PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ 30.8.2013, Země živitelka, České.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OP Rybářství 2007 – 2013 Plná elektronizace příjmu Žádostí o dotace z OP Rybářství a koncept administrace v novém programovacím období Ing.
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Spotřebitelský poradní výbor a spotřebitelské organizace
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK.
Není značka jako značka
Zpráva o činnosti za rok 2011 Valná hromada MAS Šluknovsko Hotel Slavie, Horní Podluží
Bezpečné potraviny na českém trhu
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Místní akční skupina LAG Podralsko Místní akční skupina LAG Podralsko Práce na projektu byly zahájeny v únoru 2011 Název a podobu značky schválila Valná.
VY_32_INOVACE_07_EKO_364_Jan
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
HANÁ Systém regionálního značení. Proč podporovat místní produkty? výrobky za to stojí výjimečnost díky vazbě na region (kultura, tradice, příroda) kvalita:
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
OP Rybářství 2007 – 2013 Novinky v administraci Žádostí o dotaci OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka.
4/6/20151 České potravinářství a reformovaná SZP EU v období Seminář, Pardubice 2012 Ing. Tomáš Kreutzer.
Praha, 1. června 2012 Ministerstvo zemědělství Regionální potravina tisková konference.
Debyrokratizace resortu zemědělství Praha 9. září 2010.
Mgr. Jaroslav Melša, starosta JARMARKY REGIONÁLNÍCH PRODUKTŮ Zdravé město Dobříš.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Celní správa České republiky
Workshop na téma: „Dej svým nápadům šanci“ Technologické inovační centrum s.r.o.
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.
Ruce které umí. „BESKYDY originální produkt ® “ Značka je jednou ze tří nejstarších (2005) značek sdružených v Asociaci regionálních značek (sdružuje.
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
Regionální potravina a novinky v legislativě
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 České Budějovice MUDr. Viera Šedivá.
Regionální potravina v roce 2011 Ing. Jindřich Fialka Odbor potravinářské výroby a legislativy Sekce potravinářských výrob - Úřad pro potraviny - MZe 1.12.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ORGANIZACE KRAJSKÉ SOUTĚŽE REGIONÁLNÍ POTRAVINA A ZKUŠENOSTI Z OLOMOUCKÉHO KRAJE Ing. Pavel Stonawský.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Regionální značka Jako ochranná známka Mgr. Ladislav Drobníček.
Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
Program rozvoje venkova Administrace Žádosti o dotaci 1. kolo příjmu žádostí
Cena hejtmana Kraje Vysočina za společenskou odpovědnost.
Má české potravinářství ještě nějakou budoucnost? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
Prokazování shody, certifikace
Tel: U Nisy 745/ 6a , Liberec 3 - Jeřáb Tel: 
MKA VZOM – mimořádná kontrolní akce „VZOrky Mléka“
Přehled preferenčních kritérií
NÁRODNÍ ZNAČKA KVALITY KLASA
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Skutečně zdravá jídelna Bohuslav Sedláček
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Regionální potravina ve Středočeském kraji
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin říjen 2017
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Transkript prezentace:

PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ 30.8.2013, Země živitelka, České Budějovice

Národní značka kvality

Obecné informace uděluje ministr zemědělství od roku 2003 pouze kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům, které splní přísné kvalitativní a legislativní požadavky slouží spotřebitelům a odběratelům k lepší orientaci na trhu mezi běžně dostupnými výrobky administrátorem je Státní zemědělský intervenční fond, Oddělení podpory značek KLASA a Regionální potravina

Nadstandardní kvalitativní charakteristika zvyšuje přidanou hodnotu výrobku a zaručuje jeho jedinečnost Příkladem jsou: technologie výroby – ruční zpracování, tradice moderní postupy výroby různá ocenění složky obohacující výrobek – vláknina, vitamíny

