ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
Advertisements

Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Třídění směsí Homogenní (stejnorodé, roztoky) Heterogenní (různorodé)
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
HALOGENY.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Metody dělení složek směsí
Směs není: moč krev vzduch dešťová voda destilovaná voda.
Dělicí (separační) a čisticí metody
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Dvousložkové různorodé směsi Mgr. Helena Roubalová
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
POLOKOVY.
Skupenství látek.
Metody oddělování složek směsí
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Separační metody.
Směsi Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
Chemická vazba.
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ.
Metody oddělování složek směsí
Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0102.
Oddělování složek směsí.
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ Chemie 8. ročník
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
METODY ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
Oddělování složek směsí 2
2.1 Vím, co jsou směsi, jak vznikají, jaké jsou druhy.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ropě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zhodnotí užívání fosilních.
ZÁSADY - HYDROXIDY.
OPAKOVÁNÍ UČIVA 8. ROČNÍKU
KYSLÍK.
Oddělujeme složky směsí
Směsi.
Směsi Opakovací otázky
Oddělování složek směsí
Zdravotnický asistent, první ročník Směsi Disperzní soustavy Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Směsi,
VODÍK.
VZDUCH.
Usazování a krystalizace VY_32_INOVACE_1A_05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Směsi – test, 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
KLASIFIKACE LÁTEK Jak lze rozdělit látky, které jsou kolem nás?
Dělící metody používané k oddělování složek směsí Chemie – 8.ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
DĚLENÍ SMĚSÍ... aneb jak rozdělit směs na jednotlivé složky …
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Oddělování složek směsí -provádí se různými metodami.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_04-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Riskujeme v chemii Směsi a jejich oddělování Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Dělící metody používané k oddělování složek směsí
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
VY_32_INOVACE_467 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Autor: Stejskalová Hana
Oddělování složek směsí.
2.1 Většina látek jsou směsi
SMĚSI HRA.
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/chemie
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Uváděj písmenem typ směsi
Transkript prezentace:

ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ

Autor: Mgr. Magdaléna Čížková

Anotace : Prezentace shrnuje učivo oddělování složek směsí pro žáky 8 Anotace : Prezentace shrnuje učivo oddělování složek směsí pro žáky 8. třídy. Materiál lze použít v přímé výuce, pro opakovní učiva a k procvičení. Autor : Mgr. Magdaléna Čížková Jazyk: Čeština Datum vytvoření: září 2011 Očekávaný výstup: žák charakterizuje jednotlivé metody oddělování složek ze směsí a uvede k nim příklady Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova Metody oddělování složek směsí, destilace, filtrace, usazování, krystalizace, sublimace, chromatografie Druh učebního materiálu: prezentace Druh interaktivity : Aktivita přiřazování Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání - druhý stupeň Typická věková skupina: 13 - 15 let

METODY ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ usazování filtrace krystalizace destilace sublimace chromatografie

USAZOVÁNÍ používá se k oddělení nerozpuštěné pevné látky od kapalné nebo plynné látky nebo dvou navzájem nemísitelných kapalin je založeno na principu různé hustoty složek př. oddělení oleje od vody, oddělení písku od vody

USAZOVÁNÍ

FILTRACE používá se k oddělení pevných složek směsí od kapalných nebo lynných složek k oddělování se používá filtrační materiál (filtr) např. filtrační papír, vata apod. př. příprava překapávané kávy, čištění vzduchu od pevných nečistot

FILTRACE

KRYSTALIZACE používá se k oddělení rozpuštěné pevné látky z kapalného roztoku, která je schopna tvořit krystaly př. získávání mořské soli z mořské vody, získávání modré skalice z vody apod.

KRYSTALIZACE

DESTILACE používá se k oddělení kapalných složek z kapalných roztoků pracuje na principu různých teplot varu složek provádí se v destilačních aparaturách př. získávání rozpouštědel z roztoků, zpracování ropy

DESTILACE

SUBLIMACE používá se u látek, které jsou schopny sublimovat (přeměna pevné látky na plynnou) př. čištění jodu nebo naftalenu

CHROMATOGRAFIE používá se k oddělení složek ze stejnorodých kapalných nebo plynných směsí př. získávání léčivých látek k výrobě léků, získávání informací o obsachu látek v ovzduší

CHROMATOGRAFIE

VYLUŠTĚTE KŘÍŽOVKU různorodá směs – aerosol různorodá směs pevné nebo kapalné látky rozptýlené v plynné látce metoda oddělování složek ze směsí používaná k oddělení písku a vody moderní metoda oddělování složek ze směsí používaná při výrobě léků látky složené ze dvou nebo více složek metoda oddělování složek ze směsí používaná k oddělení pevné látky rozpuštěné v kapalině metoda oddělování složek ze směsí používaná k čištění jodu nebo naftalenu metoda oddělování složek ze směsí používaná k přípravě překapávané kávy různorodá směs kapaliny a nerozpuštěné pevné látky (krev)

VYLUŠTĚTE KŘÍŽOVKU D Ý M A E R O S L U Z V Á N Í CH T G F I Ě K Y C B P různorodá směs – aerosol různorodá směs pevné nebo kapalné látky rozptýlené v plynné látce metoda oddělování složek ze směsí používaná k oddělení písku a vody moderní metoda oddělování složek ze směsí používaná při výrobě léků látky složené ze dvou nebo více složek metoda oddělování složek ze směsí používaná k oddělení pevné látky rozpuštěné v kapalině metoda oddělování složek ze směsí používaná k čištění jodu nebo naftalenu metoda oddělování složek ze směsí používaná k přípravě překapávané kávy různorodá směs kapaliny a nerozpuštěné pevné látky (krev)

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magdaléna Čížková Autorem fotografií: Mgr. Magdaléna Čížková