MILNÍKY NA CESTĚ KE KVALITNÍMU TESTU • Pedagogické dokumenty (obsah vzdělávání) • Katalogy požadavků ke zkoušce • Specifikace testu • Vývoj úloh a kontrola jejich kvality • Sestavení testu a kontrola jeho kvality • Administrace zkoušek a vyhodnocení výsledků • Položková analýza zpětná kontrola kvality testu a úloh • Rozhodnutí o vyřazení defektních úloh • Definitivní vyhodnocení výsledků testu

TESTY SE NETVOŘÍ NÁHODNĚ (1) • Analýza obsahu učiva všech maturitních oborů • Průnik obsahu učiva všech maturitních oborů • Katalog požadavků ke zkoušce (co a rámcově jak ověřuje maturitní zkouška) Dle zákona schválen MŠMT nejméně 2 roky před zkouškou Pro letošek zveřejněn v dubnu 2008 Odvozen od závazné pedagogické dokumentace všech maturitních oborů Základní zadání pro specifikaci testů a jejich obsah

TESTY SE NETVOŘÍ NÁHODNĚ (2) • Specifikace testu Definuje architekturu testu, typy testových úloh a vazbu úloh na jednotlivé „položky“ v katalogu požadavků Jedna z podmínek zajištění meziroční srovnatelnosti testu • Vývoj testových úloh Typ a tematické vymezení stanovuje dle specifikace testu předmětový koordinátor CERMATu Návrhy úloh jsou připravovány sítí autorů testových úloh Autoři úloh jsou speciálně vyškolení učitelé středních a vysokých škol

OD NÁVRHU ÚLOHY K JEJÍ DEFINITIVNÍ PODOBĚ (1) Čím prochází návrh úlohy než se stane použitelnou úlohou? • Ověření původnosti úlohy Ověřují se mj. autorská práva k užití úlohy či její části • Dvě revize návrhu - obsahová a metodická Revizoři jsou speciálně proškolení a zkušení učitelé středních a vysokých škol Výsledkem revizí může být mj. úprava úlohy nebo také její vyřazení z dalšího procesu • Jazyková a formální revize úlohy

OD NÁVRHU ÚLOHY K JEJÍ DEFINITIVNÍ PODOBĚ (2) • Pretest (pilotáž) návrhů testových úloh Do pretestu je zařazena většina originálních úloh Pretest probíhá zpravidla na výběrovém vzorku žáků Na základě výsledků je prověřována obsahová a „testologická“ validita úlohy, její schopnost spolehlivě ověřovat, co ověřovat má a vhodnost užití úlohy to testu Odhaduje se rovněž náročnost úlohy Na základě výsledků pretestů může být úloha upravena nebo dokonce i vyřazena z dalšího procesu • Formální revize Dle typografických a datových standardů

SESTAVUJEME TEST • Východiskem je specifikace testu • Sestavení návrhu testu Sestavuje předmětový koordinátor CERMATu dle pokynů a za supervize předmětového metodika  Tematická a obsahová vyváženost  Meziroční srovnatelnost  Genderová vyváženost (témata pro chlapce i děvčata musí být v rovnováze)  Face validity a motivační konstrukce testu  U poslechových subtestů výběr mluvčích a kvalita nahrávky zadání • Revize a expertní posouzení testu • Formální revize testu • Schválení testu

… A JE PO ZKOUŠKÁCH • Signální zpracování výsledků testu • Zpracování tzv. položkové analýzy každé úlohy  na základě vyhodnocení reálných výsledků se provede analýza jednotlivých úloh, jejích parametrů, způsobu, jakým žáci úlohu řešili  ověřují se stejné parametry jako v případě pretestu (ale na celém souboru testovaných žáků) včetně jednoznačnosti  Provádí metodici a analytici Centra, identifikují možné problémy • Klasifikace úloh  Návrhy klasifikovaných úloh posuzuje odborná komise Centra  Výstupem je identifikace tzv. defektních úloh a návrh na způsob jejich „vyřazení“ či změnu jejich hodnocení (kompenzace) • Rozhodnutí o „vyřazení“ úlohy a způsobu kompenzace

… a jak je to letos? • Následná kontrola úloh a testů byla provedena a v pátek 10/6 rozhodnuto následovně  Všech 43 testů a testových mutací je způsobilých k vyhodnocení výsledků  Z celkového počtu testových úloh byly následnou kontrolou a analýzou výsledků klasifikovány jako defektní 4 úlohy v následujících testech: RJ – základní - poslechový subtest (1 úloha) - nejednoznačnost ČJL – základní - mutace pro žáky s PUP (1 úloha) - nejednoznačnost NJ – základní – mutace pro žáky s PUP (1 úloha) – konstrukční vada Zeměpis – mutace pro žáky s PUP (1 úloha) – technická vada zpracování • Kompenzace defektu úloh pro zpracování výsledků  Defektní úloha 1 a 2: budou jako správné uznány 2 ze 4 alternativ  Defektní úloha 3 a 4: bude započítán všem žákům plný počet bodů