Jak získat značku KLASA žadatel nalezne veškeré informace a formuláře na www.eklasa.cz Dokumentace zahrnuje: část B (Identifikační údaje) část C (Čestné prohlášení) část D (Technická dokumentace) výpis z Obchodního resp. Živnostenského rejstříku certifikát systému managementu jakosti nebo bezpečnosti potravin laboratorní rozbory z akreditované laboratoře fotodokumentaci výrobku grafický návrh obalu výrobku Kompletní dokumentaci předloží žadatel administrátorovi

Hodnotitelská komise Hodnotí se: žádost je po kontrole odeslána na posouzení Hodnotitelské komisi doporučuje udělení značky ministrovi zemědělství složena z řad odborníků v oblasti potravinářství (zástupci Ministerstva zemědělství, Potravinářské komory, kontrolních orgánů SVS a SZPI, VŠCHT a dalších) Hodnotí se: prokázaní nadstandardní kvalitativní charakteristiky zaslaná dokumentace samotný výrobek včetně senzorické stránky a obalu

Platnost značky značka je propůjčována výrobci na 3 roky vlastnictví může být prodlouženo odebrání při zhoršení kvality či porušení podmínek

Kontrola dodržování Pravidel pro udělování národní značky KLASA pravidelná kontrola dozorových orgánů první kontrola nově oceněných výrobků probíhá vždy nejpozději do 6 měsíců od udělení značky protokoly z těchto kontrol zasílají jednotlivé inspektoráty automaticky administrátorovi značky Kontroluje: Státní zemědělská a potravinářská inspekce Státní veterinární správa

Kolik je oceněných výrobců a výrobků? v současné době se počet oceněných výrobků značkou KLASA pohybuje mezi 1100 – 1200 výrobků od cca 220 výrobců stav k 30.8.2013: 1189 výrobků od 226 výrobců podrobné informace na www.eklasa.cz

Regionální potravina

Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce v jednotlivých krajích ČR princip udělení značky na základě soutěže značku uděluje ministr zemědělství od roku 2010

Soutěže o značku Regionální potravina soutěže o značku Regionální potravina se vyhlašují jednou ročně v každém ze 13 krajů České republiky vítěz získá certifikát a právo užívat značku „Regionální potravina“ daného kraje po dobu 4 let přihlášený produkt musí být vyroben v daném regionu podíl místních surovin musí tvořit minimálně 70 % hlavní složka musí být stoprocentně domácího původu

Kritéria pro hodnocení pravidla pro udělování značky jsou uvedena v „Metodice pro udělování značky Regionální potravina“ Skládá se ze 3 částí: Obecná (platí pro všechny kraje) Specifická Regionální Regionální pravidla si může stanovit každý kraj samostatně

Soutěžní kategorie Značka se uděluje pouze vítěznému výrobku v 9 kategoriích: Masné výrobky tepelně opracované Masné výrobky trvanlivé Sýry včetně tvarohu Ostatní mléčné výrobky Pekařské výrobky včetně těstovin Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína) Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Ostatní

Kdo uděluje značku Regionální potravina? ministr zemědělství na základě výsledků Hodnotitelské komise v každém kraji Hodnotitelská komise se skládá ze zástupců: MZe, SZIF, SZPI, SVS, PK ČR, AK ČR a zástupců kraje Komise posuzují: použité suroviny a způsoby výroby senzorické vlastnosti výrobků design výrobku vliv výrobku na zdraví spotřebitele a jeho dostupnost na trhu

Počet oceněných výrobků Regionální potravina ocenila již 373 produktů Rok 2010 - oceněno 71 výrobků Rok 2011 - oceněno 99 výrobků Rok 2012 - oceněno 103 výrobků Rok 2013 - oceněno 100 výrobků Více informací na www.regionalnipotravina.cz

Děkuji za pozornost Mgr. Petr Milas ředitel Odboru administrace podpory kvalitních potravin Státní zemědělský intervenční fond