Dokončení textu Čtenářská gramotnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METODICKÝ LIST Tato prezentace je zaměřená na pravopis vlastních jmen.
Advertisements

Vyhodnocení velké vánoční rodinné soutěže Tak už jste se konečně dočkali! Po důkladném vyhodnocení všech zaslaných prací již známe výherce vánoční soutěže.
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
Studentská inovace praxí Jana Mina ř íková, 5. NŠ-NJ.
Studentská inovace praxí
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2013/2014.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
VYUŽITÍ ICT PŘI TVORBĚ DUM
Strom přátelství Ročník: 3. ročník Autor: Kateřina Holaňová
METODICKÝ LIST OZVĚNA- žáci čtou motivační básničku, na kterou navazuje další úkol. V něm žákům připomeneme, že ozvěna opakuje vždy konec slov. Můžeme.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:17.12.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
EXIT Klub na vlastní kůži Budete potřebovat: 1.Nový Zákon a Žalmy 2.Diskusní materiál EXIT316 MISE Střetnutí (viz. Úvodní stránka prezentace)
ČESKÉ MEZIVÁLEČNÉ DRAMA
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.1.4.
Využití dotazníku při evaluaci Mgr. Miroslava Dvořáková 2007.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Název projektu:
Veřejné zdravotnictví 2. ročník
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_Čj8_slovesa-procvičování.
Tvorba posterů *1* - Co je to poster? *2* - Jak vypadá?
Název školy:Základní škola, Husova 276, Podbořany, okres Louny Autor:Mgr. Dagmar Sachsová Název:VY_32_INOVACE_125_PODSTATNÁ_JMÉNA Téma: Druhy podstatných.
Didaktika geografie.
Světový den výživy – 16. říjen
Barbora Smetanová Kateřina Šauerová.  uměle připravený  směřující k získání dovedností a vědomostí  vázáný  krátkodobý  školní  společný  vícepředmětový.
Teorie a metod. výchovy ke zdraví 2
SEEL - Partnership SEEL - Zvuk v evropském e-learningu ( DE02-KA ) Výcvik učitelů – Modul 2: Důležitost zvukových podnětů na přednáškách.
Publicistický styl ? OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
Publicistický styl ? OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_14_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_KARLŮV MOST Název: KARLŮV MOST.
Knížka je můj kamarád Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2014/2015.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_4.
Využití standardů pro průběžné sledování učebního pokroku žáků Jana Straková Institut pro sociální a ekonomické analýzy a Ústav pro informace ve vzdělávání.
Bajka VY_32_Inovace_09KM-7
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
Pohádka (čtení souvislého textu) Jazyková výchova (český jazyk pro 1. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění.
PRACOVNÍ DOBA VY_32_INOVACE_2_1_5 PRACOVNÍ DOBA Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední odborná.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu: VY_ 32_INOVACE_16_V_M_HŠ_.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: Vondráková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Červená Karkulka TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
GE - Vyšší kvalita výuky
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Spisovatelé a ilustrátoři
Charakteristika výukového materiálu
1. Vyhledej na internetu loga různých firem, zhodnoť je a porovnej
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Metodický list: Slovní druhy – 2. část
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Irena Nádvorníková
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Charakteristika výukového materiálu
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_21_Příroda u nás doma
Práva dítěte Výchova k občanství
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Učíme se jinak.
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Studenti, vítejte! Jméno učitele.
Nedvědová, Kotlárová, Bannertová
AUTOR: Mgr. Dobroslava Martínková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ČJ3_11_Zájmena
Transkript prezentace:

Dokončení textu Čtenářská gramotnost

  Úvodní motivace JAN WERICH – FIMFÁRUM, nakladatelství Albatros, Praha, 1992, str. 71, 72 Motivace veršovanou pohádkou Byl jeden král, měl na peci vál… Každá pohádka má pohádkový začátek a šťastný konec. Moderní pohádky Jana Wericha jsou poučné a humorné.

Práce s textem Čtení textu od začátku, končíme větou“to musí bejt námaha…“ Úkol pro žáky: 3 – 5 větami dokonči pohádku ve stylu JW – obecná čeština, humor, podivuhodný a dobrý konec s ponaučením nebo vysvětlením. Koho si zvolil jako svého nástupce?

Prezentace prací a hodnocení Žáci čtou svoje dokončení. Konec pohádky JW z knihy. Hodnocení.  

Metoda Kmeny a kořeny Tato metoda je vhodná při probírání nového typu učiva, prohlubování znalostí nebo procvičování učiva. Žáci jsou rozděleni do skupin po čtyřech až pěti. Jeden z nich – kmen – zapisuje sebrané informace pro svoji skupinu.

Ostatní žáci – kořeny – chodí po třídě a kladou ostatním spolužákům v jiných skupinách připravené otázky k tématu. Ti stručně a jasně odpovídají, jejich interpretace je přenesena na papír. Po 15 – 20 minutách dostanou skupiny pokyn, aby doplnily svoje poznatky na dané téma pod získané informace.

Vtip je v tom, že při návštěvě cizích skupin se mají naučit ptát na věci, které sami nevědí. Nakonec skupiny prezentují před třídou odpovědi, jiní žáci mají dotazy nebo ještě doplňují a celkově hodnotí celou skupinu. Vzhledem k časovému omezení na 45 minut jsou ideální čtyři skupiny, které se po 5 minutách představí a zůstane chvilka na shrnutí pro učitele.

POHÁDKY Metoda Kmeny a kořeny I. skupina: Postavy, zvířata, věci II. skupina: Děj pohádek, jaké známe III. skupina: Co je typické pro pohádky Prezentace skupin Hodnocení hodiny

Pracovní list TÉMA: …………………………………………………. Přečtěte si dobře dané téma vaší skupiny Připravte si otázky pro ostatní spolužáky Ptejte se na konkrétní věci, které nevíte Vhodně formulujte otázky Kmen – váš zapisovatel – píše odpovědi, které jste získali od cizích skupin, jste jeho kořeny… Zformulujte si informace pro prezentaci skupiny